Архів новин

Театральний сезон у Львові – відкритий!

Театральний сезон у Львові – відкритий. Старт відбувся у Львівській опері - 22 серпня на її сцені полум’яно розквітла любов Орфея і Евредики в опері відомого німецького композитора Хрістофа Віллібальда Ґлюка. Усі ж з нетерпінням чекають на наймасштабніший історичний проект ХХІ століття в українському оперному мистецтві - оперу «Данило Галицький», яку у Львівській опері планують поставити до 110-ї річниці театру.

«Львів театральний» – це одна з особливостей міста, яка манить до себе, як запашний аромат кави. Так, на вистави до Львівського національного академічного театру ім. Соломії Крушельницької, за словами прес-секретаря театру Надії Труш, приходить 50% туристів, з яких більша частина іноземців. Для них передбачені спеціальні програмки англійською мовою. Для туристів з Польщі створили додаткові зручності – програмку польською мовою. Труш пояснює це тим, що польські туристи, з-поміж інших, театр відвідують найчастіше.

Цьогоріч оперні митці виконають оперу «Севільський цирульник» Дж. Россіні (1792-1868). Відчути багатство яскравих мелодій опери, яка була створена за сюжетом однойменної комедії - першої частини відомої трилогії видатного французького драматурга П.Бомарше, митці запрошують 27 серпня. А грацію танцю можна споглядати 28 серпня на вечорі одноактних балетів. Уже у суботу, 29 серпня, у Львівській опері глядачі стануть свідками кровної помсти – опера Джузеппе Верді «Бал-маскарад». І українською «оперною» ноткою «поставлять крапку» у театральному серпні – на сцені вкотре «оживе» кохання Наталки та Петра у виставі М. В. Лисенка за п'єсою І. Котляревського «Наталка Полтавка». Окрім того, поставлять балетну виставу Л.Мінкуса «Дон Кіхот».

Надія Труш наголосила, що незважаючи на насичену програму, актори вже ознайомлюються з музикою до опери «Данило Галицький». Треба додати, що проект обіцяють зробити дійсно колосальним і зібрати на сцені як мінімум 220 акторів. Попередня вартість проекту – 1 млн. грн. На сьогодні готова сама опера та музика до неї, залишились незліченні години репетицій та важкої праці, щоб скарбницю оперного мистецтва України повнили наймасштабнішим історичним проектом 21 ст.


Вкрай насичена та цікава програма у Національному академічному українському драматичному театрі ім. Марії Заньковецької. Цьогорічний 92-й театральний сезон розпочнуть 18 вересня виставою Імре Кальмана «Сільва».

Як наголосила головний адміністратор театру ім. Марії Заньковецької Лариса Кулинич, у цьому сезоні очікують на прем’єру «Три товариші» Ремарка, постановку якої завершує заслужений діяч мистецтв Вадим Сікорський. Прем’єра вистави – 26-27 вересня. І незважаючи на те, що постановки нових вистав практично не фінансують - «заньківчан» це не зупиняє і над виставою «Сватання на Гончарівці», яку Федір Стригун планує поставити до свого сімдесятиріччя, ведеться активна робота.

На малій сцені новий сезон розпочнеться швидше – 16 вересня. 16, 17 та 27 вересня відбудеться прем’єра вистави «Завчасна паморозь» за мотивами австрійського поета-символіста Рене Рільке. Народна артистка України Таїсія Литвиненко зараз ще працює над її постановкою.



По-львівськи витончено і з міжнародним розмахом готує театральний сезон Львівський духовний театр «Воскресіння». Відкриття заплановане на 15 вересня. Театрали обіцяють внести свіжі, новаторські нотки у свій репертуар і розширити глядацьку аудиторію. Для юного глядача спеціально поставлять прем’єру п’єси «Попелюшка».

Для дорослого глядача також готують дві прем’єрні вистави, яких, як наголошують театрали, в Україні ще не бачили. Проте вже після театрального вересня, прийде фестивальний жовтень. Так, 2-4 жовтня «Воскресіння» планує провести традиційний Міжнародний фестиваль «Золотий лев», який окрім яскравих театральних дійств, відзначиться ще й нечуваними піротехнічними ефектами.

Головний адміністратор театру Жанна Морая наголосила, що під час фестивалю іноземні театральні колективи разом з українськими ставитимуть по дві-три вистави на день, «на десерт» - грандіозний карнавал, а завершальним акордом буде піротехнічне дійство.

Окрім насиченої програми – у центрі Львова ходитимуть на найвищих ходулях в Україні, підстрибуватимуть вище за всіх, глядачів розважатимуть актори різних країн світу, – львів’янам та гостям міста ще й роздаватимуть подарунки.



А у Львівському академічному театрі імені Леся Курбаса у подарунок глядачам пропонують масу позитивних емоцій та вражень. Вже з серпня актори розпочали 22-й театральний сезон з «Амнезії» за Еріком-Емманюелем Шмідтом.

Приємною новиною є те, що склад театральної трупи поповнили нові таланти – 6 випускників кафедри театрознавства та акторського мистецтва ЛНУ ім. І. Франка. Як наголосив директор Львівського академічного театру імені Леся Курбаса Олексій Кравчук, ще п’ять випускників поїхали працевлаштовуватись у інші театри у Донецьку, Луцьку та ін.

Також він зауважив, що до 100-річного ювілею з дня народження Богдана-Ігоря Антонича вже готують вечір поезії, який планують провести у вересні. Окрім того, планують поставити виставу «Між двох сил» за поезією Володимира Винниченка. Також актори працюють над комедією Гольдоні «Господиня заїзду».

Олексій Кравчук розповів, що театр на сьогодні все активніше співпрацює з іншими театрами та іноземними акторами. Так, з Муніципальним театром Львова працюють над новим проектом.

Забігаючи у недалеке майбутнє – 2010 рік, Олексій Кравчук додав, що на сцені театру відбудеться щонайменше дві прем’єри Жана-Поль Сартра «Мухи» та „Репетиція в театрі злочину” за п'єсою Ж. Маклера. Над цими виставами працюють молоді режисери Микола Береза та Тамара Квеквескірі.

Олексій Кравчук також має надію, що вже на наступний рік розпочнуть реконструкцію приміщення театру. «Міське керівництво зацікавлене у реконструкції», - додав він.



Звісно ж, не варто забігати вперед, але очікуємо живої, динамічної, видовищної та насиченої прем’єрної вистави «За двома зайцями» Михайла Старицького на сцені Першого українського театру для дітей та юнацтва.

Офіційне відкриття сезону – 13 вересня, але, як запевнили у театрі, вистави ставитимуть і до його старту. У театрі все швидшими темпами працюють над прем’єрою, проте точної дати, коли глядачі зможуть разом з акторами сповна відчути соковитий народний гумор завдяки виставі «За двома зайцями».

Окрім того, потрібно додати, що у минулому театральному сезоні особливу увагу привернула прем’єра п’єси Віктора Ольшанського «Чарівне кресало», написану за різними казками Ганса Християна Андерсена.



Не відстають у розвитку «театрального Львова» і люди з обмеженими можливостями - у Львові у вересні відбудеться III родинний фестиваль «Берегиня» за їх участі.

Як повідомила у коментарі «Об’єктивно» директор мистецько-терапевтичного центру «Непротоптана стежина» Віра Войтюк, перед проведенням фестивалю спеціально для сімей, де є особи з обмеженими можливостями, проведуть семінар. За її словами, на семінарі навчатимуть, як виявляти та розвивати таланти у неповносправних. Згодом – Міжнародний фестиваль пісні, музики і танцю. «Тема осіннього фестивалю: «Стихії», – Каже Войтюк. – Ми вже провели «Казковий світ» і треба наголосити, що географія учасників зростає».

Вона додала, що є заявки з Білорусі, Польщі та, звісно, України. Театральний фестиваль відбудеться на сцені Театру юного глядача або Міського палацу культури ім. Гната Хоткевича.

Об'єктивно

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів