Архів новин

Інформація про перехід на перспективну нумерацію

Учора у прес-клубі відбулася прес-конференція за участю директора ЗТУ МТС-Україна Кирила Дмитрієва, присвячена переходу на нову систему набору телефонних номерів. Пропонуємо додаткову інформацію від МТС-Україна у формі запитань та відповідей про майбутні зміни.

Перехід на нову систему нумерації - це дуже серйозні зміни, які вимагають чималих коштів. Потрібно впроваджувати нові програмні продукти, для того щоб абонент не відчував незручностей. Компанія МТС закупила велику кількість автовідповідачів: якщо хтось після введення нової нумерації буде використовувати старий набір, автовідповідач буде його повідомляти, що порядок набору змінився.

Разом з тим ми плануємо, що на якийсь час - місяців зо три, до лютого, ми залишимо два способи набору. Це не зовсім просто - на деяких частинах нашої мережі це вимагає витрат на реалізацію можливості одночасної підтримки двох систем набору.

Найближчим часом ми на сайтi вивісимо інформацію щодо переходу на нову систему нумерації, яка відбудеться в ніч з 13 на 14 жовтня. Ми вже зараз почали розсилку SMS-повідомлень. Для того, щоб не створювати надмірне навантаження на мережу, ми поетапно розсилаємо повідомлення різним групам наших абонентів. Тому до часу переходу ми повідомимо про це всіх наших абонентів.

Також інформацію про перехід на нову систему нумерації ми публікуємо в рахунках, які отримують наші контрактні абоненти. Наприклад у вересні, разом з рахунком вони отримають інформацію про зміну порядку набору, із зазначенням нового порядку.

План переходу на новий тип нумерації розписаний на чотири роки, але найбільш радикальні і серйозні зміни, які торкнутися абсолютно всіх, відбудуться вже в жовтні цього року. Навіть на етапі підоготовки, коли змін зазнали лише номери екстрених і деяких інформаційно-довідкових служб, вже було зафіксовано багато проблем. Були й незадоволені, наприклад, деякі служби таксі не хотіли відмовлятися від свого номера, тому що вклали великі кошти в розкрутку номера.Також виник дефіцит нових номерів: були навіть черги на отримання короткого номера, і відмови в одержанні, тому що кількість таких номерів було обмежено. Зараз номерний простір збільшився - практично всі бажаючі змогли отримати відповідний короткий номер.

Але зараз триватимуть серйозніші зміни: змінюються практично всі номери, включаючи регіональний код області. Якщо, наприклад, з лютого ви будете набирати номери через вісімку, вже не зможете додзвонитися. Змінюється кількість чисел у номері - з 11 до 10 - і порядок набору.

Незмінним залишиться порядок набору для міжнародних дзвінків з інших країн в Україну - так що для абонентів в інших країнах нічого не зміниться, тому немає необхідності в інформуванні таких абонентів. Не зміниться порядок набору і на місцевих телефонних мережах (наприклад, при дзвінках з одного фіксованого номера на інший в одному місті). Все інше, що стосується мобільного зв'язку, змінюється. Тому ми повинні провести досить серйозну роботу з інформування серед наших абонентів, щоб перехід на нову нумерацію був якомога комфортнішим і зрозумілим.

- Які заходи взагалі передбачаються в рамках інформування?


* Розсилка рахунків для контрактних абонентів, у яких ми будемо повідомляти про перехід на перспективну нумерацію.

* Розсилка SMS-повідомлень для всіх абонентів протягом вересня.

* Інформування в ЗМІ.

* Інформування абонентів за номером 111 - всі оператори, які працюють у наших інформаційних службах, готові надавати таку інформацію.

Протягом трьох місяців ми будемо надавати можливість набору за старою та новою системою паралельно. Після закінчення цього періоду абонент, який неправильно набрав номер, буде за допомогою автовідповідача проінформований про помилку та про правильний спосіб набору.

- Що ви порадите вашим абонентам у зв'язку з переходом на новий тип нумерації?

Для того, щоб всі номери набиралися вірно, достатньо в адресній книзі вашого телефону прибрати вісімку. Номери, записані в міжнародному форматі (тобто 380 ХХХХХХХ), міняти не потрібно - такий порядок цифр залишається коректним. Річ у тм, що технічно так зроблено, що індекс України 380, і техніка сама цей зайвий нуль «знищувала», тому зараз набір номера такого формату залишається тим самим.

- Якщо перехід на нову систему нумерації потребуватиме додаткових інвестицій,чи може це спричинити подорожчання мобільного зв'язку?

Ні, зв'язок не подорожчає. Перехід на нову систему нумерації ми робимо за рахунок власних витрат. Це дійсно не дешевий перехід, але, так чи інакше, ми повинні перейти на міжнародну систему нумерації. Адже нестандартною нумерацією користуються всього два десятки країн. Більшість з них -- країни колишнього СРСР а також деякі країни Африки. Не хочеться входити в ці два десятки.

- Що це за план нумерації, який розрахований на чотири роки?

Це план, який затвердило Міністерство транспорту та зв'язку, і який є регуляторним актом, де чітко розписано, що, коли впроваджується протягом чотирьох років: перехід на нову стандартизовану нумерацію, впровадження нових різних служб тощо. Те, що ми робимо на даному етапі, в жовтні, це найскладніший етап переходу, який вимагає, щоб усі люди знали про його впровадження, інакше виникатимуть труднощі з додзвоном.

Це план уже діє, з 13-14 жовтня вступає другий його етап. Мобільні оператори запровадили нову нумерацію для дзвінків на спеціальні короткі номери (101, 102 та ін) ще два роки тому. Ми знали, що такий план є, тому вирішили зробити це відразу. Фіксовані ж мережі перейшли на таку нумерацію навесні цього року для того, щоб зараз всім синхронно підійти до наступного етапу - переходу на стандартизовану нумерацію. За планом - це найістотніша зміна, яка нас очікує. Далі будуть впроваджуватися додаткові служби, наприклад, збереження номерів при переході від оператора до оператора - те, що вже так радикально на зміну всього номерного простору не вплине. Зараз практично, за винятком фіксованого зв'язку, змінюється весье номерний простір для абонентів мобільного зв'язку, а їх - 50 мільйонів.

- Коли відбудуться останні зміни?

Через два-три роки. У деяких наступних пунктах плану передбачено запровадження змін, наприклад, у 2010-2011 роках. Це може служити підставою для НКРЗ, комісія може точно встановити період виконання того чи іншого пункту, повідомить операторів про те, що якісь служби потрібно впроваджувати в більш конкретні терміни.

Дата, яка призначена на 13 жовтня вже визначена регуляторним органом для переходу всіма операторами, тому що це має бути одночасно. Адже завжди легше зробити, коли всі оператори здійснять перехід одночасно. Всі займаються інформуванням абонентів, і вся країна розуміє, що в певний термін проводитиметься перехід, хоча ми все ще розуміємо, що одномоментно це зробити неможливо. Технічно ми, як оператор, можемо забезпечити паралельний доступ по двох видах набору - за старим і за новим протягом якогось періоду часу. На жаль, старі технології, які є, наприклад, на мережах Укртелекому, не скрізь дозволяють це зробити. Тому в деяких регіонах Укртелеком перейде на цю нову систему без адаптаційного періоду. І, прокинувшись на другий день, люди не зможуть набирати номери по-старому. Тому для Укртелекому це ще більш важливо, щоб люди все це зрозуміли.

- Як ми будемо набирати екстрені номери (пожежна служба, міліція)?

Точно так само, як і було зроблено навесні цього року - відповідно 101 і 102. Там нічого не змінюється. У цій сфері вже запроваджено нову систему нумерації.

- Для тих країн, в яких є нестандартна нумерація, які є проблеми зараз? Навіщо потрібен перехід?

Подорожуючи по різних країнах, ви, якщо захочете подзвонити, почнете автоматично набирати номер у звичний для вас спосіб. Наприклад, в Нідерландах набрати номер через вісімку або через десятки не вдасться. Так само, якщо до нас в Україну приїдуть гості, вони не зможуть набирати номери за звичною для них схемою. Тобто в першу чергу це незручності для людей.

Єдиний принцип набору номера в будь-якій країні світу - це, перш за все, зручно. Напередодні ЄВРО 2012 ми очікуємо великого напливу вболівальників, і повинні зробити так, щоб вони змогли користуватися таким набором номерів, до якого вони звикли, наприклад, під час набору сервісних номерів.

- Чому раніше не було цього переходу? Хіба цей перехід пов'язаний тільки з ЄВРО 2012?

Мобільні оператори готові були здійснити перехід раніше. У зв'язку з тим, що в Укртелекому зараз ще дуже багато застарілих мереж, необхідний був час і інвестиції, для того щоб встановити додаткове обладнання. Готовність Укртелекому й визначила плани по переходу на новий тип нумерації.

Можливість існування обох систем набору - це стосується тільки МТС або й інших операторів?

Ми не знаємо, що планують інші оператори, але ми впевнені, що вони теж реалізують таку можливість там, де це технічно реально. Загалом, якщо оператор думає про своїх абонентів, він повинен саме так вчинити.

- На скільки збільшиться номерний ресурс?

Збільшиться номерний простір для довідково-інформаційних служб. Якщо говорити про старий номерний ресурс, то раніше в кожному регіоні для доступу на довідково-інформаційні служби можна було видати кілька десятків номерів. Зараз мова йде про декілька сотень номерів, і така можливість з'явилася у зв'язку з переходом на нову систему нумерації.

- Чи проводилися консультації з іншими операторами?

Безумовно, це досить затратно для операторів, відбувалося дуже багато нарад, зустрічей при розробці проекту відповідного плану. І в кінцевому підсумку з урахуванням побажань операторів план став таким, яким він є. Розроблено етапи, з якими погодилися практично всі оператори.

- Ще навесні, коли обговорювалася дата другого етапу переходу (13-14 жовтня), було помітно певне незадоволення з боку операторів, зокрема, термінами. Чим ви це поясните?

Питання погоджувався з усіма операторами без винятку - з фіксованими і мобільними операторами. Без них це узгодження було б неможливим. Так, ми всі незадоволені, коли витрачаємо додаткові гроші, але не можна без цього, інакше не вийде. Рано чи пізно перехід потрібно було зробити.

- Чи обговорювалося якесь питання компенсації з боку держави?

Ні. Держава не пішло б на компенсацію.

- Про які цифри йде мова в плані витрат операторів?

Ми не будемо називати конкретні цифри, але йдеться про те, що наші витрати становлять кілька десятків мільйонів гривень.

- Що буде з телефонами 8800 ... і 8900 ... - які тепер будуть використовуватися номери?

Це загальносвітові служби, які в принципі мають працювати в кожній країні так, як і в усьому світі - на платній або на безоплатній основі. Тому буде забиратися тільки вісімка, решта залишиться тим самим. Тобто0800 ... і 0900 ...

- Наступний етап реформи, це восьмизначні номера мобільного зв'язку? Які терміни і що це взагалі буде, і чи буде?

Ми не бачимо доцільності переходу на восьмизначні номера. МТС є противником такого переходу. На даний момент нормативна база по переходу на восьмизначні номера не розробляється. Ми будемо протистояти цьому переходу, оскільки це вкотре буде зміна всього номерного простору для абонентів, що є досить складним і непростим. Це принесе незручності для абонентів.

Такий проект просувався, щоб вирішити, нібито, проблему браку кодів. Але, на наш погляд, ця проблема є надуманою - величезний номерний ресурс є вільним, і при розумному використанні його вистачить надовго. Навіщо тоді переходити на восьмизначну нумерацію?Якщо одному або двом операторам мобільного зв'язку не вистачає кодів, НКРЗ разом з Мінтрансом можуть взяти частину кодів з резерву (існують резервні коди), з регіональних кодів. Ніколи в житті не доведеться ділити Волинську або, наприклад, Рівненську область на область і місто, як це робиться в Києві. Тому що це області невеликі. А для них зарезервовані другі коди, які навряд чи колись будуть використовуватися.

При цьому варто врахувати, що абонентська база мобільних операторів в Україні практично не збільшується. Тоді навіщо створювати труднощі для абонентів? Тому ми будемо противниками цього проекту.

- Які додаткові номерні ресурси виникнуть з введенням коду 045?

Під цим номерним індексом з'явиться абсолютно новий номерний простір. Сьогодні під індексом 44 цей номерний простір ділиться між областю і Києвом. Сім знаків - це кілька мільйонів абонентів. Якщо вводиться новий індекс для Київської області, то практично цей семизначний простір віддається Київської області. І в області можна нарощувати свої ємності.

Проблема Київської області полягає в тому, що в області після регіонального коду вони ще використовують двозначний код для кожного району окремо. І, припустимо, якщо Біла Церква це досить великий район, їй десятитисячної (п'ятизначна нумерація) ємності не вистачає. Щоб дати Білій Церкві більше можливостей, для Київської області дається додатковий регіональний код - і вони отримують ширший номерний простір.

- Яке покриття в Україні тих мереж, у яких неможливо одночасне функціонування двох схем набору телефонів - нової та старої?

Сьогодні в мережі Укртелекому є ще чимало декаднокрокових АТС, навіть у деяких обласних центрах. Декаднокрокові АТС ніколи не дадуть можливості зберегти і старий, і новий спосіб набору, тому що в них чітко йде прямий набір - якщо набрати цифру, шукач відразу ж вийшов на задану позицію. А деякі координатні станції можуть програмуватися таким чином, щоб розуміти і той, і інший набір. З цифровими ж станціями взагалі не буде таких проблем.

У цілому в Укртелекомі третя частина устаткування - це аналогове обладнання. Скільки на сьогодні декаднокрокових АТС - ми не можемо сказати точно. Але в тих районах, де встановлені такі електромеханічні АТС - просто неможливо забезпечити одночасну роботу двох систем набору. В Укртелекомі є ще обладнання, яке ставилося 30-40 років тому.

- Кілька років тому обговорювалася можливість об'єднання Криму і Севастополя під одним телефонним кодом і, відповідно, вивільнення таким чином коду Севастополя. Чи залишилася у проекті ця ідея?

Ні, по-перше, питання таким чином не ставилося. По-друге, це зовсім різні територіальні утворення, тому вони повинні користуватися різними кодами.

МТС-Україна

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів