Архів новин

Австрійці цікавляться Львовом — почесний консул Австрії у Західній Україні Ярослав Наконечний

Ярославе Івановичу, скажіть, будь ласка, скільки часу ви займаєте посаду почесного консула і що було зроблено за час Вашої роботи?

Консульство працює четвертий рік, і протягом цього часу я займаю посаду почесного консула. Варто відзначити, що Австрійське консульство у Західній Україні користується немалою популярністю. До прикладу, за останні два роки до нас на прийом прийшло 1,5 тисячі українців і близько 300 австрійців.
Ми дуже багато працюємо з австрійцями у галузі відновлення австрійських поховань на території Україні з часів Першої світової війни. Один чи два рази на рік в Україну приїздить автобус з австрійцями, які хочуть навідатись до могил своїх предків. Над відновленням австрійських поховань Австрійське консульство у Західній Україні працює уже протягом трьох років. Мушу сказати, що Червоний і Чорний хрест у Австрії, з якими ми співпрацюємо, віділяють кошти на відбудову поховань, оперативно проводять роботи з розшуку та опрацювання архівних документів.
У Польщі, Угорщині т Чехії австрійські поховання давно відновлено. В Україні поки що ця робота тільки триває. Також потрібно сказати, що за часів Радянського Союзу, австрійські поховання у нашій країні зносили тракторами, тому їх важко знаходити і реставрувати.
Незважаючи на ці труднощі, уже вдалось відновити австрійські військові поховання на Івано-Франківщині, Хмельниччині та Тернопільщині. Трохи важче робота з відновленням поховань йде на Львівщині і Волині.
Також потрібно сказати, що структура австрійських поховань дуже незвичайна. Посередині цвинтаря ховали офіцерів, далі солдат, а на окраїнах, незважаючи на те, що це австрійське поховання, ховали супротивників.
У 2002 році Австрійське консульство у Західній Україні долучилось до відкриття страхової компанії „Євролайн”, штаб-квартира якої розташована у Швейцарії.
Також ми організовували круглий стіл друзів Австрії, з метою створення Українсько-австрійського товариства, бо у Австрії уже давно діє Австрійсько-українське товариство. Українсько-австрійське товариство матиме всеукраїнський характер, його діяльність розповсюджуватиметься на 16 областей.
Австрійське консульство у Західній Україні брало участь у створенні філій „Райффайзен банк”, які уже діють в Ужгороді, Івано-Франківську, Луцьку. Друге відділення банку також відкрите й у Львові.
Уже два роки поспіль у 2004-2005 разом з австрійським послом в Україні Міхаельом Міссом у Славську ми проводимо українсько-австрійський культурно-спортивний фестиваль. Це гірськолижні змагання, на які приїжджають українські і австрійські спортсмени.
У 2003 році велику роботу Австрійське консульство у Західній Україні провело на економічному форумі разом з Торгово-промисловою палатою і Львівською обласною держадміністрацією. У результаті було підписано договір між австрійською землею Штірія і Львівською областю стосовано обміну досвідом у сфері сільського господарства. Ми також нарешті закінчили організаційну роботу, тому тепер маємо необхідне технічне оснащення.
У травні цього року відбулося засідання дипломатичної академії Відня, на яку прийшли близько 400 мешканців Відня, також на ній були присутні посол Австрії в Україні пан Єльченко, Австрійсько-українське товариство. Яскраво помітний був інтерес австрійців до розвитку стосунків між Австрією і Україною.
Цього року на День незалежності Австрії, 28 жовтня, Австрійське консульство у Західній Україні має намір провести молодіжний віденський бал, який відкриватиме посол Австрії.

Нещодавно відбувася офіційний візит Президента України Віктора Ющенка до Відня, які, на вашу думку, досягнення цієї поїздки?

21-23 червня у Відні відбувся офіційний прийом 160 австрійських консулів з різних країн. Зустріч було зорганізовано на досить високому рівні, кожен консул мав змогу на кілька хвилин зустрітися з Президентом Австрії і міністром закордонних справ.
Офіційний візит Віктора Ющенка до Австрії відбувся 12-13 липня. За час візиту Віктор Ющенко зустрівся з президентом Астрії, відвідав культурні та історичні пам’ятки, мав зустріч з австрійськими підприємцями. Під час зустрічі Віктора Ющенка з австрійськими підприємцями, останні запевнили українського Президента, що планують вкласти в Україну 1,2-1,5 мільярдів євро нових інвестицій, але натомість попросили щоби з боку чиновників не було опору цим коштам. На що Віктор Ющенко заявив, що створить спеціальну групу, яка контролюватиме ситуацію навколо австрійських інвестицій, і кожен інвестор матиме змогу, у разі якихось труднощів, зателефонувати до Секретаріату Президента і доповісти про той опір, який їм чинять.
Можна сказати, що для Австрії інвестиційно привабливими є більшість галузей української економіки. У 2003 році розмір австрійських інвестиції, що надходили в Україну, складав 6 мільйонів євро, у 2004 році ця цифра виросла до 26,6 млн. євро. Звичайно, це не надто великі інвестиції, але й і Австрія за розмірами теж не велика країна. Австрійці дуже хочуть вкладати у Україну інвестиції і, власне, будуть це робити.
Напевне можу сказати, що частина інвестицій піде на відновлення малих електростанцій у гірських районах України. За часів Радянського Союзу, коли активно проводилась політика великої енергетики, було зруйновано 360 малих вітрових і річкових електростанцій. У Австрії — найкращі у світі турбіни і генератори, окрім цього у них є досвід роботи малих електростанцій у гірських районах, тому я думаю, що австрійські напрацювання використовуватимуть при відновленні малих електростанцій в Україні.
Також ми співпрацюємо з Австрією у плані будівництва нових підйомників на гірськолижних курортах Івано-Франківщини. Про це ще раніше була домовленість між міністром туризму Австрії і Віктором Ющенком.
Згідно з підписаним договором, країни співпрацюватимуть також у галузях науки мистецтві сільського господарства.
Минулого року на Львівському економічному форумі, ми мали свій павільйон, на якому представляли цікаву рекламну продукцію. Цього року ми плануємо створити схожий павільйон і будемо запрошувати до співпраці промисловців Австрії.
5-8 років тому існували міцні зв’язки між Австрією і Львівським державним аграрним університетом у галузі сільського господарства. Потім ці відносини дещо послабились. Сьогодні між Австрійською землею Штірія і Львівською областю укаладено договір про обмін напрацюваннями у сфері сільського господарства, однак справа поки що перебуває лише на рівні домовленостей.
Після візиту Віктора Ющенка до Відня в Україну приїхав кореспондент дежавної австрійської телерадіокомпанії Олександр Лоренс, який зняв документальний фільм про Львів. Це ще раз доводить, що австрійці цікавляться Львовом.


Які соціальні програми проводить Австрійський Фонд „Взаєморозуміння і примирення” для українських остарбайтерів? Як вони діють? Які нові програми ще планується провести?

Уряд Австрії у жовтні прийматиме закон про те, щоб кошти, які залишилися після виплат компенсацій остарбайтерам, а це 25 мільйонів євро, покласти у банк на депозити, а на відсотки виплачувати допомогу дітям, онукам і правнукам остербайтерів. За ці кошти нащадки колишніх остербайтерів, які перебували під час Другої світової війни на примусових роботах у Австрії, матимуть змогу здобувати безкоштовну освіту у Австрії.
Для того, щоб поїхати навчатися до Австрії, нащадкам остарбайтерів потрібно мати документ, який підтверджує те, що вони дійсно перебувають у близьких родинних стосунках з колишніми остарбайтерами і документ, який засвідчує необхідність надання компенсації їх родичам.
Окрім цього є ще 12,5 мільйонів євро, що виплачуватимуть остарбайтерам, які ще залишилися живими, на лікування та підтримання здоров’я.

Скажіть, будь ласка, чи здійснюється обмін між студентами Австрії і України, яке сприяння у цьому надає Австрійське консульство у Західній Україні?

Цим питанням більше займається Бюро кооперації, ніж консульство. Проте можу сказати, що австрійські школярі дійсно приїздять до Львова, а наші учні — до Австрії. Наприклад, ми приймали дві групи віденських студентів-славістів по 26 осіб, які займаються вивченням історії Галичини.

Яка ситуація з трудовими міграціями? Чи багато українських нелегалів у Австрії?

Випадки обміну трудовими кадрами є, але вони не часті і йдуть через Міністерство праці. Таких випадків можна нарахувати десятки, але не сотні. Що стосується нелегалів, то варто зауважити, що австрійці — законослухняна нація, тому їхні підприємці не беруть до себе на роботу нелегалів.

Коли у Львові відбудеться відкриття Австрійського культурного центру, і чим він займатиметься?

Уже чотири роки ми намагаємось відвоювати приміщення на проспекті Шевченка, 28, яке виділене Міністерством закордонних справ для Австрійського консульства у Західній Україні. Центр міста збудований не поляками, а австрійцями, тому консульство мусить бути розташоване у центрі. За часів Австрійської імперії Галичина стала центром українського національним відродродження, а Львів називали „Малим Віднем”.
Австрійське посольство у Західній Україні подало доповідну Віктору Ющенко про те, що нам уже кілька років не дозволяють переселитися у нове приміщення. Маємо усі рішення на це приміщення, а проте не можемо переїхати туди, від чого складається враження, що якісь сили зацікавлені у цій будові.
Наразі усе зводиться до приміщення. Коли ми його матимемо, зможемо відкрити у Львові Австрійський культурний центр. Наше консульство має вплив на вісім областей Західної України, тому відкриття такого центру просто необхідне.
Австрійський культурний центр сприятиме співпраці між Австрією і Україною у галузях науки, мистецтва, музики. Можна навіть робити обмін творчими колективами. Ми мали розмову з міністром культури Австрії Андреасом Покорним, він активно підтримує обміни творчими колективами та виставками. Народний ансамбль пісні і танцю „Черемош” Львівського університету ім. Івана Франка і ще один колектив з Торгівельної академії уже їздили виступати до Австрії.
Поки що подібні обміни відбуваються стихійно, немає певної координації дій. Для того, щоби робота була організованою, потрібно, щоб Австрійський культурний центр все-таки був створений.

Чи потрібно у Львові встановлювати пам’ятник цісарю Франсу Йосифу, і де, на вашу думку, можна його розмістити?

У першу чергу, я вважаю, потрібно поставити пам’ятник Василю Вишиваному, який теж мав цісарське походження, однак став ватажком козаків, брав участь у визвольній боротьбі українського народу. До Австрійського консульства у Західній Україні уже зверталися з ініціативами встановлення пам’ятника Василю Вишиваному. Одним із добрих місць, де можна це зробити є вулиця Кубійовича. Пам’ятник Василю Вишиваному, на мою думку, вартувало би встановити і в Львові, і в Києві, адже саме у столиці його було закатовано.
Австрійському цісарю теж пасувало би поставити пам’ятник. У Львові святкують День Медичного університету, Львівської політехніки, Торгово-промислової палати, і варто підкреслити, що усі ці установи засновувались чи Франсом Йосифом, чи його попередниками. До слова, більшість будинків у центральній частині Львова збудовані австрійцями, а намісник цісаря свого часу працював у будівлі, де сьогодні знаходиться ЛОДА.
Велику роботу Австрійське консульство у Західній Україні проводить з відновлення історії українців у Європі і Австрії. Зокрема, у 2003 у Відні було відкрито пам’ятник українським козакам, які визволили місто у 1683 році від другої турецької облоги.
До речі, практично весь Відень відмічений українськими націонал-патріотами: є пам’ятники Івану Франку, Лесі Українці, Михайлу Грушевському, Івану Могильницькому, Анатолю Вахнянину, Олександру Барвінському, Філарету Колессі, Марії Крушельницькій, Лесю Курбасу та іншим громадським і культурним діячам.
Минулого року відзначали 150 років від дня народження Івана Горбачевського, до того ж цей день був відзначений ЮНЕСКО. Зараз уже знайдено місце, де можна встановити на честь Івана Горбачевського, першого українського міністра у Австроугорській імперії, меморіальну дошку.
Між іншим, перші українські букварі видавалися не у Варшаві чи Будапешті, а саме у Відні.

Чи має намір Австрія інвестувати кошти у реконструкцію архітектурних пам’яток у Львові, збудованих за часів Австрійської імперії?

Навколо цієї ситуації навіть виник іронічний вислів, мовляв, ви набудували, тоді чому тепер не реконструйовуєте старі будівлі? Якщо говорити серйозно, то один австрієць уже купив старий будинок у центрі міста. Тобто можна сказати що австрійці дійсно цікавляться Львовом, але допоки виникатимуть кофлікти у середині міської влади Львова, інвестиції на реконструкцію особливо не виділятимуться.

Наскільки достатнім є транспортне сполучення між Львовом і Віднем? Чи існує зараз прямий авіарейс? Яка ситуація з залізничним сполученням?

Авіаційне сполучення між Львовом і Віднем існувало ще у 1927 році. Два роки тому авіарейс Львів-Відень було відновлено, хоча і з боку України, і з боку Австрії нас переконували у тому, що рейс буде економічно невигідним. Не секрет, що на шести континентах живе велика українська діаспора, тому ми доводили, що авіарейс у Відень, який знаходиться майже у центрі Європи, все-таки матиме попит. Сьогодні чотири рази у тиждень літає літак на Відень і рейси вщент заповнені.
Зараз Австрійське консульство у Західній Україні порушує питання про залізничне сполучення, і знову ж таки нас переконують в економічній недоцільності сполучення. Наразі ходять два напівпусті вагони з Києва і Москви: один до Братіслави і другий до Відня. Однак справа тут досить складна, адже бувають такі випадки, коли терміново без попередження потрібно поїхати у Відень, а місця у потязі заброньовані, тоді виїхати практично неможливо. Якщо буде пряме залізничне сполучення між Львовом і Віднем, ситуація значно спрощується. Ми уже були два рази у Президента Австрії, зустрічали з мінітром траспорту і зв’язку Євгеном Червоненком, до цього писали Георгію Кирпі, й нарешті нам пообіцяли, що займуться цим питанням.
Потрібно ще зауважити, що авіарейси — це досить дороге задоволення, адже квиток до Відня коштує 450 доларів США. Окрім цього затягується паспортна перевірка, зате митна триває значно швидше. У порівнянні із Закарпатською і Рівненською областями, на Львівщині надто погані дороги, їдучи власним авто з Європи, іноземці мусять зупинятися мало не біля кожного „стовпа”. Саме з усіх цих причин пряме залізничне сполучення між Львовом і Віднем було б дуже доцільним.
До речі, День залізничника в нашій країні відзначають на честь рейсу першого потягу в Україні, який, власне, прямував до Відня.

Гал-info

Андрій Стехнович м.Калуш[10.01.10 23:56]
Напревеликий жаль робиться дуже мало у співпраці між нашими державами.Знову ж таки не ведеться діалогу щодо простих громадян цих держав.Я маю на увазі отримання візи до Австрії українськими громадянами.Я відвідав Відень у лютому місяці 2009 р. але через використання чеської шенген візи,тому що отримати австрійську візу для мене не реально,як і для більшості громадян України.Те що ви співпрацюєте дуже чудово але зовсім не відчутно.Якщо співпраця буде продовжуватись такими темпами австрійська історія буде повністю забута наступними поколіннями на Галичині вже не говорячи про увесь простір України.Польська громада більш дієва в нашому регіоні, що призведе до відповідних наслідків.На мій погляд австрійцям потрібно проявити себе у інформаційному просторі,для початку хоча б 8-годинний ефір подій у австрії,Галичині,Україні,вивчення німецької мови,історії,сучасних виконавців тощо.Це мінімум який можна зробити для того, щоб хоча б простий люд почув і заговорив про те що між нашими державами колись щось відбувалось.Повітрянне сполучення це чудово але ви не згадуєте про отримання австрійської візи для тих хто б хотів подорожувати цим рейсом.Польща більш відкрита для України в цих питаннях,тому і є у неї більше шансів завоювати авторитет у українців.Ось така сумна реальність.З повагою,до побачення.

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів