Архів новин

''Карпати'' вибили ФК ''Львів'' у першу лігу. Під час матчу майже всі були проти команди Димінського

У матчі заключного туру чемпіонату України з футболу львівські «Карпати» обіграли земляків з ФК «Львів» і тим самим посприяли останнім у поверненні до першої ліги.

«Карпати» (Львів) – ФК «Львів» – 2:1 (1:0). 26 травня. Львів. Стадіон «Україна». Сонячно, Температура повітря +25°С. 21000 глядачів.

Судді: Сергій Задиран (Дніпропетровськ), Ігор Пономаренко (Миколаїв), Валерій Давидов (Кременчук).

Делегат ФФУ: Григорій Симонов (Київ).

Інспектор ФФУ: Петро Кобичик (Чернівці).

«Карпати»: Романенко, Ощипко (Пшеничних, 70), Ткачук, Мілошевіч, Кополовець (Зеньов, 80), Тубіч, Кожанов, Кобін, Голодюк, Кузнецов, Худоб'як (Гурулі, 30).

ФК «Львів»: Марущак, Розгон, Ільків, Романюк, Федорчук, Г.Баранець, Б.Баранець (Ліщук, 69), Панас (Зозуля, 59), Жданов, Лупашко (Худзік, 46), Мандзюк.

Голи: Кобін (28), Кузнецов (64) - Романюк (53).

Нереалізований пенальті: Б.Баранець (34, воротар).

Попередження: Ткачук (35), Гурулі (83), Романенко (87) - Б.Баранець (39).


Поєдинок «Карпати» - ФК «Львів» у заключному турі багатьма вважався центральним. І це при тому, що одній з команд, «Карпатам», з позиції суто турнірних інтересів, у ньому вже, за великим рахунком, нічого не було потрібно.

Однак це якраз той випадок, коли про очки та турнірне становище йдеться далеко не в першу чергу. Адже це дербі! І вже одним цим все сказано. А тут ще й безвиграшна серія карпатівців, яка після поразки від столичних «каштанчиків» у передостанній ігровий день налічувала вже дев’ять матчів. Тож у львівському дербі підопічні Кононова мали останній шанс у сезоні її перервати і в такий спосіб хоч якось реабілітуватися перед своїми фанатами.

Ну а про важливість львівського дербі для ФК «Львів» взагалі можна не говорити. Достатньо сказати, що перед командою Сергія Ковальця питання стояло руба – бути чи не бути! Причому навіть перемога не гарантувала «городянам» збереження прописки у Прем’єр-лізі на наступний сезон. Необхідно було, аби обов’язково втратив очки хтось з їхніх конкурентів – «Зоря» або «Іллічівець».

Напередодні дербі у Львові про нього точилося чимало розмов. Причому дискутували здебільшого не про саму гру, а про взаємостосунки між клубами. А коли говорити прямо, то обговорювали питання, чи допоможуть «Карпати» землякам втриматися в елітному дивізіоні. І чи взагалі повинні вони, всупереч канонам чесної гри, на це йти. Проте, це були лише довколофутбольні теревеньки. А відповідь на всі питання міг дати лише сам матч.

Як і очікувалося, «Карпати», на відміну від попереднього матчу з «Арсеналом», на дербі вийшли оптимальним складом. Однак перші хвилини більш активно провели гравці «Львова», у грі яких відчувалася максимальна зарядженість на перемогу. «Смугасті» ж діяли більш холоднокровно і саме це дозволило їм створити перший по-справжньому гольовий момент у матчі. На 10-ій хвилині Кузнецов, миттєво оцінивши ситуацію, віддав м’яч наліво на Кополовця, який технічно звільнився від захисника і опинився віч-на-віч з Марущаком. Позиція для удару була майже ідеальна, але лівий крайній господарів, намагаючись поцілити у ближню шістку, взагалі не влучив у рамку. У відповідь гості провели непогану атаку, однак удару головою Панаса після вивіреної передачі верхом у виконанні Бориса Баранця також забракло влучності.

Обмінявшись небезпечними моментами, суперники дещо заспокоїлися. Спокійне життя тривало до 28-ої хвилини, на якій і було відкрито рахунок у матчі. Взагалі то гол господарі забили майже з нічого. Кобін отримав м’яч неподалік карного майданчика і здавалося, що жодної загрози воротам ФК «Львова» немає. Однак Василь, скориставшись неузгодженістю дій центральних оборонців, які відверто понадіялись один на одного, нахабним чином увійшов у штрафну і гарматним пострілом з правої розстріляв Марущака. М’яч, чиркнувши поперечку, затріпотів у сітці – 1:0. Все трапилося настільки миттєво, що кіпер «Львова» так і не второпав, що ж трапилося.

Пропущений гол настільки негативно вплинув на команду Сергія Ковальця, що за три хвилини їм ледь вдруге не довелося розпочинати з центру. Це Кожанов з трьома суперниками на спині продерся в карний і небезпечно пробив у лівий нижній від Марущака кут, але смугастий пройшов повз стійку.

Як це не дивно, але цей епізод повернув гостей до тями. Вони знову почали розхитувати оборону «смугастих» і за кілька хвилин отримали стовідсоткову нагоду відігратися. Ощипко в карному майданчику притримав Панаса, який перед тим майстерно його обіграв, і арбітр матчу Сергій Задиран з Дніпропетровська без вагань вказав на 11-метрову позначку. Виконувати вирок взявся Григорій Баранець. Вже по тому, як восьмий номер «Львова» підходив до точки, складалося враження, що він не впевнений у собі. Пробив Гріша на силу, але Романенко вгадав напрям удару і відбив м’яч у поле.

На останніх хвилинах першої половини суперники обмінялися гольовими моментами. Спочатку виникла запара поблизу воріт карпатівців, у фіналі якої Голодюк лише в останню мить встиг вибити смугастого на кутовий з під ніг Федорчука, а згодом Кузнецов після подачі Кожанова зі штрафного виграв другий поверх, але не влучив у рамку. Тож на відпочинок команди пішли за мінімальної переваги «Карпат» – 1:0.

Другий тайм видався напрочуд напруженим і за своїм накалом перевершив перший. Відчувалося, що гравці обох команд завелися по-справжньому. Якщо аналізувати рівень виконавської майстерності, то потрібно відзначити більш високий клас карпатівців. Давався взнаки і досвід господарів. Тим несподіванішим став гол гостей. Борис Баранець з лівого флангу виконав діагональну передачу зі штрафного на дальній кут воротарського майданчика. Гравці «Карпат» ніби всіх суперників розібрали. Але вони не помітили, як за їхніми спинами в карному опинився правий захисник «Львова» Романюк, який, зігравши на випередження, в дотик переправив бальон у сітку – 1:1.

На момент, коли на «Україні» рахунок став 1:1, «Іллічівець» горів 0:2 у Сімферополі «Таврії». Такий хід подій цілком влаштовував ФК «Львів». Тому підопічні Сергія Ковальця почали більше думати про безпеку власних воріт. Однак нічия аж ніяк не входила в плани «Карпат». І «смугасті», пропустивши гол, великими силами пішли вперед.

Другий м’яч команда Олега Кононова забила дуже швидко: цифри 1:1 горіли на табло лише якихось 11 хвилин. «Карпати» продемонстрували, що вони не гірше за суперника вміють реалізовувати стандарти. Як і Борис Баранець, Кожанов штрафний виконував з лівого флангу. І також подав верхом по діагоналі на дальній кут воротарського майданчика, де Кузнецов, вдруге в матчі перестрибнувши оборонців, головою поцілив у ліву дев’ятку воріт Марущака, в якого не було жодних шансів врятувати свою команду – 2:1.

У гостей, аби щонайменше відігратися, часу залишалося більш ніж достатньо. Але сил у них для цього вже не залишилося. Ні, підопічні Сергія Ковальця рук не опустили і продовжували боротися до самого фінального свистка. Адже для збереження прописки у Прем’єр-лізі їм достатньо було зробити один влучний удар. Однак їм так і не вдалося створити хоча б один по-справжньому гольовий момент у володіннях Романенка. У їхніх діях по більшості переважали емоції, а от сил і майстерності їм явно бракувало. Винятком був лише Фдорчук, який на високому рівні відіграв увесь поєдинок. Але зусиль лише його одного було явно замало. «Карпати» доволі впевнено контролювали перебіг подій на полі і без особливих надзусиль довели гру до перемоги.

Мабуть, вперше в історії на домашньому поєдинку (саме "Карпати" були господарями матчу) практично весь стадіон вболівав проти "Карпат". Річ у тім, що для "Карпат" результат цього матчу не мав практично ніякого турнірного сенсу, натомість для ФК "Львів" цей матч був останнім шансом залишитися у прем’єр-лізі.

Таким чином у вищому дивізіоні залишилася лише одна львівська команда - "Карпати".



Олег КОНОНОВ, головний тренер «Карпат»:

- Як я і передбачав, гра була дуже важкою і не такою видовищною, як хотілося б, можливо, уболівальникам. Була велика напруга – це дербі. При всій повазі до ФК «Львів», адже я і раніше казав, що було б добре, аби ФК «Львів» залишився в Прем'єр-лізі, щоб такі чудові матчі відбувалися у нас щороку. Але це дербі, і тут жодної не може бути мотивації, окрім бажання перемогти. Тим паче у контексті того, що «Карпати» вже давно не перемагали. Можливо, нам хотілося перемогти більше, аніж ФК «Львову».

- Ви відчували себе в ролі господарів поля, адже чимало уболівальників підтримували ФК «Львів»?

- Я увесь був у грі. Багато уболівальників підтримували і ФК «Львів», і «Карпати». Наше завдання було - хто кого переможе, а не хто кого перекричить.

- Яка гра була складнішою: нинішня або поєдинок у першому колі?

- Перше дербі було більш емоційнішим, адже «Карпати» по ходу гри програвали, а потім вигравали. Коли дербі відбувається у середині чемпіонату, це зовсім інше, аніж в його фінальній стадії.


Сергій КОВАЛЕЦЬ, головний тренер ФК «Львів»:

- Хочу подякувати команді «Карпати». Вони билися як справжні мужики. Дербі вийшло хороше, але його зіпсував арбітр. Я раніше ніколи не говорив про суддівство. Але як можна було призначати на нинішній матч арбітра, який отримав "двійку" у грі «Львова» проти «Арсеналу». Було справді хороше дербі, класна гра, але, на жаль, арбітр виявися слабшим за обидві команди. Вітаю «Карпати» з перемогою, і хочу подякувати футболістам «Львова», які з потом і кров’ю вибороли 26 очок у чемпіонаті, і билися, як справжні леви.

- Після гри проти «Динамо» ви казали, що після останнього туру висловитесь з приводу чемпіонату чи чогось іншого…

- Завтра має бути прес-конференція президента клубу, головного тренера. Зараз я на емоціях. Завтра поговоримо про подальший розвиток клубу.

- Ви залишаєтесь? Через рік знову будете у Прем’єр-лізі?

- Повторюю, завтра має бути прес-конференція і там проаналізуємо наші матчі. Треба все обдумати. Були дуже класні ігри. Я скажу, що по грі ми не поступились жодній команді, а по результату програли. Думаю, ви самі можете здогадуватись, чому ми програвали? Найголовніше, що команда грала серцем. Від душі, грала для вболівальників.

- Є ще варіант залишитись у Прем’єр-лізі, якщо «Арсенал» чи «Чорноморець» не атестують...

- (Пауза) Є спортивний принцип, є інші нюанси, але на це сподіватися…

- ФК «Львів» у весняній частині втратив багато очок на останніх хвилинах матчів. Вважаєте, що виліт команди до першої ліги не справедливий?

- Звичайно, це проблема росту. Наша команда не має досвіду гри на рівні Прем’єр-ліги і це дуже важливо. В нас дуже багато молодих пацанів, які з першої ліги перейшли в Прем’єр-лігу. Тут усе робиться швидше. В цьому плані ми втратили багато очок, і я з себе відповідальності не знімаю. Команда відповідає за гру, а тренер за результат. На жаль, ми результату не здобули.

Об'єктивно

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів