Архів новин

Сала затримають, якщо знайдуть

Колишнього начальника Львівського обласного управління міліції Олега Сала оголошено у всеукраїнський розшук. Як повідомив на вчорашній прес-конференції нинішній керманич правоохоронців Львівщини генерал-майор Віталій Максимов, Печерський районний суд міста Києва дав санкцію на його затримання. Як відомо, Генеральна прокуратура порушила проти Олега Сала дві кримінальні справи. Йому інкримінують ч. 2 ст. 157 (перешкоджання здійсненню виборчого права) і ч. 3 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) КК України. За словами Віталія Максимова, тривають оперативно-розшукові заходи зі встановлення місця перебування пана Сала. Заступник міністра внутрішніх справ Геннадій Москаль, який був на зустрічі з журналістами, закликав присутніх спільними зусиллями шукати екс-керманича міліції Львівщини, а не “друкувати його звернення з підпілля”.
– Він, як 1947 року, друкується з якогось бункера, – зазначив київський гість. – Краще прийшов би й розказав те, що нас цікавить.
Окрім цього, пан Москаль запевнив: якщо знайдеться Сало та ще два співробітники міліції, котрі також переховуються, тоді в справі щодо підпалу редакції газети “Поступ” буде поставлено крапку. Щодо іншого, не менш одіозного колишнього посадовця – начальника Західної регіональної митниці Тараса Козака, то, як зазначив Віталій Максимов, проти нього немає порушених кримінальних справ, а лише за фактом. Як відомо, один із таких фактів – придбання паном Козаком літака Як-42.

Москалю догодили

Під час цього вояжу на Львівщину пан Москаль, який під час попередніх візитів відзначався серйозними критичними випадами, схоже, залишився задоволеним роботою нинішнього начальника обласної міліції Віталія Максимова. Ще б пак, результати останнього відпрацювання регіону говорять самі за себе: скоєно дев’ять убивств – дев’ять розкрито, також розкрито всі три зґвалтування, чотири вимагання та 11 розбійних нападів. Відповідно, розкрито 211 з 415 крадіжок майна, себто половину. Дещо покращала ситуація з розкриття справ щодо викрадення автомобілів. За словами Віталія Максимова, впродовж вересня львівські правоохоронці викрили та затримали чотири злочинні групи, які викрадали автомашини. Завдяки потугам міліції не лише збільшилося розкриття злочинів такого штибу, а й зменшилася кількість випадків самого викрадення. Окрім цього, як стверджував пан Максимов, під час відпрацювання робили акцент і на очищення лав львівської міліції від “корупціонерів і зрадників”. Відтак уже порушено 12 кримінальних справ, у яких фігурують 18 правоохоронців.
– Надалі триває очищення найбільш корумпованого підрозділу УВС – відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків, – наголосив пан Максимов. – Керівника, заступника та начальників підрозділів у ВБНОН, безперечно, буде замінено.
Як приклад бездіяльності ВБНОН пан Максимов навів факт, що протягом місяця відпрацювання в області на облік поставили 1800 наркоманів, на противагу тим 666, яких зареєстрували до того.
Під час відпрацювання правоохоронці також розкрили два замовні вбивства попередніх років. Перший злочин скоїли 2003 року, коли було вбито громадянина Шалая. Інший – 2004 року: у Львові вбили кримінального авторитета з Одеси. До речі, зробив це той самий кілер, який свого часу стріляв у головного редактора “Вечірньої Одеси” Бориса Дерев’янка. Також щодо дев’яти вбивств є серйозні напрацювання. Попри це, такі результати можна назвати малою втіхою для правоохоронців на плечах яких “висить” загалом 57 нерозкритих убивств.
Підсумовуючи останні досягнення в роботі львівської міліції, Геннадій Максимов зазначив, що вони хоч невеликі, однак “уже якась реанімація з потугами є, ситуація в області дещо стабілізувалася”.

“Контролера” звільнять?

Геннадій Москаль розповів, що загалом в Україні провели 90% кадрових змін серед керівництва міліції. Він запевнив: було нелегко знайти підготовленого начальника після “перетасовок і чисток”. До речі, журналістів зацікавило призначення Василя Пісного начальником Тернопільського управління внутрішніх справ. Близько десяти років тому, коли пан Пісний був міліцейським чиновником на Львівщині, його затримали працівники служби внутрішньої безпеки обласного управління міліції. Тоді його звинувачували в тому, що разом із покійним авторитетом Мухою викрав жінку-підприємця та вимагав викуп. Нинішній факт призначення пана Пісного на таку важливу посаду здивував представників ЗМІ. Проте Геннадій Москаль зазначив, що вперше чує про це.
– Якщо є такі факти, дайте мені, а я доповім міністрові, внутрішній безпеці, – запевнив він. – Чогось іншого сказати не можу. А взагалі, мені не відомо, як пан Пісний потрапив на посаду начальника Тернопільського УВС.
Щодо кадрових змін, то подейкують, що планують їх і в міністерстві внутрішніх справ. Із неофіційних джерел стало відомо, що міністр Луценко вже зробив подання на звільнення самого Геннадія Москаля з посади. Проте Геннадій Геннадійович запевнив, що це чутки і жодних проблем у міністерстві в нього немає. Однак дещо двозначно наголосив, що доля кожного керівника – пройти два етапи: підвищення і звільнення. За його словами, перший він пройшов.
– Є багато таких, які не хочуть бачити мене на цій посаді, але це їхні проблеми, а не мої, – запевнив він.

Курочці знайдуть роботу

Коли журналісти спробували довідатися імена недоброзичливців пана Москаля, він лише після паузи зазначив: “Ну от, Курочка, для прикладу”. Стосовно подальшої долі пана Курочки Геннадій Москаль наголосив, мовляв, “після того, як вони видужають, йому запропонують роботу”.
– У письмовому вигляді ми запропонували панові Курочці дві посади – заступника начальника райвідділу міліції з громадської безпеки або роботи з кадрами, – додав Віталій Максимов. – Окрім цього, дали на вибір три райвідділи внутрішніх справ області.
Якщо все-таки чутки про відставку Геннадія Москаля справдяться, то очевидно, що теперішній візит на Львівщину як “контролера” – останній. Проте відтепер про Львів нагадуватиме сувенір, який він придбав у місті Лева – футболка з написом: “Дякую Тобі, Боже, що я не москаль”. За словами заступника міністра, тепер він не забуде, “хто він такий”. До речі, Геннадій Геннадійович хотів одягнути її на прес-конференцію, однак згадав досвід, почерпнутий із попередніх візитів, коли вільний стиль спровокував депутатські запити, зокрема нардепа Ігоря Шурми.
– Луценкові надіслали запит, мовляв, усі прийшли в костюмах, а Москаль – у джинсах і розпашонці, – розповів він, додавши, що тепер довелося купити “новий костюм і мешти”.
Проте це не дуже зіпсувало настрій, оскільки, за словами заступника міністра, він довідався, до якої політичної сили належить Михайло Курочка, котрий, нагадаємо, найбільше акцентував на одязі Геннадія Москаля.
– Найбільше запитів прийшло від члена СДПУ(о) Ігоря Шурми, – підсумував пан Москаль.

Львівська газета

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів