Архів новин

Богдан Шкарада: Якщо працівник міліції себе не скомпроментував, то чому ми його маємо міняти?

Управління міністерства внутрішніх справ України у Львівській області — один з тих владних органів, до роботи яких після президентських виборів чи не найсильніше прикута увага громадськості. Перед керівниками міліції стоять завдання оптимізувати роботу відомства, очистити його від працівників, котрі здескредитували себе та одночасно — повернути на роботу чесних міліціонерів. Про те, як відбуваються ці процеси зара та як виглядатиме львівська міліція у майбутньому – в інтерв’ю з начальником Управління МВС України у Львівській області Богданом Шкарадою.

Зараз на Львівщині триває експеримент зі спільного патрулювання патрульно-постової служби і ДАІ. Як ви оцінюєте таку практику?

Так закраз практикується спільне патрулювання в декількох областях,зокрема і на Львівщині. Метою цього експерименту, було визначити, як можна ефективніше застосовувати діяльність ДАІ та патрульної служби у розкритті справ по „гарячих слідах”. У цієї системи є свої плюси і мінуси. На першому етапі у нас були позитивні результати із спільного затримання. З іншого боку, у кожної служби є свої обов’язки, тому деколи доводиться розмежовувати їхню роботу. Результати експерименту будуть розглядатися у міністерстві внутрішніх справ на спільній нараді і кожний начальник обласного УМВСУ буде давати свої свідчення, чи продовжувати експеримент чи закінчувати його.
Тому зараз єдиного механізму спільної роботи окремих служб немає. Але ми чекаємо певної систематизації, після цього засідання.
Такі спільні патрулювання успішно практикують в Німеччині. Зараз нам потрібне спеціальне технічне оснащення (машини, станції). На це немає грошей, але сподіваємось, що з державного бюджету у найближчому майбутньому виділять кошти. Така система потрібна, але вона потребує ще допрацювань. Зараз можна сказати, що спільне патрулювання ефективне тільки у містах.

Зараз проводиться експеримент із залучення ветеранів правоохоронних органів для розкриття так званих „висячих справ”, загін „Сова”. Чи виправдовує цей проект покладені на нього сподівання?

У кожному підрозділі створено такі загони „Сова”, у яких працюють пенсіонери. Вони будуть мати заробітну плату, їх зараховано до штату, але не як офіцерів, а як фахівців, які будуть спеціалізуватися на розкритті справ за минулі роки. У нас вже є розкриття злочинів. Навіть у Європі застосовують такі експерименти. Треба врахувати досвід таких працівників, знання ситуації, і не тільки за минулі роки. Вони і вони допомагають розкривати справи. У них є багато інформації, вони вже професійно націлені на здобутки цієї інформації. Думаю, що робота такого підрозділу дасть позитивний ефект.

Було розпорядження голови ЛОДА Петра Олійника, про поверненння чесних міліціонерів на службу. Як виконується це розпорядження?

Ми вже повернули декілька працівників і в карний розшук, і в інші підрозділи. Дехто повертається щоб отримувати більшу пенсію. Подання про поновлення на посадах багатьох працівників ми скерували у Київ. Це в основному оперативники, працівники карного розшуку, заступники начальників з оперативної роботи. Деякі заступники вже поновленні на роботі, зокрема і мій заступник. Подання скеровуємо, якщо є вакантне місце, а якщо місця нема…. Окремих повертаєм, якщо є потреба у їхньому професіоналізмі. Зараз у Києві розглядають подання на більш ніж десятьох працівників, яких ми хочемо поновити.


Зараз відбувається реорганізація державтоінспеції. Як вона виглядатиме після реформи?

Згідно з наказом міністерства внутрішніх справ, концепцію реорганізації ДАІ, розробляв департамент державтоінспекції міністерства внутрішніх справ. Згідно з цією концепцією і здійснюється реформування. Буде створено 8 міжрайонних відділів ДАІ. Такі відділи будуть у Львові (також облуговуватиме Пустомитівський район), Дрогобичі (Борислав, Трускавець), Жовківський (Жовква, Кам’янка-Бузька), Золочівський (Бузький, Перемишлянський, Бродівський райони), Самбірський (Самбір, Старий Самбір, Турка), Стрийський ( Стрий, Сколе, Жидачів, Миколаїв), Червоноградський (Червоноград, Сокаль, Радехів), Яворівський (Мостиський, Городоцький, Яворівський).
Крім цього, у кожному районному відділі УМВСУ області будуть відділення ДАІ, які будуть виїжджати на події, ДТП, розшукувати крадені машини. Будуть полки, які контролюватимуть траси державного значення. І загін, який буде займатися супроводом високопосадових осіб. Ось така нова структура ДАІ. Зараз усі працівники ДАІ виведені поза штат, днями будемо призначати усіх керівників.

Начальників райвідділів на Львівщині переводять з одного району в інший. У багатьох районах місцева влада незадоволена такою практикою. Чим Ви керуєтесь при підборі кадрів?

На сьогодні у Львівській області замінили 15 начальників міліції, з них 7 начальників нові, а 8 премістили з одного відділу в інший. Професійне ядро міліції за останні роки було дуже серйозно розмито, професіоналів у нас дуже мало. Якщо працівник міліції себе не скомпроментував, то чому ми його маємо міняти? Там, де керівники не справлялися зі своєю роботою, їх було знято з посад.


Як зараз фінансують правоохоронні органи, чи підняли працівникам міліції заробітну плату?

По-перше, зрушення є у підвищенні зарплатні від рядових до майорів. Нехай це додатково по 150–200 гривень, але це є збільшення заробітньої плати. На сьогодні працівники правоохороних органів не є тими, хто отримує найменшу зарплату. Якщо є вислуга, звання, то заробітня плата виходить в середньому до 2,5 тис. грн.
Маємо і покращення матеріально-технічного забезпечення. Тільки цього року ми від міністерства внутрішніх справ отримав 14 нових автомашин, які ми відправили у райони, Думаю, що на цьому ми не зупинимось. Зараз нам не вистачає коштів на енергоносії та матеріально-технічне забезпечення.

Наскільки поширені зараз факти хабарництва в міліції?

На жаль, хабарництво зараз присутнє всюди, незалежно від матеріального забезпечення. Це залежить тільки від людини. На жаль, у міліції теж є такі факти. Ми зараз порушили справу проти начальника Личаківського райвідділу, він був арештований, коли брав 5 тис. дол. США. Ще одна справа стосовно працівника ДАІ, який брав хабар у водія, проти працівників відділу боротьби з незаконним оббігом наркотичних речовин.

Як просувається розслідування у справі Олега Канівця?Як ви вважаєте, це політична справа, чи ні?

Міліція ніколи не надає політичного забарвлення тій чи іншій справі. Злочиність не має політичної забарвленості. Злочин можуть використовувати в якійсь політичній площині, але правохоронні органи цим не займаються. Кримінальна справа є, значить треба її дослідити. Ми повинні такому факту дати правову оцінку.
Зараз ми затримали декілька угруповань, які займалися викраденням машин, зокрема в Самборі, Львові, Червонограді. За кількістю розкритих справ ми вже перевищили минулий рік. Тепер люди ідуть до міліції, а не до бандитів. З часом і ця проблема буде вирішена.
По справі Олега Канівця проводяться оперативно-пошукові заходи. Не можу зараз нічого сказати по тих людях, яких ми підозрюємо, бо триває слідство. Можу сказати лише, що автомобіль Олега Канівця наразі не знайшли.

Як ви боретесь з контрафактною продукцією?

У нас створений спеціальний підрозділ, який саме і займається крадіжками інтелектуальної власності. За останній місяць розкрито близько 5 таких справ.

Гал-info

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів