Архів новин

Львів мальовничий… і обмальований. ФОТОРЕПОРТАЖ

Львів визнано культурною столицею України - цей почесний статус місту присвоєно на основі експертних досліджень Держслужби туризму і курортів та Ради з питань туризму і курортів. Щорічно місто Лева відвідує понад мільйон туристів. Це й не дивно, адже Львів славиться своєю архітектурою на весь світ. Та, вочевидь, архітектура нашого міста приваблює не лише око туриста, а й вуличних «митців» з балончиками, що повсюдно залишають свої автографи, мистецька цінність яких позначається знаком «мінус». Як у місті борються з цією проблемою та навіщо молоді люди свідомо завдають шкоди пам’яткам зі списку ЮНЕСКО – вивчав журналіст «Об’єктивно».

Графіті давно визнали мистецтвом в Європі – розповів у коментарі графіст на прізвисько Ваніш. «Райтерам платять гроші за те, щоб вони поставили свій підпис, - каже він. – Окрім того, в Європі міські влади облаштовують спеціальні майданчики, де рейтери мають усі необхідні умови для творчості і щорічно виділяють кошти на підтримку цього мистецтва, чого реально бракує у Львові».

За словами Ваніша, у 2008 році на проведення Всеукраїнського фестивалю графіті "Євро-2012", в якому взяло участь понад 28 графістів із Києва, Тернополя, Луцька, Житомира, Львова та інших міст Львівська мерія виділила 11 тис. грн. Проте на кошти довелось чекати протягом 5-ти місяців. «На сьогодні є серйозне бажання провести подібний фестиваль, проте коштів у міському бюджеті цьогоріч не передбачено, - наголосив Ваніш, - треба додати, що графіті абсолютно не дешевий вид мистецтва. Один балончик фарби коштує від 4-х до 6-ти доларів США, а на одну роботу потрібно мінімум шість фарб».

Ваніш наголосив, що на стінах у центральній частині Львова, у якій майже всі будинки мають архітектурну цінність, не говорячи про пл. Ринок, що занесена до світової спадщини ЮНЕСКО, свої підписи ставлять лише ті рейтери, які не знають, або не слідують райтерській культурі.

«Серйозні райтери, ті, які не просто ставлять свої підписи, а дійсно малюють великі роботи, обирають стіни у «глухих» куточках, щоб їх не рухали і не спіймали на «гарячому», бо для того, щоб намалювати роботу потрібно день а то й два в залежності від складності та її об’єму. Для роботи дуже часто використовують драбини і навіть риштування», - зазначив райтер.

На думку Ваніша, основна проблема в тому, що у Львові це мистецтво досі ще не до оцінюють належним чином, не виділяють систематично кошти для розвитку і популяризації графіті, не виділяють спеціальні майданчики, і вкрай рідко влаштовуються заходи пов’язані з цим мистецтвом. Проте львівських графістів це не зупиняє і вони продовжують працювати, створюють нові шедеври вуличного мистецтва і постійно удосконалюють свою техніку. «На сьогодні графіті реально перетворилося у стріт – арт, - зауважив Ваніш. – Райдери вписують свої підписи та малюнки у середовище і чим майстерніше з точки зору композиції та співвідношення кольору це зроблять, тим вище їх оцінюють в творчому середовищі майстрів стріт-арту».

Отож, підбиваючи підсумки, Ваніш додав, що на сьогодні не популярно малювати лише по стінах будинків, для творчості серед райтерів тепер стало популярно використовувати труби, цистерни, бочки і зрештою все, на чому можна залишити слід фарби.

Розписи на стінах, у підземних переходах та інших місцях, або так звані графіті, заступник начальника Головного управління МВСУ у Львівській області з питань громадської безпеки Василь Струс називає якоюсь незрозумілою даниною моді, яка перенеслася до нас з-за кордону. «Будучи у країнах Європи, також бачив такі надписи. Але за нашими законами, ці розписи кваліфікуються як дрібне хуліганство і передбачена за це порушення тільки адміністративна відповідальність», - каже правоохоронець.

«Я би хотів, щоби до збереження фасадів будинків залучалися й громадяни. Адже біля кожного будинку, біля кожної стели, біля кожного місця, де можуть бути нанесені надписи, міліціонера не поставиш. Інколи навіть доходить до смішного: обмальовані будинки, у яких працюють охоронні фірми. Невже не видно, що до будинку підходить дівчина чи хлопець і починає розмальовувати стіни? Думаю, що у цій ситуації усі повинні надавати допомогу – профілактичного характеру», – зауважив він.

Оберегти центральну частину Львова, яка занесена до культурної спадщини ЮНЕСКО, від графітчиків, які нищать архітектуру міста, можна лише встановивши відеонагляд, – розповів «Об’єктивно» начальник відділу сім'ї та молоді Львівської міської ради Дмитро Пушкарьов.

Він зазначив, що творчість людей, до яких балончик фарби потрапив випадково і, які поняття не мають, що таке вуличне мистецтво графіті, – це реальна проблема, з якою дуже важко боротися. «Нереально встежити за тим, щоб такі діти не розмальовували стіни, адже це кількахвилинна справа, - каже він. – Вирішення проблеми, особливо у центральній частині Львова можна досягти за рахунок відеоспостереження вулиць, яке планується реалізувати в рамках міської програми профілактики злочинності».

Пушкарьов додав, що на сьогодні управління сім’ї молоді і спорту співпрацює з райтерами, для яких графіті – це мистецтво. «Ми запрошуємо райтерів на День міста, День Європи, День молоді та інші свята», - сказав він і додав, що на цих святах райтери мають змогу не лише отримати задоволення від творчості, а й шанс популяризувати це мистецтво. В минулому році, за його словами, з ЛМР було виділено кошти на проведення Фестивалю графіті, а в цьому ж році у зв’язку з фінансово-економічною кризою бюджет обмежений, а тому фінансування не передбачене.

У Львові найбільше від вуличної творчості – графіті страждають підприємці. Про це у коментарі «Об’єктивно» повідомила голова Галицької райадміністрації Ірина Маруняк.

«Щодня патрульно-постова служба здійснює патрулювання центрального району, окрім того, на самій пл. Ринок встановлені камери відеоспостереження, а ще працівники з кримінальної міліції проводять роз’яснення у школах з приводу шкоди, якої завдають підлітки розмальовуючи будинки, - наголосила вона. – Проте, на жаль, більшість з таких «художників» залишаються непокараними. Порушників затримують лише в поодиноких випадках, адже вони працюють вночі».

Окрім того, Маруняк додала, що в Галицькому районі виділили дві стіни на вул. Вітовського та Коперніка для творчості графітчикам, до яких фарба потрапила не випадково.






















Об'єктивно

Крук[09.04.29 17:34]
Незрозумілі написи (рос."каракулі") на стінах, тим більше, історичних пам'ятках, не мають жодного відношення до мистецтва чи якогось різновиду культури. Гадаю, батьки горе-митців мають відшкодувати відновлювальні роботи, у випадку затримки їхніх діточок з балончиками.

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів