Архів новин

Україні загрожує дефіцит яловичини

Експерти б’ють на сполох з приводу різкого скорочення поголів’я великої рогатої худоби, а відтак і скорочення виробництва м’яса вітчизняними підприємцями. Експерти кажуть, що продовження такої тенденції матиме наслідком збільшення імпорту м’яса, адже споживання його все зростає. Експерт асоціації «Укрм’ясопродукт» Олександр Руденко повідомив, що за останні три роки на Львівщині зменшилася кількість великої рогатої худоби, що призвело до різкого скорочення виробництва м’яса - на 13,1 тисячі тонн (12%). За його словами, протягом останніх трьох років в Україні скоротилася поголів’я великої рогатої худоби майже на 1,25 млн. Зокрема, у минулому році скорочення сягнуло 0,5 млн голів (у січні 2007 року кількість рогатої худоби становила 6 млн 175 тисяч, а в січні 2008 – 5 млн 680 тисяч голів).

«Через те, що різко скорочується кількість голів великої рогатої, в Україну, зокрема, на Львівщину імпортують усе більше такого м’яса, а воно, переважно, є заморожене, а не охолоджене. Другою проблемою є те, що з цих 5,2 млн голів, що залишилося, лише 5% є м’ясної сировини, усе решта складає молочна або м’ясо-молочна сировина», - зазначив Олександр Руденко.

Водночас заступник голови ЛОДА Іван Стефанишин (на фото) зауважив, що динаміка споживання м’яса на Львівщині зростає, зокрема, у середньому щорічно на одну людину припадає 41 кг м’яса, а його виробництво на сьогодні складає 39 кг.

«Ця проблема є досить серйозною, бо, як ви бачите, виробляють усього 39 кг на людину, а споживають більше, тому збільшується імпорт цього продукту. Може виникнути загроза збільшення імпорту над експортом, бо ніхто не хоче вкладати кошти в цю сферу діяльності. Зокрема, приватний сектор через брак сировини скоротив своє виробництво, а селяни не хочуть вирощувати скотину до певного віку, убивають молодняк», - розповів Іван Стефанишин.

Зокрема, через скорочення м’ясної сировини, на Львівщині спостерігається застій роботи м’ясних підприємств. І на думку Стефанишина, якщо за п’ять років у цій галузі нічого не зміниться, то імпорт м’ясної сировини збільшиться ще на 30%. Тому для вирішення цієї проблеми, експерти пропонують підійти до цього питання системно, власне мова йде і про залучення інвесторів, і збільшення дотацій (за кілограм живої ваги) для сільгосппідприємств і фізичних осіб, а також про відновлення тваринницьких комплексів, модернізацію обладнання та техніки, закупівлю належної кормової бази тощо.

Коментують:

Іван Стефанишин, заступник голови ЛОДА з питань АПК: «Проблему дефіциту яловичини потрібно вирішувати на державному рівні»

«Загальні тенденції, які є в Україні, зокрема на Львівщині, не підсилені жодним моментом, основне тваринництво сконцентроване у приватному секторі. Це результат, який ми отримали після реформи. Ми зараз виходимо з тієї проблеми, бо зрозуміли, що це має бути спеціалізоване виробництво. М’ясні породи в Україні та на Львівщині лише починають підніматися, кількість таких господарств збільшується, відповідно і якість м’яса змінюється.

Проблема виробництва м’яса на сьогодні стоїть гостро. Тому ми сьогодні працюємо над якісними змінами державних програм, які використовуються в аграрному секторі, плануємо підготувати ці зміни найближчим часом, бо як через два тижні Ю. Тимошенко проведе засідання Кабміну лише по частині АПК щодо її подальшої роботи. Сьогодні лише 82% м’яса виготовляться у приватних господарствах і, крім дотацій, більше ніяких програм в Україні немає. Що стосується інвестиційних програм, то тут важка ситуація, бо ніхто не хоче вкладати в цю сферу діяльності кошти.

Ми маємо більше 4 тисяч місцевого поголів’я м’ясної худоби, а це - шість порід. Зараз ми маємо серйозний дефіцит яловичини, це загрожує не лише нам, а й усій Європі. На сьогодні ми співпрацюємо із Пд. Америкою для того, щоб у них закупити молодняк великої рогатої. Але проблема ще й полягає в тому, що ми маємо значне перевищення імпорту на м’ясний продукт. І є загроза, що через п’ять років імпорт перевищить експорт на 30%, тому тут потрібен баланс. А загалом цієї сировини бракує всім підприємствам Львівщини й проблему дефіциту м’яса яловичини потрібно вирішувати на державному рівні».

Богдан Куртяк, державний інспектор ветеринарної медицини у Львівській області: «До 20% імпортної м’ясної сировини реалізується на Львівщині»

«Зі вступом України в СОТ, звичайно, зросли потоки імпорту м’ясної продукції. Зокрема, за останніх 7 місяців у Львівську область завезли 58 тисяч тонн продукції тваринництва, загалом це до трьох тисяч автомобілів, але незначна частина фірм, це 55 організацій, що безпосередньо завозять м’ясну продукцію на Львівщину. І ми припускаємо, що до 20% цієї сировини лишається, переробляється та реалізовується в нас, а решта йде транзитом в інші області.

Звичайно, що вся імпортована продукція під контролем, єдине, що є деякі проблеми, наприклад, є ряд фірм, що практично не мають своєї бази, не мають достатньої кількості холодильників, а це все орендовані приміщення, тому дещо виникають проблеми з реалізацією цієї продукції. Але в нас все під контролем.

Що стосується імпортної м’ясної продукції, то до нас, крім свинини та яловичини, переважно завозиться сало, печінка, курячі лапки, усе це в нас реалізується. Але хочу сказати, що м’ясні ресурси в нас різко зменшуються, особливо старого поголів’я, бо товаровиробник на сьогодні не хоче тримати молодняка. А тим паче після повені, у деяких районах тепер нічим годувати велику худобу, бо, як ви знаєте, усе сіно, корми знищила повінь».

Олександр Руденко, експерт асоціації «Укрм’ясопродукт»: «Із 90-х років поголів’я скоротилося на 10%»

«Насправді проблема сьогодні дуже значна, бо з 90-х років поголів’я в Україні значно зменшується, що в середньому складає 10%. Якщо в 1985 році великої худоби було 25 мільйонів голів, то нині - 5,2 мільйони, а це значне знищення. І власне тих існуючих порід на сьогодні значно менше, ніж потрібно для нормального функціонування м’ясного ринку. Тому ми маємо вирішити проблему стосовно відродження поголів’я й цю проблему потрібно вирішувати не шляхом підняття дотацій чи обмежень імпорту, а комплексно.

У нас 60% худоби тримає населення, а решту - сільськогосподарські підприємства, а це неправильно, такого ніде у світі немає. В інших країнах тваринництвом займаються великі компанії, які можуть мінімізувати витрати так, що м`ясо буде доступне всім категоріям населення та ще й вистачає на експорт. На мою думку, така форма розведення тваринництва потрібна й Україні. І коли ми швидко збільшимо кількість поголів’я, ми будемо споживати наше, а не імпортоване м`ясо, тобто зменшимо кількість імпортної м’ясної сировини».

Львівський портал

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів