Архів новин

Софія Ставкова: „ Щоб покращити благополуччя дітей-сиріт, необхідна ефективна співпраця недержавних організацій з органами місцевої влади”

Софія Ставкова — керівник проектів у Львівській області представництва міжнародної благодійної організації „Кожній дитині” в Україні. Основною метою діяльності благодійної організації є забезпечення благополуччя дітей-сиріт, збереження повноцінності сімей і пiдтримка сімей, що перебувають у кризових ситуаціях.

На думку Софії Ставкової, державні заклади опіки потребують значного реформування, яке важко буде здійснити за один рік. Однак держава не повинна забувати, що саме на ній лежить головна відповідальність за добробут дітей-сиріт. Про це у розмові з Софією Ставковою.

Софіє Георгіївно, скажіть, будь ласка, з якого часу у Львові діє міжнародна благодійна організація „Кожній дитині”, а також які проекти були впроваджені організацією за цей час?

З 1998 року в Україні діяла Європейська дитяча благодійна організація, а з 2002 року вона об’єдналась з Християнським дитячим фондом Великобританії, створивши Представництво Благодійної організації „Кожній дитині” в Україні. Благодійна організація „Кожній дитині” працює у 18 країна світу, а центральний офіс знаходиться у Лондоні. Представництва Благодійної організації „Кожній дитині” в Україні діють у Львівській, Київській, Чернігівських областях та в Севастополі.
Сьогодні благодійна організація „Кожній дитині” працює на кілька проектів. Одним із них є проект Тасіс „Розвиток інтегрованих соціальних служб для вразливих сімей і дітей”, який стратував у 2005 році. Мета цього проекту полягає у вирішенні комплексних завдань, пов’язаних із соціальними та економічними проблемами, що виникають в Україні в період трансформації суспільства. Це є, власне, спроба зменшити кількість дітей, які потрапляють під державну опіку.
Ще одним проектом, який розпочався у 2003 році є „Сприяння розвитку можливостей місцевих недержавних організацій у наданні спрямованої соціальної підтримки сім’я з дітьми, що перебувають у кризі. Проект також здійснюється у рамках програми Тасіс, та передбачає розвиток мережі спеціалізованих соціальних служб підтримки сім’ям.
Узагалі, усі наші проекти направлені на реструктуризацію системи опіки в Україні, реорганізацію великих інтернатних державних закладів, а саме створення мережі спеціалізованих соціальних служб, які сприятимуть тому, щоб дітей не передавали до державних закладів опіки. Найприйнятніше середовище для дитини — це сім’я чи то біологічна, чи заступницька, адже не підлягає сумніву, що найкраще дитина розвиває свій потенціал у сім’ї.
Проблема інтернатних структур полягає передовсім у тому, що діти не отримують навичок соціального життя, не вміють перебувати у соціумі, а як наслідок дезінтегровані у суспільстві. За п’ять років після виходу із закладів державної опіки великий відсоток молодих людей ризикує потрапити у тюрми чи вчинити самогубство. Саме тому, щоб діти не потрапляли до дитбудинків, ми створюємо службу підтримки вразливих сімей.
Третім проектом, який розпочався у 2004 і триватиме загалом в Україні до закінчення 2005 року є „Створення спеціалізованих соціальних служб супроводу сімейних форм опіки”, направлений на розвиток прийомних сімей. У Київській області він діє у трьох районах: Вишгородському, Святошенському та у місті Бровари, у Львівській області — це Стрийський район і місто Дрогобич.
У Чернігові зараз впроваджується проект „Створення реабілітаційного центру „Батьки і діти разом”. Розпочався він у 2004 і триватиме до 2006 року. Програмою передбачено запобігання тому, щоб батьки з родильних домів віддавали немовлят у притулки. Як правило, проект передбачає роботу з неповнолітніми матерями, які не уявляють, як бути зі своїми дітьми, матерями одиночками, а також з матеріально і соціально не забезпеченими батьками.
На Львівщині цей проект пройшов дуже успішно. На базі Львівського обласного центру соціальних служб для молоді, були створені спеціальні служби підтримки сімей. Ми укладали угоди з пологовими будинками, згідно з якими обслуговуючий персонал родильних будинків попереджував нас про матерів, які хотіли віддавати своїх дітей у інтернатні структури. Отримавши такий сигнал, ми негайно зустрічалися з батьками, проводили відповідну роботу, після чого діти залишалися у своїх сім’ях. Також схожі угоди ми мали з Львівськими будинками дитини № 1 і 2. Якщо після розмови з батьками, які віддавали уже своїх дітей під державну опіку, вони згоджувались повернути дітей, то дитбудинки зобов’язувалися повертати малят.
Можу сказати, що у Львівській області було дуже багато родин, які добре обдумавши ситуацію, вирішували повернути своїх дітей.






Якими будуть наступні проекти благодійної організації „Кожній дитині”?

По закінченню проектів наша організація почне займатися пошуком коштів від місцевих донорів. Та ситуація, яку ми маємо в Україні з благополуччям дітей-сиріт, потребує ще дуже великих фінансових вливань. Я вважаю, що в нашій країні є сьогодні структури, які можуть допомогти матеріально.
З осені Львівський осередок благодійної організації „Кожній дитині” займеться пошуком місцевих коштів, для продовження своєї діяльності.
Сьогодні в Україні меценатство не надто поширене явище, швидше навпаки. Певним чином благодійництво залежить від ступеня добробуту, чим багатше суспільство, тим поширеніше явище меценатства.


Як проходить співпраця благодійної організації з органами місцевого самоврядування? На скільки ефективною є така співпраця?

Благодійна організація „Кожній дитині” співпрацює з Львівською обласною державною адміністрацією, управлінням у справах сім’ї і молоді, Львівським обласним центром соціальних служб для сімей, дітей і молоді. Ми пропонуємо моделі і інформацію про різні проекти, які згодом органи місцевого самоврядування втілюють у життя. Наприклад, це проект по створенню прийомних сімей, який фінансується з місцевого бюджету.
Прийомні сім’ї — це форма державної опіки, де за дітьми зберігається статус сиріт чи позбавлених батьківської опіки, тобто вони продовжують отримувати усі пільги. Статус прийомної сім’ї мають громадяни, які добровільно беруть під свою опіку від однієї до чотирьох дітей-сиріт. Сьогодні у законодавство України внесено нові зміни, які передбачають, що брати під опіку дітей можуть навіть одинокі люди.
На Львівщині перебуває чотири прийомні сім’ї, а п’ята родина уже отримала статус прийомної, і зараз їм підшукують дитину. Прийомні сім’ї потребують створення спеціалізованих соціальних служб супроводу. У Львівській області, а саме у Дрогобичі і Стрийському районі, де існують прийомні сім’ї, створені відповідні соціальні служби супроводу. У нашій області відповідна програма закінчилася 1 червня цього року, а соціальні служби супроводу, які були створені у Дрогобичі і Стрию, з цього часу перейшли на місцевий бюджет фінансування. Це свідчить про те, що по закінченні проекту служба не зникла, а продовжує існувати.
Два тижні тому ми мали літню школу для прийомних батьків. Прийомні батьки – це саме та ланка державної опіки над дітьми, яка найкраще знає про проблеми дітей. Я вважаю, що під час створення законопроектів щодо поліпшення опіки над дітьми, потрібно у першу чергу враховувати саме їх думки і пропозиції. Варто підкреслити, що механізм фінансування прийомних сімей, тобто виділення коштів на утримання дітей, з місцевого бюджету, поки що залишається не повністю розробленим і потребує доопрацювання. Це сповільнює процес створення прийомних сімей.
Узагалі в Україні уже робляться перші кроки щодо покращення опіки над дітьми-сиротами, приділяється більша увага сфері дитячого добробуту. Це помітно з указів Президента та уряду. Саме тому на цьому етапі дуже важлива ефективна співпраця недержавних організацій з органами місцевої влади. Хочу наголосити, що якою б успішною не була робота недержавних організацій, головну відповідальність за добробут дітей-сиріт несе держава. Тому у першу чергу потрібно вдосконалити законодавчі механізми, провести відповідну інформаційну роботу з державними працівниками на місцях, сприяти підвищенню їх кваліфікації у цих питаннях.



Скажіть, будь ласка, у якому становищі зараз перебувають державні заклади опіки і чи потрібно щось робити задля їх реформування?

У світі існує тенденція до реорганізації державних інтернатних закладів опіки. У Польщі 10 років тому усі недержавні благодійні організації, заявили, що солідарно проводитимуть роботу по ліквідації усіх інтернатів, і зрештою зробили це, хоча і державна підтримка їм у цій справі була немалою. Зараз у Польщі немає дитбудинків, у яких перебуває понад 40 дітей.
В Україні існує складна ситуація з реструктуризацією великих дитбудинків. Реформувати інтернатні державні заклади опіки за дітьми у нашій країні можна буде щонайменше за два роки. Хоча робота з реорганізації дитбудинків дуже важлива.
По-перше, це потрібно робити, бо маючи велику кількість дітей, як у деяких Львівських інтернатах, обслуговуючий персонал, хоч якими б фаховими вони не були, не в силі доглянути за кожною дитиною. По-друге, у вітчизняних інтернатах ми часто маємо справу з насильством, безпосередньо між самими дітьми та дітьми і викладачами. Я маю на увазі, як економічне, фізичне, так психологічне і сексуальне насильство. Розрізняти насильство у інтернатах дуже важко. Діти-сироти не вміють ділитися своїми почуттями, їм простіше замкнутися у собі. Для того, щоб викликати їх на відверту розмову, потрібна довіра, але, на жаль, вони не вміють довіряти людям.
Наразі в українських інтернатних закладах опіки перебуває 160 тис. дітей, тому реорганізувати їх так, щоб у кожному з них кількість дітей, згідно з державною нормою, не перевищувала 50 осіб, за один рік не можливо.
У Львівській області є тільки два дитбудинки, у кожному з яких перебуває більше 300 дітей, тому протягом одного року знайти, принаймні, відповідну кількість приміщень, щоб розформувати великі інтернативні заклади просто не можливо. До того ж будинки потрібно ще обладнати, забезпечити необхідною кількістю фахівців.
На жаль, у нашому суспільстві залишився ще радянський стереотип про те, що коли дитина потрапляє до державних інтернатних закладів, вона забезпечена усім належним, їжею, одягом, дахом над головою. Але це лише на перший погляд, адже після виходу з інтернатів виявляється, що молоді люди соціально дезорієнтовані, не вміють створювати власних сімей. Навіть після того, як у таких сім’ях з’являються діти, їх теж, як правило, віддають до дитбудинків.

У результаті дії цього стеріотипу у інтернатних державних закладах опіки перебувають здебільшого соціальні сироти, тобто діти, батьки яких не опікуються ними через свою матеріальну скруту, наявність шкідливих звичок чи інші причини.

Гал-info

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів