Архів новин

Олександр СЕНДЕГА: Набридло шукати компроміси

- З якими відчуттями Ви залишаєте посаду? Чи відчуваєте вже ностальгію за тими справами, які Ви робили протягом цього часу? Чи, можливо, є якась тривога за тим, що буде з областю без Вас?

- Ви поставили такі запитання, що вони пробирають до душі. Але я скажу, що відчуття в мене такої свободи та вільності, яку рідко відчував. Бо завжди був якийсь тиск. Зараз я вільний чоловік. Щодо якогось жалю, його немає. Навпаки - це гордість, що ми дійсно в дуже непростих умовах вибрали добру нішу, вгадали, і вона виправдала себе. Це була робота на розв`язання тих копітких питань, як хвилюють великі групи людей. Скажімо, Сихівський шляхопровід. Скільки про нього говорили. І те, що він з`явився, - це надбання нашої команди. Або хто собі міг явити, що місто Турку ми газифікуємо, але наша команда це зробила. Також є багато інших моментів, які наша команда залишила як історичний слід. Тому немає жалю, а є гордість, і я зможу з високо піднятою головою ходити вулицями, вітатися з людьми і радіти тому, що відбувається зараз у нас в державі.

- Ви сказали, що відчули свободу, бо не відчуваєте вже тиску. Наскільки за весь цей час тиск був відчутний у роботі голови ОДА? Бо завжди опозиціонери і частина депутатів облради говорили, що нас Вас тисне Адміністрація президента, водночас, видається, що ви відчували тиск більше від самої облради. Чий тиск домінував у Вашій роботі, і наскільки Вам вдавалося йому опиратися?

- Колись я казав, що сама посада голови - це визнання великої групи людей, тому роль, яка належить голові, - це консолідувати і об`єднувати. Я на себе такі зобов`язання брав. Наскільки це мені вдавалося? Думаю, що багато чого вдалося - об`єднати і не потрапити під чужі впливи. А самі впливи і тиски, звичайно, були, зокрема від окремих політичних сил, і не завжди вони були виправдані. Але ж не можна знехтувати і облрадою. У відповідних діях там теж треба було старатися знаходити консенсус.

- На прес-конференції, оголошуючи про свою відставку, Ви зазначили, що до цього Вас привели дії певних сил в обласній раді, які мають кадрові амбіції. Зараз активно не публічно точаться розмови, що хоча Ющенко ще не президент, на Львівщині вже активно триває боротьба за майбутні посади. І власне, це пов`язують з особою екс-”нашоукраїнця” та відомого підприємця Петра Димінського, який нібито намагається поставити свою людину на місце губернатора. Зокрема ініціатива щодо Вашої відставки пролунала з вуст нардепа Олега Тягнибока, якого, як і голову ради Михайла Сендака, вважають людьми Димінського. Чи власне це Ви мали на увазі на прес-конференції?

- Я достатньо філософськи ставлюся до цього, бо не хочу називати прізвища, немає на те аргументів і підстав. Інтуїтивно відчуваю, розумію і знаю, що щось подібне є. Щодо заяви Тягнибока, він відомий як радикальний політик. Тому я абсолютно не дивуюся його вчинку. А суддями є вже громада. І, може, хтось ще.

- Чи не відчули Ви себе у цій ситуації заручником чужих політичних ігор, допоки різні сили з`ясовують між собою стосунки?

- Саме так. Я втомився від тих перетягувань, мені теж набридло, скажімо, завжди шукати компроміси, а з щоразу їх шукати було дедалі складніше і тому в цій ситуації, як на мене, розрядка була у відставці.

- Наскільки я розумію, Ви після виборів десь погодилися з тим, що були фальсифікації. Опозиція каже, що це з Адміністрації президента по вертикалі йшли відповідні вказівки про фальсифікації. Чи можете Ви заперечити чи підтвердити, що давалися такі антизаконні вказівки?

- Я не буду розписуватися за інших, але наша облдержадміністрація не отримувала таких вказівок. Ми діяли в межах чинного законодавства і Конституції. Я про це говорив публічно і тому, скажімо, вчора (14 грудня. - Авт.) на сесії не було жодних аргументів, які би доводили в чомусь нашу вину. Щодо інших структур, то я ніколи не хочу заглядати в чийсь город. Тут діє закон, на то є прокуратура і суд. За фальсифікації доведеться відповідати. А я би не хотів робити якихось поспішних кроків зараз. Я за чистоту і правду, про це завжди говорив. Тому я робив письмові звернення до міністрів (облрада раніше просила Сендегу звернутися в Київ щодо окремих посадовців стосовно їх недоцільності перебування на посаді. - Авт.), оскільки виникли певні питання щодо окремих особистостей. І коли виникли питання чи якісь об`єктивні, чи суб`єктивні претензії щодо мене, то я звільнився, бо не тримаюся за цю посаду. Я завжди казав: я повинен мати чисту совість, мораль, працювати завтра і в майбутньому.

- Коли після другого туру Ви не подали у відставку, говорили, що Вас керівник обласного штабу Ющенка нардеп Петро Олійник про це попросив. Можете конкретніше розповісти, про що у Вас була домовленість? Чому ви не протрималися на посаді до 26 числа і чи говорили Ви з паном Олійником про те, що йдете з посади вже?

- Я з ними не радився, коли вирішував це. Три тижні тому я своє рішення піти у відставку призупинив, враховуючи ту ситуацію, яка склалася. Окрім того, на мене вплинув прояв мудрості і розуму в окремих лідерів (йдеться саме про Олійника та керівника міського штабу Миколу Гориня. - Авт.), який я відчув після дещо поспішних кроків, які були зроблені одразу після другого туру. Не йшла мова про чиїсь прохання на мою адресу. Так, була розмова, вони вважали, що так буде доцільніше. Але, враховуючи сьогоднішню ситуацію, я таки вирішив піти у відставку, ні з ким не порадившись.

-- Повернемося до рішення облради. Там Вас звинувачували в тому, що Ви, обіймаючи посаду голови обласного Координаційного комітету з боротьби з корупцією і оргзлочинністю при президентові України, мали знати про ті порушення, які нібито робили керівники силових відомств на місцях і, відповідно, якось реагувати. Чи знали Ви про те, що вони щось порушували і чи справді у Ваші повноваження входило їх контролювати?

- У державі останнім часом велася така політика, з якою я не міг погодитися. Зокрема це ущемлення повноважень голови ОДА. Окремі рішення, які затверджували в Києві, вивели з-під погоджень з головою ОДА питання кандидатур на головні посади, зокрема керівників правоохоронних органів. І це не дало можливості вливати на рокіровку цих кадрів. Тому я мусив сприймати те, що було визначено в нормативних документах, як факт. Хотів я того чи ні. Так, я з цими людьми не конфліктував, а навпаки, казав, що їм усміхнулася доля, що вони обійняли таку серйозну посаду. І говорив, що подальший їхній ріст залежиться від того, наскільки їх сприйме громада. Це дуже важливо. Щодо фактів порушень, то я знав про них лише з публічних виступів політиків. Тому зібрав нараду за участі голів райрад, райадміністрацій, міських голів, керівництва облради. Там ми відверто порозмовляли. І виявилося, що дійсно такі тенденції є. Тому ми одразу наступного дня запросили всіх керівників, членів координаційного комітету і в присутності прокурора провели розмову. Ми сказали, що якщо такі факти є, то це неприпустимо, і ще раз застерегли, що за це доведеться відповідати за законом. Тому звинувачення на нашу адресу, що ми мовчали, не виправдані. Так, можливо, ми не йшли на площі, не говорили про це на вулиці. Але ми відреагували так, як цього вимагає закон. Щодо координаційного комітету, який очолюю, то теж ви згадаєте про підпорядкованість тих керівників, як і в нього входять. До травня 2003 року цей комітет очолював прокурор області, після указу президента ті координаційні функції, наголошую - координаційні функції, передали ОДА, а координаційні дії - це рішення-рекомендації, які ухвалював координаційний комітет, щоб скоординувати дії з тих чи інших питань. Тому більше, я б сказав, повноважень з цього приводу належало саме облраді, бо згідно із законом, облрада має право заслухати, зокрема керівників правоохоронних органів, і винести рішення з того приводу. Чому не працювала облрада, це вже інше питання. Тут теж дуже важлива роль голови ради.

- Власне, облрада у вівторок вже висловила недовіру всім, кому тільки могла. На Вашу думку, всі ті посадовці заслуговували на таку оцінку?

-- Звичайно, ні. Це дуже погана риса: ухвалювати рішення, які є неконституційними, а потім їх, відповідно, скасовувати (йдеться про створення облвиконкому, який рада вже скасувала. - Авт.). Саме рішення облради 23 листопада (створення облвиконкому з метою зосередження всіх владних повноважень у своїх руках. - Авт.) спровокували дії у східних областях. Порушення закону тут дало можливість порушити закон і іншій стороні. Навіщо ухвалювати такі рішення, які є нелегітимними і які не можна буде виконати. Щодо вівторкового рішення, зокрема і щодо мене, ми можемо говорити, наскільки воно нелегітимне, не процедурне... Але я абстрагуюся від того, я хочу бути вищий від тих подій, бо вони навіть не вартують коментарів. Інше питання, що ми повинні будувати наше майбутнє демократично, опираючись на Конституцію і закон. І коли сьогодні ще не завершений процес виборів президента, є страшенно небезпечним ухвалення таких рішень. На це ще буде час. Наразі треба консолідувати людей і суспільство.

- Кандидатами на Вашу заміну називають пана Олійника і пана Сендака. Якщо, для початку, взяти Сендака, на Вашу думку, він зможе впоратися з такою роботою, маючи порівняно невеликий досвід господарника такого рівня?

- Я не хотів би говорити про особистості, бо це некоректно з мого боку. Кожне слово може бути сприйняте по-різному і може когось образити. А це ніколи не було мені притаманне. Я лише переконаний, що підбір кадрів тепер буде прозорий, чесний і справедливий.

- Скажіть, якщо можна, Вам не буде, наприклад, шкода залишати область на пана Олійника?

- Він має достатній досвід, працював заступником голови і головою Червонограда. Робота в центрі на депутатській ниві дала йому можливість налагодити добрі контакти в Києві, ліпше розпізнати управління з центру. Також свого часу заняття бізнесом йому додало відповідних навичок. Я думаю, що такі люди здатні впоратися з такою роботою. Хоча треба розуміти завжди, що наступний період буде вимагати ще більш активної і результативнішої роботи. А це буде непросто. Тому ясно, що треба буде виважено підійти до підбору управлінських кадрів.

-- До сьогодні Вашу кандидатуру розглядали як одну з імовірних на губернаторську при президентові Ющенку. Чи погодилися б Ви на таку пропозицію від Ющенка, і на Вашу думку, міг би він Вам запропонувати цю посаду?

- Не будемо забігати наперед. Побачимо, як далі розвиватимуться події.

- Всі Вас також називають як одну з найреальніших кандидатур на крісло мера. Чи є у Вас такі амбіції?

-- Я повен сил і енергії, і набрався чимало досвіду. Тому в мене завжди таке враження, що можу бути корисний в будь-якому напрямку і галузі. Тим паче, що я старався працювати над самим собою, пізнавати проблеми, і найважливіше - шукати і вирішувати ці проблеми. І мені видається, що багато мені вдалося. Це була для мене велика школа. Я багато чого пізнав, багато навчився, я повний енергії бути корисним громаді.

- Все таки, що Ви робитимете в найближчі два місяці?

- Буду відпочивати, підлікуюся, більше уваги приділю сім`ї. Попереду багато свят. Планую побути з друзями і відчути себе воістину вільною людиною.

газета ”Поступ”

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів