Архів новин

Львівщина, 31.10.2004: Хронологія подій

11.30.На цей час, за інформацією Михайла Курочки, начальника Львівської міської міліції, правоохоронці 50 разів виїжджали на виборчі дільниці. Проте реально зафіксували лише два порушення. Також затримали декількох громадян, один із них був нетверезим і намагався забрати бюлетені в члена комісії.

12.00. Народний депутат Ярослав Кендзьор оприлюднив інформацію про те, що, за його даними, Львівська державна податкова інспекція у власній друкарні за три дні до виборів виготовила близько 10 тисяч відкріпних листів. Їх підготували спеціально для “гостей зі східних регіонів”, а прибуло тих “близько 9000 осіб”. “Про них нас повідомила особа, яка працює в друкарні та друкувала талони, – зазначив він. – Вони суттєво відрізняються від виданих у ЦВК. Зокрема, синьо-жовта смужка – дуже бліда, тому такі відкріпні листи не важко визначити. Ми намагалися максимально ознайомити членів комісій із фальшивими листами, щоб випередити фальсифікації таким шляхом”.

Напередодні дня волевиявлення в місті Куликові (Жовківський район) у голови виборчої дільниці №66 ТВК 124 вкрали 97 відкріпних талонів. Була відомою їхня нумерація – від 0819124 до 0819200, тому правоохоронців і членів усіх комісій регіону повідомили, що талони з такими номерами є недійсними. У доповідній записці голова ДВК Ростислав Даниляк написав: “Механічно взяв із собою відкріпні посвідчення, коли йшов із дільниці додому, а в “маршрутці” їх вкрали”. Також він повідомив, що лише три відкріпні посвідчення були з печатками, тому викрадачі не зможуть їх використати. Впродовж дня поцуплені талони “засвітили” щонайменше двічі на інших дільницях того ж району.

13.00. На виборчій дільниці №34, яка розташована у СШ №86, один зі спостерігачів, Святослав, помітив, як в урну для бюлетенів невідомий вкинув чистий аркуш. Він попростував за чоловіком, який зайшов у сусідній будинок, де на нього чекали декілька молодиків. Обличчя він не бачив, лише чув розмову з чоловіком.

– Ну що, приніс? – запитали вони.

Спостерігач негайно зателефонував у Сихівський районний виборчий штаб “Нашої України”, й на місце виїхала група для з’ясування обставин. У під’їзді вже нікого не виявили. Таких випадків на дільницях зафіксували два.

За словами Петра Олійника, керівника обласного виборчого штабу Віктора Ющенка, ці технології, які називають “каруселями”, мали велику популярність на виборах мера Мукачевого. Методика – доволі проста: людина бере порожній бюлетень і продає його за певну суму особі, яка зазвичай чекає в авто чи в під’їзді сусіднього від виборчої дільниці будинку. Відтак приходить інша особа, також продає свій чистий бюлетень, а натомість бере вже заповнений свого попередника та кидає в урну. І так – по колу...

14.30. З’явилась інформація про те, що Стрийщиною курсують 14 автобусів, пасажири яких мають багато відкріпних посвідчень і намагаються проголосувати на різних дільницях району. За попередніми даними, ці автобуси прибули на Стрийщину із Дрогобицького району. Так, проголосувавши на 213-й дільниці в с. Угерсько, вони спробували проголосувати в с. Добряни – на 166-й дільниці, однак їх зупинили представники штабу Віктора Ющенка, які їхали за автобусами, щоб попередити порушення закону.

На виборчій дільниці №187 у Львівській області призупинили роботу через відсутність бюлетенів. За інформацією Олександра Калинюка керівника Львівського обласного виборчого штабу кандидата в президенти Петра Симоненко, в бюлетенях було викреслено прізвище Бродського.

15.00. Інформаційне агентство УНІАН поширило повідомлення про те, що на дільницю №27 у Львові зателефонував невідомий і погрожував членам комісії терористичним актом. Він, за словами аноніма, мав статися з настанням сутінок, повідомили в УНІАН, посилаючись на члена комісії Михайла Хміля. Голова 119-го виборчого округу поінформував про дзвінок правоохоронні органи, представники яких оперативно виїхали на 27-му дільницю. Оксана Дещаківська, прес-секретар Комітету виборців України, з місця події інформації не підтвердила. Проте зауважила: справді, представників правоохоронців на дільниці було більше, ніж на інших.

Ще один випадок застосування технології “карусель”. Як повідомив народний депутат України Ярослав Кендзьор, на виборчій дільниці №26 – СШ№28 – затримали “започатковувача” “каруселі”. За його словами, оперативно спрацювала група спостерігачів, які побачили, що невідомий вкинув в урну чистий аркуш, а бюлетень заховав. “За цим фактом склали акт”, – розповів нардеп. Також на виборчій дільниці №17, розташованій у СШ №93 118-го ТВО, невідомий молодик кинув в урну чистий аркуш, але коли працівники дільниці хотіли його затримати, втік, прихопивши бюлетень із собою .

16.00. У місті вилучили бюлетені, в яких навпроти прізвища кандидата в президенти Віктора Януковича було поставлено велику крапку. Як повідомила “Газету” Лариса Федорів, довірена особа Віктора Ющенка у Львівській області, такий випадок зафіксували на виборчій дільниці №54 120-го ТВО, розташованій на площі Митній, 1. Там вилучили 28 таких бюлетенів. За цим фактом члени ДВК склали акти й ухвалили рішення вилучити зіпсовані бюлетені. За словами Лариси Федорів, якби не виявили порушення, то бюлетені, які опинилися б в урнах, якщо хтось не голосував за Віктора Януковича, автоматично вважали б недійсними. Інформацію про такий спосіб фальшування бюлетенів перевіряли на інших дільницях, адже ситуація могла повторитися. В штабі Януковича таку інформацію спростовують.

17.30. Упродовж дня надходили тривожні повідомлення про можливі силові варіанти розвитку подій. З неофіційних джерел штабу Віктора Ющенка стало відомо, що на п’ятьох виборчих дільницях планують провокації. Ющенківці навіть повідомили список цих дільниць, проте, на щастя, там нічого не сталося. Можливо, саме завдяки попередженню. Крім того, сайт “Знаю” з посиланням на члена однієї з виборчих комісій повідомив, що на 20.00 у м. Львові планують збройний напад на 40 місцевих дільниць із метою викрадення бюлетенів. Він інформував, що під час підрахунку вимкнуть світло, а напад здійснюватимуть люди, які прибули 10 поїздами з різних міст України.

У 50-й виправній колонії, що в Миколаївцю Львівської області, на цей час проголосували всі 436 в’язнів. Із них 258 віддали голос за Ющенка, 116 – за Януковича та 3 – за Мороза. У 110-й виправній колонії в с. Держів проголосували 343 в’язні з 375. З них 253 – за Ющенка, 32 – за Януковича, 7 – за Мороза. Інші 58 виборців або проголосували проти всіх, або за іншого кандидата.

18.00. Зеновій Сірик, секретар міської ради, закликав правоохоронців посилити заходи безпеки на дільницях. Звернення він пояснив побоюваннями членів дільничних виборчих комісій і спостерігачів про можливий напад бандитських угруповань з інших міст. Пан Сірик звернувся до начальника УМВСУ у Львівській області Олега Сала та начальника ЛМУ УМВСУ у Львівській області Михайла Курочки з проханням терміново посилити охорону виборчих дільниць, особливу увагу звернути на охорону виборчих скриньок.

19.00. Лариса Федорів, довірена особа кандидата в президенти Віктора Ющенка, повідомила, що отримала інформацію, нібито на виборчій дільниці №62 (120-й округ) є загроза грубого порушення – правоохоронці, які тут чергували, заявили, що документи з цієї ДВК перевозитимуть у ТВК у супроводі двох міліціонерів, і пояснювали це вказівкою згори. За словами Лариси Федорів, це – порушення закону про вибори, адже документи мають перевозити голова ДВК або його заступник, два представники різних кандидатів і міліціонер, який сідає в машині попереду. Пані Федорів телефоном попросила роз’яснень у начальника міської міліції Михайла Курочки. Той запевнив, що на цій дільниці дотримаються процедури.

19.59. Народні депутати України, члени СДПУ(о) Ігор Шурма та Петро Писарчук вимагали пустити їх на виборчу дільницю №26, зважаючи на статус народного депутата. Їх пропустили. Приблизно через півгодини до дільниці під’їхав народний депутат від “Нашої України” Ярослав Кендзьор, якого також допустили на дільницю. Ще через півгодини всі вони вийшли з дільниці. Як заявив Ярослав Кендзьор, депутат Шурма намагався керувати роботою виборчої комісії, він наполіг, щоб усі покинули дільницю. Сам Ігор Шурма заперечив таке трактування та зазначив, що, згідно зі статусом депутата, має право контролювати роботу комісій.

20.00. Голосування завершено. Вибори на абсолютній більшості дільниць Львівщини завершилися без значних порушень та ексцесів.

”Львівська газета”

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів