Архів новин

Львів за крок до опалювального сезону

Із першим незначним осіннім похолоданням помалу виникають розмови і про новий опалювальний сезон та готовність до нього міста. Хоча, як твердить усім відомий вислів, – сани потрібно готувати ще влітку, Львів з року в рік зіштовхується все з тією ж проблемою, коли з приходом холодів знову виникають питання, чи будуть теплими батареї у квартирах львів’ян?

Натомість, як заявляють львівські тепловики, вони не живуть від зими до зими, а впродовж усього літа посилено працюють над технічною підготовкою котелень та теплотрас, аби з новими холодами до наших квартир безперебійно надходило тепло.

Однак поза інтенсивною роботою комунальних підприємств, у підготовці до опалювального сезону лунають і нотки песимізму. Так, одним із перших дзвінків, що викликали сумнів у ефективності входження найбільшого теплового підприємства на Львівщині в опалювальний сезон 2009 – 2010 року, стали розмови про звільнення його директора Богдана Кота.

Окрім того, як розповідає «Об’єктивно» начальник управління інженерного господарства ЛМР Андрій Чернецький, немале занепокоєння на місцях викликає те, чи дотримається уряд своїх обіцянок і відшкодує різницю у тарифах для комунальних підприємств. Завдяки таким відшкодуванням теплопостачальним підприємствам Львова вдасться погасити більшу частину боргу перед ДК «Газ України». «Сьогодні заборгованість теплоенерго Львова становить 60 млн. грн. Щоб погасити цю суму, місто чекає від уряду на компенсацію у різниці тарифів. Також зараз ведеться відповідна робота із мешканцями, які мають борги. Якщо ми отримаємо кошти від уряду та погашення боргів людей, то до початку сезону вийдемо майже на нульовий показник», - каже Чернецький.

Він також підтверджує, що в опалювальному сезоні 2009 – 2010 рр. мешканців Львова може очікувати і чергове підвищення тарифів. Принаймні, за словами Чернецького, теплові підприємства нові розрахунки завжди тримають на руках, аби у відповідний період, не зволікаючи, затвердити їх у бік збільшення. «Станом на сьогодні в мене нової інформації щодо нових тарифів на газ немає. Але відповідно менеджмент підприємств завжди вивчає ситуацію із змінами тарифів на опалення. Думаю, не буде секретом, що кожен буде готовий при розрахунках зміни газу, електроенергії і мінімальної зарплати змінити тариф», - зазначає Чернецький.

Загалом же, наголошує Чернецький, наразі до опалювального сезону місто готове на 85%. «Опалювальний сезон і не закінчувався. До 15 квітня була припинена подача тепла, однак робота підприємств тривала й надалі. Роботи тривають із заміни трубопроводів, ремонту котелень, теплотрас», - наголошує чиновник і додає, що закінчити таку підготовку до опалювального сезону повинні до уже до 15 жовтня.


За словами директора ЛМКП «Залізничтеплоенерго» Мирона Тереха, цього року готовність до опалювального сезону аж ніяк не гірша, аніж минулоріч. «Принаймні ми виконали більше робіт із заміни мереж теплопостачання. До 5 жовтня ми ліквідуємо неполадки, які виникли у ході гідравлічних випробувань», - говорить Терех.

Він наголошує – єдине, що змушує дещо хвилюватися теплові підприємства, це компенсація, обіцяна урядом. До початку опалювального сезону Кабмін взяв зобов’язання відшкодувати різницю у тарифах між реальною ціною на газ та ціною у тарифах для населення. За словами директора «Залізничтеплоенерго», отримавши із Києва ці гроші, підприємство залишиться практично без боргів. Однак, як наголошує Терех, відкритим залишається питання компенсації тарифів для бюджетних установ. Для того, щоб воно відбулося, повинна запрацювати Верховна Рада. «Але навіть якщо не буде проголосовано за такі відшкодування, то ДК «Газ України» не має враховувати ці борги, бо минулого року НКРЕ підвищило ціну на газ «заднім» числом», - пояснює Мирон Терех.


Зауважень до технічної підготовки львівських теплових підприємств до початку опалювального сезону не виникає і у депутата Львівської міської ради Сергія Бащука. «Єдине зауваження виникає щодо котельні Львівської залізниці на Левандівці. Зараз стоїть питання передачі її на баланс міста. Проте вона у досить у занедбаному стані, тому в котельню потрібно вкласти не менше 1 млн. грн. У міському бюджеті таких грошей немає», - зазначає Бащук.

На думку депутата, такі питання передачі котелень на баланс міста доцільніше розглядати навесні, коли формується новий бюджет. Він також додав, що котельня на вул. Левандівка обслуговує приблизно 17 будинків.


Котельні, які ще не передані на баланс міста, є однією із найбільших проблем міста у підготовці до опалювального сезону, - говорить секретар ради Володимир Квурт. «Зрозумілого вирішення цього питання ще не представлено. А мешканці будинків, яких не обслуговують ЖЕКи, страждають, отримуючи тепло мало не у грудні», - говорить Квурт.

Загалом же, говорить він, аби насправді оцінити хід підготовки комунальних підприємств до опалювального сезону, варто заслухати на наступному засіданні сесії інформацію від чиновників, а потім ще й перевірити, якою в дійсності є підготовка до опалювального сезону. «Наразі відповідь чиновників на те, як ведеться підготовка до опалювального сезону, одна – згідно з графіком. Хотілося б, щоб вона відповідала дійсності», - зауважує Квурт.


Водночас, як поінформували у прес-службі ЛМКП «Львівтеплоенерго», борг споживачів перед підприємством становить 96 млн. 789 тис. грн. Натомість, заборгованість «Львівтеплоенерго» перед газовиками становить 75 млн. 627 тис. грн, що дещо різниться від показників, які надала мерія. «Отож, коли б споживачі погасили свою заборгованість, теплопостачальні підприємства повністю розрахувалися б за спожитий природний газ, а також мали кошти на проведення необхідних ремонтних робіт», - кажуть в теплоенерго.

Та навіть попри заборгованість людей перед підприємством, його працівники надалі проводять підготовку до нового опалювального сезону. Зокрема, як наголошують на найбільшому тепловому підприємстві Львівщини, воно йде з дотриманням встановленого графіку. Там запевняють, що до початку сезону всі роботи буде виконано.

«Вже підготовлено 85 котелень та 89 центральних теплових пунктів «Львівтеплоенерго», проведено 100% гідравлічних випробувань», - говорять у прес-службі підприємства.

Цього року у Львові вдалося замінити понад 12 км трубопроводу, з яких 9,5 км замінено на попередньо ізольовані труби. Також варто зазначити, що цього року продовжили роботи з ізоляції теплової мережі ТЦ «Північна» (ТЕЦ-2). «Провести ізоляцію цього трубопроводу було надзвичайно важливим завданням, адже на цьому відрізку теплової мережі були найбільші тепловтрати, які становили приблизно близько 11 млн. грн. у рік.», - кажуть тепловики.

Частково роботи були розпочаті минулого року, та через брак коштів довелося призупинити. Цього року вдалось отримати бюджетні кошти щоб продовжити роботи: 2,8 млн. грн. – кошти з місцевого бюджету, 13,6 млн. грн. – кошти з державного бюджету. - говорять на підприємстві.

Також на сьогодні триває реконструкція 4 підвальних котелень та 10 звичайних котелень. Зокрема, реконструюють котельні по вул. Вітовського, 38, Венеціанова, 15, Дорошенка, 43, Богомольця, 9, Руській, 20, Ак. Павлова, 6, Клепарівській, 25, Гіпсовій, 64, Івасюка, 68 (Брюховичі), ЦТП - Мазепи, 13а. Розробляється проектно-кошторисна документація на реконструкцію ще 6 підвальних котелень. У кожній із цих котелень передбачено встановлення котлів з ККД (коефіцієнтом корисної дії) більше 92%, проведення автоматизації технічного процесу, диспетчеризацію.


Отож наразі і депутати, і чиновники не бачать причин для паніки у підготовці до опалювального сезону. Що більше, як твердять у депутатських колах, – призначення мером Львова на місце Богдана Кота «своєї людини» також не вплине на подальшу підготовку підприємства. Адже механізм роботи у підготовці до опалювального сезону не залежить лише від однієї людини.

Об'єктивно

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів