Архів новин

Археологи виявили дві ремісничі печі в старовинному єврейському кварталі у Львові!

Громадськість не забуває сумного досвіду попередніх львівських археологічних експедицій недавнього часу: календарне згортання досліджень на догоду темпам будівельних планів, а то й злочинне нищення археологічної архітектури.

Тому земляні роботи на ділянці, де незабаром має постати готель до „Євро-2012” на вул. Федорова, що його особливістю є планування корпусів із двох боків вулиці, неабияк приваблюють увагу преси та пам’яткоохоронних організацій. Особливою активністю серед останніх вирізняється Центр правових досліджень „СІМ”, який моніторить виконання державних пам’яткоохоронних програм.

Власне активісти із „СІМ” першими зауважили роботу екскаватора за бляшаною огорожею ділянки й здивувалися: що робить трактор? Невже риє котлован під майбутній фундамент? Коли так, то чи не має місця порушення українського законодавства, за яким кожним будівельно-земляним роботам мусять передувати наукові археологічні дослідження. Тим паче, що в конкретному випадку йдеться про дуже особливу ділянку середньовічного міста в мурах, а саме єврейський квартал.

Ось які відомості про цей квартал подає славнозвісний туристичний путівник „Львів”, що ним 1999 року видавництво „Центр Європи” та акторський колектив під керівництвом редактора Юрія Бірюльова показали приклад новітнім ілюстрованим енциклопедичним та інформаційно-туристичним виданням про Львів.

„За арсеналом в південно-східному куті передмістя проживала єврейська громада. Квартал формувався при нинішній вулиці Федорова, точніше тій її частині, що між сучасними вулицями Староєврейською і Руською. Ця частина мала свою назву – вулиця Жидівська. З західного боку квартал закінчувався високим муром при вулиці Сербській.

Серцем кварталу була синагога. Певний час у невеличкому єврейському кварталі їх було аж дві. Стара міська божниця стояла якраз навпроти арсеналу з 1555 до 1798 р. Відомо, що будівля була кам’яна, невеликих розмірів. Тому у 1580 році голова єврейської громади Ісак Нахманович викупив у міста площу і побудував на цьому ґрунті власний будинок (вул. Федорова, 27) та приватну родинну синагогу. Синагога дістала назву „Турей Захав” або „золоті ворота”. Саме на ділянку в єврейському кварталі зазіхали ченці-єзуїти. Євреї відстояли свою божницю. За легендою цьому сприяла невістка Нахмановича Роза. Чи то від її імені, чи від великої мозаїчної розети, викладеної на підлозі храму, в народі синагогу назвали „Золота Роза”(...).

В 1799 році на місці Старої побудовано Велику міську синагогу. Її назва відповідала розмірам: це була досить масивна споруда. Обидві святині зруйновані в часі Другої світової війни. По Великій міській синагозі не залишилося навіть сліду, а від чудової ренесансної божниці зберігся фрагмент її північної стіни (...).

Крім житлових будинків та синагоги у єврейському кварталі були шпиталь, лазня, дім мудрості Бет Гамідраш та торгові ятки. До єврейського кварталу входилося через браму, що стояла при кінці вул. Жидівської.”

Торік археологічна експедиція під керівництвом фахового дослідника середньовічного Львова Юрія Лукомського досліджувала частину ділянки під готель до „Євро-2012” з боку непарних номерів будинків на вул. Федорова.

Як вдалося з’ясувати кореспонденту ЗІК, тепер на правому боці вул. Федорова працює археологічна експедиція під керівництвом наукового співробітника НДЦ „Рятівна археологічна служба” інституту археології Національної академії наук України Остапа Лазурка. Саме на його ім’я виданий дозвіл за підписом голови Державної служби з питань національної культурної спадщини Міністерства культури і туризму України М.М.Кучерука. Дозвіл №22-478/08 від невідомо якого жовтня 2008 року передбачає проведення археологічних досліджень об’єкта (пам’ятки) культурної спадщини: втрачена історична забудова, розташованого на території вул. Федорова, 22-26 м. Львів. Характер і мета досліджень: охоронні. Вид робіт: розкопки.

Дослідження проводяться відповідно до програми, затвердженої Інститутом археології НАН України та кваліфікаційного документа від 16 жовтня 2008 року №439/0274. Цим документом є „Відкритий лист”, що засвідчує кваліфікацію Остапа Лазурка на проведення науково-рятівних археологічних розкопок на поселенні (середньовіччя) в історичній частині м.Львова на вул. Федорова , 22-26. Підстава – Рекомендація Польового комітету при Інституті археології НАН України (протокол №4 від 7 жовтня 2008 р., затверджений на засіданні Кваліфікаційної ради , протокол №4 від 7 жовтня 2008 р.) за підписом голови кваліфікаційної ради доктора історичних наук, професора Д.Н. Козака.

Цей відкритий лист (єдиний кваліфікаційний документ, який засвідчує фаховий рівень дослідника і дає право на проведення наукового дослідження археологічної спадщини) зареєстровано в Управлінні охорони історичного середовища Львівської міської ради за підписом заступника начальника управління пана Черняка 22 жовтня 2008 р.

Ці два згадані документи, які журналістові ЗІКу показав керівник археологічної експедиції Остап Лазарко, передбачають, що всі предмети і колекції, здобуті археологами під час досліджень ділянки старого єврейського кварталу у львівському середмісті, повинні бути передані на постійне зберігання до фондів Історико-краєзнавчого музею м. Винник.

На досліджувану ділянку фотокор ЗІКу потрапив з особистого дозволу директора Науково дослідного центру „Рятівна Археологічна служба” Інституту археології НАН України Олега Осаульчука. Керівник археологічної експедиції Остап Лазурко дозволив здійснити фотографування розкопів та розповів про знахідки, на які вже натрапили археологи, дійшовши до відмітки 1,5 м. Це насамперед муровані залишки двох цегляних печей, розташованих поряд, що може свідчити про те, що в цьому місці мешкали ремісники. Виявлено також залишки дерев’яної споруди та дерев’яного водогону...

Журналіста ЗІКу зацікавило, чому розкоп захопив територію, що належить до території подвір’я будинків №3 і 5 на вул. Сербської, адже ця територія жодним чином не належить інвестору, який узяв в оренду ділянку під будинками на вул. Федорова, аби споруджувати готельний комплекс до «Євро-2012». Оскільки договору на оренду території подвір’я будинків на вул. Сербській,3-5 в інвестора не існує, виходило, що забудовник легко й безоплатно прихопив собі 300 кв.м території! Та навіть коли, йому це з якогось дива безборонно вдалося, то чи мали археологи відкритий лист саме за адресою вул. Сербська, 3-5 (бо в розширенні фронту досліджень не було б нічого злого, коли б його за відповідного юридичного оформлення дозвільних документів профінансувала міська адміністрація).

Археологи пояснили, що починаючи роботу, іще не мали на руках історико-містобудівного обґрунтування, яке спирається на архівні документи, де вказане чітке розмежування ділянок. Тому розмахнулися закласти розкоп ширше. Але, коли отримали документи, що визначають історичну парцеляцію, то припинили втручання у культурний шар на території, дозволу на дослідження якої вони не мають. Щодо згаданих будинків на вул. Сербській, то археологам за кошт „РАС” довелося встановити водостоки, які відводять дощівку із ринв, аби не мати залитих водою розкопів, коли розпочнуться дощі (будинкові водостоки, про цілісність яких має дбати ЛКП, що обслуговує будинки на вул. Сербській, були пошкодженими).

На запитання, чи мають археологи на руках реставраційне завдання на будинок 28 на вул. Федорова, щоб працювати згідно із цим документом, як того вимагає методика наукових досліджень, відповідь журналісту ЗІК дав представник ЛКП „ААС” управління охорони історичного середовища Львівської міськради, який назвався Володею. За його словами, реставраційне завдання проходить відповідні процедури в управлінні.

Керівник ЛКП „ААС” управління охорони історичного середовища Львова Олесь Криськів запевнив ЗІК, що всі археологічні роботи на вул. Федорова є легітимними і методично правильними( зокрема екскаватор застосовується тільки для прибирання будівельного сміття від розібраних будинків), щоб переконатися в цьому, варто вийти через Інтернет на камеру, яка цілодобово транслює відеонагляд за археологічними розкопками. От тільки Інтернет-адреси відеоспостереження ніхто із львівських посадовців назвати так і не зміг...

ЗІК

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів