Архів новин

Скасування ДАІ — провокація з метою перетворення міністерства транспорту на силову структуру — Ігор Пилипчук

У Міністерстві Внутрішніх Справ триває реформаційний процес. Кадрові „чистки” на Львівщині не стали ні для кого несподіванкою. На що варто сподіватися від нового керівництва, чи можна успішно реформувати провохоронні структури, змінивши перших керівників? На ці питання відповідав перший голова Спілки офіцерів України, колишній керівник Підрозілу по боротьбі з організованою злочинністю УМВСУ у Львівській області, колишній заступник голови Парламентського комітету по боротьбі з організованою злочинністю, депутат Верховної Ради третього скликання, експерт у правоохоронній тематиці Ігор Пилипчук.

Пане Ігоре, як ви можете охарактеризувати реорганізацію міліції на Львівщині?

Я зможу повірити початку реорганізації правоохоронних органів тоді, коли вже почнуться реальні справи. Мені сумно слухати, коли я більше ніж з десятьох джерел отримаю інформацію, котра стосується підкидання гранат студентам напередодні Помаранчевої революції, мене цікавить чому журналістські кола не добиваються від правоохоронців пояснень що ж все таки було із газетою „Поступ”? Адже на це є достатньо часу. Чому люди причетні до тих чи інших зловживань, особливо це стосується відкріпних талонів, сьогодні працюють в органах, або пішли у відставку і отримують пенсію в кілька раз вищу ніж колишні працівники міліції? Чому талановитих, ініціативних працівників міліції змушують іти у відставку не по своїй волі? Мало того, їх ще й переслідують. Якщо буде видно результати вирішення хоча б тих питань, що стосуються Львівщини, хоча для цього достатньо максимум десять днів, тоді можна буде вірити, що реорганізація проходить, що міліція створена для захисту людей. Нехай нове начальство міліції назве імена Львівських керівників правоохоронців котрі понесуть відповідальність за збір відкріпних талонів.
Сьогодні правоохоронні органи „затравлені”, всі в очікуванні: що буде завтра? Я такі факти приводжу, маючи на це моральне право, тому що я вів до адміністрації Президента 200 працівників міліції, щоб недопустити силового втручання з боку готових до радикальних дій внутрішніх військ. Сьогодні цих працівників переслідують.

Чому саме Віталій Максимов став керівником міліції на Львівщині?Хто лобіював його кандидатуру? Чи має він належний досвід у вирішенні проблем, котрі найбільше дошкуляють Львівщині?

Яка різниця, чи то буде Максимов, Петров чи Сидоров? Не в цьому зараз головна проблема. Ну, Віталій Максимов свого часу працював начальником УМВСУ у Тернопільській, Закарпатській областях. Хто приймав рішення? Безумовно, що й міністр, і РНБО. Шкараду треба було негайно міняти у зв’язку з тим, що він не виконав поставлених йому завдань, не мав відповіді на запитання Президента.
Що зміниться — час покаже, але я схильний вважати, що на Львіввщині є люди, які заслуговують на те, щоб сьогодні посада начальника УМВСУ області була обговорена в обласній раді. Я вважаю, що така людина як Михайло Ваврин достойна, вік та досвід дозволяє очолювати управління такого рівня, і такі люди є у кожній області. Приймаючи такі рішення, варто було б хоча прислухатися до їхньої думки.
Я не можу давати оцінку ні професійних, ні людських якостей Віталія Максимова, бо я з ним не знайомий. Але наголошую, яким би не був потужним керівник (інтелектуально, фізично, професійно) результату його робота не дасть, коли в нього не буде нормальної команди. Я хочу побачити всіх тих людей, котрі у нього будуть заступниками і готовий за 50 днів викликати його на дебати. Я не маю на увазі, що Максимов не впорається із поставленими завданнями, просто хочу побачити результати роботи. Якщо він сформує команду з працівників, котрі здобудуть авторитет у рядового складу та середньої ланки керівницітва, тоді можна очікувати здобутків.
Ну ,скажіть, будь ласка, який сьогодні авторитет, і як може керувати Львівською міліцією Михайло Курочка? Якщо людина не працювала на слідчій, оперативній роботі, не має досвіду, не закінчила академію Внутрішніх справ вона не може керувати.
Я скептично ставлюся до міліцейських звітів про розкриття злочинів на 90%, 95%. Зараз у структурах МВС є низка відділів, всі борються, а де результат? Міліція не може навчитися контролювати ситуацію. Громадянину не цікаво який ступінь розкриття того чи іншого злочину, коли він боїться після 9-ї вечора вийти на вулицю.

Богдан Шкарада — помічник міністра Внутрішініх справ. Що це за посада? Чи матиме він вплив на міліцію Львівщини, чи, можливо, це „почесна” посада до пенсії?

Я про такі посади дізнався лише недавно, тому не можу сказати що це за посада, атестована чи не атестована. Про це сьогодні й ніхто не говорить. Я не виключаю, що через три місяці Віталій Максимов стане ще одним помічником міністра нунтрішніх справ. Коли, свого часу, я працював у міліції, таких посад не було. Можливо, потрібно, щоб такий працівник реально оцінював ситуацію, але для чого ж тоді начальник УМВСУ у Львівській області? Значить, є певна недовіра і дублювати чиїсь обов’язки я не вважаю доречною справою.

Існує легенда про безсмертя італійської мафії. Що можна сказати про „живучість” організованої злочинності Львівщини?

Злиття злочинного світу із структурами МВС тепер досягло апогею. Вже сьогодні капітал легалізовано, у багатьох виданнях можна побачити можновладців разом з авторитетами злочинного світу. Мені шкода тих чесних працівників органів Міністерства внутрішніх справ котрі працюють, володіють величезним багажем інформації про злочинну діяльність корумпованих елементів, але бояться її оприлюднювати. Мені шкода тих працівників міліції, котрі думають як би лиш досягнути того 20 річного стажу, отримати достойну пенсію та скоріше піти.
Що ж до італійського злочинного світу: Мафія є мафією, реально, можна оцінювати методи протидії. Я, свого часу, проводив розслідування за кордоном і можу порівняти, що рівень професійності наших працівників є набагато вищим Правда, наші міліціонери працюють без оперативно-технічних засобів, в умовах „кам’яного віку”, тому я схиляю глову перед тими, хто ще намагається боротися із злочинцями в таких умовах.


Нещодавно Президент України підписав указ про скасування ДАІ. Чи не перевищив при цьому Ющенко своїх повноважень, скасувавши ДАІ?

Я б інакше висловився: Ющенко не мав право, згідно із діючою нормативно-законодавчою базою, скасовувати ДАІ. Але те, що стало очевидним як складається ситуація, швидше всього, змусило піти Президента на такий радикальний крок. Це рішення стало ясним прикладом того, що реорганізація в цій структурі не проходила взагалі.
Мені важко зрозуміти, як керівником ДАІ може бути призначена людина, яка не є громадянином України? Знаючи вузький профіль, начальники ДАІ ставали на чолі обласних управлінь МВС.
А це, очевидно, робилося не просто так. Автоінспекція, свого часу, знаходилась у структурі міністерства транспорту України. Чи не виникне так, що Євген Червоненко забажає повернути собі таким чином вже реорганізовану службу?
Тим більше, я вважаю, що міністерство транспорту вже є силовим відомством. Мені багато хто заперечує, але ж залізничні війська зараз знаходяться в підпорядкуванні міністернства транспорту України. І я не виключаю, що таку провокацію зроблено не з метою реорганізації МВС, а щоб передати цю службу в інший підрозділ, до Євгена Червоненка. Це моє бачення.
До прийняття нової законодавчої бази ДАІ й надалі зобов’язана виконувати свої функції, хто ж буде виїзджати на дорожньотранспортні пригоди? Я, у своїй практиці, можу привести десятки прикладів, коли працівникам ДАІ варто подякувати. Оперативники автоінспекції успішно співпрацювали зі мною при розробці планів по затриманню злочинців. Я б не вимальовував би ДАІ однобоко, лише з негативу, тим більше, сам колись починав працювати у Галицькому районному відділі, в підрозділі ДАІ. Там працювало четверо професіоналів, відповідальних працівників. Мова мала б іти про скорочення, а не скасування. Ліквідація ДАІ — це абсурд і, в деякій мірі, злочин. Я передбачаю, що це лише привід передачі служби у відання міністерства транспоту України.

Крадіжка автомобілів це хронічна проблема Львівщини, чи є на це якісь ліки?

Ця проблема є по всій Європі. Кримінальна відповідальність повинна бути значно вищою. На Львівщині до позбавлення волі присудили лише 4-5% автомобільних злодіїв, більшість були умовно покарані і не отримали гідних покарань.
Такі методи використали у боротьбі з автокрадіжками в Узбекистані та Грузії. Там автомобільних крадіжок практично немає, і всі автозлодії масово мігрують в Росію та Україну.


Що таке міліція місцевого самоврядування? Чи здатна вона буде регулювати ситуацію на місцях?

Я є одним із співавторів закону про міліцію місцевого самоврядування. Така міліція потрібна, але для впровадження у дію необхідний плавний перехід. За кордоном їх здебільшого називають шерифами. Цю посаду може очолити людина, котра від п’яти до десяти років працювала в оперативній слідчій роботі, котра має авторитет у місцевої громади.
Відповідно, має бути підписаний контракт про термін виконання обов’язків, матеріальний і соціальний захист. Кожну кандидатуру потрібно затверджувати на сесії міської ради, як результат конкурсної системи. Проет закону, котрий ми бажаєм втілити, передбачає створення національного бюро розслідувань. Такі гілки правоохоронної системи зменшать корупійну діяльність.

Як працює Служба внутрішньої безпеки? Чи можна визначити критерії її діяльності?

Служба внутрішньої безпеки — це, перш за все, захист працівників правоохоронних органів. Я бачив як зароджувалася ця служба, працював з її керівниками у напрямках попередження, застереження щодо співпраці з корумпованими елементами. Тоді ще це допомагало... А тепер, як я вже говорив, злочинці та міліція побраталися і зрослись мало не в одну структуру. Тим не менше, працівники міліції залишаються незахищеними: кілька років тому пропав безвісти молодий слідчий, лейтенант що тільки но приступив до роботи.
Після цього було переслідувано працівників міліції, котрі проводили з ним останній вечір, двоє з них були поранені. Аналогічний випадок стався у Волинській області, і ,виявляється, пропавші безвісти слідчі були знайомими.
На Львівщині є ще цілий ряд таких таємничих зникнень та вбивств, керівництво міліції такі факти намагається приховати. Тоді я інколи замислююсь над тим чи знають вони, взагалі, про ці нерозкриті справи?

Що кокретно, на вашу думку, варто змінити у правоохороних структурах, щоб забезпечити довіру громадян?

Я пропонував би такі важливі пункти:
- прийняття та введення в дію нормативно-правової бази по створенню міліції муніципального керування;
- створення єдиного слідчого комітету, бо сьогодні слідством займається ряд структур: СБУ, податкова, міліція. Слідчий комітет повинен бути єдиним органом;
- Створення національного бюро розслідувань, як структури, котра б займалася особливо важкими злочинами;
- Скорочення непотрібних служб, де на одного працівника є, принаймні, три начальники, зміцнити центр керування;
Сьогодні ми маємо ряд абсурдних фактів, як от створення податкової поліції у 1997 році, тоді як законодавча база щодо діяльності цієї структури була створена на рік пізніше. Елементи корупції зароджуються тоді, коли правоохоронці не можуть гарантувати безпеку свого життя, честі, бізнесу, близьких. Я вирішив піти з політики, зараз займаюся власним бізнесом, тому я знаю як його втілювати. Можна провести невеличкий експеремент: пройтися по восьми-десяти торговим точкам і дізнатися, що протягом тижня тут були податкова області, міста, району... Тоді власник скаже: „Слухай, краще я стабільно буду платити одній структурі, але щоб мене не чіпали”. Вже очевидним став той факт, що кримінальні елементи швидше договорюються про контроль за об’єктом ніж правоохоронці вирішують справу.
Мені просто шкода тих декларацій Президента, де він говорить про єдине вікно, єдину позицію...Візьмем, наприклад,підбір кадрів у ту ж Верховну раду: „Водій ВРУ вчинив серйозне ДТП, в результаті чого загинув олімпійський чемпіон Береш, ситуація пов’язана із віце-спікером Мартинюком. Як виявилось потім — водій раніше судимий за згвалтування. Яким же чином він міг попасти на роботу в парламент? В нього ж непогашена судимість? Така ситуація виникла й по тому ж таки Віктору Януковичу, і це непоодинокі факти.

Гал-info

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів