Архів новин

Львів би склав колосальну конкуренцію для Кракова і Праги

Інтерв`ю з Янушем Сепіолом, маршалком Малопольського воєводства

Краків і Львів - дві галицькі столиці, схожі за духом, але мають надто різні долі, не кажучи вже про розвиток економіки й стосунки влади з міською громадою. Попри те, що у Львові є чим привабити іноземців, туристичний бум, на жаль, досі непомітний. Тоді як наше місто стрімко валиться, цілком успішний Краків заробляє десятки мільйонів доларів завдяки туристам, активно лобіює міські інтереси в польській столиці і готовий переказати максимум свого позитивного досвіду львів`янам. Чи має намір наша влада піти назустріч полякам, незабаром побачимо. Наразі ж пропонуємо вашій увазі інтерв`ю з Янушем Сепіолом, маршалком Малопольського воєводства, центром якого є Краків.

- Які перспективи співпраці між Малопольщею і Львівською областю?

- У нас підписано генеральну рамкову угоду. Ми щиро зацікавлені в адміністративній співпраці, у культурному та господарському обміні. Але треба зміцнити і розвивати нові проекти за умов, що в Україні нова адміністрація, яка має нові цілі. Ми зустрілись із новим керівництвом області й з`ясували, що реально можемо зробити спільно. Так сталося, що ми несподівано отримали кореспонденцію з Мадриду. Мадрид як місто прагне посприяти Україні в адміністративному розвитку, зокрема Львівщині. Це організує Європейська комісія, визначають реґіони та великі міста, які передають свій досвід, а комісія ЄС за це платить. Кожен із реґіонів, що бере участь у цій програмі, додає свої кошти. Наразі Мадрид дає 50 тисяч євро, а Єврокомісія - 200 тисяч євро. Умови такі, що потрібно знайти партнера в Україні. Малопольщі запропонували, аби вона також узяла участь у цьому проекті. Ми вже два роки користали зі співпраці з Мадридом власне у галузі удосконалення нашої адміністрації коштом ЄС. Сьогодні в Мадриді за цей проект відповідає особа, що 18 місяців мешкала в Кракові. Ця людина звернулася до нас із пропозицією знайти партнера в Україні. І ми приїхали запитати, чи львівська область зацікавлена в цьому. Наразі отримали схвальну відповідь. Тож зараз маємо підготувати спільну заявку Мадрид - Малопольща - Львівщина і до кінця червня скласти документацію. Буде, звичайно, певний конкурс, як усюди в ЄС, але я бачу серйозні шанси для досягнення успіху.

Партнером від України був би львівський губернатор, а йдеться про 250-270 тисяч євро. Ці гроші йшли би на розвиток людського адміністративного ресурсу: вишкіл людей, семінари, конференції, обмін практикою. І жодним чином не на купівлю столів чи комп`ютерів. Ми з таким стикалися перед вступом до Унії, і лише після вступу отримали гроші на каналізації та дороги.

- Чи є якісь краківські ініціативи?

- Ми б хотіли запропонувати чиновникам Львівської області приїхати до Кракова, щоб вони могли побачити особливості розвитку Малопольщі, адже наші реґіони дуже схожі. Ми би подали розгорнутий зріз нашого досвіду, щоб стало зрозуміло, що з нашого розвитку варто запозичувати, а що ні. Ми б приймали групи по 10 осіб у тиждень. Це могли б бути представники, господарки, і охорони здоров`я, і реґіонального планування. Натомість на місяць ми би хотіли запросити особу, котра займається співпрацею з закордоном. Вона має знати, до кого у нас можна звертатися. Треба, щоб ця людина заприятелювала з представниками реґіону. Аби з`явилось відчуття ліктя і розуміння, що можливо, а що неможливе.

Є пропозиція підівчити нових голів районів. У нас є така кількість староств, тож вашим головам і нашим старостам було би корисно познайомитись і перейняти досвід на місцях.

- Як виглядає справа обміну з відновлення пам`яток архітектури?

- Ми б хотіли запросити групу осіб, яка займаються консервацією та відновленням історичних пам`яток. Без фальшивої скромності я можу сказати, що Краків в цьому аспекті стоїть на першому місці в Польщі і є на помітному місці в Європі. Нам вдалося трошки зібрати і досвіду, і спеціальних технологій, якими ми б хотіли поділитись із вашими урядовцями, що відповідають за збереження історичного середовища. Ми хочемо запропонувати напрацьований нами комплекс із відновлення історичного середовища: проекти, напрямки, технології, фірми. Наприклад, ми маємо спеціальний рецепт чищення каменю і відновлення ренесансної Каплиці Зиґмунда. Закінчуємо десятилітній проект відновлення Замку на Вавелі. У Львові сила-силенна роботи для реставраторів. Маємо добрий досвід і вашим фахівцям він був би корисний.

- А як із фінансуванням ЄС, адже наша головна біда - це кошти на відновлення?!

- Попри те, що Львів є в ЮНЕСКО, ця організація платить лише тоді, коли пам`ятки перебувають в дуже занедбаному стані. Краків від ЮНЕСКО не отримував коштів. Чесно кажучи, я не бачу грошей, які можна було б спільно брати в ЄС на відновлення Львова. Проблема в тому, що Україна навіть не має статусу кандидата в ЄС, вона має статус спеціального сусідства. Це значно менші кошти. А на серйозні відновлювальні роботи треба мати вельми серйозні суми. І я наразі не бачу реальних механізмів залучення грошей сюди.

Для Кракова як для унікального міста було створено національний фонд охорони пам`яток. Цей фонд існує близько тридцяти років і щороку в бюджеті на консервацію пам`яток Кракова виділяють окремі гроші. Це не дуже багато - близько 10 мільйонів доларів. Однак щороку впродовж тридцяти років. Завдяки цьому в нас з`явився і ринок послуг. Звісно, решта польських міст дещо заздрісно спостерігають і прагнуть ліквідувати цей фонд. Мені здається, що і Львів міг би подбати про такий статус у межах України, бо другого міста такої ”якості” немає. До того ж зараз є до цього оказія - попереду 750-та річниця міста. Залишилося дуже мало часу. Бо реставрація є непростим комплексом робіт, який не можна зробити одним махом. Швидко можна лише помалювати фасади, але це незабаром може осипатися. Збереження міста потребує справді ґрунтовної праці і знання технологій, таких, наприклад, як боротьба з грибком.

- Хто ж має це лобіювати?

- Це мав би бути комплекс співпраці - губернаторської, міської і парламентарної. В Кракові тридцять років тому це було ініціативою депутатів, бо місто розсипалося. Відновлення міста ми розглядали як довготривалу інвестицію, адже ці гроші починають швидко повертатися через розвиток туризму, а відповідно гастрономії і торгівлі. До Кракова приїздять мільйони людей, бо пам`ятки добре виглядають, є добрі музейні композиції і цікаве культурне життя. У місті щось діється і туристи мають можливість це побачити. Львів би склав колосальну конкуренцію для Кракова, Праги, Ґраца, Братислави. Навіть сьогодні вже помітні деякі зрушення, варто прогулятися вулицями міста. Братислава зробила колосальну працю над своїм старим містом, але її досягнення пов`язані й із ЄС. В ЄС панує правило так званого ”відкритого неба”, за яким кожен авіаперевізник може літати туди, куди хоче. Зараз у Кракові з`явилось чимало авіафірм і є так звані дешеві перевізники, які продають свої квитки значно дешевше. Рух на летовищі фактично подвоївся. Але туристи повинні мати гарантію того, що місто має привітну атмосферу для гостей і є впорядкованим, чистим та має пристойні недорогі готелі тощо.

- Якими були б Ваші перші кроки для промоції Львова, якби Ви стали губернатором?

- Як на мене, має бути чітка стратегія розвитку реґіону. По-перше, повинен бути план із багатьма пунктами, який є продуктом дискусій із різними середовищами. Це не може бути продуктом однієї розумної голови. По-друге, я би зробив ставку на туристичну промоцію Львова і його пам`яток у світі. Я би запросив журналістів із усіх найважливіших туристичних видань, представників потужних туристичних фірм. Оплатив би їм проїзд і перебування у нас, користь би була колосальною. Вони б побачили, що собою насправді являє це місто. Обов`язково я б допоміг малим і середнім фірмам. Все, що є в розпорядженні міста, мало б допомогти готелям і ресторанам, аби уможливити їхній розвиток. Натомість обов`язком міської влади є публічні місця, насамперед йдеться про дороги. У Львові прекрасна бруківка, але її треба терміново перекласти. Так не може бути. Як на мене, дещо незадовільний рівень організації дорожнього руху, як на львівський рівень руху забагато корків. Не дуже продумана система пішохідних світлофорів, розмітки пішохідних переходів. Нагальною потребою є піднесення рівня безпеки руху на дорозі. Я кілька годин був у місті, але є речі, котрі просто впадають в очі: Львів мав би бути більш приязним до пішоходів. Попри короткий термін перебування у місті, я кілька разів перелякався, що мене переїдуть.

- Чи можлива спільна стратегія з обміну робочою силою і спеціалістами між Львівщиною та Малопольщею?

- Є певний парадокс. У Малопольщі офіційний рівень безробіття значно вищий, ніж у вас. Але правда така, що багато українців працює у нас. Це трохи смішно, бо тоді, як поляки працюють у Німеччині чи Англії, і завдяки їх праці ті країни незле виглядають, українські ”золоті ручки” працюють у Польщі. Зрозуміло, що це все ”чорний ринок” праці.

- Чи можна було би якось вивести цей ринок на світло?

- Це питання... Чи українські фірми погодяться легалізуватись у Польщі і дбати про контракти?! Я маю сумнів, що це би вдалося врегулювати на реґіональному рівні. На реґіональному рівні нам би не вдалося подолати проблему прикордонних переходів. Це урядова компетенція. Але щиро кажучи, це головна болячка. Багато поляків би радо їздило в Україну з різними цілями: і з туристичними, і з лікувальними, і з пізнавальними, але всі дуже побоюються кордону. Я, проїжджаючи, бачив жахливі черги. І мушу сказати, що реґіональна співпраця не розвиватиметься за такої ситуації на кордоні. Це без сумнівів. Поляки на кордоні з Шенгенською зоною ще показують паспорт, але вже немає митних процедур, немає черг вантажівок. Тож переїзд через німецький чи чеський кордон є дуже швидким. І стрес на східному кордоні дуже вражає. Він ще більший для українців, котрим потрібні до того ж візи. Нам, на жаль, не вдалося відстояти безвізовий в`їзд для українців. Але це не реґіональний рівень.

- Чи міг би з`явитися спільний орган контролю парламентів України і Польщі за ситуацією на кордоні?

- Напевно. Мають бути ініціативи і міжурядових комісій. В Україні вже є новий уряд, у нас незабаром вибори і так виглядає, що теж буде новий уряд. Саме після наших виборів можливі істотні зміни на кордоні. І мені здається, що це був би один із пріоритетів.

- Що Ви очікуєте від нової української влади?

- Ми найбільше очікуємо порозуміння з українською владою щодо підготовки до членства в європейських і євроатлантичних структурах. Ми як європейський реґіон намагаємось створювати добру атмосферу Львівщині, нашому партнерському реґіонові. І часом не лише атмосферу. Ми очікуємо на порозуміння і сприяння. Самих запевнень замало. Ми пройшли шлях до членства в Унії впродовж 15 років. І це було адміністративним випробовуванням: моніторинги, тисячі нових поправок до законодавства, школення чиновників. Часто ми дуже нервували. Інколи нас трактували просто жахливо. Тут потрібна добра витримка і практичні кроки. Ми перейшли через це і цього очікуємо від української влади.

газета ”Поступ”

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів