Архів новин

Громадськість Львова протидіє необґрунтованому збільшенню вартості проїзду у маршрутках

У Львові тривають запеклі дискусії про підвищення тарифу на перевезення пасажирів у міському транспорті. На думку інформаційно-правового центру „Наше право”, підвищення вартості проїзду у міських маршрутках з 1,5 до 2 грн. є нічим не обґрунтованим і незаконним. Про це на прес-конференції сказав керівник проектів центру Ярослав ЖУКРОВСЬКИЙ.

За його словами, ще у березні 2008 р. міська влада прийняла рішення про збільшення вартості проїзду у маршрутних таксі до 1,5 грн. Розуміючи абсурдність такого рішення і протест прокурора, у травні 2008 р., після проведення громадських слухань, виконавчий комітет повторно приймає рішення про збільшення вартості проїзду до тих же 1,5 грн. Чи не резонно виникає питання: для чого міська влада двічі (!) легалізувала збільшення вартості проїзду?

А сталось це зовсім не випадково. Зазначимо, що виконавчий комітет півтори місяці (!) розглядав протест прокурора м.Львова від 31.03.2008 № 358-вих “На рішення виконавчого комітету Львівської міської ради від 28.03.2008 року № 204 “Про тарифи на перевезення пасажирів у міському транспорті“. І цього ж дня, виконком задовольняє протест, а іншим рішенням знову затверджує тариф.

У вересні 2008 р. відбуваються громадські слухання проекту рішення виконавчого комітету про збільшення вартості проїзду у міських маршрутках до 2 грн. Одним із аргументів щодо доцільності збільшення вартості проїзду – необхідність оновлення рухомого складу і покращення якості послуг. Представникам громадських організацій таки вдалось не допустити розгляду даного питання на засіданні виконавчого комітету у зв’язку з цілковитою відсутністю (!) економічних розрахунків тарифу на перевезення пасажирів у міському транспорті.

На цих же слуханнях представники громадськості запропонували провести незалежний розрахунок рівня тарифів на перевезення та обґрунтування їх величини, накласти мораторій на підвищення вартості проїзду у маршрутних таксі. Учасники слухань також вимагали провести оприлюднення розрахунків тарифів та їх обґрунтування, створити робочу групу із залученням представників громадськості з питань моніторингу якості перевезень у м.Львові. На жаль, ані представники депутатського корпусу, ані посадовці виконавчих органів не врахували даних пропозицій і рекомендацій.

У січні 2009 р. міський голова Львова своїм розпорядженням затверджує план прийняття регуляторних актів у 2009 році (№ 10 від 26.01.2009). Серед питань, які повинен розглянути виконавчий комітет у І кварталі 2009 р. – „Про тарифи на перевезення пасажирів у міському транспорті”. Згодом, іншими розпорядженнями дане питання переноситися спершу на ІІ квартал, а потім - на ІІІ квартал.

Вже у червні 2009 р. на підставі звернення асоціації “Львівський пасажирський транспорт“ від 27.05.2009 № 13/05, у ЗМІ і веб-сайті міськради публікується проект рішення виконавчого комітету „Про тарифи на перевезення пасажирів у міському транспорті”. Зверніть увагу на одну цікаву деталь: проект регуляторного акту разом із повідомлення про проведення слухань був опублікований 25 червня 2009 р. (ще до закінчення терміну розгляду звернення перевізників !).

Окрім цього, діючими нормативними інструкціями також не передбачено можливості звернення об’єднань громадян, зокрема, асоціації “Львівський пасажирський транспорт“ щодо здійснення розрахунків вартості проїзду і його економічного обґрунтування.

Отож, „Наше право” дуже ретельно готувалися до можливого підвищення вартості проїзду до 2-ох гривень, і вже з 26-го червня по 2 липня було проведено дослідження шляхом опитування громадської думки львів’ян. Опитано було 600 респондентів щодо їхнього ставлення до обґрунтованості підвищення вартості проїзду та якості послуг із перевезень у маршрутних таксі. Помилка репрезентативності становить +/- 5%. Опитування проведено методом стихійної вибірки. У вибірці використовувався метод квот: стать і вікова категорія.

Опитування показали, що громадяни, які користуються маршрутним таксі у Львові два і більше разів за день проїжджають маршруткою. На запитання чи задоволені вони якістю перевезень, то 17% відповіло, що задоволені, а 58% - ні. На запитання скільки часу очікують на потрібний маршрут, відповідь була здебільшого 10-15 хв. Щодо оцінки ставлення водія до пасажирів, - ні добре, ні погано відповіло 40% опитаних, погано 24%, добре 20%. Також, 54% респондентів стверджують, що водії палять в салонах маршрутних таксі. На запитання, чи вмикають водії голосно музику в маршрутках, 81% відповіли «ні» і «так» - 8%. Лише 3% відповіли „так” на запитання чи видають водії квитки пасажирам, а 96% - ні.

– Отож, в нас виникає питання – звідки беруться обрахунки пасажиропотоку, якщо квитки не видаються. І хто здійснює облік цих реальних пасажирів, відповідно до якого, як стверджують перевізники вони зазнають збитків, – зазначив Жукровський.

Також в опитуванні ставили питання, чи на думку респондентів водії дотримуються правил дорожнього руху. 28% сказали, що на їхню думку дотримуються, 40%, що ні. На запитання, чи підтримуєте підняття вартості проїзду до двох гривень, 3% респондентів підтримують, 86% не підтримують, важко відповісти було 11% опитаним. Також 43% респондентів сказали, що були свідками негативного ставлення водія до пасажирів. А 31% були свідками використання водіями ненормативної лексики щодо пасажирів. 6% опитаних навіть звертались в управління захисту прав споживачів з приводу порушення їхніх прав у маршрутних таксі. На запитання, чи помітили респонденти оновлення автопарку у Львові ствердно відповіли 34%. 49% опитаних сказали, що готові до акцій протесту в разі незаконного підняття проїзду до двох гривень.

За його словами, в травні 2008 року перевізники обіцяли покращити якість послуг.

– На жаль, тоді замірів не робилось, але ми припускаємо, що вони погіршились. Перевізники стверджують, що вони закупили за кредити велику кількість автобусів і маршрутних таксі, і в них є проблеми з виплатою цих кредитів. Але це ж є бізнес ризик...Так само можна сказати, що багато людей залишили свої кошти на депозитах в банках, але вони не отримують ці кошти, – зазначив представник центру „Наше право”.

Також, на його думку, незрозуміле твердження голови Асоціації вільних профспілок автотранспорту України Андрія Корчинського, який говорить про те, що маршрутки, потребують ремонту, зварювань, підмальовувань.

– Але в нас виникає питання – якщо рухомий склад оновлений у відсотковому відношенні близько 80%, то для чого його зварювати чи підмальовувати? – додає Ярослав Жукровський.

Отож, що стосується розробки проекту рішення про підняття вартості проїзду „Наше право” пропонує, оголосити догану відповідним особам, які неналежним чином підготували аналіз регуляторного впливу відповідного акту. На їхню думку, передумов для підвищення вартості проїзду у місті Львові ні економічних, ні фактичних немає. Водії і перевізники фактично шантажують міську раду акціями протесту заради того, щоб покращити свій економічний стан.

– Ми закликаємо Антимонопольний комітет висловити свою позицію в частині даного регуляторного акту, і так само Львівське представництво Держкомітету регуляторної політики, оскільки на нашу думку, при формуванні тарифу і його економічному обґрунтуванні не враховано одне з основних положень, яке стосується безпосереднього вивчення пасажиропотоку, і яке повинно здійснюватись у встановленому порядку. А не так, як собі придумали водії чи якесь перевізне підприємство, – додає Ярослав Жукровський.

Громадський простір

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів