Архів новин

За скільки приймете мою дитину? Скільки коштують «безплатні» послуги пологових будинків

Плануючи поповнення в сім’ї, львів’яни мають бути готовими до того, що дитина – це дороге задоволення в прямому сенсі слова. Щоправда, думки опитаних молодих батьків і матерів іноді кардинально різняться. Хтось нарікає, мовляв – на кожному кроці вимагали грошей, інші навпаки – не можуть натішитися чуйністю лікарів, які допомогли з’явитися на світ їхнім нащадкам.


Вартість пологів – «скільки дасте»

Два тижні тому в родині львів’янина Ореста Неборака народилася перша дитина. Щастя стати батьком обійшлося йому в кілька тисяч гривень. Найдорожчою статтею видатків виявилися самі пологи.

– Лікаря, який прийматиме їх, шукали через родичів і друзів, які вже мають досвід у цій справі, – розповідає Орест.

Та знайти інформацію про пологові будинки та медиків можна й в інтернеті – львів’янки активно діляться зі своїми віртуальними подругами досвідом на форумах.
Пологи дружини коштували Орестові близько трьох тисяч гривень.

– Дві з них ми заплатили безпосередньо лікареві, – пояснює він. – «Гонорари», до речі, дуже різняться. Наприклад, знайомий виклав
500 доларів США. Причому пологи пройшли швидко й легко.

В середньому роботу лікаря оцінюють у 300-500 доларів, залежно від складності. Кесарів розтин коштує дорожче – від 500 доларів. Щоправда, дізнаються про те, якою повинна бути винагорода, майже партизанськими методами – медики рідко називають точну суму, обмежуючись коротким «скільки дасте». От і доводиться випитувати розмір цього «скільки дасте» у друзів і знайомих.

За роботу педіатра й акушерки Орест дав по 150 гривень. За різні дрібні послуги медсестрам і санітаркам теж мусив доплачувати по 5 гривень. Іще 300 пішло на гігієнічний дріб’язок і медикаменти. Необхідні для дитини речі молоде подружжя збирало «по родичах і сусідах» – хтось віддав дитячу колиску, хтось – ванночку, хтось – купу сорочечок і повзунків. Такий принцип акумулювання «посагу» є поширеним. Діти ростуть і не встигають зносити речі, тож ті переходять від однієї родини до іншої. Якщо сім’я хоче придбати для малюка все новеньке, то мінімальний комплект меблів і дитячих вдяганок коштуватиме щонайменше півтори-дві тисячі гривень.


Платити доводиться за все

– У пологовому будинку я пережив справжній шок, – ділиться враженнями Орест. – Платити потрібно було чи не за кожен крок. Інакше дружину та дитину просто ігнорували б. Наприклад, педіатр перейнялася малюком лише після того, як я дав їй грошей.

Але найбільше вражень у молодого тата від урочистого «випуску» дружини й новонародженої доньки з лікарні. Як виявилося, за виписку теж слід платити – 50 гривень. За ці гроші для щасливих батьків розіграли ціле шоу.

– На дружину я чекав у спеціальній кімнаті, в кутку якої стояв іграшковий лелека, біля якого мали фотографуватися, – розповідає Орест. – Привели дружину, принесли дитину – і почалося дійство. Мені вручили диплом почесного тата, далі я мав подарувати квіти дружині, забрати в медсестри дитину і «віддячити» їй за це коробкою цукерок. Урочистість знімали на камеру та фотографували.

Світлини та відео радісної події Орестові запропонували придбати. Якщо фотографії коштували недорого – 9 гривень за три штуки, то за касету з відео довелося б заплатити 80 гривень.

Однак після клініки в молодого подружжя залишилися й приємні враження. Зокрема, лікар, який приймав пологи, виявився чуйним і турботливим. Навіть після того, як породіллю «виписали», він за потреби далі консультує її.


«У мене грошей ніхто не вимагав»

У львів’янки Ольги, яка народжувала свою доньку рік тому, про пологовий будинок збереглися лише добрі враження.

– Під час вагітності я «сиділа» в інтернеті на тематичних форумах і начиталася там «страшилок» про лікарні та лікарів, – розповідає вона. – Та жодного разу так і не наразилася на хамське ставлення чи вимагання грошей. Під час вагітності лежала «на підтримці» на Топольній. Лікар навіть чути не хотів про гроші й виставив мене за двері, коли я прийшла до нього з конвертом.

Чуйними були до Ольги й у жіночій консультації, причому не за місцем прописки: переважно вкрай неохоче беруть на облік вагітних, які не приписані до поліклініки. Та Олина лікар навіть не змушувала її платити «доброчинні внески» у фонд поліклініки, як це робили інші.

– Медик, який приймав пологи, теж відмовлявся від «гонорару», – ділиться спогадами жінка. – Чоловік ледве вмовив його прийняти 100 євро за допомогу в народженні нашої дитини. А якщо він бачить, що родина не дуже заможна, то грошей не візьме в жодному разі.

Та й персонал клініки, за словами Ольги, ставився до неї турботливо, незалежно від того, віддячувала вона їм за добре ставлення чи ні.

– Моя дитина була дуже неспокійною, я зовсім не висипалася, – розповідає жінка. – Другого дня після пологів чергова санітарка зголосилася побавити дитину, щоб я могла нарешті перепочити.
Молода мама, звісно, намагалася віддячити лікарям. «Але не тому, що так прийнято, – каже вона. – Просто лікарські зарплати направду жалюгідні, і коли людина прихильно ставиться, а ти маєш змогу заплатити, то чому б не зробити цього. Якби можна було б платити за таке офіційно, то це полегшило б життя і пацієнтам, і медикам, бо запихання грошей у кишеню лікарського халата принижує обох».

6 червня закриють на ремонт

1-й Міський пологовий будинок, що на вул. Мечнікова. Завершити роботи мають у серпні. А вже у вересні-жовтні така доля чекає на пологовий будинок 3-ї Міської клінічної лікарні, що на вул. Рапопорта.

Усі палати в клініці на вул. Мечнікова планують обладнати так, щоби матері могли перебувати там разом із дитиною. Збільшать їх кількість і в пологовому будинку на Рапопорта.
Окрім того, на Мечнікова мають намір обладнати п’ять індивідуальних пологових залів і дві сімейні палати. «Відтак буде змога проводити партнерські пологи», – пояснює головний спеціаліст управління охорони здоров’я мерії Тетяна Хижняк. Нині відповідні умови для присутності батька є лише в обласному перинатальному центрі, що на вул. Вашинґтона.

Закриття пологових будинків навіть на короткий час може створити проблеми, адже близько 80% львів’ян народжують у двох із них. В управлінні кажуть, що через зростання народжуваності ці заклади невдовзі будуть переповнені. Врятувати ситуацію може зведення нового пологового будинку, однак в мерії наразі лише розмірковують над тим, де його споруджувати.


«Дитячих» грошей вистачить усім

Проблеми з виплатами допомоги при народженні дитини у Львові немає, запевнили в управлінні соцзахисту міської ради. Від моменту подачі документів до часу, коли гроші потраплять на банківський рахунок молодої сім’ї, минає щонайбільше місяць. Гроші можуть надійти і швидше, все залежить від того, коли батьки подадуть документи. «Списки на виплату грошей формують до 25 числа кожного місяця, – пояснює спеціаліст управління соцзахисту мерії Василь Трущак. – Якщо сім’я потрапить до цього списку, то гроші на її рахунок надійдуть уже на початку наступного місяця».

Нагадаємо, що при народженні першої дитини держава виплачує 12240 грн, другої – 25000 грн, третьої – 50000 грн. Подавати документи на отримання допомоги можна впродовж 12 місяців після народження дитини.

Газета по-львівськи

Яна[13.06.03 11:14]
Може хтось народжував в Палій Л.Л. на Мечнікова, поділіться, будь-ласка, враженнями. Мені рекомендують цього лікаря,цікаво дізнатись думку інших. Наперед вдячна.
Надя[13.05.16 11:48]
Палій Леся Львівна--народжувала я у неї другу дитину без ускладнень і досить швидко.На запитання чоловіка про розмір гонорару конкретної відповіді не дала, тож заплатили 1500грн.Лікар за день прийшла і попросила доплатити ще хоча б 500грн.Цей факт перекреслив усі мої позитивні враження про пологовий на Мечнікова.
Надя[13.05.16 11:48]
Палій Леся Львівна--народжувала я у неї другу дитину без ускладнень і досить швидко.На запитання чоловіка про розмір гонорару конкретної відповіді не дала, тож заплатили 1500грн.Лікар за день прийшла і попросила доплатити ще хоча б 500грн.Цей факт перекреслив усі мої позитивні враження про пологовий на Мечнікова.
Надя[13.05.16 11:47]
Палій Леся Львівна--народжувала я у неї другу дитину без ускладнень і досить швидко.На запитання чоловіка про розмір гонорару конкретної відповіді не дала, тож заплатили 1500грн.Лікар за день прийшла і попросила доплатити ще хоча б 500грн.Цей факт перекреслив усі мої позитивні враження про пологовий на Мечнікова.
Андрій[12.02.11 17:24]
Огидно читати як медики покривают своє хабарництво.Лікарня це бюжетна установа.І зарплату вам платять за рахунок платників подаків."І ніяких подяк за здоровя"Медицина в Українї безкоштовна а лікарі отримують зарплату від держави і якщо вона нажаль низька то її підвищення слід добиватися більш гуманим методом а не за кошти пацієнтів.Хватить обдирати бідних людей!
оксана[11.08.23 16:29]
Я важаю,що не так все погано.Я народжувала на Мечнікова у Палій Лесі Львівни.Чудовий лікар,чутлива людина,про гроші і згадки не було.Я віддячила як вважала за потрібне.Леся Львівна завжди була поруч.Давно не бачила таких лікарів.Я їй дуже вдячна за свою доцю.
Мар"яна[11.03.27 18:14]
В кожної людини є вибір. Мало платять, шукай іншу роботу. Лікар, це перш за все покликання, а не заробляння на чужому горі. Я працюю на фармкомпанії де купа людей з величезним медичним стажем пішли з лікарень і працюють за більшу зарплату ніж мали до того.
Михайло[11.02.04 14:30]
Немаленьку зарплату це скільки? Аж цілих 1000 грн. Да-аааа. Прямо міліонером можна стати.
Дана[10.01.15 16:11]
Шановна, оксано, ви напевно працюєте в медуастанові! Та як вам не соромно брати не маленьку заробітну плату від держави, і ще і більшу від людей , які переживають в 1000 раз більше ніж ви. Виходить, що ми купляємо перший подих своєї дитини??!!! Та це країна бандюків!! Огидно те про що ви тут написали.Та неже у медиків найваща робота?? Ви 2 ночі спите підряд і чекаєте за свій гонорар.Шановні медики, ви не на курорті і не робите нам приватню млість, ви працюєте в приватних установах.Шановні !! Схаменіться із взятками, бо візьмете в хворого сьогодні а завтра можете віддатьи в 10 раз більше!!!
Оксана[09.12.04 14:02]
Читаю і дивуюся... якщо все в наших лікарнях так погано,лікарі такі жахливі,а нам за своє здоровя шкода подякувати (в той час,як за будь-що інше викладаєм шалені гроші),то для чого ми взагалі звертаємся в наші лікарні???? поїхали за кордон,або давайте вдома народжувати!!!! Огидно,що медиків зрівнюють з іншими державними,комунальними службами. Та чи хтось з нас пробував 2 ночі підряд працювати,думати при тому,нести відповідальність,оперувати і ще й стрес при тому переживати?!!! А на відновлення після таких 2 ночей потрібно 3 доби мінімум!!!! Це вам не дискотека до ранку. Прикро за наших громадян,за їхню "обізнаність"
Оксана[09.12.04 14:01]
Читаю і дивуюся... якщо все в наших лікарнях так погано,лікарі такі жахливі,а нам за своє здоровя шкода подякувати (в той час,як за будь-що інше викладам шалені гроші),то для чого ми взагалі звертаємся в наші лікарні???? поїхали за кордон,або давайте вдома народжувати!!!! Огидно,що медиків зрівнюють з іншими державними,комунальними службами. Та чи хтось з нас пробував 2 ночі підряд працювати,думати при тому,нести відповідальність,оперувати і ще й стрес при тому переживати?!!! А на відновлення після таких 2 ночей потрібно 3 доби мінімум!!!! Це вам не дискотека зо ранку. Прикро за наших громадян,за їхню "обізнаність"

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів