Архів новин

На «Червону руту» Володимир Івасюк надій не покладав...

4 березня відомому українському композитору виповнилося б 60 років. Яким митця пам’ятають ті, хто знав його найближче

Володимир Івасюк був дружелюбною і товариською людиною. Про це розповідають ті, кому випало щастя особисто знати видатного композитора. Сьогодні, коли минає тридцять років після смерті Івасюка, його друзями називають себе чимало людей. Та насправді таке право має небагато хто. Засновник та керівник відомого колись ансамблю “Смерічка” Левко Дутківський – один із перших серед них.

- Володя сам назвав мене своїм другом, – розповідає “ВЗ” народний артист України Левко Дутківський. – Мені першому показував свої пісні, запитував мою думку. Так було і з “Червоною рутою”. Це було у 1970 році, коли “Смерічка” виступала перед студентами в актовому залі Чернівецького медінституту. Володя підійшов до мене і сказав, що написав пару пісень і хоче, аби я послухав їх. За піаніно він награв мені мелодії “Червоної рути” і “Водограю”. Обоє зійшлися на тому, що саме остання пісня стане хітом. А про “Червону руту” думали: так собі, гарна рядова пісня. Вона мені сподобалася менше, тому не поспішав включати твір до репертуару ансамблю. Хто міг би передбачити тоді, що “Рута” стане таким хітом!

- Це було ваше перше знайомство з Івасюком?

- Ні. Ми познайомилися раніше, у 1968-му, на студії Чернівецького телебачення. Коли вперше побачив цього 19-річного хлопця, перше, що вразило, – це його небесно-сині очі. Він підійшов до мене, сказав, що грає з ансамблем у Чернівцях на танцях і хотів би взяти до репертуару мою пісню “Бажання”. А вже зовсім скоро приніс мені свою нову пісню – “Мила моя”, більш відому українському слухачеві під назвою “Я піду в далекі гори”. Володя був прекрасною людиною! Щирим, добрим, людяним, товариським. І я кажу це не тому, що його зараз немає з нами. А головне – він умів радіти успіхам інших. На той час біг-біт-група “Смерічка” була дуже популярною. Вечорами ми грали у районному Будинку культури міста Вижниці, куди на танці приїжджала молодь навіть з Чернівців. Як я потім дізнався, Володя Івасюк теж інколи приїжджав. Але тоді ми не бачилися. Правда, одного разу Володя надіслав на адресу директора Вижницького будинку культури свою пісню “Ласкаво просимо” і просив включити її до репертуару “Смерічки”.

Але вона була написана у стилі “Білаш-Майборода”, а ми виконували твори, наближені до рок-н-ролу, блюзу, тому цієї пісні я не взяв. А коли ми потоваришували ближче, Івасюк часто приїжджав до Вижниці на репетиції “Смерічки”. Ніколи не втручався у роботу ансамблю. Тихенько сидів собі у залі.

- Кажете, що не вірили в успіх “Червоної рути”. А якою була реакція на пісню її перших слухачів?

- Коли мав відбутися дебют “Рути” на телебаченні, Володя сказав, що хоче записати фонограму. Але було літо, і солісти “Смерічки” роз’їхалися на канікули. Тому порадив Івасюку заспівати самому. Та він взяв ще молодого викладача з педучилища Олену Кузнецову. Удвох вони і виконали “Червону руту” у прямому ефірі телепередачі “Камертон доброго настрою”. Це було 13 вересня 1970 року. А вже у жовтні ансамбль “Смерічка”, а точніше, його солісти Назарій Яремчук і Василь Зінкевич, заспівали “Руту” у філармонії, де звітувала обласна Спілка композиторів. Та представникам Києва (а це були маститі композитори) наші пісні не сподобалися. Їх, у тому числі і “Червону руту”, вони назвали низькопробними, мильними бульбашками. А щодо назви пісні додали, що червоний колір люблять дурні. Я, правда, хотів їх запитати, який колір має радянський прапор? Але Івасюк вчасно стримав мене від конфлікту. Та така оцінка не вплинула на нашу подальшу кар’єру. І “Червона рута” стала візитівкою “Смерічки”. Коли нас запросили на телепередачу “Алло, ми шукаємо таланти”, то “Червону руту” виконали поза конкурсом на прохання ведучого Олександра Маслякова. Передачу приїхали знімати у Чернівці, Масляков взяв у Івасюка інтерв’ю. Через “Червону руту” навіть затримали програму “Время” на 15 хвилин. На той час це був прецедент! А річ була в тому, що пісня так зачарувала керівництво Центрального телебачення.

- Виходить, у Івасюка був і непоганий голос…

- Скажу навіть більше, що це вже потім Володя став композитором, а спершу я знав його як співака. Співав він досить гарно, до того ж добре грав на скрипці. Навіть дивуюся, чому він не продовжував співати, міг би стати відомим співаком, бо голос у нього був прекрасний.

- Відомо, що найзнаменитіший твір Івасюка припав до душі не лише пересічним людям, а й самому генсеку Леоніду Брежнєву. Це правда?

- У 1974 році в Києві Леонід Брежнєв вручав Володимирові Щербицькому орден Леніна. У Маріїнському палаці зібрали всіх чиновників вищого рангу. Виступали тільки “Смерічка” і Дмитро Гнатюк. Коли ми заграли українську народну пісню, Брежнєв підійшов до наших дівчат і почав підспівувати. А після того, як виконали “Червону руту”, генсек знову підійшов до нас і почав роздавати всім по червоній гвоздиці з кошика, який несли за ним. Спершу підійшов до мене, бо я стояв скраю, і запитав: “Це ви написали цю пісню?”. Я відповів, що ні. Це саме він запитав у Зінкевича та Яремчука. Назарій розгубився і каже: “Ні, ні, я не писав”. Тоді Брежнєв жартома покивав пальцем Назарію і сказав: “Знаю, знаю, що ви, не будьте скромним”.

- Виступати на Всесоюзному фестивалі “Пісня року” завжди було престижно. І пробитися туди – неабияка честь для кожного артиста, тим більше з України. Ваш ансамбль аж двічі туди потрапляв у 1971-му та 1972-му роках – з піснями Івасюка.

- Ми туди не напрошувалися, нас запросили. У 1971-му Яремчук та Зінкевич мали виконувати там “Червону руту”, а Івасюк як автор – сидіти у залі. Але я перелякався: такий серйозний виступ, тим більше, що акомпанували не мої музиканти, а знаменитий оркестр Юрія Силантьєва. А що, як хлопці розгубляться? Тому попросив Володю заспівати разом з ними. Ось чому у тому відомому телекадрі, який сьогодні часто транслюють, Івасюк у звичайному костюмі, а хлопці – у стилізованих. Наш виступ пройшов “на ура”. У Союзі заговорили про “Смерічку” і через рік нас знову запросили у Москву - з моєю піснею “Незрівнянний світ краси”. Але я сказав, що зараз великою популярністю користується пісня Івасюка “Водограй”, і запропонував саме її включити у концерт. Зателефонував Володі і повідомив, щоб терміново приїжджав до Москви. Коли він як автор отримав нагороду, за кулісами підійшов до мене із сувенірним фортепіано і сказав: “Левку, ця нагорода мала бути твоєю”. А я відповів, що нічого, мовляв, у мене ще все попереду...

- Ви бачилися з Івасюком незадовго до його смерті?

- Останній раз ми бачилися 4 березня 1979 року - на його дні народження. Володі тоді виповнилося 30 років. Була неділя, зателефонував Івасюк. Каже, що приїхав зі Львова до Чернівців, і попросив нас прийти. Ми взяли шампанське, коробку цукерок, квіти - для мами Володі Софії Іванівни. Ніяких гостей не було, тільки батьки, сестра Оксана і я з дружиною Аллою. Володя похвалився заліковою книжкою Оксани, де були гарні оцінки. Потім подарував мені, підписавши, свою авторську платівку і сказав, що збирається кинути палити. Але коли проводжав нас, все ще забіг за цигарками “Космос” до магазину. Потім ми зупинилися, аби трохи поговорити. Володя зізнався, що за музику до вистави “Прапороносці” його висунули на комсомольську премію Миколи Островського, але попросив нікому про це не казати, мовляв, якщо не дадуть, то щоби не було зайвих розмов. На все життя мені тоді запам’ятався потиск його руки, коли ми прощалися. Тоді я ще не знав, що це буде востаннє. У квітні Володя пропав, а у травні ми вже поїхали до Львова на його похорон...

- Тоді бути на похороні Івасюка було досить небезпечно… Це могло негативно вплинути на подальшу кар’єру…

- Я не думав про це. Просто знав, що треба провести в останню путь друга. Ми з Назарієм Яремчуком якраз були в мене вдома, коли зателефонував батько Володі й дослівно сказав: “Це Михайло Івасюк. Левко, Володі більше немає, він загинув. Передай усім… ”, - і заплакав. Я лиш спромігся запитати: “Коли?” Він відповів, що похорон у вівторок, і поклав слухавку. Нам “порадили” нікуди не їхати і заборонили везти траурні вінки від філармонії і телебачення. Та нас це не зупинило. З Чернівців на похорон Івасюка поїхало нас четверо: я, Назарій Яремчук, письменник Анатолій Крим і звукорежисер з телебачення Василь Стріхович. Коли мама Володі побачила нас, почала голосити: “Левку, Левку…”. Похорон трохи затримали, бо чекали на приїзд Софії Ротару, але вона не приїхала. Коли хотіли труну з тілом поставити в автобус, всі почали кричати: “Нести! Нести!”. Процесія розтягнулася на багато кілометрів і починалася з великого вінка із білих квітів, який ніс Назарій зі мною. Весь транспорт зупинився. На тротуарах, взявшись за руки, стояли в ланцюгу молоді хлопці, охороняючи траурну процесію. Ніде не було видно жодного міліціонера. Для мене все відбувалося наче в тумані, в страшному сні… Так не стало Володі. Але його пісні ще довго були у репертуарі “Смерічки”.

Високий замок

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів