Архів новин

Австрійці запропонували, щоб у Олеському замку не було музею, – у Возницького шок!

Іноземці дедалі активніше приглядаються до українських пам’яток як до можливості заробити гроші. Під їхню пильну увагу потрапили замки Львівщини. Однак виразне бажання інвестувати тільки в приватні компанії, а не державні заклади. До того ж потенційні інвестори вважають, що музеї у замках приносять менше прибутку, ніж рекреаційні об’єкти. У працівників українських музеїв на це інакший погляд.

«Мене лякають пропозиції австрійської сторони», – заявив 2 жовтня під час пленарного засідання «Туризм, історико-культурна спадщина, маркетинг регіонів» директор Львівської галереї мистецтв, Герой України Борис Возницький на VIII Львівському міжнародному економічному форумі «Європейське партнерство – відкриті можливості» у Львівському будинку вчених під час модерованого заступником міністра культури України Миколою Яковиною пленарного засідання, на якому представники Польщі, Австрії, України та Нідерландів обговорювали використання культурно-історичної спадщини для зростання ринку туризму та індустрії гостинності регіону.

Аналізуючи, якими повинні бути стратегії та інвестиції регіонів та міст, щоб забезпечити конкурентноздатність в індустрії туризму, та в який спосіб максимізувати культурно-історичну спадщину як фактор маркетингу регіону, австрійська сторона в особах керівника українсько-австрійського проекту «Галицька корона», PAN-PLAN GmbH Петера Снайдера та інсбрукського архітектора Гергарда Гаузера запропонувала новий погляд на використання архітектурних пам’яток Львова та області.

За словами Петера Снайдера, історичні споруди слід охороняти, реставрувати та ревіталізовувати. На це спрямований проект «Галицька корона», що постав на основі угоди, підписаної цього року PAN-PLAN GmbH із головою Львівської облдержадміністрації Миколою Кметем.

«Ми розробляємо концепцію розвитку старовинних споруд, яка передбачає як реставрацію, так і перетворення їх на туристичні центри при максимальній доступності для громади. Після вироблення концепції має бути розроблений бізнес-план, щоб ці споруди були прибутковими, а не жебрали гроші з державного бюджету. То не правильно казати: дайте нам гроші, а ми самі дамо їм раду. На наш погляд, потрібно інвестувати 120 мільйонів євро у ті об’єкти, які склали перелік із 15 замків. Роздержавлювати їх не варто, нехай перебувають у власності держави, але слід надати керівні повноваження приватним компаніям, бо інвестори вкладати гроші в державні установи не будуть, – тільки у приватні. Відповідальність за доходи слід також закріпити за користувачами, а не власниками. А ще – зробити прозорими тендери на всі роботи», – сказав Пертер Снайдер, пообіцявши, що до 2012 року можна буде отримати перші реальні результати втілення цієї концепція.

Австрійський архітектор Гергард Гаузер був більш конкретнішим щодо того, які функції мають бути притаманні тим чи іншим пам’яткам архітектури. Але коли його пропозиція звільнити від книг костел єзуїтів у Львові не викликала заперечення, бо всі розуміють, що там наукова бібліотека НАНУ ім. В.Стефаника зберігає спецфонд тимчасово тільки тому, що влада ігнорує її потреби у новому якісному книгосховищі, то пропозиція відмовити Олеському замку у музейній функції неабияк схвилювала Бориса Григоровича Возницького і він не зміг змовчати.

«Я не готувався до виступу, - сказав Борис Возницький, хоч його прізвище заздалегідь було внесено до переліку осіб, як мали за круглим столом з’ясувати, наскільки значним є туризм для економіки нашого регіону і як ефективніше керувати цією галуззю.

«Коли почув, що в Олеському замку не треба музею, то не міг стриматися», – звернувся до присутніх Борис Возницький, – Австрія мене лякає! Віддавати замки не під музей – неправильно. Концесія – це погано!».

«Україна, не Австрія, і навіть не Польща. Це є країна, яка була в страшному стані! У нас навіть національності української не стало, а робили якусь «совєтську» національність. Тільки на Львівщині було закрито 1300 храмів і перетворено їх не склади, а із замків поробили коли не санаторії, то божевільні чи училища. 80 відсотків національної спадщини було знищено у XX столітті! На мою думку, в замках треба відроджувати національне мистецтво. 120 років тому думали, що в Олеському замку зробити: школу чи музей Яна Собеського. Вирішили зробити школу, і вона зруйнувала замок. А ми у 1975 р. заходилися робити там музей українського мистецтва, піднімали споруду буквально із руїн, із згарища. Усе своїми руками робили наукові працівники галереї. 30 років там музей, про який знають усі в Україні, а в монастирський приміщеннях наше фондосховище, де тисячі врятованих творів мистецтва! То що, тепер музей має платити якійсь приватній компанії за оренду замку? Та то навпаки: той хто приймає наші експонати має платити нам, бо експонати цінніші. В Олеську на 16 мільярдів євро цінності зберігається!

Золочівський замок ми так само 22 роки відроджуємо за допомогою місцевих спонсорів та доброчинців із Канади й Америки. Держава тільки 20 процентів з того, що зроблене, фінансувала, а решту – ми своїми силами. Зараз Золочівський замок також став популярний. Він ще не був дороблений, як туди повалили туристи. Їдуть маси, їдуть із України, Білорусі, Росії. Тільки за цей рік у Золочеві ми заробили 0,5 млн грн!

Загалом в України більше як 4 тис замків і різних оборонних споруд. А таких замків, над якими є дах – 24. У багатьох пам’ятках поробили божевільні: у Підкамені, Уневі, Буданові… І там ні реставрації, ні туризму. Замкам треба допомагати стати музеями, а не продавати чи передавати в оренду або концесію (ми вже маємо приклад, коли замок у Старому Роздолі опинився у приватних руках і пропав. А тут кажуть – музеїв не треба. А що треба: готелі, спортзали? Що? Музеїфікація пам’ятки важлива, і музей у ній – найвідповідніше функція, бо це не означає, що там тільки картини висять, там може бути представницька резиденція, можна зібрання поважні робити, концерти, конференції. До замків, де є музеї, залюбки тягнуться туристи. От тільки інфраструктури в нас нема: це вже якась анекдотично-трагічна проблема доріг, туалетів, готелів. Наприклад, за маршрутом «Золотої підкови» за один день три замки не оглянеш, треба десь спинитися на нічліг, а готелю нема. В інфраструктуру треба інвестувати, тоді й музейним замкам прибуток збільшиться!», – переконаний Борис Возницький.

Схожого погляду на комплексну функцію замків (музеї, готелі, заклади громадського харчування, рекреаційні об’єкти тощо) дотримується й директор комунального підприємства Львівської обласної ради «Реставрація та управління замками і палацами Львівщини» Гайда Микола, який під час пленарного засідання презентував замкові об’єкти Львівщини (на жаль, незадовільна технічна оснащеність круглого столу не дозволила здійснити це належним чином). За його словами, у Свірзькому замку могли б поєднатися музей, ресторан і готель, а у млині над ставом - готель чи ресторан. Притік відвідувачів до оборонної вежі у П’ятничанах підсилили б етнографічні садиби коваля, гончара й лозоплетника, де можна було б спинитися на день. До музею в Олесько можна було б також додати рекреаційну функцію. А замок у Бродах ідеально надається до мілітарного музею та інших функцій, які б не суперечили головній, а тематично її підсилювали.

Приклад такого успішного поліфункційного використання замку в парковій зоні оприлюднив на засіданні виконавчий директор компанії «Палац Шонбрунн», Вольфганг Кіппес із Австрії. Від 1992 року палац загосподарювала приватна компанія, де працює 180 осіб. Від 1996 року палац Шонбрунн внесений до Переліку світової спадщини ЮНЕСКО, і приймає до 9 млн туристів на рік. Усі видатки на утримання палацу сплачує підприємство, яке його експлуатує, однак воно ж є власником і всіх доходів. «Наша головна мета охороняти і реставрувати палац, а для цього ми повинні всякчас дбати про економічну основу. Загалом наш дохід за рік становить 32 млн євро, з них чистого прибутку 13 млн євро. На одного працівника в рік припадає 194 тис. євро, решту ми можемо інвестувати в реставрацію», – пояснив Вольфганг Кіппес.

Не менш успішним є й господарювання у Нідерландах компанії «МонументенВахт», про діяльність якої розповів Жак Акербун. «МонументенВахт» на договірній основі із Державним фондом реставрації обстежує пам’ятки архітектури (приватні будинки, храми, замки, вітряки тощо), визначає потребу в реставраційних роботах, на яку власники чи орендарі можуть брати субсидії, позики з низькими відсотками або зменшувати податки. Зацікавлені в діяльності «МонументенВахт» і страхові компанії, бо пильний догляд за пам’ятками різко зменшив число пожеж, а значить і страхових виплат. «Економічна цінність культурної спадщини беззаперечна. Пам’ятки генерують вартість у туристичну інфраструктуру. Тому, коли пам’ятку вже не можна внаслідок її пошкодження використовувати за початковим призначенням, їй слід підшукати альтернативну функцію, як це стало у випадку із нашим славнозвісним храмом-книгарнею», – сказав Жак Акербун.

«Українська держава нині опікується великим масивом пам’яток: у нас на обліку перебуває понад 130 тис. пам’яток. Для порівняння: у неспівмірно більшій за площею і людськими ресурсами Російській Федерації – пам’яток трохи більше як 80 тис., у Польщі – понад 65 тис. Тільки пам’яток археології в Україні станом на нині понад 57 тис.! Це на порядок більше ніж в інших країнах. Але чи можемо ми похвалитися тим, що належно їх доглядаємо. Є й такі пам’ятки, що не мають державного статусу й знаходяться у глибинці. Наприклад, тільки цього літа статус національного отримала знана у вузьких археологічних колах «Кам’яна могила» , артефакти якої старші за єгипетські піраміди!

Маємо 445 музеїв, понад 60 державних заповідників, але це з розрахунку - 1 державний музей на 90 тис. населення. А у Франції 1 музей на 8 тис. чол.! Ми дійшли розуміння, що інвестиції можна залучити, коли з’явиться належна туристична інфраструктура. Уже робляться спроби дещо змінити. Підготовлено проекти, які ще кілька років тому важко було собі уявити через інерцію ментальності нашого суспільства. Минулого тижня у парламенті було прийнято закон, який встановив невелику кількість пам’яток національного значення, які не можуть бути приватизовані. Цим започатковано процес передання в оренду, концесію та приватну власність тих пам’яток, котрі потребують порятунку. Уряд України також видав постанову про об’єкти, які можуть перейти в концесію: таких Україна може запропонувати багато (три з них – на території Львівщини)», – резюмував заступник міністра культури України та голова національного бюро ІКОМОС Микола Яковина.

ЗІК

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів