Архів новин

Ющенкові поскаржилися на грубі порушення законодавства мером Львова Садовим

Президенту України Віктору Ющенку відправлено відкритого листа щодо грубого порушення чинного законодавства мером Львова Андрієм Садовим. Звернення надіслане від імені Львівського міського об’єднання громадських організацій «Львівська громада». Про це повідомили автори відкритого листа.

Автори пояснюють причину написання цього звернення тим, що заяви громадських організацій міста Львова щодо грубого порушення чинного законодавства України міським головою Львова А.Садовим і посадовими особами Львівської міської ради подані у різні інстанції так і не отримали чітких відповідей про прийняте рішення.

«Останньою краплею, що переповнила чашу терпіння, стала інформація про можливе нанесення збитків в особливо великих розмірах міському бюджетові Львова шляхом укладення управлінням комунальної власності Львівської міської ради завідомо збиткової угоди про відчуження найбільшого об’єкта комунальної власності м. Львова – цілісного майнового комплексу «Готель «Львів», – йдеться у зверненні.


Подаємо текст звернення

Ухвалою Львівської міської ради від 09.04.2009р. № 2571 «Про затвердження переліків об’єктів комунальної власності м. Львова, що підлягають приватизації» було затверджено перелік комунального майна, що підлягає приватизації та способи приватизації цього майна.

«Зі здивуванням побачили під № 22 в ухвалі цілісний майновий комплекс «Готель «Львів», який підлягає приватизації шляхом викупу заявником – цілісним майновим комплексом ЗАТ «Готель «Львів». По-перше, заявником, на нашу думку, не може бути «цілісний майновий комплекс». Ним, напевно, може бути орендар, тобто ЗАТ «Готель «Львів».

По-друге, порядок оцінки орендованих цілісних майнових комплексів чітко регулюється п.74-76 «Методики оцінки майна», затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 10.12.2003р. № 1891. Під час визначення ринкової вартості цілісного майнового комплексу, переданого в оренду, до вартості державної (комунальної) частки включаються амортизаційні відрахування на орендоване майно, не використані на дату оцінки, кошти державного цільового фінансування та державних цільових надходжень, вартість майна, що придбане за рахунок амортизаційних відрахувань на орендовані необоротні активи та коштів від продажу орендованого майна. Якщо покупцем цілісного майнового комплексу, переданого в оренду, є орендар, до державної (комунальної) частки у ринковій вартості включається сума заборгованості за оренду цілісного майнового комплексу, у тому числі з викупу оборотних активів.

Тож при приватизації орендованих цілісних майнових комплексів визначається відсоткове співвідношення державної (комунальної) частки та частки орендаря у ринковій вартості цілісного майнового комплексу, переданого в оренду.

Нам також не зрозуміло, на якій підставі цей об’єкт комунального майна затверджений до приватизації шляхом викупу та ще й без умови збереження спеціалізації покупцем. Адже чинним законодавством України та нормативно-правовими актами Львівської міської ради чітко регулюється процес приватизації майна територіальної громади. Ст. 11 Закону України «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію) чітко зазначає, що викуп застосовується головним чином щодо об’єктів не проданих на аукціоні, за конкурсом, тобто до нерентабельних, неприбуткових та до мало ліквідних об’єктів. Але ж не до таких, як готель розташований в самісінькому центрі міста. Всі попередні Програми приватизації комунального майна м. Львова визначали приватизацію готелю «Львів» виключно на конкурсних засадах.

Крім того, згідно з п.3.5. «Програми приватизації майна комунальної власності м.Львова на 2009-2010 роки», затвердженої ухвалою Львівської міської ради від 05.03.2009р. № 2453 право на приватизацію способом викупу можуть отримати орендарі, які належно виконують умови, визначені договором оренди і Законом України «Про оренду державного та комунального майна» (використання об’єкта оренди за цільовим призначенням, використання і збереження орендованого майна, запобігання його пошкодженню, псуванню, внесення орендної плати своєчасно та у повному обсязі і виконання інших договірних зобов’язань), своєчасно вчиняють необхідні дії для переукладення договорів оренди у разі закінчення строку дії договорів та внесення змін до нормативно-правових актів з питань оренди», – йдеться у зверненні.

У зверненні наголошується, що 4 травня 1994 року між Фондом комунального майна Львова та організацією орендарів підприємства готельного обслуговування «Львів» був укладений договір оренди майна № 282 терміном дії на три роки (до 30.04.1997р).

Законом України «Про оренду майна державних підприємств та організацій» від 10.04.1992р., який діяв на час укладення вищевказаного договору, не було передбачено викупу орендарем оборотних засобів.

До зазначеного закону 14.03.1995р. були внесені зміни та доповнення і викладено його в наступній редакції: Закон України «Про оренду державного майна», відповідно до якого грошові кошти та цінні папери орендодавець надає орендареві на умовах кредиту за ставкою рефінансування НБУ, а інші оборотні матеріальні засоби викуповуються орендарем. Вказана норма міститься і в чинному законодавстві про оренду.

Управлінням приватизації майна Львівської міської ради було запропоновано ЗАТ «Готель Львів» (правонаступнику ОО ПГО «Львів») укласти з ним договір оренди, у відповідності з чинним законодавством, з обов»язковим викупом орендарем оборотних засобів. З цією метою по управлінню видано наказ провести інвентаризацію та експертну оцінку (наказ № 57 від 29.12.1998р.).

У своїй відповіді від 14.01.1999 року ЗАТ «Готель Львів» повідомив, що в 1997 року між представництвом ФДМУ у м. Львові та ЗАТ «Готель Львів» підписано додаткову угоду до договору оренди №282, відповідно до якої дію вказаного договору продовжено на 15 років, а тому орендар просить управління укласти з ними додаткову угоду стосовно тільки реквізитів орендодавця (слід зазначити, що представництво ФДМУ у м. Львові на той час перебувало в стадії ліквідації).

«Звідси, на думку орендаря, випливає висновок про чинність умов договору оренди майна № 282 від 04.05.1994р. до 30.10.2012р., а вказаним договором оренди не передбачено викуп орендарем оборотних засобів. На нашу думку, договір оренди № 282 від 04.05.1994р. починаючи з 01.05.1997 року, суперечить законодавству України про оренду, оскільки на момент припинення його дії вже діяла норма Закону України «Про оренду державного майна» від 14.03.1995р. про викуп орендарем оборотних засобів, а тому договір оренди підлягав приведенню у відповідність до вимог закону, а оборотні засоби підлягали викупу, починаючи з 01.05.1997 року. На наше переконання, не все майно було включене й до складу цілісного майнового комплексу на момент передачі його в оренду. Попереднім орендодавцем, на нашу думку, не було вжито необхідних заходів для приведення договору оренди у відповідність з вимогами законодавства.

А яку ж орендну плату сплачував до міського бюджету такий привабливий об’єкт нерухомості у самісінькому центрі міста, площею 11941,9 кв.м. Близько 1200,0 (однієї тисячі двохсот гривень) на місяць. Таким чином договір оренди цього найбільшого об’єкта комунальної власності фактично не переглядався з 1994 року.

А як бути з ухвалою Львівської міської ради від 31.10.2002р. № 98, яка вимагала від міських чиновників забезпечити перерахунок розміру орендної плати за всіма договорами оренди. Тож за які заслуги орендар цілісного майнового комплексу готелю «Львів» отримав право на викуп цього об’єкта, якщо протягом майже 15 років всіляко ухилявся від внесення законних змін до договору оренди та перерахунку орендної плати», – наголошується у зверненні до Президента.

«Адже для його розвитку необхідні значні інвестиції. Тим більше в світлі підготовки міста до «Євро-2012». Без залучення серйозних світових готельних мереж тут не обійтись. Але для цього необхідно виставляти готель на продаж на відкритому конкурсі та ще й з обов’язковою умовою збереження спеціалізації об’єкта.

Насторожує і той факт, що в ухвалі Львівської міської ради навіть не передбачена умова збереження цільового використання цього об’єкта після приватизації.

Тож тим більше не зрозуміло чому ухвалою затверджений такий неринковий вид приватизації як викуп. З відповідних джерел нам стало відомо, що цей готель збираються приватизувати за ціною 200 $ за 1 кв. м.

Зрозуміло, що відбувається спроба тіньової приватизації готелю з подальшим перепродажем вже реальному інвестору. Адже керівництво міста вже привчили до думки, що можна безкарно розтягувати громадське майно – держава все одно знайде кошти в своєму бюджеті, щоб залатати дірки в бюджеті м. Львова. А ось якою повинна була б бути, на наше переконання, реальна орендна плата за цей готель.

Задля більшої об’єктивності візьмемо за основу розрахунку оцінку готелю «Київ», переданого в оренду в липні 2007 року. Офіційна вартість – в середньому 1 тис.$ без ПДВ.

Перемножуємо 7800,0 грн (1 тис.$) на площу готелю – 11941,9 кв.м. Отримуємо 93 146 820 грн. Від цієї суми беремо 10% (орендна ставка за використання об’єкта під готель), отримуємо 9 314 682 грн. – це річна орендна плата за готель «Львів» без ПДВ, яка повинна була б надходити до міського бюджету. Натомість маємо на сьогоднішній день 12000 гривень. Різниця у 770 разів. Оце так економіка», – йдеться у відкритому листі.

«Враховуючи вищевикладене, громадські організації м. Львова звертаються до Вас з проханням негайно втрутитись у ситуацію з приватизацією цього готелю з метою недопущення укладення завідомо збиткової для громади м.Львова угоди по відчуженню цього об’єкта та доручити правоохоронним органам перевірити дотримання чинного законодавства України при передачі в оренду, в процесі оренди та при оцінці цілісного майнового комплексу готель «Львів».

ЗІК

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів