Архів новин

Львів і Євро: зона найвищого ризику

Бадьорі рапорти місцевих чиновників розбігаються з реальними висновками комісії УЄФА

Підготовка до Євро-2012 уже понад рік є однією з найбільш обговорюваних тем у Львові. Воно й не дивно – адже такі події навіть у найрозвинутіших країнах відбуваються не щороку, а що казати про Східну Європу, де подібний турнір узагалі проходитиме вперше після розпаду СРСР. Утім зазначати, що при цьому навіть журналісти, не згадуючи вже про пересічних львів’ян, послуговуються реальною інформацію, дуже тяжко. Адже більшість повідомлень – це або заяви політиків, або чутки. І, звичайно, потік бадьорих декларацій від чиновників мерії, з яких можна деколи зробити висновок, що місто підготувалося до Євро ще до того, як Україна та Польща вибороли право на нього. Міськрада «розписується» і за Кабмін, і за Федерацію футболу, і за австрійців, які зводитимуть стадіон, і навіть за УЄФА. Не дивно, що при цьому виходить, буцім усі ці установи більше славлять львівську владу, ніж ганять.

От і остання інформація про визначення європейськими експертами готовності міста до Євро стала надбанням городян лише після того, як пройшла сито прес-служби ратуші. І якщо вірити рідним очільникам, у листі, де УЄФА оцінює ризики реалізації проектів підготовки українських і польських міст до Євро-2012, Львів знову більше хвалять, ніж критикують.

Мовляв, до готельного господарства міста – найменше претензій. Його рівень і перспективи розвитку оцінюють як одні з найкращих у державі. Ба більше, речники мерії стверджують, що Львів став єдиним українським містом, що перебуває поза червоною (найвищою) зоною ризику щодо створення готельної інфраструктури. Неймовірно, але й з аеропортом ми теж попереду всіх. «Львів також є єдиним з українських міст, аеропорт якого повністю відповідатиме вимогам УЄФА», – запевняють у міськраді. Щоправда, невеликий нюанс – лише «після реалізації усіх планів з його розвитку». Хизується наш муніципалітет і тим, що, згідно з даними експертів УЄФА з питань інфраструктури, «найбільшим спадком Євро-2012 в галузі транспорту може стати поєднання автобаном Кракова та Львова».

Щоправда, не зрозуміло, що спільного в міста із цим проектом державного рівня, який, до того ж, існує лише в планах. Так само, як і з летовищем, яким опікується Мінтрансзв’язку. І чому, до речі, не згадують про транспортне сполучення та дороги самого міста, якщо йдеться про підготовку Львова, а не області чи всієї України? Оскільки інформація, надана міськрадою, залишає багато запитань, спробуємо з’ясувати реальні справи.

Якщо йшлося про позицію УЄФА, то розпочати вирішили саме з європейської асоціації. Однак дзвінок до Швайцарії у прес-службу організації підтвердив тільки одне – експерти справді нещодавно з’ясовували, що роблять в Україні, зокрема у Львові, до континентальної першості. Лист з оцінками та застереженнями надіслали Федерації футболу України й іншим зацікавленим іще 9 липня.

Однак на прохання надати його текст або розповісти про зміст нам ґречно відповіли, що це буде некоректно з боку європейців і що за інформацією найкраще звернутися до вітчизняних структур.

В українських структурах, а точніше у Федерації футболу України, спочатку теж не дуже хотіли ділитися відомостями. Тут уже виявилося, що з боку українців некоректно оприлюднювати лист, адже з УЄФА він прийшов під грифом «конфіденційно». Однак, урешті-решт, голова комітету з питань Євро-2012 у ФФУ Іван Федоренко погодився розповісти «Газеті…», уточнивши, що висловлює свою думку. Але, зважаючи на його доступ до листів УЄФА й до засідань Кабміну, де минулого тижня були «на килимі» мери, очевидно, він опирається і на їхні висновки.

За словами чільника комітету, стан справ не видається таким райдужним. По суті, представник ФФУ частково погоджується з міською радою лише стосовно слів про готелі: щодо цієї сфери Львів поза зоною найвищого ризику. Але все одно він високий. Головна проблема – відсутність 5-зіркових закладів. Як повідомив «Газету…» чиновник ФФУ, під час урядового засідання минулого четверга він особисто (але за підтримки Кабміну) порекомендував Андрієві Садовому їхати до Трускавця, Моршина, Тернополя, Івано-Франківська, Ужгорода та шукати можливості резервного поселення в готелях найвищого класу, яких, за правилами УЄФА, потребують офіційні делегації й акредитовані журналісти. Із цього можна виснувати, що ФФУ та Кабмін не особливо вірять у швидке вирішення проблеми.

Наразі невесела ситуація й із аеропортом. Попри запевнення мерії, пан Федоренко повідомив, що летовище таки перебуває в надризиковій зоні. Ба більше: під час урядового засідання Андрієві Садовому найбільше перепало на горіхи саме за це. Адже, як з’ясувалося, злітно-посадкову смугу там треба продовжувати, хоча мер Львова доводив протилежне. А 2007 року міська влада роздала чимало землі поблизу летовища, тож не відомо, чи це розширення можливе фізично. У кожному разі остаточно вирішено, що про аеропорт подбає Міністерство транспорту та зв’язку, яке найближчим часом оголосить тендер на виконання відповідних робіт. Можна сподіватися, що тепер ці проекти принаймні не залежатимуть від чиєїсь потреби в кількох сотках землі.

Також після розмови з представником Федерації футболу стало зрозуміло, чому міська влада охоче говорить про автобан, який не належить до її компетенції, але не згадує про міські дороги. У цьому питанні Львів – у зоні найвищого ризику, наголосив Іван Федоренко. Щоправда, чиновник не став розповідати деталі: мовляв, є речі, які може вирішити лише влада міста і ніхто інший. Так само, як не захотів заглиблюватися в проблеми з новою ареною, сказавши лише: «Упевнений – стадіон побудують і Львів гідно вийде із ситуації».


1:0 на користь Димінського

Почесний президент «Карпат» готовий інвестувати у стадіон на Стрийській за умови виконання низки ексцентричних вимог. Мерія задумалася, бо не має з чого вибирати

Розпочати будівництво стадіону на Стрийській можна вже у вересні, впевнені в ратуші. У серпні, кажуть чиновники, до снаги виконати попередні земельні роботи на ділянці, відведеній під арену. Цю інформацію підтверджують і в компанії «Арніка», архітектори якої завершують адаптацію проекту австрійської компанії Alpine до львівських реалій.

Фінансувати діяльність планують за кошти міської скарбниці. Єдиним претендентом на «посаду» інвестора будівництва наразі є почесний президент ФК «Карпати» Петро Димінський. Оскільки, як запевнив «Газету…» керівник управління інформаційної політики мерії Остап Процик, з іншими потенційними муніципалітет переговорів не веде. «Є компанії, зацікавлені в будівництві інфраструктури навколо – готелів, виставкового центру тощо. Однак доки не почнуть зводити стадіон, вони не вкладатимуть грошей», – пояснив пан Процик.

Тим часом умови, на яких пан Димінський готовий фінансувати проект, виглядають дещо ексцентричними. Він наполягає на тому, щоби будівництвом опікувалося спільне підприємство «Народна команда «Карпати», в якій бізнесмен і мерія матимуть рівні частки. Петро Димінський готовий внести до статутного фонду цього підприємства ФК «Карпати». Якщо СП таки створять, то він укладе в спорудження арени та розбудову спортивної інфраструктури 300 млн євро. Місто, своєю чергою, мало б увійти до статутного фонду комунальним майном. Львів володіє купою неліквідного майна, яке за відповідних вкладень може приносити непогані доходи, заявив Петро Димінський. Серед об’єктів, які він бажав би бачити у власності нового СП, – готелі «Львів» і «Жорж», відпочинкові бази в Брюховичах, які належать «Львівобленерго» та «Лорті», і навіть база «Динамо» на Тростяні.

Місто не може розпоряджатися активами, які йому не належать, коментує заяву Петра Димінського Остап Процик. Мерія згідна створити спільне підприємство з бізнесменом, однак як внесок здатна запропонувати лише кілька земельних ділянок – навколо стадіону «Україна» й арени, проектованої на Стрийській. Чи пристане на таке Петро Димінський – наразі не повідомляють.

Газета по-львівськи

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів