Архів новин

Олекса Гудима: Новий нафтопереробний завод в Україні — питання енергетичної безпеки держави

Зростання цін на нафтопродукти продовжується. Усі знають, що відбувається, і прогнозують наслідки, але ніхто не пояснює причин. Про причини різкого зростання цін на бензин та інші нафтопродукти розповів „Гал-info” народний депутат України, член комітету ВРУ з паливно-енергетичного комплексу, обраний у 2004 році у Верховній Раді головою спеціальної тимчасової комісії з питань розслідування діяльності Кременчуцького та Наддвірнянського нафтопереробних заводів Олекса Гудима.

Пане Олексо, то чому в Україні знову занепокоєні підвищенням цін на нафтопродукти?

Найперше варто розібратися з тим, що є, як на мене, погано. А погано є те, що багато політиків, які впливають на ринок нафтопродуктів, є реально лобістами російських інтересів. Таких політиків дуже багато у Верховній Раді, їх дуже багато в уряді, їх дуже багато у Секретаріаті Президента.
По-друге, є дуже багато політиків, які безпосередньо продовжують займатися нафтовим бізнесом. Вони є власниками, співвласниками, акціонерами деяких нафтопереробних заводів. Я відверто можу сказати, що не стільки свого часу підтримував Ігоря Єремєєва, як Дрогобицький нафтопереробний комбінат, але коли я тепер чую, як голова фракції Народної аграрної партії Єремєєв альтернативно погрожує, що зупинить завод у тому разі, якщо держава не буде повертати ПДВ, я таких погроз не розумію. Це за межами здорового глузду і за межами тої політики і тої ідеології, яку я сповідую.
Третя засадничо погана річ, яка впливає на ринок нафтопродуктів, це Антимонопольний комітет України. Олексій Костусєв сьогодні є головним піарником у партії «Союз». Я вважаю, що це помилка Президента і помилка Прем’єр-міністра, що вони ставляться до Антимонопольного комітету та до самого Костусєва як до священної корови в Індії. Уявляють, що він недоторканий. У травні минулого року, коли була найбільша криза на ринку нафтопродуктів, Костусєв визнав, що була змова нафтотрейдерів, а зараз тих, хто визнає, що така змова була, серед політиків переважна більшість. Тут і Юлія Тимошенко, і я у Верховній Раді маємо однакові погляди і знаємо, що усі відповіді на питання треба шукати в російських інтересах. І в економічних, і в політичних. Тобто Росії і економічно, і політично вигідно, щоб в Україні була нестабільність у першу чергу на ринку нафтопродуктів.
Сьогодні з шести нафтопереробних заводів в Україні три знаходяться в повній власності російських компаній (Херсонський, Одеський і Лисичанський). У Кременчуцькому близько 50 % російських грошей, групі Коломойського належить «Нафтохімік Прикарпаття» і тут взагалі невідомо, чи це є українська, чи це є єврейська, чи це є інтернаціональна ліберальна компанія, якій наплювати на національні інтереси, їм головне заробляти гроші. І виходить, що тільки один нафтопереробний завод в Україні, Дрогобицький, контролює українська група Єремєєва, якого десь можна назвати українським олігархом.

Чому виникають усі ці проблеми?

Основна проблема у тому, що Україна ще досі не виробила енергетичної стратегії, чи хоча б головних її напрямків. Ми мусимо мати відповідь на це питання не в коментарях Тимошенко, Ющенка, Кінаха, Івченка чи Плачкова, а у цій стратегії. Адже дуже часто ми чуємо діаметрально протилежні коментарі. До прикладу, Ющенко каже, що треба будувати нафтопереробний завод, Тимошенко каже, що треба будувати завод, Гудима каже, що треба будувати завод. Натомість Івченко, Порошенко і Кінах говорять, що не треба будувати завод. Це не є відповідь команди. Такі програми має затверджувати через закон Верховна Рада або основні напрямки через постанови може затвердити уряд. Юлія Тимошенко не справляється з усіма відповідальними ризиками, які є в державі. Не в силу некомпетентності, а в силу перенавантаження.
Тимошенко обіцяла, що хоча б основні напрямки цієї стратегії будуть затверджені в травні, але сьогодні серпень і нічого немає. І не буде до травня наступного року, бо сьогодні уряд разом з Верховною Радою переходять у виборчу кампанію 2006 року. Енергетична стратегія не може бути прийнята поки не сформульовано економічну стратегію, а її наразі немає і немає через те, що кожна політична сила має свої погляди на формування економічних пріоритетів. А справа в тому, що немає парламентської більшості, зібраної не за Помаранчевою революцією, а на основі спільного бачення та розуміння ідеологічних пріоритетів. А відтак нове бачення та стратегія будуть сформульовані лише у травні наступного року, коли буде сформований новий склад парламенту.

На Вашу думку, як можна виправляти ситуацію?

Сьогодні про жоден цивілізований ринок нафтопродуктів в Україна не може іти мова тому, що у сусідній Польщі є забезпечена згідно з енергетичною хартією диверсифікація джерел постачання нафти. Польща дістає нафту з кількох джерел, серед них Норвегія та країни Африки. Польща чує себе впевнено і поляки можуть вільно говорити, що реагують на коливання ціни на нафту на світовому ринку. Україна собі такого не дозволить, тому що на 90 % ми залежимо від росіян. Якщо так, то нічого дивуватися, якщо ціни на нафтопродукти в Україна часом ставатимуть більшими, ніж світові. Так може статися через змову російських нафтових трейдерів. Незважаючи на всю цю залежність, Україна мусить робити очевидні кроки.
Очевидним кроком може бути рішення доставляти в Україну, закуповувати каспійську нафту, тобто робити ще одне джерело. Своєї нафти ми маємо чотири мільйони тон, решта — з Росії. Ми зняли мито на імпорт світлих нафтопродуктів і сьогодні уряд може закуповувати ці продукти з Польщі, з Литви, робити певні інтервенції. Але все це — тільки допоміжні фактори.

Це не є диверсифікація?

Не диверсифікація. Це не вихід — купувати нафтопродукти, адже ми втрачаємо бюджет, бо нафтопереробні заводи стоять. Можна сказати, що ми можемо взагалі закрити свої заводи, закуповувати нафтопродукти світової якості, світлі нафтопродукти завозити танкерами з Середземномор’я через Босфор, закуповувати щось у Польщі... Але це помилка! Заводи — це робочі місця, це є бюджет. Тобто нам треба мати свій нафтопереробний завод.

Але ж ми не маємо стратегії і ще немає точної впевненості, де його треба будувати?

Завод треба будувати вже сьогодні, навіть не маючи стратегії. Де його будувати — не важливо: в Одесі, в Бродах чи в Феодосії... Головне, що цей завод має бути негайно збудований. Мають бути взяті кредити американські, бо завод треба будувати не російський, не український, не польський, а високотехнологічний з переробкою 90 %. Він має бути орієнтований на переробку каспійської нафти.
Я завжди стверджував, що нафтопровід Одеса-Броди та нафтовий термінал потрібен не стільки для Європи, як вважали деякі посадовці, а насамперед для енергетичної безпеки України. Якщо б Україна щороку закуповувала два мільйони тон каспійської нафти, то це б суттєво вплинуло на ринок нафтопродуктів. Це б складало біля 20 % ринку і співвідношення б змінилося. Тобто 15 % ми б забезпечували власної нафти, 20 % — каспійської, ще 20 % закупили б світлих нафтопродуктів і російська частка ринку становила б 50 %. Це ще дуже багато, бо в Європі вважають допустимим бути залежним менше ніж на третину, але нам ще до третини дуже довго і треба робити якісь кроки. Ми мусимо закуповувати каспійську нафту. Потім ми утворимо мережу продажу і вплинемо на ринок нафтопродуктів. Це треба було робити ще вчора чи позавчора.

Чому ж цього не робили?

Я вважаю, що був великий спротив. Спротив найперше таких потужних російських компаній як „ТНК” та „Лукойл” на політику в Україні. Треба стверджувати, що вплив фінансово-промислових груп Російської Федерації на голову партії Промисловців і підприємців та першого віце-прем’єр-міністра Анатолія Кінаха дуже великий. У команді Кінах — це людина, яка маневрує між національними інтересами і лобіюванням російських інтересів.

Чи спричинить підняття цін на нафтопродукти кризу чи проблеми у сільському господарстві?

Це не є проблема. Стрибок цін не є такий, як минулого року. До того ж, усе контролює Боженька. Боженька дав урожай і якщо уряд зможе правильно організувати систему закупівель у сільгоспвиробників і не дасть отримати левову долю прибутків зернотрейдерам, то все вирішиться.
Усі ці зернотрейдери, нафтотрейдери — це групи, які нещодавно були причетні до Кучми, до Медведчука. І ці групи сьогодні ще досить сильні, а уряд бореться проти таких впливів. Якщо сільгоспвиробники зможуть отримати додаткові прибутки за рахунок розумного продажу зерна, то вони обов’язково компенсують підвищення цін на нафтопродукти.

Як, на Вашу думку, вплине зупинка трьох нафтопереробних заводів на ситуацію з цінами на нафтопродукти в Україні?

Переоснащення — це у першу чергу економічна вигода для власників заводів, яка не має жодного відношення до енергетичної безпеки держави. Я вважаю, що зупинка таких заводів може бути підготовкою нового наступу російських нафтопереробників на Україну. І не потрібно тут політичних аргументів. Уже Янукович не проходить, не так стоїть питання російської мови і ЄЕП уже не так впливає на український народ, тому єдине, чим можна розгойдати ситуацію в Україні, — це нафтові та газові питання.

Над чим першочергово у цій галузі має працювати Антимонопольний комітет?
Антимонопольний комітет має бути розпущений, Костусєв має бути звільнений і має прийти людина, яка буде щоденно дбати не про передвиборчу кампанію, а про національні інтереси. Як може бути таке, що три місяці тому Костусєв видав, що власники російських НПЗ контролюють 67 чи 70 % ринку, а він уже котрий рік голова Антимонопольного комітету? Про ці речі я вже втомився кричати.

Чи може стати підвищення цін на пальне поштовхом до розширення мережі АЗС і комплексів?

Серед вторинного ринку щодо мережі АЗС ми маємо більш-менш ринковий характер, тобто ми маємо в Україні вже достатньо диверсифіковану систему заправок. Але ж вони отримують пальне від тих нафтопереробних заводів. Мережа заправок розвивається динамічно, є достатня присутність на ринку великої кількості мереж. Проте, якщо ми таки станемо працювати з каспійською нафтою на новопобудованому заводі, то нам потрібна буде мережа заправок, орієнтованих на каспійську нафту. Заправки — той сегмент ринку, який у нас є достатньо врегульованим, простим і відповідає європейським стандартам. А відтак говоримо про те, що в Україні є десятки власників мереж автозаправок, а власників нафтопереробних заводів є тільки два і чекати якоїсь змови на рівні продажу нафти не варто, а от з переробкою гірше…

До якої межі може відбуватися підняття цін на пальне?

На це питання я не можу конкретно відповідати тільки через те, що мушу визнати: Україна в значній мірі залежить від цін на світовому ринку. Але на нас світовий ринок впливає тільки через Росію, через експортне мито, яке підвищують кожного місяця. Але ми не можемо очікувати від Росії адекватної поведінки до ситуації на світовому ринку. Тому що це Росія, тому що вона — монополіст, вона може вести себе неадекватно. І що нам бідним робити? Ми ж залежні на 90 %!
Якщо на світових ринках нафта і надалі буде дорожчати, то це означає, що і в Україні буде зростання цін. Але це буде плавне підняття на 3-5 % аналогічно до підняття цін на світовому ринку, бо Росія свого не упустить. Було б добре, якщо Росія не упустить свого відповідно до світових цін, але ж було вже два рази так, що Росія встановлювала ціни для України вищі, ніж на світовому рику. Ми говоримо про можливість такої політики напередодні виборчої кампанії. Зіпсувати настрій Ющенкові, Тимошенко, збурити електоральні ніші на користь тих політичних сил, які хочуть зближення з Росією — це і є головна загроза можливості підняття цін на світлі нафтопродукти виключно з кремлівського фактору.

То ми можемо передбачати такий стрибок цін напередодні виборів?

Можемо. Цілком можемо. Це є дуже ймовірно. І Україна до цього не готова. Треба починати готуватися зі зменшення залежності від поставок російської нафти. Це все дуже просто.

Чи можна сподіватися, що з підвищенням цін на нафтопродукти до світового рівня їх якість покращиться?

У зв’язку з тим, що автозаправки належать іншим власникам ніж нафтопереробні заводи, тут діють закони України і світу про певну якість продукту. Звичайно, під час буму є велике бажання додавати, розбавляти, але це держава може контролювати. Для цього є відповідні установи і чиновники. Але чиновників можна купити, купити одного, другого, третього і ми це спостерігаємо. Це є ситуація кричуща: бензин є неякісний, але в один момент чарівною паличкою цього не змінити. Це те ж саме, як на стихійних базарах вимагати якості продуктів. Для зміни потрібен час.

Гал-info

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів