Архів новин

Юрій КАРВАЦЬКИЙ: Нинішня влада - головний ”тормоз” нашого суспільства

У неділю, 14 серпня, святкують своє професійне свято будівельники. Традиції - свята справа. Хоча нині це свято перестало бути загальнонародним, адже широке будівництво, особливо житлове, давно не ведеться. В чому причина? Що потрібно для того, щоби відновити масштабне будівництво? Як живеться нині будівельнику? Про це розповідає відомий львівський бізнесмен, директор будівельної фірми ”Карпатбуд” Юрій Карвацький.

- Юрію Михайловичу, як нині, в нових умовах після зміни влади, працюється підприємцю?

- Це важко назвати новими умовами, адже якщо говорити про будівельну галузь та галузь землекористування, то протягом останніх півроку практично нічого не змінилося. Я вважаю, що стало навіть гірше. Проте я це відношу до того, що зміна влади відбулася порівняно недавно, і до будівельних справ руки ще не дійшли. На сьогодні є більш важливіші питання, ніж наше, наприклад, енергоносії. Тому сподіваюся, що до будівельної галузі справа дійде після виборів 2006 року. Тоді люди заспокояться, бо зараз вони в якомусь трансі, чекають якогось дива від влади. А його не буде, над позитивними результатами потрібно довго і важко працювати. Суспільство на що заслуговує, те й одержить.

- Тобто ви розчарувалися у новій владі?

- Розчаруватися в ідеалах - це вже остання справа. Ми ж пам`ятаємо часи революції, революціонерів, коли всі жили ”Майданом”. І зі зміною влади, поваливши існуючу систему, не так-то й просто буде втілити в життя нові ідеї. Україна 14 років ішла не тою дорогою, та й останні п`ять років панував злочинний лад Кучми-Медведчука. А суспільство вважає, що Тимошенко та Ющенко повинні відразу все змінити так, щоб усі прекрасно жили. Треба набратися терпіння. Люди не бачать, що буде завтра, вони розчаровуються, і їм потрібно показати перспективу.

Декілька десятиліть тому були п`ятирічки. Тоді існували якісь ідеї, стимули, а сьогодні нема ні ідеї, ні мети. Зараз ціль - дожити до зими, а потім пережити зиму. Та я сподіваюсь, що 2006 рік буде переломним. Якщо чесно, то нинішня влада - один із головних ”тормозів” нашого суспільства. Зараз, щоби попасти у Верховну Раду потрібно заплатити 10 мільйонів доларів. Отже, не так-то й погано там. Якщо ніяких змін не буде, то знову повториться помаранчева революція.

- Ви згадали злочинну владую, зокрема медведчуків, як працювалося підприємцю за часів їхнього правління?

- На підприємців чинили тиск: якщо підприємець не йшов на контакт, а контакт - це певні відсотки від прибутку, то паралізувалася робота й навіть блокували рахунки. Причому відбувалося все це цілком законно. Підприємець просто піднімав руки і йшов їм здаватися.

- Кому їм?

- Податковій, вірніше тим злочинцям, що її очолювали.

- Ви кажете, що на цілком законних підставах не давали працювати, але якщо підприємець працює, не порушуючи закону, чи можливо це?

- Тодішня влада могла зробити все, що завгодно. У руках податкової були всі силові структури. Потрібно було тільки мізинцем вказати, і відразу виконувалися будь-які вказівки. Закон працює тоді, коли суди, міліція, прокуратура незалежні, а цими структурами неформально керувало декілька осіб, які робили все, що їм хотілося.

- Свого часу ви казали, що Медведчуки хотіли забрати у вас бізнес.

- Так. Вони купили велику частину землі і ”наїжджали” на фірму. Приходили по 40 податківців з автоматами, блокували будівництво. Неможливо було працювати. Я втратив через це більше 500 тисяч гривень.

- Кажуть, що Ви від них відкупилися, давши хабара у розмірі 600 тисяч доларів.

- А чому не 6 мільйонів? Це просто смішно! І навіть якщо я давав, то невже я комусь про це скажу? Та насправді відкупився я не хабаром, а відкупила мене влада, революція. Вона, і тільки вона не дала простягти руки до корпорації. Якби не відбулася Помаранчева революція, то не було б уже ”Карпатбуду”, а був би медведчукбуд, козакбуд, хом`якбуд...

- Ви згадали, що у Вас хотіли забрати бізнес, скупивши частину земель. А на якій землі ви будуєте?

- Ми будуємо на різних землях, оскільки виступаємо і як інвестори, і як підрядники. Нині ми маємо 7 об`єктів, де працюємо на підряді. Своїх земель, де ми виступаємо як інвестори, у нас дужу мало. Адже на аукціонах приймати участь практично неможливо - ціни на землю досить великі, а ми не маємо таких грошей, щоби купити ділянку. Через це доводиться вишукувати різні можливості для побудови житла.

- Зараз влада наголошує на браку житлової площі, але два Ваших будинки на баланс міста не беруть, чому?

- Ці два будинки не наші, а Міністерства оборони, а ми виступаємо, як підрядна організація. А не приймають їх, бо між військовими та міськрадою не врегульовані деякі питання. Тому цих будинків від військових не прийняла міська рада, а всі будинки, де ми виступали замовниками чи підрядниками, прийняті.

- Але історія з цими двома будинками таки трохи зіпсувала імідж фірми? Чи не зменшилась у Вас кількість покупців на житло?

- За 10 років ми збудували 60 будинків, і з-поміж них не прийняли тільки два, то я думаю, що наша корпорація добре зарекомендувала себе. І сьогодні нам немає, де будувати, у мене немає жодної порожньої квартири. Але без проблем не буває, тому потрібно над ними працювати і вирішувати.

- У наш час на ринку житло коштує 700-1000 доларів за квадратний метр, а щоби вигнати і накрити коробку на 100 квадратів треба 20-30 тисяч доларів. То звідки така ціна на квартири?

- Уявіть собі, що на аукціоні людина купує землю. Ціна землі - 5 млн гривень, на цій ділянці буде 15000 кв. м житла, а якщо 5 млн розділити на 15000, то на один квадратний метр припадає більше 300 доларів. Плюс проект, технічні умови, ще плюс до 100 доларів на кв. метр, ну і сама будова. Нині собівартість квадратного метра житла на Львівщині - 1970 грн, а це - 400 доларів. Це все плюсується, й виходить така ціна, та й, зрозуміло, фірма має щось заробити.

Нині чиновники радіють, що на аукціоні дуже дорога земля. Громаді нав`язують думка, що аукціони - це панацея для будівництва у Львові. Я ніколи не погоджуся з таким трактуванням цього питання. Адже дорога земля спричиняє зростання цін на житло.

- А що потрібно зробити, аби ціна на житло не зростала, а зменшилася?

- Якщо влада хоче, щоби подешевшало житло, потрібно працювати трохи інакше. Наприклад, я пропоную земельні ділянки, на яких буде вестися висотна забудова, виділяти будівельним фірмам, що будуть будувати із міською радою 50 на 50. Міська рада виділяє безкоштовно земельну ділянку і фінансує свою частку за опосередкованою ціною за 1 кв. м. Нині вона складає 1970 гривень. А інших 50 відсотків житла будівельна організація продає за ринковою ціною.

- Що це дасть?

- По-перше, практично перестануть рости ціни на житло. По-друге, значна частина інвесторів перестане відмивати гроші. По-третє, обездолена частина населення (черговики, пенсіонери, молоді сім`ї) зможе купити житло, особливо коли запрацює іпотечне кредитування.

Якщо вірити, що 2004 року у місті здано 135000 кв. м житла, то якщо діяти за запропонованою схемою, то ці верстви населення кожного року зможуть купувати приблизно 800-1000 квартир.

- Але в такому випадку, чи не ризикуєте залишитися за межею цієї схеми, оскільки відомо, що син нашого мера працює в одній із найпотужніших будівельних компанії, і їм будуть надавати (як і нині), найвигідніші ділянки?

- На жаль, я не знайомий із сином Буняка, і наші шляхи ще ніде не пересікалися. Але на цю схему, яку я пропоную, здатні тільки 5-6 фірм, оскільки в них є довіра громади і влади. Інших дві тисячі - це ”шабашники”. Ці організації не мають ні своїх кадрів, ні будівельної бази, ні машин і механізмів, будівельних лабораторій.

А великі будівельні організації мають потужну будівельну базу. Тобто це означатиме, що фірма будуватиме якісне житло і в разі чого можна буде пред`явити якісь претензії. Але перед тим вони мають пройти в міськраді акредитацію і визначити всі аспекти співпраці.

- Але тоді тих дві тисячі малих підприємств просто зникнуть?

- Чому вони зникнуть, вони увіллються в більшу структуру і стануть професійними будівельниками. Скажімо, нині є супергіпермаркети, а є маленькі магазинчики. Вони також виживають, хоча ніколи не замахуються на те, на що замахнеться гіпермаркет.

- А Ви вже пропонували таку схему владі?

- Ні, я ще не пропонував, адже у мене тільки напередодні Дня будівельника виникла така думка. Але я буду пропонувати, буду говорити з міським головою, з його заступниками. Я за цією схемою готовий побудувати 100 тис. кв. м, хоча для експерименту можна спробувати тільки 20 тис.

- На вашу думку, де нині найперспективніше будувати житло?

Я бачу три таких напрямки - це Рясне-2,Кривчицька дорога і північний район - вул. Щурата. І якщо вкласти гроші в ці мікрорайони, то вони могли б дати 1 млн кв. м - це 6 років забудови. Окрім того, за деякий час потрібно буде братися й за ”хрущовки”. Але для того, щоби їх знести, потрібно спочатку провести з людьми роз`яснювальну роботу, отримати згоду й виселити людей у нове житло, де вони отримають на 50 відсотків площі більше, ніж мали в старих будинках.

- Плюс 50 відсотків - це, звісно, стимул. Та чи цього достатньо, адже зручність розташування житла також відіграє значну роль?

- Це потрібно врегулювати законодавчо, звести будинки в певному місці і відселяти туди людей. А якщо дати їм свободу, право вибору квартири у певній частині міста, то люди ніколи не переселяться, хоч які б у них погані були житлові умови.

- А загалом скільки людей готові купувати нині житло?

- Я думаю, що львів`яни готові купувати в рік мінімум 150 тисяч квадратних метрів, це приблизно 2-2,5 тисяч квартир. А зараз фірми не справляються з цим, оскільки не вистачає площі. У Львові існує серйозна проблема з визначенням меж міста і те, куди воно має розширюватися. А ті клаптики в центрі міста, де будуються 15 квартир, не роблять погоди.

газета ”Поступ”

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів