Архів новин

«Наша Вікторія була цілком здоровою дитиною», - батько загиблої дівчинки з Самбірського району

Травень – фатальний місяць для вакцинації? 10 травня 2009 року 5-місячна Вікторія Пукаляк, мешканка с. Нагірне Самбірського району Львівської області, помирає наступної доби після вакцинації. А рік назад, 4 травня, 17-річний школяр Антон Тищенко з Краматорська гине після щеплення від кору і краснухи… Тему досліджувала кореспондент ЗІКу.


Збіг обставин чи трагічний випадок?

Ця новина не одразу потрапляє до преси. 21 травня сюжет про смерть 5-місячної Вікторії Пукаляк показують центральні українські канали. 22 травня у коментарі ЗІКу заступник начальника Головного управління охорони здоров'я Львівської ОДА Ірина Микичак повідомляє, що причини смерті дівчинки з’ясовує спеціальна медична комісія, яку очолює Головний педіатр Львівської області Любомира Кутневич. За її словами, тривають патологоанатомічні і лабораторні дослідження, після чого медики назвуть остаточну причину смерті дівчинки.

Того ж дня Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко доручила у 10-денний термін з виїздом на місце події з’ясувати причини, що призвели до смерті 5-місячної дівчинки. Відповідне доручення отримав міністр охорони здоров’я Василь Князевич, президент Академії медичних наук України Олександр Возіанов та губернатор Львівщини Микола Кміть. Тимошенко також розпорядилася: у разі підтвердження інформації про службову недбалість, вжити заходів щодо притягнення винних осіб до відповідальності та скерувати матеріали до відповідних правоохоронних органів, а також унеможливити такі випадки у майбутньому.

Уже в понеділок, 25 травня, голова комісії, що розслідує причини смерті 5-місячної дівчинки, головний педіатр Львівської області Любомира Кутневич розповіла ЗІКу, що попередній висновок медичної комісії: щеплення не стало причиною смерті дитини. «Це трагічний збіг обставин і немає причинно-наслідкового зв’язку з вакцинацією», – заявила вона. За словами медика, попередня причина смерті дитини – гостра респіраторна інфекція, ускладнена бронхіолітом, «інфекція наразі не ідентифікована і тривають вірусологічні дослідження».

Любомира Кутневич запевнила, що перед вакцинацією дитину оглядали, проте хвороба була в інкубаційному періоді, проходила без клінічних проявів, тому дівчинка й була вакцинована. «Проведена вакцинація просто збіглася з цим і, на превеликий жаль, дитина померла», – додала вона.

Головний педіатр області уточнила, що дівчинку щеплювали від кашлюку, дифтерії та правцю і від поліомієліту та гемофільної інфекції. «Зараз вакцина опломбована самбірською міліцією і зберігається у холодильнику, тому ми не маємо права її рухати. Але всі умови зберігання вакцини були дотримані», – наголосила голова комісії. За її словами, всі висновки комісії є попередніми, адже наразі немає остаточного заключення з патанатомії.


«Я переконаний, що смерть дитини від вакцинації», – батько

Жодні висновки не можуть вгамувати горе родини Пукаляків. Сім’я виховує ще старшу доньку, а ось 5-місячної Вікторії їм вже не вернути. Ситуацію з розслідуванням причини смерті своєї доньки батько Мирон Пукаляк називає абсурдною. «Наша Вікторія була цілком здоровою дитиною. У неї ніколи не було скарг на здоров’я, ми не зверталися до лікарів, донька добре розвивалася, мала хороший апетит. 8 травня мати Тетяна привела Вікторію на планове щеплення. Після нього все було добре, наступного ж дня, після вечірнього купання, дитині стало погано, посиніли губки і ми одразу ж викликали лікарів», – розповідає Мирон Пукаляк.

Фактично, дитинці стало погано на 16 годині після щеплення. Її одразу відвезли в дитяче відділення Самбірської центральної районної лікарні. «Шість годин медики боролися за життя нашої дочки, весь цей час вона практично перебувала в стані клінічної смерті на апараті штучного дихання. Лікарі нам казали, що шансів, що дитина виживе, дуже мало. Дитинка весь цей час була без свідомості», – згадує Мирон Пукаляк.

За його словами, перед щепленням огляд дитини провела лише фельдшер, яка зробила висновок, що дівчинка здорова. «Як розповідала мені дружина, фельдшер пояснила їй, що робить щеплення від дифтерії та в загальному від гепатиту», – розповідає батько. Вакцина ніби у цьому випадку зовсім не індійська, а – французька.

Пан Мирон переконаний, що перед щепленням дівчинку мав би оглянути досвідчений лікар-педіатр. «Але правда в тому, що педіатр ні разу її не оглядав, дитина не проходила жодних медоглядів, та й почувала себе добре, – наголосив М. Пукаляк. – Можливо, якби її оглянув фахівець, цього не було б».

Перше щеплення маленькій Вікторії зробили 8 квітня. Тоді, за словами пана Мирона, до фельдшерсько-акушерського пункту прийшло дуже багато матерів. За місяць дівчинці мали зробити повторне щеплення, яке пізніше виявиться фатальним. «Проте чомусь на повторну вакцинацію моя жінка прийшла вже одна у ФАП. Я підозрюю, що цією вакциною більше нікого не щеплювали, хоча нас запевняють, що нею щепили 16 дітей. Але я не знаю жодної цієї дитини з нашого села», – розповідає батько.

Він зізнається, що проводити вакцинацію, батьків ніхто не вмовляв. Адже самі колись робили всі щеплення, та й старша донька проходила планові щеплення. « І тоді все було добре. Та, мабуть, щастило нам до пори до часу». За його словами, представники з Міністерства охорони здоров’я зараз розповіли йому, що мати мала б підписати документи, де б було засвідчено, що вона ознайомлена від чого дитина щеплена, від яких саме хвороб і як поводитися далі. «Адже, як тепер вже сказали нам лікарі, протягом 48 годин після щеплення все одно залишається загроза для дитини. Мабуть, її й купати не слід було, проте фельдшер нам сказала, що на наступний день після щеплення дитинку можна вже купати», – розповідає батько.

Водночас пан Мирон запевняє, що як до, так і після щеплення, мати не відходила від Вікторії. Вона, за звичкою, пильно стежила за своїм 5-місячним немовлям. Після щеплення Тетяна Пукаляк вимірювала доньці температуру, проте ніяких змін з її здоров’ям не було, все було нормально. Лише наступного дня стало погано.

«Версії лікарів, після смерті нашої дитини, були просто неймовірні. Навіть говорили про те, що дочка могла відригнути і подавитися цим, але такого бути просто не могло. Мати б одразу це побачила і медики б це також визначили. Далі почали пов’язувати смерть Вікторії з тим, що в дружини на ранніх термінах вагітності був низький гемоглобін. Але ж це просто абсурд. Я на 100, на 200 відсотків переконаний, що смерть Вікторії слід пов’язувати з вакцинацією. Адже ж дитина була цілком здорова. Такого збігу обставин просто бути не може. А зараз лікарі просто починають щось вигадувати, викручуватися, замість того, щоб сказати правду», – наголошує п. Мирон, – «Вони говорять все, що завгодно, лишень, що це не вакцина винна».

Скептично батько ставиться і до останньої версії лікарів, за якою дівчинка померла від гострої респіраторної інфекції. «Але як таке може бути, якщо Вікторія була цілком здоровою? Не було жодних ознак кашлю чи нежиті, жодних підозр на якесь захворювання. Тим паче, при гострому респіраторному захворюванні ніхто так раптово не помирає», – говорить п. Мирон.

Зараз Мирон Пукаляк кається, що після розтину забрав тіло дочки і поховав його, не довівши справу до кінця. «Треба було залишити тіло, аби провести ще одне розслідування, ще один розтин, адже мене на перший розтин навіть не пустили. До того ж, лікар-патологоанатом мені розповіла, що вони не роблять аналізів, за якими можна було б визначити, чи дитина померла від вакцини, чи ні. То як вони тоді хочуть встановити справжню причину смерті?», – ставить риторичне питання батько.

«Після розтину мені сказали, що причина смерті Вікторії – набряк головного мозку. Проте, багато моїх запитань просто залишилися без відповіді. Та й ті відповіді, які дали, були доволі суперечливі. Я одразу ж відчув, що тут щось не так. Утім, сім’я була в шоковому стані, жінка постійно плакала, я мусив забрати тіло, щоб поховати донечку», – згадує батько.

На третій день після смерті дитини Мирон Пукаляк подав заяву в Самбірську прокуратуру. «Тільки через день після цього міліція приїхала у фельдшерсько-акушерський пункт і опломбувала холодильник, де зберігалася вакцина. Люди, що живуть поруч з ФАПом, розповідають, що перед цим на місце приїхало дуже багато людей в білих халатах, чого раніше ніколи не було. Я не виключаю, що поки приїхала міліція, можливо, там вже все підмінили: і вакцину, і все решта. Можливо, вже й підроблені документи, – говорить батько. – Зараз головний імунолог області запропонувала нам привести на огляд старшу доньку. Але ми їй лише щиро подякували і сказали, що нам більше не потрібні їхні медогляди».


Спланована акція чи білохалатність?

За словами п. Мирона, він відчуває, що лікарі знали з самого початку про причини смерті 5-місячної дівчинки. «Складається враження, що тут вже просто почала діяти лікарська солідарність», – наголосив він.

Тоді відчайдушний батько звернувся до Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко. Як відомо, Тимошенко дала розпорядження створити комісію, проте на сьогодні комісії ще немає. Батьки не розуміють, чому ніхто по суті не розслідує смерті їхньої дитини, чому на центральному рівні не займаються цією справою. Адже ще рік тому, коли загинув школяр з Краматорська, ситуація складалася зовсім по-іншому. Тоді про цей випадок говорили всі і піарилися на цій проблемі, також кожен, хто хотів. Зараз же чомусь усі мовчать.

Тоді цей випадок міністр охорони здоров’я навіть пов’язав із заздалегідь спланованою кампанією: «Після загибелі дитини в Краматорську проти нас велась добре спланована інформаційна кампанія. Одразу ввечері, після трагічного випадку, всі російські та іноземні ЗМІ говорили і написали про це. Зрозуміло, що працювала ціла система, в якій не обійшлося без міжнародного ресурсу. Були задіяні і політтехнології, щоб навести страх на людей. Можна спрогнозувати, якщо ми зараз повернемося до імунізації цією вакциною, то може статися інцидент, і загине людина по тій чи іншій причині. Але це вже буде чітко сплановано, щоб остаточно довести нам: «ми були праві». Тоді вакцинацію ми вже ніколи не відновимо», – заявив міністр.

Невже Князевич виявився пророком, і цей трагічний випадок в глухому селі на Львівщині – і є цією чітко спланованою акцією, щоб просто остаточно заплямувати імунізацію? Проте в це мало віриться, ще менше в це повірять батьки дитини, яка помирала на їх очах. Як би там не було, а вже минув рік, проте остаточних причин смерті хлопця з Краматорську так і не з’ясували. «Я абсолютно впевнено можу сказати, що вакцина не була причиною смерті хлопця у Краматорську. Ми довели це. Це був нещасний випадок, який співпав з процесом вакцинації, і це підтвердило не одне дослідження», – твердив міністр.

Попередньо, за словами Князевича, причиною смерті хлопця можна назвати блискавичне протікання інфекційно-токсичного шоку. Проте, остаточні висновки можна буде робити, коли прокуратура віддасть всі матеріали, анатомічні скельця тощо. Проте прокуратура ще досі цього не зробила. Водночас директор департаменту материнства та дитинства МОЗ Раїса Моїсеєнко тоді запевняла, що, на жаль, остаточно встановити діагноз смерті хлопця неможливо, адже аналіз береться з живої тканини. «Проте точно можна сказати, що під жоден поствакцинальний випадок ця смерть не підпала – ні за часом, ні за клінікою. І вакцина – точно не була причиною смерті хлопця», – розповіла вона.

Ці слова, як дежавю: їх повторюють медики і зараз, прив’язуючи до смерті 5-місячної Вікторії.

Дідусь маленької дівчинки у коментарі ЗІКу сказав: «Знаєте, якби на рівні вибачення лікарі нам сказали, що сталося просто щось фатальне, просто щось непоправне – все було б зовсім інакше. Але це явна халатність лікарів. Зараз вони доводять, що дитина була хвора, батьки ж доводять, що дитина була здорова – і мають на це всі підстави. Водночас лікарі провели вакцинацію нашої дівчинки, не вивчивши її стан здоров’я. І я вважаю, що це однозначно можна прирівняти до її вбивства», – з гіркотою зазначив дідусь Вікторії.

ЗІК

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів