Архів новин

Хто пише історію, той контролює сьогодення

”У 1999 році президенти Польщі та України вже покладали разом квіти на головну плиту польського військового меморіалу у Львові, і після цього його можна було би вважати офіційно відкритим, якби польські дипломати тоді не зауважили у написі одне образливе для себе слово - ”воякам” замість ”воїнам”, - уперше публічно згадує про це в інтерв`ю тодішній голова облдержадміністрації та облради Степан СЕНЧУК. - Це був недогляд команди львівського мера, яка не проконтролювала виготовлення напису. Того ж дня плиту потайки терміново демонтували власноруч київські і львівські посадовці. Де вона тепер, я не знаю”.

У договорі з Варшавою Київ не зрадив Львова

- Чотири роки тому у Львові проводили опитування громадської думки щодо облаштування польських поховань, і тоді буцімто лише третина львів`ян щось знала про проблеми, які існують довкола цього. Чи були Ви як керівник області ознайомлені з результатами такого соціологічного дослідження?

- Персонально ні. Про це, можливо, хтось і згадував під час якихось нарад, але ніхто не робив особливого акценту на такому опитуванні, бо, по-перше, його навряд чи можна було вважати по-справжньому соціологічним з наукового погляду. По-друге, ми тоді активно готувалися до офіційного відкриття з другої спроби на міждержавному рівні Цвинтаря орлят, як ще називають цей меморіал. Залишалося дійти згоди щодо кількох неважливих, як здавалося владі обох країн, деталь. Адже ще 1994 року уряди України і Польщі уклали угоду ”Про збереження місць пам`яті і поховання жертв війни та політичних репресій”, за якою визначали порядок проведення робіт із реставрації поховань, зокрема, зрозуміло, і на Личаківському кладовищі. Тут, до речі, їх самовільно розпочали у 1990 році польські організації. Львівська міська рада на підставі цього документа зажадала від Ради охорони пам`яток, боротьби та мучеництва Республіки Польщі і Генконсульства Польщі у Львові обов`язкового погодження проекту реконструкції та впорядкування військових поховань на Личакові, проти чого польська сторона офіційно не заперечувала. Тож була впевненість, що 2002 року все пройде гладко.

- Ваша оптимістична оцінка тодішніх подій трохи дивує. Ніби Ви не читали уважно тексту цієї українсько-польської угоди. А в ній, кажуть, Київ до традиційних положень Женевських конвенцій з цих питань додав такий пункт, який надовго загальмував процес узгодження позицій сторін.

- Нічого страшного Київ там не підписав. У мене зберігся цей документ. Справді, крім звичних у світі постулатів Женевських конвенцій про захист жертв війни від 12 серпня 1949 року, у цьому договорі містилася заява, яку кожна сторона могла потрактувати по-своєму. У статті 4 п. 2 мовиться так: ”Кожна із договірних сторін на території своєї держави буде сприяти вжиттю іншою договірною стороною заходів щодо улаштування місць пам`яті і поховання та увічнення пам`яті загиблих та закатованих. При цьому можуть бути використані національні й релігійні символи. В окремих випадках, за згодою договірних сторін, можуть бути застосовані інші форми увічнення пам`яті загиблих і закатованих”. І хоч мені невідомо достеменно, хто більше наполягав записати саме так в угоді - Київ чи Варшава, я не вважаю, що останнім реченням зацитованої статті угоди Україна дозволила Польщі домагатися відновлення у Львові помпезного пантеону взірця 1939 року. Бо в угоді сказано чітко: інші форми - за взаємною згодою. І вони не можуть прямо чи дотично закорінювати в Україні сліди польської окупації 1918-1939 років. А така окупація - історичний факт. Просто Польщі більше пощастило, ніж Україні, під час розпаду Австро-Угорської імперії наприкінці Першої світової війни - вона зуміла вибороти незалежність для своєї держави. Але, мабуть, своє державне щастя не можна збудувати на чужому державному горі. Ніхто ж, перепрошую, не додумався, навіть у колишньому заідеологізованому і безпардонному СРСР, спорудити у Львові монумент визволення Західної України від поляків у вересні 1939 року. І у Польщі, наскільки мені відомо, немає жодного пантеону тріумфу якоїсь іноземної збройної сили. Так що українці в Галичині дуже толерантні.

Ні воювати, ні торгувати могилами не можна

- Може, тільки тому Кремль не додумався до аналогічного пам`ятника, що, по-перше, завжди боявся українського національного відродження у будь-якій формі, а по-друге, знав про таємні протоколи пакту Молотова-Ріббентропа від 23 серпня 1939 року, за якими через кілька днів і розпочалася Друга світова війна - з поділу Польщі між Німеччиною та Радянським Союзом. Та не секрет, що й після закінчення цієї війни дехто у Польщі ще сподівався побачити у її складі так звані східні креси, що знову включали би Волинь і Галичину.

- Тепер ми знаємо, що у вересні 39-го був підписаний також ще й інший договір між Гітлером і Сталіним про передання українського Підляшшя, Надсяння, Холмщини і Лемківщини до сфери інтересів Німеччини, а це після Ялтинської конференції союзників-переможців закріпилося на післявоєнних картах Польщі і СРСР як ”лінія Керзона”. Але на цьому щедрість Сталіна щодо Польщі закінчилася. А наївні сподівання декого з поляків на Волинь і Галичину можна пояснити тільки одним: у польській історичній концепції донедавна віками складався стереотип про свої буцімто природні права на ”східні окраїни західної цивілізації”. Це цілком пов`язувалося з логікою польської державності, але ніяк не узгоджується з логікою української.

”Польський” Львів і ”український” Перемишль усі ми, незалежно від своїх поглядів та переконань, мусимо назавжди залишити у минулому. А в майбутнє повинні йти з кордонами, які склалися після Другої світової війни. Увесь цивілізований світ вчиться по-християнськи прощати один одного. Це стосується і непростих колись взаємин наших народів-сусідів. Хтось мудро казав, що історія в часовому і геополітичному вимірі - це точка відліку: у кожного її періоду нібито є своя правда. Може й так, але мені здається, що історія - це не одна, а багато точок відліку, які, врешті-решт, становлять лінію розвитку нації чи держави. І коли вже ця лінія є, то затирати її будь-кому і у будь-який спосіб - марна і невдячна справа. Польща вийшла на свою лінію, Україна - на свою. Ці лінії інколи перетинаються не тільки на наших культурних, економічних та навіть сімейних зв`язках, але й на могилах загиблих і закатованих. Нам треба віддавати полеглим шану так, щоб не ятрити старої рани. Воювати чи торгувати могилами неприпустимо. І цього, я впевнений, не буде. Здоровий глузд переможе по обидва боки кордону.

- Суперечки між українською і польською сторонами на території Музею ”Личаківський цвинтар” звелися до написів на могилах і пілонах з левами та меча-”щербеця”. Без ґрунтовної історичної підготовки пересічному українцеві, мабуть, важко зрозуміти суть проблеми.

- Комусь ця проблема видається надміру загостреною: деякі політики зі Сходу України досі не можуть зрозуміти причини суперечки, бо вони майже нічого не знають про ЗУНР і бої за Львів у 1918 році між українцями й поляками. Зате у Львові дехто надпринципово вважає, що треба кістьми лягати у боротьбі за кожну букву написів на меморіалі. Істина, як завжди, напевно, посередині - у розумному компромісі сторін. Донині наші сусіди прагнули в головному написі такого тексту: ”Невідомим польським воїнам, героїчно полеглим за Польщу в 1918-1920-х роках”. Слово ”героїчно” тут зайве, адже поляки гинули не на своїй, а на чужій землі. До того ж цей напис таки варто зробити двома мовами: польською й українською, а не лише польською, як цього хочуть сусіди. Бодай з поваги до спільної боротьби проти більшовицької Росії 1920 року польських військ під проводом Пілсудського та армії УНР на чолі з Петлюрою.

Щодо інших дискусійних елементів меморіалу, то, на мою думку, можна погодитися на встановлення на цвинтарі жалобних фігур американського авіатора й французького піхотинця. Немає великої трагедії і у появі левів та написів ”Тобі, Польще” і ”Завжди вірні”, бо ж вояки справді загинули за Польщу, а цар звірів є гербовим символом не тільки Львова, але й сотень, а може, й тисяч міст у світі.

Щодо меча-”щербеця”, чесно кажучи, я не маю однозначної думки. За легендою, цей меч польський король колись надщербив об київські Золоті ворота, і він став символом коронації польських монархів. Нехай і так. Що тут надзвичайного? Наш князь свій щит прибив на брамі Константинополя-Стамбула - турки цього не опротестовують. Історія - це суміш перемог і поразок. Хіба ж Польща нині є монархією або десь задекларувала про її відродження? Принаймні Конституцією ЄС це для Варшави не передбачено.

Та й ми також хочемо, аби тризуб Володимира Великого лягав на могили українців по всьому світу, зокрема і в Польщі. Хочемо ми, аби гетьманська булава символізувала козацьку славу України. Думаю, найкраще буде, щоби свій офіційний висновок з цього приводу дали відомі історики - міським депутатам стане легше визначитися.

Замінимо чужі міфи на свою правду

- Кілька літ тому Яцек Куронь і Богуміла Бердиховська писали у польській пресі: ”Домагаємося впорядкування Цвинтаря орлят, але скільки з нас добивається впорядкування українських могил та цвинтарів у Польщі? Найперший приклад: цвинтар воїнів УНР в Щипьорно. Зруйнований і досі не відбудований. Нагадаймо собі, що армія отамана Петлюри була нашим дієвим союзником у польсько-більшовицькій війні”.

- Це болісна правда. Якби польська сторона зробила рішучі кроки з вшанування українських могил на своїй території, простіше було б доходити згоди у Львові. Адже в Польщі вимагають, аби написи на пам`ятниках українців - хоч воїнів УПА, хоч цивільних жертв конфлікту 1945-1947 років - були двомовними.

Однак будьмо до кінця відверті перед собою: це ми, передусім на державному рівні, повинні домагатися, щоб були відновлені пам`ятники воякам Української Народної Республіки у Каліші та Кракові, цвинтарі у Вадовіцах, Ланьцуті, Стшалківі. Щоб були належно пошановані останки воїнів ОУН-УПА, полеглих під Бірчею, загиблих українців у концтаборі в Явожні. І мусимо це робити не лише на словах, але й маємо бути готовими матеріально та організаційно захистити пам`ять про усіх співвітчизників, які загинули за Україну. Ніхто тоді не казатиме, що у Львові виступають проти помпезних польських поховань насамперед тому, що не змогли спорудити чогось аналогічного на честь загиблих Українських січових стрільців.

Чому ж ми не обстоюємо належно могилу кожного українця-патріота за кордоном? Головна відповідь гірка: бо ми досі, на 14-му році незалежності України, не можемо у себе визнати на державному рівні ОУН-УПА стороною, яка воювала у Другій світовій війні. То хто ж це зробить за нас - Польща чи, може, Росія? Свого часу, будучи керівником області, я подав президенту клопотання про присвоєння звання Героя України Степану Бандері та Євгенові Коновальцю. Тоді мені сказали, що для цього ще не настав час у нашому суспільстві. А тепер?

- Президент Віктор Ющенко напередодні 9 Травня наполегливо закликав до примирення усіх ветеранів армії СРСР і Української повстанської армії. Але його не послухали. А цьогоріч у Варшаві він заявив: ”Беремо відповідальність за врегулювання справи Цвинтаря орлят. Я просив львів`ян про це, будучи ще прем`єром, а тепер прошу їх як Президент якомога швидше закінчити суперечку навколо Цвинтаря орлят”, - так сказав Ющенко польському виданню Gazeta wyborcza. Цього разу Президента послухають у Львові?

- У Львові можуть послухати, але треба, щоб Президента послухали в усій Україні. І насамперед у Верховній Раді, де навіть тепер у головах партакадеміків домінують історичні концепції радянської школи. Треба привчатися жити за усіма стандартами XXI століття. А вони, зокрема, передбачають історичну правду, а не міфологію. Ніякий тоталітарний режим - ані нацистський, ані радянський - не допускав варіанту самостійної України-держави. Тому українці були приречені воювати за неї проти всіх загарбників і відтак читати зідеологізовану історію про свою боротьбу, писану або ворогами, або, у ліпшому разі, опонентами. Але ж добре відомо, що той, хто пише історію, контролює сьогодення. А щоб завести народ на манівці, відключивши здоровий глузд кількох його поколінь, необхідно передовсім зруйнувати історичну пам`ять. Пам`ятаймо, що радянські технології маніпуляції свідомістю, які багато в чому збереглися у політиці антиукраїнських партій і досі, заражували в людині знання, отримані навіть з власного життєвого досвіду, і замінювали їх фальшиво сконструйованими міфами з фільмів та телебачення, газет і книг.

А історична правда у тому, що ОУН-УПА всіляко захищала свою землю, свій народ, боролася за свою державу проти коричневої і червоної чуми, в який би національний чи військовий одяг вона не була вдягнута. Тому влада повинна, доки не пізно, визнати воїнів ОУН-УПА учасниками війни і підтвердити, що вона розуміє історичну логіку української державності. Це визнання більше потрібно не ветеранам УПА, а нам.

Дехто з істориків вважає, що саме з цього державного акту і розпочнеться фактичний відлік ери самостійної, а не сателітної, почервонілої спочатку від крові, а тепер і від сорому, України. Бо не може так довго бути, щоб ті, хто винищував українських патріотів, отримували від незалежної України пенсії і нагороди, а ті, хто гинув за неї на полі бою і страждав у концтаборах, доживали в ній ізгоями! Іспанці між собою помирилися після кровопролитної громадянської війни, євреї з німцями - після холокосту. Перспективу мають тільки ті народи, які знайшли в собі сили до внутрішнього примирення і консолідації нації. Якщо ж ми найзатятіші вороги між собою, то як же домогтися поваги до себе з боку іноземців?

А повертаючись до проблеми польських військових поховань у Львові, визнаймо, що за останні роки якраз Польща на найвищому рівні була справжнім надійним стратегічним партнером України, всіляко сприяючи просуванню нашої країни демократичним шляхом. Нині наші країни-сусіди мають унікальний історичний шанс по-новому вибудувати міждержавні і міжнаціональні відносини.

газета ”Поступ”

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів