Архів новин

Підземні паркінги у центрі Львова можуть призвести до руйнації?

проект паркінгу, схожого на «акваріум»
проект паркінгу, схожого на «акваріум»
У Львові мають намір частково вирішити транспортну проблему у центрі міста, збудувавши на кількох ділянках підземні паркувальні стоянки. Міські посадовці переконані, що таким чином чимало автомобілів, власники яких дозволяють собі паркуватися навіть посеред дороги, вдасться забрати із вулиці. Відтак, це сприятиме зменшенню заторів та збільшить пропускну здатність вузеньких центральних доріг.

У мерії вже визначили, що перші паркувальні стоянки під землею будуть зосереджені на чотирьох вулицях - Вітовського, Батуринській, Петрушевича та на розі Стефаника – Коперника. Свої інвестиційні проекти на будівництво «парковок» у цих місцях уже подали сім фірм. Найбільше бізнесменів зацікавила можливість реалізувати проект на розі вулиці Стефаника та Коперника, поблизу бібліотеки. Хоч цю ділянку і можна по праву визнати найпривабливішою для вкладення коштів, у громадськості своя думка щодо перспективи підземного будівництва. Зокрема, серйозне занепокоєння викликає збереження пам’ятки, що розташована поблизу майбутнього будівництва, а саме будинку бібліотеки, в якій працювали М. Шашкевич, Я. Головацький, І. Вагилевич. Адже сьогодні ніхто не може із впевненістю стверджувати, що майбутні земельні роботи не зашкодять довколишнім спорудам.

Тим паче, що свого часу місто вже мало негативний досвід із підземними проектами. Варто пригадати події, які викликали великий резонанс під час робіт із будівництва підземного трамваю, що стали причиною часткового руйнування палацу Потоцьких.

Тема підземного паркування на Стефаника-Коперника стала основною для обговорення між членами конкурсної комісії під час розкриття конкурсних пропозицій на визначення кращого інвестиційного проекту з права будівництва підземних паркінгів, яке відбулося 11 червня.

Свої зауваження щодо спорудження підземної паркувальної стоянки на розі цих вулиць висловила постійна депутатська комісії екології і природокористування та управління охорони історичного середовища.

Зокрема, як наголосила голова комісії екології і природокористування Віра Лясковська, негативні висновки щодо доцільності будівництва підземного паркінгу у цій частині прозвучали на громадських слухання та у листі від голови Держслужби з питань охорони національно-культурної спадщини Миколи Кучерука.

Водночас, за трактуваннями директора Департаменту містобудування Андрія Павліва, лист, який надійшов від держслужби, є двояким, мовляв, у першій його частині будівництво паркінгу заборонено, а у другій – дозволяється за умови виконання відповідних вимог.

У результаті конкурсна комісія прийняла рішення не порушувати умов конкурсу і таки відкрити проектні пропозиції на цю ділянку від фірм ТзОВ «Річ девелопмент», ПП «Метелиця» та ТзОВ «Будівельний комплекс «Альянс».

Представлені проекти направду подивували присутніх. Особливі враження у конкурсної комісії викликав проект фірми ТзОВ «Річ девелопмент». У ньому планується будівництво далеко не підземного паркування, а зведення великої скляної споруди, яку одразу охрестили «акваріумом».

и достойно реалізовувати ці проекти на розі Коперника-Стефаника та й загалом розпочинати та цій ділянці якість роботи, конкурсна комісія визначить за два тижні. Проте серед 23-х її членів, що були присутні на засіданні, думки щодо цього питання дуже різняться.


До прикладу, директор Департаменту містобудування Львівської міської ради Андрій Павлів не приховує свого бажання побачити на розі цих вулиць підземне сховище для машин. Щобільше, він наголошує, що непорозуміння та заяви про загрозу будинкам, які розташовані довкола майбутньої стоянки, є голослівними.

Поки у Львові немає пам’ятко-охоронних зон, говорити про заборону будівництва паркінгів у центрі міста, зокрема на розі вулиць Стефаника – Коперника, не доцільно, - розповів після засідання конкурсної комісії Андрій Павлів.

У відсутності таких пам’ятко-охоронних зон чиновник звинуватив управління охорони історичного середовища. Мовляв, без цього документу не можна вести професійний діалог і виступати проти спорудження паркінгів на вулиці Стефаника-Коперника. «У нас відсутні пам’ятко-охоронні зони, на жаль, управління історичного середовища цим не займається. Щоб сьогодні вести діалог професійно, вони передусім повинні бути, також потрібно розробити комплексний документ реконструкції та реставрації у центральній частині міста. Коли таких паперів нема, то ми не можемо висловлювати аргументи проти такого будівництва», - зазначив Павлів.

За його словами, заяви щодо можливої руйнації пам’яток через спорудження на розі Стефаника-Коперника підземних паркувальних стоянок, які лунають із уст Лілії Онищенко та інших громадських діячів, всього лише емоційні заяви. Адже, за переконанням Павліва, місто може опиратися на світовий досвід такого будівництва.

«Якщо є світова практика такого будівництва та досвід, то для Львова це теж є необхідністю. Якщо ж ми не побудуємо паркінгів, то місту доведеться прийняти рішення про заборону їздити центральною частиною міста», - стверджує Андрій Павлів.

Чиновник також висловив ще один аргумент на захист паркувальної стоянки на Стефаника-Коперника. Він наводить приклад парку Івана Франка, в якому сьогодні припарковують машини, позаяк попередні паркувальні зони біля університету перекрили, натомість альтернативи запропоновано не було.

Що ж до проектів, які були представлені конкурсній комісії, то Андрій Павлів не захотів їх оцінювати, аргументуючи це тим, що не приймає секундних рішень. «Я хочу побачити і ознайомитися з проектом, тим паче, що доцільність того чи іншого проекту буде підтверджена транспортною схемою, яку розробляє німецька фірма. Це буде документально і науково підтверджено», - говорить Андрій Павлів.

Відтак, чиновник не виключає, що саме проект, іменований «акваріумом», може постати біля львівської пам’ятки - будинку бібліотеки.


Під час відкриття інвестиційних проектів на будівництво підземної стоянки на вулиці Стефаника-Коперника, начальник управління історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко подивувалася запропонованим проектам. Вона наголосила, що хоче ще детально вивчити пропозиції фірм, проте одразу видно, що не всі проекти відповідають конкурсним пропозиціям.

«Я думала, що проектується підземний паркінг, а у конкурсних проектах представлені надземні споруди. Значить, щось не в порядку з умовами конкурсу, або той, хто подавав документи на конкурс, не зрозумів його умови», - припустила Онищенко.

Чиновниця наголосила, що абсолютно не проти будівництва паркінгів і переконана, що їхнє спорудження потрібне, але так, щоб воно не зашкодило довколишньому середовищу.

Що ж до підземного паркінгу на вулиці Стефаника-Коперника, то Онищенко переконана – він несе в собі небезпеку для довколишніх будинків та пам’яток.

«Деякі будинки таки можуть бути пошкоджені при будівництві паркінгу. Адже на їхній стан можуть вплинути гідрогеологічні умови чи будь-які інші зміни. Тому у цьому питанні є велике застереження. Водночас на цій території зосереджена значна кількість пам’яток, які є дійсно цінними і важливими», - говорить Лілія Онищенко.

Водночас чиновниця наголошує, якщо Держслужба з питань охорони національно-культурної спадщини не погодить містобудівне обґрунтування, то від ідеї будівництва на цьому місці паркувальної стоянки слід відмовитися.

Проте чиновники міської ради і далі ламають собі голови над тим, як трактувати цей лист? І що мав на увазі голова Держслужби Микола Кучерук?

«Про трактування цього листа не треба питати у якогось філолога, а просто ще раз звернутися до Кучерука за роз’ясненнями», - пояснює Лілія Онищенко.


Об'єктивно

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів