Архів новин

Футбол: «Карпати»–«Металург» (Д) – 2:2 (1:1)

10 років і 113 днів – саме стільки часу «Карпати» до сьогоднішнього дня не могли обіграти донецький «Металург» у матчах національного чемпіонату. За цей час суперники зіграли між собою 15 поєдинків: сім разів перемагали донеччани, ще вісім поєдинків завершилися внічию. Тож вболівальники «Карпат» сподівалися, що сьогодні їхні улюбленці перервуть неприємну для себе серію.

«Карпати» (Львів) – «Металлург» (Донецьк) - 2:2 (1:1).
Львів. Стадіон «Україна». 26.07.2009, 20:00. 2 тур. Хмарно, без опадів, +17°С. 6.000 глядачів (дані Прем’єр-ліги).

Арбітр: Володимир Сіренко (Сімферополь).
Аситенти: Геннадій Літвінов (Луганськ), Едуард Карапетян (Тернопіль).
Делегат ФФУ: Володимир Поліщук (Рівне).
Інспектор ФФУ: Петро Кобичик (Чернівці).

«Карпати»: Тлумак, Ощипко (Петрівський, 70), Ґурулі (Зеньов, 77), Мілошевіч, Годвін, Є.Тарасенко, Кожанов, Федецький, Кузнецов, Голодюк (Ткачук, 74), Худоб’як.
Запасні: Мартищук, Луцик, Габовда, Бідловський.
Головний тренер: Олег Кононов.

«Металлург» Д.: Дишленковіч, Маріо Сержіо, Чечер, Білозір, Воловик, Макрідіс (Димитров, 54; Фабіньо, 64), Лазіч, Годін (Ткаченко, 46), Кінгслі, Мхітарян, Мгуні.
Запасні: Воробйов, Даниловський, Аракелян, Танаса.
Головний тренер: Ніколай Костов.

Голи: Федецький, 6, Худоб’як, 64 – Годін, 8, Мхітарян, 60.
Попередження: Федецький, 16, Ощипко, 58 – Білозор, 37, Чечер, 66, Мхітарян, 69, Воловик, 90.

Здобувши до певної міри несподівану перемогу на старті нового чемпіонату в Полтаві, гравці та тренери «Карпат» горіли бажанням і в першому домашньому матчі записати до свого активу три повноцінних пункти. Тим більше, що суперник у них був чи не найнезручніший для львівського клубу за всю історію чемпіонатів України. У це важко повірити, але востаннє «Карпати» вигравали у донецького «Металурга» ще тоді, коли більшість нинішніх гравців «зелено-білих» лише починала займатися футболом.

Матч мав ще кілька підтекстів. По-перше, в очному протистоянні зійшлися команди, які перед стартом сезону озвучили завдання вибороти путівку в Лігу Європи. А значить, на смарагдовому газоні стадіону «Україна» суперники, як говорять у подібних ситуаціях, розігрували не три , а шість очок. По-друге, гості прибули до столиці Галичини з Мінська, де у минулий четвер провели повторний поєдинок 2-го кваліфікаційного раунду прем’єрної Ліги Європи проти мінського МТЗ-РІПО. З одного боку такий стан справ ніби то був на руку «Карпатам». Адже на підготовку до матчу у Львові у «синьо-білі» мали лише два дні, а це зазвичай є надто малим терміном, аби відновити сили перед наступним поєдинком. Але з іншого – сезон лише розпочинається, а значить втома у гравців ще не накопичилася. А враховуючи, що в складі «Металурга» є кілька новачків, які вже «застовбичили» за собою місце в основному складі, то поєдинки проти білорусів повинні були лише допомогти донеччанам налагодити командну гру. І нарешті третій нюанс: «Карпати» і «Метадон» очолюють іноземні фахівці у відносно молодому віці, в кожного з яких є чимало амбіцій. Тому окрім командного, цікавим було і тренерське протистояння – 43-річного білоруса Олега Кононова та 46-річного болгарина Ніколая Костова.

Стартовий склад «Метадона» нічим не здивував. Ніколай Костов в основі випустив саме тих, кого всі й очікували побачити. А от Олег Кононов один сюрприз видав. На позиції опорника з перших хвилин вийшов Самсон Годвін, який попередні півроку провів в оренді в карангандинському «Шахтарі». І забігаючи дещо наперед, потрібно віддати належне Самсону, каші він не зіпсував. Натомість Артем Федецький, який діяв на позиції опорника в попередній зустрічі у Полтаві, цього разу зіграв правого захисника.


ПЕРЕМОГА АБО СМЕРТЬ

«Карпати» розпочали, як то кажуть, з місця в кар’єр. Зі стартовим свистком арбітра господарі запропонували гостям максимальний темп і одразу перейшли на чужу половину поля, тим самим давши зрозуміти, що їх сьогодні влаштує лише перемога.

Перший напівмомент біля воріт «синьо-білих» карпатівці створили вже на 3-ій хвилині, коли Денис Кожанов стрімко промчав правим флангом і прострілив у карний на Сергія Кузнецова. Голеадор «зелено-білих» пробив, але удар заблокував захисник. Та вже наступний свій шанс, який трапився за три хвилини, карпатівці використали на всі сто. Ігор Худоб’як навісив справа на Кожанова, Денис головою переправив «круглого» на Кузнецова, який пробив по воротах, але від захисника м’яч пішов на кутовий. Кожанов подав корнер, Ігор Ощипко дотепно пропустив бальон на Артема Федецького і новачок «Карпат», скориставшись невеличким рикошетом від захисника «Металурга», другим дотиком з шести метрів проштовхнув м’яч у дальній кут – 1:0.

Проте попереду «Карпати» були лише якихось дві хвилини. Євген Тарасенко не зовсім вдало головою перервав атаку гостей, а Олег Голодюк не зумів приборкати м’яч. В результаті вийшла обрізка на своїй половині поля. Константінос Макрідіс миттєво кинув у прорив по лівому флангу Еке Кінгслі. Прудконогий нігерієць увірвався в карний і від лицьової лінії виконав зрячу передачу на Олексія Годіна, який вдало підключився до контратаки з глибини поля. Все відбулося настільки швидко, що захисники «Карпат» просто не встигли розібрати гравців і лівий хавбек гостей головою без жодних перешкод прицільно пробив у правий від Андрія Тлумака кут: м’яч від стійки залетів у сітку – 1:1.

Веселий початок та відверте бажання обох команд здобути повноцінних три пункти посприяли тому, що глядачі стали свідками футболу на зустрічних курсах. Кожен з суперників намагався діяти першим номером. Але потрібно відзначити, що завдяки дещо вищій індивідуальній майстерності виконавців, «Металург» дивився цікавіше. Особливо дошкуляв карпатівцям Кінгслі, який своїми технічними діями не давав нашій обороні ні секунди спокою.

Якщо «Карпати» окрім голу в першому таймі більше фактично нічого надзвичайного у володіннях Владіміра Дішленковіча не створили, то в Андрія Тлумака роботи вистачало. Так на 17-ій Олексій Годін смачно приклався до м’яча метрів з 25-ти і господарів врятував виключно фарт: «п’ятнистий» влучив у ліву стійку, потім у Тлумака і пішов на кутовий. Можна лише собі уявити, у скількох вболівальників львівської команди в цей момент «йокнуло» у серці. Ще одна нагода для зупинки серця у симпатиків «зелено-білих» виникла за шість хвилин, коли Олег Голодюк обрізався у центрі. Партнери вивели Генріха Мхітаряна сам на сам з Андрієм Тлумаком, але вірменський легіонер «Метадона», намагаючись технічно підсікти м’яч над кіпером, не влучив у рамку.

Небезпечні моменти біля своїх воріт змусили підопічних Олега Кононова активізуватися в передній лінії і упродовж наступних п’яти хвилин двічі прийшла черга похвилюватися вже Ніколая Костова та шанувальників його команди. На 25-ій хвилині після корнера у виконанні Дениса Кожанова Євген Тарасенко пробив головою, але м’яч пройшов вище воріт, а за три хвилини Ігор Худоб’як прострілив у карний – Сергій Кузнецов намагався у падінні переправити бальон у сітку, але той рикошетом від захисника пішов на кутовий.

Обмінялися суперники гострими випадами і наприкінці першої 45-хвилинки. Спочатку Олег Голодюк пробив з-за меж карного і м’яч від оборонця пішов на кутовий, після подачі якого вже Ігор Худоб’як потужно вистрілив, але Владімір Дишленковіч з другої спроби приборкав «круглого». А за хвилину вже захисники у смугастих футболках дозволили Мусавенкоскі Мгуні пробити з 12-ти метрів, але м’яч оминув рамку.


ЩАСТЯ І РОЗПАЧ ІГОРКА

Другий тайм пройшов не менш цікаво. Причому його початок був за гостями. Донеччани продовжували краще контролювати м’яч і за рахунок цього постійно підтримували напругу біля воріт «Карпат». Протрималися господарі після поновлення гри рівно 15 хвилин. Маріо Сержіо подав кутовий з правого флангу, Артем Федецький намагався головою розрядити ситуацію, але м’яч потрапив до Джордже Лазіча, який знаходився в районі лівого кута карного майданчика. Серб верхом подав у центр штрафної і Генріх Мхітарян, вигравши боротьбу на другому поверсі у ЄвгенаТарасенка, ударом головою метрів з восьми впритул з лівою стійкою воріт виводить свою команду вперед – 1:2. Відбити цей удар шансів у Андрія Тлумака не було жодних, але в цьому епізоді є до нього одне запитання: чому він не зіграв на виході, коли пішла подача верхом?..

Як і «Карпати» в першому таймі, «Металірг» вів перед у рахунку недовго. Причому господарі забили гол, милуватися яким можна безліч разів. Олег Голодюк з лівого флангу віддав передачу в центр на Сергія Кузнецова і найкращий снайпер «зелено-білих» вкотре довів, що він може не лише забивати, а й вміє робити класні передачі. Білокурий форвард віддав пас у розріз на Ігоря Худоб’яка і глядачі зірвалися зі своїх місць після чергового шедевру у виконанні найтехнічнішого гравця «Карпат». 16-ий номер «смугастих» прибрав захисника і з правої обвідним ударом вразив ліву «дев’ятку» воріт Владіміра Дишленковіча – 2:2.

Забитий м’яч додав оптимізму карпатівцям і вони почали знову думати лише про перемогу. Але досить швидко, як то кажуть, їм довелося опуститися на землю. Причому доклалися до цього не лише гравці донецької команди, а й нещасний випадок. На 70-ій хвилині зазнав ушкодження Ігор Ощипко (є підозра на перелом ключиці) і його замінив Тарас Петрівскьий. А на 73-ій хвилині Сергій Ткаченко, який в перерві замінив Олексія Годіна, класно пробив у праву «шістку» воріт Андрія Тлумака. Кіпер у карколомному стрибку до м’яча не дотягнувся, але його підстрахувала стійка. Однак на цьому епізод не закінчився: бальон відлетів до Мусавенкоскі Мгуні, якому залишалося переправити його у пусті ворота. Як зімбабвієць примудрився не влучити у рамку, напевне, не зможе пояснити і він сам. Можливо, завадив зріст: як-не-як, а 195 см це ближче вже до баскетболу чи волейболу, ніж до футболу…

Але останній шанс вирвати перемогу втратили «Карпати». На 82-ій хвилині все той же Мусавенкоскі Мгуні після подачі зліва Сергія Ткаченка класно пробив головою у праву «шістку», але Андрій Тлумак рятує свою команду. І тут ледь не спрацювало старе як світ неписане футбольне правило: не забиваєш ти – забивають тобі. В атаці у відповідь ідеальну нагоду принести перемогу господарям змарнував Ігор Худоб’як. Сергій Кузнецов скинув йому м’яч головою на «чисту» позицію для удару, але Ігор пробив повз праву стійку…

А вже в компенсований арбітром час ледь не перехитрив сам себе Андрій Тлумак. Діючи як останній захисник, кіпер «Карпат» вибіг далеко за межі штрафного майданчика, але замість того, щоб вибити м’яч в аут, він, бажаючи зберегти «круглого» для своєї команди, почав обігрувати суперника. В результаті м’яч опинився у Еке Кінгслі, але в цей момент лайнсмен зафіксував офсайд.

Рахунок 2:2, напевне, є справедливим. В усякому разі за самовіддачу жодна з команд не заслужила на поразку. Щоправда на післяматчевій прес-конференції болгарський коуч «Метадону» сказав, що його команда радше втратила два очки, ніж придбала одне. Погодився з цим і Олег Кононов, який у розмові з кореспондентом Інформаційного центру ФК «Карпати» відверто зізнався, що він цілком задоволений одним пунктом, який його підопічні завоювали у важкій боротьбі з дуже сильним суперником.

Що ж, «Метадон» ми знову не обіграли. Наступний шанс перервати цю неприємну для себе серію у карпатівців буде в останньому матчі перед зимовою перервою. Але на нього доведеться чекати кілька місяців, а вже наступної неділі на «зелено-білих» чекає третє поспіль очне побачення з учасником цьогорічної Ліги Європи. На цей раз у Харкові з тамтешнім «Металістом», який у суботу поступився в гостях дніпропетровському «Дніпру». Можна не сумніватися, цей поєдинок буде не менш важким, ніж сьогоднішній. Більше того, грати доведеться на полі суперника, який прагне «крові»...

Інформаційний центр ФК «Карпати»

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів