Архів новин

Вітренко погрожує політичною та економічною блокадою Львівщині за те, що тут посягнули на пам’ятник Воїну-визволителю

16 квітня депутати від Блоку Наталії Вітренко у Верховній Раді Автономної Республіки Крим подали на розгляд сесії законопроект, в якому пропонують заборонити в’їзд на територію Криму, а також користування санаторно-профілактичними об’єктами всім жителям Львова та Львівської області. Про це, 16 квітня, повідомила лідер ПСПУ Наталія Вітренко.

Вона також відзначила, що така заборона повинна діяти до того часу, поки Львівська обласна рада не скасує своє рішення про демонтаж пам’ятника Воїну-визволителю у місті Стрий Львівської області.

«Відзначу, що я, як лідер блоку, дала відповідне розпорядження депутатам від нашої політичної сили у всіх тих обласних радах, де вони присутні ініціювати питання про заборону в’їзду мешканцям Львівщини на ці території», – відзначила Вітренко. З такою ініціативою, за її словами, виступлять депутати також і у Одеської, Донецькій, Миколаївській та інших східних областях України.

«Ми виступаємо з пропозицією заборонити в’їзд мешканцям Львівської області у практично всі області Східної України, а також заборонити їм користуватися об’єктами спорту, відпочинку, розваг та іншими. Адже ми не можемо не відреагувати на профашистське рішення Львівської обласної ради. Це не внутрішня справа Львова, і у нас поки що держава називається не «Львів», а Україна, а таке рішення Львівської обласної ради ганьбить всю Україну. Там сидять виродки, які підняли руку на історичну пам’ять. Профашистська сила «Свобода» пролізла у обласну раду і тепер що, хоче командувати всією Україною?», – відзначила Вітренко.

Вона також розповіла, що Львівська область полита кров’ю тих людей, які воювали проти фашизму, натомість тепер фашисти, які сидять у Львівській облраді не хочуть визнавати їх пам’ять. «На Львівщині воював і загинув і мій батько», – додала лідер ПСПУ.

За її словами, резолюцією ООН від 18 грудня 2006 року осуджено фашизм як такий, проте Львівська облрада не поважає думку Організації Об’єднаних Націй.

«Ми будемо домагатися не тільки заборони в’їзду на територію цих областей, ми будемо закликати людей до економічної блокади Львівщини, будемо закликати людей, щоб вони не купували товарів із Львівщини. Також ми будемо закликати інші держави розірвати усі економічні договори із Львівською областю», – поділилася планами Вітренко.

«Якщо таке рішення не приймуть, ми будемо робити все можливе, щоб ніхто із мешканців східних областей не мав ніяких справ із жителями Львівської області. Нехай львівські бандерівці «розбираються» між собою всередині своєї області», – каже Вітренко.

На уточнююче запитання ЗІКу, у скількох областях ПСПУ має своїх депутатів, Наталя Вітренко повідомила, що йдеться про вісім областей, у яких депутати від Блоку Вітренко ініціюватимуть прийняття подібних заборон для жителів Львівщини.

Нагадаємо, 7 квітня Львівська обласна рада прийняла рішення про демонтаж пам'ятника Воїнам-визволителям у місті Стрий Львівської області.

Довідка ЗІКу.

Голова Львівської обласної ради Мирослав Сеник скерував головам обласних рад та головам фракцій Верховної Ради України оригінал рішення «Про правову оцінку злочинів комуністичного режиму в Україні». Про це 15 квітня ЗІКу повідомили у Львівській облраді.

У супровідному листі голова Львівської обласної ради зазначає:

«Останнім часом частина загальноукраїнських та місцевих засобів масової інформації поширила неправдиву інформацію про рішення, яке прийняла ХХХVII сесія Львівської обласної ради V демократичного скликання. Зокрема, йдеться про рішення з питання «Про гуманітарну та правову оцінку комуністичного режиму в Україні як злочинного».

До прийняття рішення з цього питання в області працювала тимчасова комісія, до складу якої входили депутати, історики та науковці. Комісія систематизувала свідчення очевидців. Після ґрунтовного обговорення депутати прийняли зважене рішення.

З метою уникнення подальших інсинуацій і спекуляцій та недопущення розпалювання міжнаціональних конфліктів в Україні надсилаємо Вам рішення Львівської обласної ради № 868 від 10 квітня 2009 року прийняте ХХХVII сесією Львівської обласної ради V демократичного скликання».

РІШЕННЯ № 868 від 10 квітня 2009 року «Про правову оцінку злочинів комуністичного режиму в Україні»

На виконання рішення Львівської обласної ради від 09.12.2008 р. № 777 «Про організацію підготовки звернення до Верховної Ради України щодо проекту Закону України «Про заборону комуністичної ідеології», керуючись ч. 2 ст. 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та враховуючи висновок тимчасової комісії з підготовки питання «Про звернення до Верховної Ради України щодо проекту Закону України «Про заборону комуністичної ідеології», створеної відповідно до розпорядження голови обласної ради від 17.12.2008 р. № 2613, Львівська обласна рада

В И Р І Ш И Л А:

1. Звернутися до Президента України та Верховної Ради України щодо законодавчої ініціативи подання проекту Закону України «Про правову оцінку злочинів тоталітарного комуністичного режиму на території України» (звернення додається).

2. Звернутися до Управління СБУ у Львівській області (С.Курман) із проханням, відповідно до Указу Президента України від 23.01.2009 р. № 37/2009 «Про розсекречення, оприлюднення та вивчення архівних документів, пов'язаних з українським визвольним рухом, політичними репресіями та голодоморами в Україні», розсекретити інформацію про діяльність Львівського обласного відділу 2-Н та інших структурних підрозділів НКВД, МДБ, КДБ, які здійснювали репресії на території колишньої Дрогобицької і Львівської областей проти цивільного населення, воїнів УПА та українського підпілля.

3. Підтримати прийняття Закону України «Про заборону комуністичної ідеології та ліквідацію символів тоталітаризму і комуністичного режиму».

4. Рекомендувати районним радам, виконкомам сільських, селищних та міських рад Львівської області:

4.1. Сприяти комунальному підприємству Львівської обласної ради «Доля» у виявленні невідомих поховань та гідному перепохованню останків учасників Другої світової війни.

4.2. Провести інвентаризацію архітектурно-будівельних об׳єктів (пам'ятники, обеліски, стели, барельєфи тощо), які містять символи тоталітарного комуністичного режиму, та, відповідно до чинного законодавства, ініціювати демонтаж тих із них, котрі не належать до об’єктів культурної спадщини та не охороняються законом.

5. Львівській обласній державній адміністрації (М.Кміть) активізувати діяльність обласної міжвідомчої комісії у справах увічнення жертв війни та політичних репресій щодо пошуку й інвентаризації місць поховань (кладовищ та окремих могил) жертв репресій, учасників бойових дій, воїнів Другої світової війни.

6. Контроль за виконанням рішення покласти на голову обласної ради М.Сеника.

Голова обласної ради Мирослав Сеник

Звернення до Президента України та Верховної Ради України щодо правової оцінки злочинів комуністичного режиму в Україні

Це звернення є виявом прагнення до вшанування пам'яті мільйонів невинних жертв, які трагічно загинули внаслідок злочинної діяльності на українських землях комуністичного режиму.

Зі встановленням в Україні радянської влади репресії проти етнічного населення набрали методичного, масового характеру згідно з комуністичною ідеологією та ленінсько-сталінською доктриною розгортання класової боротьби. Варто лише згадати, що за 68 років більшовицької окупації знищено десятки мільйонів українців.

Апогеєм цієї трагедії став голодомор 1932−1933 років. Це антилюдське, варварське за своєю суттю, явище врешті-решт знайшло належне потрактування в статті першій Закону України «Про Голодомор 1932−1933 років в Україні», де чітко констатовано факт: «Голодомор є геноцидом українського народу»!

Проте у названому Законі не знайшли належної правової оцінки злочинні дії апологетів комуністичної ідеології і більшовицька практика масових злочинів проти людства. Вони особливо жорстоко проявилися в організації голодоморів 1921−1923, 1932−1933, 1946−1947 років, масових репресіях, депортаціях і засланнях членів сімей та родичів учасників визвольного руху. На жаль, і досі не встановлено міри моральної відповідальності теперішньої Комуністичної партії України як ідеологічно-духовної спадкоємиці КПРС, що була носієм злочинної марксистсько-ленінсько-сталінської ідеології, втіленням практики масового політичного терору.

Злочини комуністичного режиму в Україні виявилися безпосереднім наслідком втілення комуністичної ідеології. Жахливі форми і методи їх здійснення належать до військових злочинів та злочинів проти людства і не можуть мати терміну давності!

Ми, депутати Львівської обласної ради, звертаємося до Президента України та Голови Верховної Ради України з пропозицією ініціювання подання проекту Закону України щодо правової оцінки злочинів тоталітарного комуністичного режиму на території України.

Також звертаємо увагу на необхідність:

* поширити поняття «протиправності» щодо публічного заперечення Голодомору для застосування його як норми Кримінального кодексу України;
* дати політико-історичну та гуманітарно-правову оцінку діяльності КПРС і Компартії УРСР та їх нинішніх ідеологічних спадкоємців, визначити їх відповідальність, зокрема за антиукраїнську діяльність з подальшим законодавчим усуненням з політичного поля України всіх громадсько-політичних та партійних організацій, які сповідують марксистсько-ленінську тоталітарну комуністичну ідеологію;
* звернутися за підтримкою до парламентів тих країн, які постраждали від наслідків тоталітарних комуністичних ідеологій, щоб спільними зусиллями розпочати підготовку до Міжнародного суду над злочинами комуністичних режимів.

Ми звертаємося до демократичної громадськості України, до всіх людей доброї волі, аби запобігти безпам'яттю і зупинити інерцію страху й безвідповідальності у суспільстві. Закликаємо громадські організації та органи місцевого самоврядування всіх рівнів рішуче підтримати дух нашого Звернення і вжити належних заходів з увічнення пам'яті жертв трагічних сторінок комуністичного народовбивства та притягнення до правової відповідальності носіїв ідеології злочинного комуністичного режиму.

Прийнято на XXXVII сесії Львівської обласної ради

V демократичного скликання

10 квітня 2009 року

ЗІК

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів