Архів новин

Залучення України в НАТО та впровадження системних реформ в Україні

Доповідь Олега Соскіна, директора Інституту трансформації суспільства, професора, завідувача кафедри міжнародної економіки Національної академії управління, заступника голови Координаційної Ради Громадської Ліги «Україна – НАТО» на засіданні круглого столу експертів і політиків у Львові 17 червня 2008 року.

Я дуже вдячний, що ви запросили мене на це засідання. Львівська інтелектуальна еліта є надзвичайно фаховою і досконалою. Я завжди з приємністю працюю з представниками Львова. Я хотів би сказати, що те, що робить наш інститут, він робить, виконуючи місію. Це не є утилітарний підхід. Це не є меркантильний підхід. Ми вважаємо, що на кожному представнику інтелектуальної еліти лежить відповідальність за майбутній шлях і долю цієї країни. Я вважаю, що непогано знаю історію України і цього простору. Тому ми для себе повинні були зрозуміти як виконати ту місію, котру повинна виконати інтелектуальна еліта, яка так чи інакше функціонує і живе на цьому просторі. Розуміючи наше минуле, ми спробували зрозуміти, що ж нам робити.

Я вже казав на семінарі, що Україна протягом останніх 350-ти років здійснивши кілька спроб, починаючи з доби Хмельницького, гетьмана Мазепи, Орлика, українофільства, а потім УНР, Гетьманату, Директорії і останні спроби після ІІ світової війни, - жодного разу не спромоглася зреалізувати генеральне завдання – створити свою власну державу. Державу європейського типу, яка була би інтегрована в європейський простір. Українці фактично стали донорами двох еліт – польської і російської, - але свою державу не змогли створити. Ось виходячи з цього, ми почали розробляти для себе план дій - як же нам вирішити це питання. Було кілька варіантів.

Перший, найбільш традиційний – це євразійський варіант: спробувати пошукати своє майбутнє в минулому, в рамках якоїсь спільної євразійської сублімації, центром якої, зрозуміло, буде Москва, а ми будемо сателітом. Це все ми вже пройшли за часів Хмельницького, Мазепи. Ми ж не можемо сказати, що вони були дурними людьми. Це були надзвичайно потужні особистості, які рухалися саме в цьому напрямку. Що вони отримали – відомо. Повне, абсолютне фіаско. І нікуди ж не викинеш факт, що останній гетьман Запорізької Січі Калнишевський 25 років відсидів в ямі на Соловках і з ним доба гетьманської діяльності закінчилася. І ХХ сторіччя в рамках радянської імперії (а по суті – російської) повторило те ж, що було в ХІV-ХІХ ст. Тому там шукати якийсь новий алгоритм, на нашу думку, не є реально.

Ми почали вивчати євроатлантичну частину процесу. І тут для нас є абсолютно досконалим і надзвичайно успішним досвід посткомуністичних країн, особливо трьох балканських країн. Ми чітко розуміємо, що треба прагматично підходити до Північно-атлантичного альянсу, до ЄС, але, разом з тим, я надзвичайно багато вивчав досвід країн Вишеградської групи, трьох балтійських країн на рівні місцевого самоврядування, на побутовому рівні. Ми дійшли висновку, що ці системи працюють. Вони є дуже ефективними, вони дозволяють реалізовувати національні інтереси і формувати потужний середній клас, тобто дрібну і середню буржуазію, яка функціонує у формі саме сімейних підприємств. Використовується мінімальна маса найманої праці, але, разом з тим, розвивається капітал. Ідеальний варіант. В центрі стоїть людина, держава децентралізує свої функції, більшість функцій передається на рівень місцевого самоврядування і грошей, відповідно. Це призводить до дуже швидкого зростання. На початку 90-х років Україна мала ВВП більший ніж у Польщі, сьогодні – майже у 5 разів менший. Що сталося? Минуло якихось 16 років, навіть не покоління. Це приклад, який ми маємо наслідувати, але зі своєю специфікою, зрозуміло.

Третій варіант – це залишити все як є. Дехто каже, що ми самі можемо розвиватися. І от коли ми розвинемося, то зробимо свій остаточний геополітичний і геоекономічний вибір. А як розвиватися самим в глобалізованому світі, де відновилася жорстка боротьба між цивілізаціями? І сьогодні, коли найбільш жорстко борються за ресурси – землю, воду, людей – виникає питання, як нам зберегти себе, свою ідентичність і свій ареал проживання, знаходячись поза системою? Тим паче, коли опиняєшся між двома потужними системами, які стикаються і так чи інакше повинні перейти до процесу прямої взаємодії. А ми як прикладка, яка їм вже заважає. Отже, ви стаєте або частиною одного простору, або частиною іншого. І ніяких сентиментів тут бути не може.

Або є ще один варіант – ви перетворюєтеся в якусь сукупність чужинських цивілізаційних анклавів. Те, що, власне кажучи, і відбувається сьогодні в Україні. На нашій території починають діяти різні анклави різних цивілізацій. Це найгірший варіант, коли українське населення починає виконувати васальні функції у різних анклавів. Це загибель для країни і нації.

Отже, треба рухатися, вибрати систему. Подобається вам, чи не подобається, але вибір зробити треба нам. Перекласти його на плечі майбутніх поколінь вже не вдасться. Ми знаходимося в точці біфуркації. І процес набуде вже відповідного якісного обрамлення. Отже, треба зробити цей вибір. Власне кажучи, ми його вже і зробили., почавши рухатися в напрямку євроатлантичної цивілізації. І найдовший шлях ми пройшли по інтеграції в НАТО. Від партнерства заради миру до відповідної угоди Україна-НАТО, до плану Україна-НАТО і цільових планів щорічних і з квітня 2005 року йде діалог. Це все щаблі до інтеграції в НАТО.

Але Кучмі вдавалося якимось чином маневрувати і говорити про те, що у нас багатовекторність. До певного часу це можна було робити, але лише до певного часу. Не можна постійно сидіти на шпагаті. Врешті-решт можна розірватися. Власне, зараз так і говорять, що Україна може бути розірваною між двома геополітичними і геоекономічними світовими суб’єктами. Якщо брати євроатлантичний суб’єкт, то тут все зрозуміло: 500 мільйонів населення, ВВП десь 23 млн дол., більше вже ніж у США, ВВП на душу населення 17-44 тис. дол., абсолютно новітні технології, новітня економіка.

З іншого боку Росія, яка теж торує свій шлях, але вся її потуга на сьогодні будується на енергоносіях. Ну, є сьогодні потреба в цьому, зростає ціна – є російська могутність, завтра не буде, як це було наприкінці 90-х років – і що далі? Невідомо. Може Росія допомогти Україні здійснити цей прорив? Дисбаланс в торгівлі з Росією щороку складає від 4 до 5 млрд. дол. Тобто, сьогодні Україна є донором Росії, а не навпаки. Ми фінансуємо Росію на 4-5 млрд. дол. щороку! Це реальний факт, а не якісь віртуальні розмови про дешевий газ. Цей прагматизм нам показує, що треба рухатися або туди, де країни вже давно вирішили питання, які стояли перед їх націями, або зуміли підтягнутися з комуністичного стану до реальної ліберальної системи економіки та ін. Знову ж таки, ми бачимо, що треба шукати своє майбутнє в цій системі. Якщо ми визначилися, що для нас євроатлантичні стандарти є пріоритетом, то ми не можемо свій комуністично-радянський хвіст різати по кусках. Так і здохнути можна від болю і т.п. Тому різати треба зразу і системно. Як це зробити? Треба ставати членом НАТО – найпотужнішої системи безпеки, яка на сьогодні функціонує у світі. Може хтось запропонувати щось інше? Не може. Не існує іншої системи. Є приклад інших країн, які виграли від цього. Чому ж ми цього не робимо? Що нам заважає? Ми європейська країна? Так. Ми ставимо в центр розвитку людину? Так. Ми живемо за принципом «свій до свого по своє»? Так. Ми індивідуалісти? В основному, так. Колективістський початок у нас надзвичайно нерозвинутий. Тільки вільна кооперація. Ми ж кажемо, що у нас самі гетьмани. Це наші індивідуалісти. Причому такі грубі індивідуалісти, які не вміють домовлятися між собою. Не можуть навіть домовитися, щоб ліс перейти, де хижаки ходять. Кожен думає, що інший стане здобиччю хижака, а він проскочить. Це ж дурня. Так не буває. Хижак з’їсть усіх по порядку.

Так от ми повинні вирішити це питання для себе. А це означає, що треба вступати в Північно-атлантичний альянс. Росія каже: «Це загроза для нас». Ми не знаємо, загроза чи не загроза. Я тільки-но повернувся з Вільнюса, де на форумі інтелектуалів обговорювали питання радянської культури – звідки вона взялася, куди пішла, що з нею сталося, хто залишився. Весь пострадянський простір зібрався. Так от я бачив напис на Вільнюській ратуші. Там висять дві таблички – литовською мовою і англійською. Не знаю, чому немає російською. Там записана цитата з промови Буша, коли йшлося про те, що Литва буде вступати в НАТО. Росія тоді виступила проти, були навіть плани, що Білорусь завдасть військового удару. Так що сказав тоді Буш? Він сказав, що напад на Литву буде вважатися нападом на США з усіма витікаючи ми з цього наслідками. І цей напис викарбувано на тих табличках. Сьогодні Литва разом з Естонією і Латвією не тільки члени НАТО, а й члени ЄС. А Росія нормально це пережила і далі живе, і Калінінград функціонує. Щось сталося? Все нормально. Додалося стабільності, безпеки, заможних людей на цьому просторі. Хіба від цього комусь стало погано? Кому? Литовцям точно гірше не стало. Чи є у них проблеми? Є. Але є і величезний прорив до нормальних форм буття. Вони зробили свій вибір. В Естонії понад 50% російськомовних громадян. В Литві, Латвії трохи менше. І без проблем живуть і функціонують. І чомусь не хочуть з цих країн виїжджати. І чому вони не їдуть в Росію, на «історіческую родіну»? Щось їм там, напевно, не подобається. Що є їм там не подобається? А те, що там людина, індивідуальність, зазнає утисків, тобі відводять рамки. А я не хочу функціонувати в рамках. Я хочу свободи. Бо найбільша цінність для людини – це її індивідуальна свобода. І чим менше мене в ці рамки затискують, тим краще я себе почуваю. Тому що це єдине, заради чого можна жити. Так-от, є прагматична модель, яка дає таку можливість. Зараз Ірландія проголосувала проти Європейської конституції. І її не буде. Греція не пустила Македонію – і правильно. Так і повинно бути. Це стандарти захисту людини, реалізації життя, розвитку країни, стандарти, як не жити в лайні, як бути вільним. Мені ці стандарти подобаються. А стандарти Росії мані не подобаються. Я не хочу, щоб за мною слідкували, щоб все відбувалося тільки з дозволу певних структур. І взагалі, наші відносини з Росією не склалися «по життю» Ну не склалися! Скільки не пробували їх зліпити, як їх не з’єднували, все одно виходив колючий дріт. І ми функціонуємо в межках цього дроту. Концтабір виходить. Що не роби, виходить, що вони на вишках, а ми всередині. І нічого тут не поробиш, це логіка буття.

Вже йде відкрита польова війна. Це нормально. Мусульманська цивілізація веде польову війну проти інших цивілізацій, особливо євроатлантичних. Ніякий це не тероризм. Це початок цивілізаційної війни. І треба бути там, де є надбання білої раси, християнських принципів і т.п. Треба туди рухатися, бо нічого ми не знайдемо в цій китайській цивілізації. Вони під час своїх культурної революції зжерли мільйони своїх дітей. Просто з’їли, бо не було чого їсти. Це логіка їх життя, їм все одно, що їсти, аби їсти. Вони ж на Тяньаньмені мільйон своїх танками попресували, а потім у річку згорнули. І ми теж туди хочемо? Нема там у нас майбутнього. Може в Росії є. Але це справа Росії. А нам це навіщо? Знову ж таки, зрозуміло, що треба рухатися в НАТО. Але рухатися треба швидко, тому потрібне ПДЧ – план дій щодо набуття членства. Але це ще не членство. Дайте нам спробувати, а потім заважайте. А там вже як зможете, і як ми зможемо, і як вони зможуть. Але ж вони навіть спробувати не дають, ультиматуми ставлять! Ми віддали ядерну зброю, ракети, Чорнобильську закрили. Ми віддали все, що могли! То дайте ПДЧ! Не можна ж так! Ми повинні його отримати в грудні! Ми ж не хочемо повторити долю тих еліт, які не змогли реалізувати державну національну ідею.

Грудень для нас вирішальний місяць. Нам кажуть почекати ювілейного саміту в Страсбурзі. А чого чекати? Не можемо ми нічого чекати. Ми з вами повинні зараз пройти цей шлях. Нам заважають і будуть заважати. Я вже казав і ще раз кажу: якщо Росія буде нам заважати, ми повинні діяти дуже жорстко, ми повинні якомога швидше увійти в робочу групу по СОТ і закрити Росії шлях до СОТ, не підписувати протокол про входження Росії в СОТ, поки вони не відступлять у питаннях НАТО. Це однозначно. Ми повинні вимагати від Німеччини, Австрії, Франції, Італії, щоб вони розраховувалися з нами за транзит газу, який вони купили у Росії – 6 євро за тисячу кубів на 100 кілометрів. Чия земля? Наша. Чий трубопровід? Наш. Газове сховище чиє? Наше. Перекачувальні станції чиї? Наші. А газ чий, хто його купив, доставила його Росія до україно-російського кордону? Доставила? А далі він іде через нашу територію. Так от і платіть нам! При чому тут Росія? Це вже не її газ, він проданий! Нам російського газу взагалі не треба. Давайте на кордоні лічильники поставимо, щоб знати, скільки газу сюди входить і виходить. Ми ж не знаємо куди щороку дівається 40 мільярдів? Польща, де ВВП в 4 рази більший, споживає 16 мільярдів, а ми споживаємо 70-75 мільярдів. Як нам це вдається? Ми його споживаємо майже стільки, як Німеччина. Значить, щось не так. Щось з тим газом відбувається? Що за Шнайдера чи Могилевича, який був в Угорщині у списках Інтерполу, Росія посадила і за що? За ухилення від сплати податків? Яких податків? Що він робив в Угорщині, чим заправляв? Чому в Угорщині були такі зіткнення? Сому Угорщина виступила проти вступу України в НАТО? Може скажемо правду? Якщо ми це все скажемо, то виявиться, що нам якомога швидше треба бути в альянсі, щоб вирішити свої стратегічні питання. А в Росії всій шлях. Бази ми розміщувати не будемо, тому що не маємо права за Конституцією. Але будемо їх обслуговувати. І американців, і інших членів НАТО. І Росію можемо обслуговувати за світовими цінами. Ми можемо, але платіть. Ми ж в капіталізмі живемо, ми не філантропи. У нас є національні інтереси? Ми держава чи не держава? У нас є 85% титульної нації. Кажуть, що російськомовних багато. Але ж 350 років окупації! Слава богу, що російськомовних не більше! В Чехії, Словаччині і Угорщині, коли вони звільнилися, рідна мова тільки в селах була, а так всі розмовляли мовою метрополії. Це процес нормальний. Тут все зрозуміло, відбувається процес реставрації, ревіталізації. Цього не треба боятися. У нас просто немає альтернативи. І Росія повинна нам допомагати вступити в НАТО, бо це стратегічно вигідно Росії повинно бути. Бо вона стикнеться, та й вже стикається, з мусульманської, китайською експансією. Зрозуміло, що Росія ніколи з ними не домовиться. А наявність НАТО на кордоні Росії означає, що Росія за певний час може теж стати членом НАТО. І тоді буде єдиний простір Росія-Європа і фактично утвориться коло захисту білої християнської цивілізації. Кому від цього буде погано? Я думаю, що це нагнітання і використання тих маргіналів і іншого плебсу просто недоречне. Росії треба переглянути свою геополітичну стратегію стосовно України. Бо ми все одно увійдемо в НАТО. Ви не можете нас зупинити. Це неможливо. Ми не підемо до вас на поклон, це однозначно. Ми примусите нас руйнувати вас. Якщо ви не припините територіальні зазіхання, ми поставимо питання про нашу історичну територію – усі ваші прикордонні області: Воронезька, Курська, Білгородська – це ж наша історична земля! І ми повинні її у вас забрати. Ми сформуємо спеціальні загони. Я зараз трохи роблю гротеск. Але візьміть виступи Лужкова, Затуліна та інших. Якщо вони можуть так говорити, то чому ми не можемо? Потрібно розуміти, що процес вже незворотній і зупинити його не у ваших силах. Якщо зараз не припиниться оця тенденція між Німеччиною і Росією щодо соціал-демократичної партії Шредера і його міністра закордонних справ щодо недопущення України до ПДЧ, то ми поставимо питання про російсько-німецьку відповідальність про геноцид і етноцид українців. Ви повинні відшкодувати нам події ІІ світової війни. Це була ваша війна. Ви розкололи нашу націю між двома імперськими арміями і ми стали вашою жертвою. Ну не говорять сьогодні про це Ющенко і Тимошенко, бо недовчилися. Але ж є ті, хто про це знає. І ми порушимо це питання. Ми повинні тоді повністю подати біографію Меркель, ким були її батьки, чому3 вони переїхали з Гамбурга в східну частину у 1956 році, чому вона, будучи на фізичному факультеті, виграла олімпіаду з російської мови і була нагороджена премією СРСР, що вона вчилася якраз в той період, коли Путін був одним з працівників КГБ і Дрезденсько-Лейпцігському окрузі. Багато є питань. Треба зрозуміти, що в України не залишається шансів, ми загнані в глухий кут. Або ми звідти вириваємося, або нас там поховають. У вас демократія керована, у нас некерована. У цьому ми різні, але багато в чому подібні. Давайте шукати співпраці в подібному. Ми проводили презентацію цієї книги у Воронежі, у Львові, будемо проводити в Брянську. Ніхто ж не говорить про те, що ми хочемо воювати з Росією. Але покажіть нам інший варіант. Давайте станемо партнерами. Давайте не шукати прибутків на шляху руїни і війни. Я вже казав, що партія регіонів в Києві заплатила за свої антинатовські виступи. Вони в столиці перетворилися в регіональну партію. В Київраду вони набрали 3%. Це смерть для такої партії. НСНУ програли через роздрібленість, зраду і т.п. І для Тимошенко було там серйозне попередження. Але Київ стер лівих. В столиці немає комуністів, соціалістів. Це повний маргінес. Якщо це зробив Київ, зроблять і регіони. Однозначно. Тому що столиця вирішує все. Я завершую і хочу сказати. Що весь наш нарис свідчить, що ми повинні якомога швидше реалізувати ПДЧ. В рамках євроатлантичної інтеграції ми повинні здійснити адміністративно-територіальну реформу, реформу місцевого самоврядування. Вона описана в наших матеріалах, все підготовано. Але влада сьогодні не хоче цього робити, тому що це втрата монопольних прибутків. Ми повинні здійснити також реформу вищої освіти і ще ряд речей, які з цього витікають. Але перше завдання – ПДЧ. Сьогодні це головне протиріччя між лідерами. Ми б вирішили його дуже швидко, якби Росія зайняла нейтральну позицію. Тоді ми б у грудні отримали його без всяких заперечень. І від цього буде користь всім. І стабільність зросте, і українсько-російські відносини покращаться. Я в цьому абсолютно переконаний.


Вголос

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів