Архів новин

У Львові допитують потерпілих працівників ТзОВ «ЛАЗи»: нові подробиці є, але запитань більше, ніж відповідей

У Львові продовжуються судові слухання проти екс-директора Львівського автобусного заводу Сергій Челяпіна. 16 липня, Cихівський районний суд допитав частину потерпілих щодо невиплати заробітної плати їм як працівникам ТзОВ «Львівські автобусні заводи». Допит наступних потерпілих судом буде продовжено завтра. Сторону обвинувачення представляє прокурор Львова Андрій Палюх.

Під час сьогоднішнього судового засідання потерпілі давали покази щодо виплати їм заробітної плати за жовтень, листопад і грудень минулого року. Саме у цьому і обвинувачують колишнього директора заводу Сергія Челяпіна. На судовому засіданні також були присутніми молодший брат екс-директора ЛАЗів та інші його близькі родичі.

Кожен із працівників заводу розповідав про те, яку частину із заробітної плати йому виплачено. Одна частина працівників отримала зарплату за ці місяці, щоправда із запізненням, інша – взагалі не отримала ще жодної заробленої гривні за цей період. Деякі справи перебувають на розгляді у судових виконавців. Спільна проблема у людей одна: їм не видавали розрахункових листів, відтак, люди навіть не знають, скільки конкретно грошей хто заробив.

«Там побудовані фінансові піраміди, за жовтень 2008 року платили частину грошей у лютому-березні цього року, частину за листопад платили у грудні, за грудень взагалі не заплатили, хоча ми працювали до 12 числа. А нам навіть на вимогу ніхто не видавав розрахункових листів», – розповідає один із потерпілих.

Як тільки працівники почали давати свідчення суду, від кожного із них звучало, що власником заводу є громадянин Росії Ігор Чуркін і «він винен за усі проблеми на підприємстві». Проте суддя, яка веде цю справу, повідомила, що суд буде керуватися тільки фактами, які є чітко зафіксовані у справі. «У матеріалах справи немає даних, що власником заводу є Чуркін», – сказала вона. Натомість люди розповідали, що Чуркін особисто і неодноразово приїжджав на завод і «обіцяв, що зарплату буде виплачено завтра». «Він представлявся власником заводу», – кажуть люди, тому ми й вважаємо, що власником є Чуркін. На що суддя риторично відзначила, що якщо він не показував жодних документів, які б підтверджували цей факт, то не можна так однозначно стверджувати. «А якщо б до вас приїхав Чуркін і представився Президентом України, ви б йому теж повірили?», – прокоментувала суддя, звертаючись до одного із працівників заводу.

До слова, думка людей щодо міри покарання екс-директора заводу Сергія Челяпіна також розділилася. Прокурор кожному із потерпілих задавав запитання, мовляв, яка міра покарання має бути для Челяпіна і наскільки Челяпін винен у тому, що людям не виплачували заробітну плату. Думка людей розділилася: одні вважають Челяпіна винним у тому, проте кажуть, що відповідальним за все є Ігор Чуркін, відтак міра покарання Челяпіна має бути «умовна», або «не дуже сувора». Інші вважають його абсолютно винним за невиплату заробітної плати. Ще частина людей називає Челяпіна «стрілочником», якого самого підставили» й закликає його «відкрити карти» у цій справі. Дехто утримувався від відповіді на такі запитання, мовляв, не компетентний у цій справі і усі «крапки над «і» має поставити суд».

За словами потерпілих, Челяпін був директором «без печатки». Люди не знають, у кого була печатка, але кажуть, що на підприємстві неможливо навіть довідки отримати, оскільки не було печатки. Люди кажуть, що Челяпін повинен понести у першу чергу моральну міру покарання за неповагу до людей, за те, що не говорив правди про ситуацію, яка склалася, а все лиш обіцяв виплатити всі гроші і приймав удари на себе. З іншого боку, він був найманим працівником у власника заводу, але й був директором ТЗОВ «ЛАЗи», то мав би усвідомлювати, що за ним теж стоїть трудовий колектив. Люди переконані, що Челяпін неналежним чином відстоював перед власником заводу їхні інтереси щодо виплати зарплати.

Інший нюанс справи полягає у тому, що боргові проблеми із зарплатою почалися у підприємства ще задовго до приходу Челяпіна, з квітня 2008 року. «Через побудовану фінансову піраміду гроші не надходили на рахунки заводу, які чомусь усі зареєстровані у Києві», – кажуть працівники.

За їх словами, з 12 грудня було видано наказ відпустити людей у адміністративні відпустки. З того часу, люди ходять першого числа кожного місяця на завод, реєструються і приходять наступного місяця. За цей рік, люди були на підприємстві сім разів.

Голова вільної профспілки «Автобусобудівник» Людмила Присяжнюк повідомила суду про лист прокурора Львівської області Олексія Баганця, який підтвердив, що Челяпіним заборгованість по виплаті заробітної плати не здійснювалася зумисно і безпідставно. За її словами, підприємство тоді мало кошти у сумі 70,8 млн грн, а виплатити заробітної плати потрібно було 6–7 мільйонів. Натомість кошти були передані низці підприємств за постачання матеріалів для виробництва – ЗАТ «Заводу комунального транспорту» 23,8 млн грн, «Глобал-плюс» – 20,9 мільйона гривень, «Лізі партнерів» за оренду – 257 тисяч гривень та іншим фірмам. «Я вважаю, що Челяпін винен, – каже Людмила Присяжнюк. – Якщо він не мав повноважень на заводі, то на якій підставі він виносив догани і так далі».

За її словами, тепер уже, як стало відомо, Чуркін не є законним власником заводу, адже є рішення ще від 2004 року про те, що приватизація заводу була незаконною. Проте Фонд Держмайна, за її словами, начебто приховав це рішення.

Самі працівники заводу наголошують, що якщо справді Челяпін не мав можливості чи повноважень сплатити ці кошти, то він повинен у суді сказати, хто чинив на нього тиск і не давав можливості виплатити заробітну плату. Звучали і під час судового засідання пропозиції про «очну ставку» між Челяпіним та Чуркіним, «адже тоді багато чого б стало зрозумілим». Сторона ж захисту підсудного повідомила, що у підприємства ТЗОВ «ЛАЗи» на той час було кредитне зобов’язання за майно у сумі 37 мільйонів гривень, яке потрібно було сплатити.

Людмила Присяжнюк каже, що виплатити заробітну плату людям можна було б і від продажу тролейбусу Львівській міській раді, однак на нього була поставлена завищена ціна: 1,5 млн грн, і місто відмовилося купувати тролейбус. Людмила Присяжнюк повідомила суду, що люди цілком правильно називають Чуркіна власником, «адже навіть сам Кміть називав його власником».

Прокурор Львова Андрій Палюх у ході судового засідання сьогодні повідомив, що інший колишній директор заводу Дмитро Мартиненко, проти якого порушено кримінальну справу, перебуває у розшуку. Натомість усі потерпілі намагалися у ході судового засідання з’ясувати, хто є фактичним власником заводу, якщо у матеріалах справи не фігурує прізвище Ігоря Чуркіна. Адвокати захисту Челяпіна стверджують на суді, що вони теж не знають, хто є власником підприємства. Сам же Челяпін повідомив, що «є два власники, а я не є власником, тільки призначеним директором». Стало зрозуміло, що Челяпін всього-на-всього тільки когось прикривав і не говорив правди. «Тут має бути не Челяпін, а Чуркін», – наголошували люди, мовляв, тоді б усе стало зрозумілим. Люди впевнені, що «Чуркіна захистили люди Президента України», а сам Челяпін тиснув на них і відправляв у відпустки.

За словами працівників, ще губернатор Петро Олійник першим представив Ігоря Чуркіна як власника заводу. Вони впевнені: колишній директор Сорокін підняв завод та випуск продукції. За часів його керівництва вчасно виплачували заробітну плату, та випускали 34 автобуси у місяць. За це його і звільнили. Потім поставили Мартиненка, який злякався і тепер пропав. Тоді ж з’явився Челяпін, який «формально у всьому винен, а фактично ні, бо його було поставлено тільки як технічного директора». Суддя назвала власника «людиною ікс».

Натомість адвокати захисту стверджують, що невиплата заробітної плати здійснювалася через те, що вчасно керівники цехів не надавали інформації у бухгалтерію щодо кількості виконаної роботи, а Челяпін у цьому не винен. Проте, на переконання працівників, він як директор, міг впливати на це. Адвокати захисту вважають Челяпіна невинним і кажуть, що йому «світить» від 5 до 10 років ув’язнення.

Уже по завершенню сьогоднішнього судового засідання прямо у залі суду стався інцидент. Молодший брат підсудного поставив підножку Людмилі Присяжнюк, яка виходила із зали судового засідання. Людмила Присяжнюк повідомила про цей факт прокурору Андрію Палюху, який намагався втрутитися у ситуацію. Сам же брат підсудного одразу заперечив даний факт і «на общепонятном» порадив Присяжнюк піти і зняти побої. За його словами, цього факту ніхто не підтвердить. Людмила Присяжнюк вважає, що їй будуть погрожувати.

Допит наступних потерпілих буде продовжено завтра.


Довідка

Прокуратура Львова 15 травня цього року завершила досудове слідство у кримінальній справі стосовно директора ТзОВ «Львівські автобусні заводи» С. Челяпіна, який обвинувачується у вчиненні умисної невиплати заробітної плати працівникам товариства за ст. 175 ч. 1 КК України та в ухиленні від сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за ст. 212-1 ч. 3 КК України

25 травня зазначена кримінальна справа, матеріали якої налічують 58 томів, прокуратура міста скерувала до Сихівського районного суду Львова для розгляду по суті.

ЗІК

Тарас[09.07.17 21:10]
Нповернений завод у власність держави чекатиме та сама історія знищення підприємства. Власники не розраховували що люди так довго протримаються на підприємстві і будуть далі працювати без зарпалати. Безробіття навколо залишило їх на ЛАЗ-і.

Націоналізація поки єдиний вихід. Суди-це сильний інструмент олігархів і політиків, але не людей. Подивтись треба кого судять. Може тих людей, які попри все намагались організувати роботу підприємства, зберегти працездатність і перспективу. Винні найбільше і підозрювані селюки, які сприяли продажу заводу роійським власникам, попередньо банкротуючи підприємство. З "першопрохідців" знищення ЛАЗ-у починати.

Чи отримували заплату звинувачені сьогодні, коли у людей її не було? Хто підтримував і защав начальничків? Багато тепер кричатимуть "я з народом".

http://sites.google.com/site/kozackiywriter
Vit[09.07.17 09:27]
Справжній П****ц!Де ще,крім України,таке можливе?
Наприклад,на сумновідомому "Поляроні" зарплату не виплачують ще з липня минулого року,а тут "тільки" з жовтня?!Слава свіжоспеченому (26 червня) орденоносцю ген.директору Чаусу О.М.(А нагороджував теж Кміть)

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів