Архів новин

Світлана Когут: Ціни на житло у Львові будуть рости

«Обвалу» на ринку нерухомості Львова годі чекати. Нині молода людина чи родина може розраховувати максимум на «кавалєрку» з вигодами «по балкону», та й то у кредит. А маклери чи агенти з нерухомості не завжди бувають чесними. Про це та про інші «сюрпризи» купівлі житла у Львові – у розмові із засновником та директором агенції нерухомості «Галпрестиж» Світланою Когут.

- Пані Світлано, якою нині є середня вартість житла у Львові?
- Почнемо з найбільшого району у Львові - це Сихівський район. Коли йдеться про однокімнатну квартиру (а площі там гарні - 40-42 метри квадратні), то найдешевше житло (і це ми беремо «панельку») - це 60 тисяч у.о., причому це квартири зовсім без ремонту і з сантехнікою, як правило, радянського типу, а на підлозі, у кращому випадку, є лінолеум. Коли ж у квартирі щось зроблено - поміняна сантехніка, двері чи вікна - ціна, звісно, більша: така квартира у панельному будинку коштуватиме до 70 тисяч. Що стосується цегляних будинків - тут однокімнатні квартири, починаючи від 67 до 80 тисяч доларів. Звісно, залежить ця ціна від стану квартири. Щодо двокімнатних квартир - ціни, в середньому, від 70 до 120 тисяч у.о (ми далі говоримо про панельні будинки), в залежності від стану квартири і зробленого у ній. Коли ж говорити про квартири у цегляних будинках - зрозуміло, суми більші.

- Наскільки за останній час зросло в ціні львівське житло і де найбільше?
- За останні півроку ціни на квартири на Сихові дуже виросли. У минулому році однокімнатну квартиру у цьому районі можна було купити за 45-55 тисяч у.о., дво- та трикімнатні в цегляних будинках, залежно від площі, - 75-135 тисяч доларів, чотирикімнатні - від 150 тисяч і далі. Щодо центральної частини міста - тут ціна на квадратний метр зросла, щонайменше, удвічі. Змінилось і саме ставлення громадян до того, а що, власне, вони купують. Якщо раніше більше звертали увагу на ремонт, сьогодні, зазвичай, купують стіни. Звісно, є люди, які хочуть тільки з ремонтом, але, зважаючи на постійний ріст цін на будівельні матеріали, вартість такого житла теж збільшується.
Як уже згадувала, дуже «виріс» Сихів. Якщо минулого літа трикімнатна квартира площею 65 квадратних метрів коштувала 73-76 тисяч доларів, то зараз така квартира коштує мінімум 100 тисяч у.о. І то - на сьогодні таких квартир залишилося небагато, більшість з них вже вартує 110-115 тисяч! І це лише «панелька»! Цегляні будинки «йдуть ще далі». Зараз квадратний метр у цегляному будинку на Сихові вартує від півтора тисячі доларів.

- Та все ж, у якому районі міста квартири коштують найдорожче?
- Найдорожчим районом у Львові вважається, звичайно, центр міста. Це Галицький і Личаківський райони. Загалом у нашому місті є кілька найдорожчих вулиць (особливо це стосується помешкань на перших поверхах, які можна викупити під бізнес) - це вулиця Дорошенка, проспект Свободи, проспект Шевченка. Окрім цього, суттєво «пішла догори» Личаківська. Особливо «кусаються» ціни, коли хоча б одне вікно квартири виходить на вулицю. Наприклад, ціна квадратного метра у такій квартирі на Дорошенка може сягати навіть 12 тисяч у.о., нижня межа - 6 тисяч доларів за квадратний метр. Щодо решти центральної частини міста (не на першому поверсі), то ціна метра квадратного, в середньому, тут сягає двох тисяч у.о.

- На вашу думку, що найбільше впливає на такий ріст цін на житло?
- Дуже важко сказати, що найбільше впливає на ціну квартир. В принципі, за останні три місяці на ринку нерухомості Львова відбувається справжній хаос, якесь стихійне лихо - люди купують буквально все! Можливо, таке діється тому, що львів'яни почали більше брати кредити. Коли ще роки два тому до кредитів наші громадяни мали упереджене ставлення, сьогодні все змінилось: багато хто має можливість легально працювати тут, в Україні, і може показати легальні доходи. Є також багато людей - не галичан - які купують нерухомість на перших поверхах під банки, магазини тощо. Повірте, це теж впливає на загальну картину цін. Окрім того, не секрет, що вкладати гроші у нерухомість значно вигідніше, ніж на депозит. І багато людей так і робить.

- А якою є ситуація з первинним ринком житла? Чи збільшився тут попит?
- Попит, звичайно, є на все. Але справа в тому, що багато агенцій (і наша в тому числі) не займаються первинним ринком. Бо тут ти ніколи не можеш знати кінцевого результату - коли буде зданий будинок, якою по ціні буде остаточна залишкова вартість цього житла, і коли в часі людина реально отримає свідоцтво на право власності. І ти насправді цього не можеш знати, бо часто забудовники самі не можуть сказати чіткого терміну, то ж виходить, що ти обманюєш клієнта. Адже були такі випадки, коли люди, заплативши гроші, реально чекали півтора-два роки на отримання документів на право власності. Тому, скажу чесно, це ризикована справа.

- На що реально може розраховувати молода людина чи родина, яка хоче придбати мінімальне житло? Звичайно, коли ми говоримо про мінімум - тут йдеться про кредит.
- «Кавалєрка». Сьогодні це найдешевше житло і такі квартири у нас йдуть найшвидше. Наприклад, «кавалєрка» у 15-16 квадратних метрів у ближньому центрі коштує мінімум 32 тисячі у.о. (до слова, у більшості із них немає ванни, а туалет - по балкону). І коли говорити про кредит - потрібно мінімум 20 тисяч на початковий внесок плюс на усі офіційні витрати.

- При купівлі квартири сьогодні практично нереально обійтися без послуг посередників. Як багато таких у нашому місті? І як не «нарватися» на не зовсім чесну агенцію?
- У Львові більше 200 агенцій нерухомості. Плюс ще стільки ж приватних підприємців, котрі цим займаються. Плюс таке саме число так званих «чорних маклерів». Що стосується агенцій, в першу чергу, треба вибрати ту агенцію нерухомості, яка б мала постійне місце прописки. Далі клієнт має право перевірити усі установчі документи, котрі б свідчили, що ця агенція має право займатися ріелтерською діяльністю. І, звичайно, мусять бути рекомендації. Повірте, достатньо один раз провести добре угоду і колишній клієнт приведе до тебе ще десять нових клієнтів.

- А коли така ситуація: ти обрав квартиру, хочеш лише цю квартиру і все, а про агенцію нічого не знаєш. Як бути тоді?
- Знову ж таки, слід вимагати документи - як і самої агенції, так і на квартиру, що ви обрали. Клієнт має прийти в агенцію, обов'язково познайомитись з її директором і вимагати зустрічі із господарем (бувають такі агенції, які просто мають ключі від квартир - клієнт не знає реального господаря і не може знати, чи ціна, яку хочуть за квартиру, є такою, як встановив власник). І коли тобі відповідають щось на кшталт «Ми такого не практикуємо» - відразу треба сказати «Дякую. До побачення».

- Чи трапляються випадки шахрайства серед маклерів? Які з них є «класичними»?
- Традиційний варіант - коли маклери продають квартири за дорученням. Ціни на ці квартири, відповідно, вищі, ніж встановлені господарем. З іншого боку, часто самі господарі (побачивши, що їх квартирою зацікавились потенційні покупці) збільшують ціну після попередніх оглядин житла. Ми мали такий випадок буквально вчора: клієнтам сподобалась однокімнатна квартира за 65 тисяч, ми зателефонували господарям і заявили про готовність дати завдаток, а у відповідь почули: «Ой, а ви знаєте, ми вже хочемо за неї 68 тисяч...». Але ж ми її дивились ще за 65! І найгірше, що у цій ситуації ми нічого не можемо зробити. Тобто, дуже часто звинувачують агентів з нерухомості - мовляв, ми завищуємо ціни. Ні, це неправда. Як правило, господар, який просить оцінити квартиру, сам знає її вартість і у 99% випадків сам встановлює завищену ціну. Окрім цього - ми є посередники, які зацікавлені виконати свою роботу і отримати комісійні.

- До слова, якими є ці комісійні?
- Комісійні не є сталими. Максимум - це 5% від вартості житла. І коли ми бачимо, що людина не є соціально забезпечена і їй ледве вистачає грошей - ми завжди погоджуємося на менший відсоток. Немає такого принципового, що 5% і все. Звісно, бувають випадки, коли клієнт не торгується за відсоток і навіть винагороду дає за добре виконану роботу. Це завжди приємно. Хоча, я вважаю, що неправильною є позиція, коли нам за квартиру платить лише той, хто її купує. Господар, який виставляє квартиру на продаж, може співпрацювати не з однією агенцією, і ми, припустимо, витратимо на нього місяць-два. А продасть житло інша агенція. Це теж не справедливо.

- Можливо, трохи незручне питання. Чи можна і чи доцільно сьогодні позбутися посередників, адже це лише зайві витрати?
- Не погоджуюсь з цим. Коли людина платить, скажімо, 100 тисяч за квартиру, думаю, три тисячі вона завжди знайде, щоб перестрахуватися. Бо під час купівлі квартири є багато підводних каменів (під час чи після підписання угоди), про які людина може не здогадуватися. Казуси можуть виникнути під час передачі готівкових коштів у нотаріуса - всяке буває. Тому краще довірити ці справи агенції, яка виступає гарантом і може перевірити усі необхідні документи.
Був один такий випадок. Покупець без посередника прийшов до власника квартири, а власник насправді виявився квартирантом, який це житло винаймав. Так за два-три місці він назбирав кільканадцять тисяч завдатку під розписку і пропав. Класична схема.
Інший варіант - люди виставили на продаж квартиру, взяли завдаток, а за місяць відмовились продавати. Гроші, звичайно, повернули. Але ж покупець втратив багато часу, вже мав відповідні плани на цю квартиру тощо... А у кожній агенції є попередній договір авансу - де чітко виписані обов'язки кожної сторони.
Тому, я переконана, що на даному етапі посередники потрібні. Інша річ - не у такій кількості. Повірте, далеко не кожен може бути ріелтором - це величезне психологічне навантаження і праця зранку до ночі.

- То, може, доцільно створити єдину міську біржу нерухомості?
- Це щось подібне, якби була одна поліклініка у м. Львові. Ви уявляєте, якими були б там черги і якою була б якість роботи лікарів, котрі обслуговували б по тисячі пацієнтів на день? Що з цього вийшло б?.. Така біржа була б монополістом, це теж не позитивний момент. Ще раз повторюю - я розумію, що сьогодні ціни на житло у Львові є нереальними.

- Пані Світлано, чи можливий нині обвал на ринку нерухомості Львова, про який іноді говорять?
- Найближчі два роки ціни на житло у Львові будуть рости. У нас мало будується, повільно будується. А діти виростають і кожен хоче жити окремо... Єдине, за кілька років житло у Львові стане настільки дорогим, що вигідніше буде взяти собі 3-4 сотих землі за містом і збудувати там маленьку хатиночку. Та й приємніше, мабуть, буде жити в селі у власному, хоч і маленькому будиночку, ніж у дорогій квартирі. Словом, іде усе до того, що люди у нас будуть жити «на оренді», як і практикує багато країн Європи.

zaxid.net

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів