Архів новин

Павло Хобзей: «На Львіщині зникне близько десятка приватнтх шкіл та низка ВНЗ сумнівної якості»

Через три тижні розпочнеться новий навчальний рік, проте підготовка до початку навчання в освітніх закладах області тривала протягом літа: вищі начільні заклади приймали у свої лави студентів-першокурсників, школи отримували нові підручники, а у Міністерстві освіти і науки України дискутували про виплату заборгованих заробітних плат освітянам та методи боротьби з корупцією.

З яким арсеналом підходять навчальні заклади Львівщини до початку навчань знає начальник Управління освіти й науки у Львівській області Павло Хобзей, котрий погодився розповісти про стан підготовки освітніх закладів до нового навчального року.

Пане Павле, які зміни у навчальному процесі прогнозуються у зв’язку з переходом на 12-річну систему шкільної освіти у новому навчальному році? Які нові предмети будуть вводитися?

Основною відмінністю є новий курс навчання дітей п’ятого класу. Самі предмети фактично не змінюються. Проте деякі нововведення стосуватимуться предмету Історія України, де окремим розділом вивчатимуться події Помаранчевої революції і прихід третього Президента Віктора Ющенка. П’ятий-шостий класи — це перехід від початкової школи до вивчення основ певних знань для майбутньої освіти, базований на новий програмах.
Також розглядається доцільність існування класів-комплектів, у яких навчаються діти різних вікових категорій. Ми помітили, що у більшості випадків, рівень успішності дітей із класів-комплектів не гірший, а іноді навіть кращий, ніж у звичайних класах. У цьому випадку треба говорити не про доцільність функціонування класів-комплектів, а про професійний рівень педагогів. Безумовно, це набагато важче, потрібно володіти певною методикою викладання. Оскільки рівень успішності непоганий, ми розглядатимемо створення мережі викладання у класах-комплектах у відповідності до наявних коштів.


Чи надходила з Міністерства освіти й науки України вказівка щодо змін стосовно курсу християнської етики? Чи готові школи до таких нововведень?

Так, ми отримали наказ з міністерства, щодо курсу християнської етики. Цей предмет і надалі залишається невід’ємною частиною навчального плану, але вже зараз, після реакції Управління освіти Львівщини, громадськості та Президента Віктора Ющенка, ми маємо право викладати предмет „етику” за програмою „християнської етики” такою, якою її затвердили під час сесії обласної ради. Право на це мають ті області, в яких є відповідні програми для вивчення цих курсів, необхідний викладацький склад та рішення сесії обласної ради.
На Львівщині є понад тисячу педагогів, котрі пройшли спеціальні курси викладання християнської етики в інституті вдосконалення вчителів і мають право читати цей курс. Християнська етика це не катихизація, це міжконфесійний предмет, який навчає моралі. А кожна мораль повинна мати певну основу. Для української нації традиційною є християнська мораль, навколо якої будується національний світогляд, тобто це світоглядний предмет.
Той конфлікт, який у нас був, скажімо, наприкінці минулого навчального року зараз вирішений, ми викладатимемо християнську етику як основний предмет, а не як факультатив. Для тієї незначної кількості дітей, батьки яких не є християнами, ми забезпечимо можливість навчання курсу світської етики. Викладатимуть етику також у тих областях, які зараз не готові перейти до курсу християнської етики з певних причин. В Криму, очевидно, викладатимуть курс мусульманської етики, оскільки там інші релігійні переконання.

Як можна охарактеризувати ситуацію із забезпеченням підручниками для навчання за новими програмами?

Формально, Львівщина забезпечена підручниками на 100%. Однак, не всі підручники, замовлення на які формують школи області, виходять необхідним тиражем. Зрештою, кожен педагог самостійно вибирає за підручником якої редакції він зможе краще навчити учнів. Тому, деякі книжки вчителі пропонують придбати батькам школярів за власний кошт.
Зараз у шкільні бібліотеки Львівщини надходить досить багато підручників для старшої школи — це борги за минулий рік. Міністерство обіцяє, що до першого вересня будуть книги і для п’ятого класу, але, станом на восьме серпня, жодного підручника для цієї вікової групи школярів ще не надійшло. Не виключено, що у перші тижні навчання вчителі п’ятих класів викладатимуть предмети без підручників, однак, цю ситуацію Міністерство освіти й науки України обіцяє врегулювати.

Яка ситуація із виплатами заробітної платиосвітянам? Як змінилася заробітна плата в порівнянні з минулим роком, чи є заборгованість?

Зараз ніякої заборгованості по виплаті заробітної плати у нас немає. Залишилися виплати за минулі роки, котрі визнані державним боргом. Правда, у шести адміністративних центрах не вистачає коштів для виплати зарплати на грудень. Про це знають у Міністерстві і ми сподіваємося, що у зв’язку з цим до бюджету буде внесено відповідні зміни. Заробітна плата вчителів росте щоквартально, всередньому, на 7%, ці кошти передбачені у бюджеті.
Середня заробітна плата освітян у Львівській області становить 634 грн., для вчителів — це приблизно 500 грн. Згідно законодавства, рівень зарплати вчителів повинен дорівнювати середній заробітній платі у промисловості. Зараз цей показник становить близько 65-75% від норми.


Програми “Шкільний автобус”, “Кабінет”, Комп’ютеризація шкіл: що було зроблено протягом часу дії цих програм? Які ще програми будуть діяти? Що в рамках цих програм планується зробити? На скільки вплинуло підвищення заробітних плат вчителям на реалізацію цих програм?

Бюджет цього року є соціальним, тому 80% коштів бюджету розраховано на заробітну плату, 10-12% на енергоносії, 8% на харчування. Тому на розвиток цих програм у цьому році передбачено дуже мало грошей. Ми не змогли на обласному рівні профінансувати програму „Шкільний автобус”, але в попередні роки ця програма достатньо фінансувалася. Зараз є 58 шкільних автобусів у Львівській області, останній з них придбаний для Сокальського район у цьому році. Цього року було заплановано отримати ще 20 автобусів, але через реалізацію соціальних програм на це коштів виділяли дуже мало. Щодо комп’ютеризації шкіл з державної казни, ми не отримали ще надходжень, а з обласного бюджету плануємо залучити кошти на протязі четвертого кварталу.
На програму придбання автотранспорту для шкіл-сиротинців оголошено тендер і сподіваємся, що на День Незалежності ми віддамо ключі від автомобілів керівникам цих закладів. Ця програма в нас фінансується.
З першого вересня потрібно забезпечити безкоштовне гаряче харчування для школярів початкових класів.Проблема фінансування цих програм полягає у тому, що ми отримали борги у спадок від минулої влади: майно для шкіл привезли, а розрахувалися лише частково.

Віктор Ющенко пропонував у своїй передвиборчій програмі повереня до навчання за п’ятибальною системою оцінювання та десятирічної освіти. Чи доцільно це здійснювати?

Ні, недоцільно це робити. Я думаю, що така реформа не буде впроваджуватись.
Я, особисто, не поділяю таку пропозиції, тому що це відхід від Європейських стандартів. У цьому році міністр освіти та науки підписав Болонську декларацію, повернення до десятирічної освіти було б кроком назад. Якщо учні захочуть навчатися у Європейських вищих навчальних закладах, то після закінчення десяти класів вони навіть не зможуть туди вступити.
Що ж до оцінювання, я думаю. що дванадцятибальна система — це позитивне явище. Філософія оцінювання не змінилася, зімнилася лише шкала. Всі вже звикли до цієї системи оцінювання: і вчителі, і учні, і батьки. Її змінювати не варто.

Яка ситуація з шкільним харчуванням? Як проходить створення на базах шкіл власних харчоблоків? Чи виділояються з державної, обласної казни на це окремі кошти?

Є міністерська постанова про обов’язкове безкоштовне гаряче харчування школярів молодших класів. Я не вважаю таке рішення правильним, оскільки у школах навчаються діти різного достатку і не всі будуть користуватися цим харчуванням. Доцільно було б збільшити фінансування харчування для малозабезпечених та дітей-сиріт, а для інших дітей розробити врегульовану систему оплати. У малих сільських та деяких міських школах цю програму реалізувати буде неможливо через відсутність приміщень та грошей на закупівлю обладнання.

Чи відбувається зараз переатестація ВНЗ, хто цим буде займається, яка кінцева мета? Причини та резутьтати?

Є закон про вищу освіту, який зобов’язує підтверджувати можливість вищим навчальним закладом надавати освіту. Перевіряється наявність професорсько-викладацького складу, досягнення студентів. Є формальні вимоги, які стосуються нових комерційних, приватних навчальних закладів, філій, тому що на Львівщині є низка таких закладів, які продають дипломи, а відповідного рівня освіти не дають. Основним кроком у боротьбі з цим явищем є обмеження кількості закладів освіти, у яких буде дозволено працювати одному професору, доценту чи асистенту. В результаті реалізації цього корку я прогнозую, що багато ВНЗ та філій не зможуть виконати умови ліцензування та перестануть існувати. Лише Державна інспекція має право робити висновки про рівень надання освіти навчальними закладами, але своє бачення ми можемо подавати і говорити про те, які на нашу думку, філіали та заклади є сумнівної якості.


На якому етапі перебуває боротьба з корупцією в навчальних закладах? Комісія у боротьбі з корупцією, на скільки відомо,діє не зовсім ефективно. Які методи ефективної боротьби з корупцією ви можете запропонувати?

Я вважаю, якщо є факти корупції, то цим має займатися вже прокуратура. Дуже багато фактів, які розглядала комісія, які набули резонансу були вирішені. Вони стали показовим прикладом та засторогою для інших зловживань. Створення комісії було громадською ініціативою, котру влада підтримала. Я, у свою чергу, вважаю, що метод оприлюднення ганебних фактів зловживань у освітніх закладах не є найефективнішім способом боротьби з корупцією, треба використовуючи інші підходи. Перш за все, варто піднімати заробітну плату до рівня двох середніх зарплат у промисловості для викладачів ВНЗ і одної заробітної плати у промисловості для шкільних вчителів. Також необхідно зрівняти пенсійне забезпечення вчителя з держслужбовцем.
Щодо вступу, в наступному році на бюджетні місця будуть вступати лише учні, які пройшли зовнішнє тестування. Всеукраїнський центр тестових технологій буде проводити тести, і згідно з сертифікатами, виданими цим центром, ВНЗ будуть зараховувати у свої ряди студентів. Це є системна зміна, котра максимально унеможливлює зловживання при вступі.

Чи є якісь зміни відношення між державним та платним навчанням?

Важливе питання стоїть з вирішенням долі платних шкіл у Львівській області. Зараз таких нараховується 14, проте вижити зможуть не більше, ніж три-чотири. У цьому навчальному році вже не діятиме приватна школа „Орфей”, ліцензію цього навчального закладу ліквідовано через невиплату заробітних плат вчителям, брак спеціалістів та невиконання ліцензійних угод.
Однак, функціонування таких шкіл є потрібним, для того, щоб послабити напругу державного фінансування шкільної освіти. Разом із підвищенням зарплат, закономірно, що кількість приватних шкіл повинна збільшуватися.
У ВНЗ діє формула „50/50”, у цьому році це співвідношення буде дотримано.

Яка ситуація із забезпечення гуртожиткамистудентів і як планується вирішувати цю проблему?

Це велика проблема як вищих навчальних закладів, так і професійно-технічних училищ. Питання стоїть на контролі уряду та Президента, однак вирішення цієї проблеми є прямо-пропорційним фінансовим надходженням. Коштів на будівництво та ремонт поки недостатньо, однак сподіваємось на поступове державне врегулювання. Варто зазначити, що, все-таки, є гуртожитки, які забезпечують студентів хорошим місцем та гідними умовами проживання. Це гуртожитки Банківського інституту та Національного університету Львівська Політехніка.

Гал-info

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів