Архів новин

Курортна війна

У моршинського родовища мінеральної води і досі немає господаря, а у трускавецького їх аж забагато...

У розпал курортного сезону на найвідоміших санаторно-курортних комплексах Львівщини і надалі розпалюються конфлікти: у Моршині - між організаціями за право отримання ліцензії на експлуатацію родовищ мінеральної води, а у Трускавці триває так зване майнове протистояння між місцевою владою та ЗАТ «Трускавецькурорт». Для вирішення цих й інших не менш актуальних проблем із використання родовищ мінеральних вод, а також контролю за дотриманням умов їх експлуатації недавно під головуванням заступника керівника Львівської облдержадміністрації Богдана Матолича відбулося засідання Координаційної ради з питань розвитку санаторно-курортної сфери.

У Східниці заборонили експлуатувати кілька джерел

Свої зауваження щодо умов експлуатації моршинського, трускавецького родовищ, санаторіїв «Великий Любінь», «Шкло», «Немирів» і джерел мінвод у селищі Східниця висловили представники різних інспекційних органів. Зокрема, заступник начальника територіального управління Держнаглядохоронпраці у Львівській області Віктор Гришин зазначив, що на всіх курортах проблеми однакові: крім відсутності ліцензій на користування надрами, гостро стоять питання благоустрою санаторно-курортних територій, майже на всіх курортах відсутні технологічні схеми розробки родовищ, плани відбору мінеральних вод на 2004 рік та не затверджені їх запаси, не здійснюються режимні спостереження тощо.

Усі ті питання потребують вирішення вже давно, а експлуатуючі організації не поспішають це робити. Як зазначив представник Львівської обласної санепідемстанції, наприклад, у Східниці ліцензію на експлуатацію родовища має МП «Перспектива». За матеріалами останньої перевірки східницького родовища мінеральних вод, головний державний санітарний лікар Борислава скерував припис директорові МП «Перспектива» щодо проведення ремонту надкаптажних споруд, джерел, свердловин та поточного ремонту бювету мінеральної води джерела №10. Тимчасово заборонили експлуатувати кілька джерел до отримання бальнеологічних висновків і створення санітарно-зачисних зон.
А у Немирові виникла проблема з мінеральною водою «Анна», оскільки її видобувають із свердловин, які пробурені ще у 60-х і багато років були законсервовані. З огляду на те, що експлуатуючою організацією не виконано припис головного санітарного лікаря Яворівського району з благоустрою цієї свердловини й будівництва надкаптажних споруд, винесено постанову призупинення розливу цієї води в Новояворівську. Крім того, 11 серпня закінчується ліцензія на користування цими надрами, тому майже всі роботи з видобутку гідромінеральних ресурсів тут повинні бути призупинені, а це спричинить призакриття курорту. При тому слід зауважити, що курорт у Немирові вже тривалий час використовує сірководневу воду, однак досі не затверджено її запаси. Інша невирішена проблема - несанкціоноване будівництво керамзаводом нового корпусу в зоні санітарного поясу.

Не усувають і більшість порушень, виявлених ще навесні, у санаторії «Любінь Великий»: до нинішнього дня не погоджено план відбору мінеральної води на 2004 рік, відсутній акт прийому-передачі родовища для освоєння, немає акта про надання гірничого відведення, відсутня технологічна схема розробки родовища, ряд інших документів.
Така ж ситуація і в санаторії «Шкло» - немає спеціального дозволу на користування надрами для видобутку сульфідної лікувальної мінеральної води та лікувальних грязей, відсутня технологічна схема розробки й інші дозвільні документи.

Чому «Гідрогеолог» - монополіст ропи у Моршині?

Проте найгострішим є питання експлуатації моршинського родовища. За словами генерального директора Прикарпатського ДП «ЗАТ «Укрпрофоздоровниця» Степана Черкеса, ще в квітні 2000 року регіональне відділення Фонду держмайна України у Львівській області незаконно передало ТзОВ «Гідрогеолог» в оренду свердловини, майно та обладнання, за допомогою якого здійснюється видобуток і постачання гідромінеральної сировини моршинського родовища бальнеологічного курорту Моршин. До квітня 2000 року видобуток та постачання здійснювало колективне підприємство «Прикарпатська ГГРЕС», яке було підпорядковане Прикарпатському ДП «ЗАТ «Укрпрофоздоровниця». Тобто видобуток сировини і її споживання відбувалися в межах єдиного суб’єкта господарювання. У результаті ж передачі в оренду майна ТзОВ «Гідрогеолог» набув монопольного становища на регіональному ринку постачання мінеральної сировини.

Як відомо, зараз ТзОВ «Гідрогеолог» не проводить експлуатацію джерел мінеральних розсолів, оскільки Державне управління екології та природних ресурсів у Львівській області винесло постанову про зупинку використання цих надр. На сьогодні жодна організація не має дозволу на користування надрами моршинського родовища. Саме тому, за словами Богдана Матолича, незабаром проведуть аукціон на отримання ліцензії. Заявки подали чотири організації. Але, враховуючи тривалість процедури отримання ліцензії через аукціон (майже півтора місяця), необхідно надати хоча б тимчасовий дозвіл експлуатації родовища для догляду за ним. Адже роботи з облаштування джерел, як і раніше, не проводять, свердловини джерел «Боніфацій» не обгороджено, а будівлі для зберігання розсолів потребують капремонту, територія не впорядкована. Крім того, окремі громадяни проводять несанкціоновану торгівлю ропою моршинського курорту.
У відповідь на зауваження інспектуючих організацій виступив міський голова Моршина Віктор Безруков. Він назвав ситуацію, що склалася у місті, критичною. А виконання усіх завдань поклав на ту організацію, яка матиме ліцензію. Проте назвати претендентів на право отримання такого дозволу відмовився, сказавши, що це порушення закону.

Мерія Трускавця проти «Трускавецькурорту»

Не кращі справи й у Трускавці. За словами Віктора Гришина, до сьогодні не погоджено план видобутку мінеральної води на 2004 рік, підприємство «Трускавецькурорт» не отримало дозволів на видобування прісних вод із свердловин на ділянках Юзя і Воротище. На Воротищому експлуатуються свердловини із незатвердженими запасами розсолів, не вирішується питання відселення людей із другої санітарної зони тощо. На ці зауваження відповів генеральний директор ЗАТ «Трускавецькурорт» Богдан Аксентійчук, зазначивши, що проблеми виникають через конфлікт підприємства із місцевою владою: «На кожному кроці - перешкоди. Потрібна ліцензія на 30 кубів прісної води, наприклад, для розведення розсолів. Нам постійно відмовляють, ми не можемо взяти дозвіл в органах місцевої влади».

Уже після закінчення засідання Координаційної ради Богдан Аксентійчук зазначив: «У нас одна вимога - щоб міська влада працювала у рамках закону про місцеве самоврядування. Сьогодні для дискредитації ЗАТ «Трускавецькурорт» у місті ведеться агітація - нібито ми хочемо приватизувати родовище. Зрозуміло, це - нісенітниця, бо надра - власність народу України, і ні міська влада, ні «Трускавецькурорт» приватизувати їх не можуть. Інше питання, що хтось, згідно з ліцензією, має право на експлуатацію родовища мінеральної води. А якщо провадити політику так, як веде Трускавецька міськрада, то може повторитися така ж ситуація, як у Моршині, - коли взагалі нікому експлуатувати родовище».
Як уже повідомляла «МГ», 20 липня відбулося пікетування приміщення Трускавецької міської ради. Своєю присутністю пікетувальники вирішили підтримати директора «Трускавецькурорту» Богдана Аксентійчука, який тривалий час перебуває в опозиції до міського керівництва. Головною вимогою було скасування рішення сесії щодо позбавлення «Трускавецькурорту» (майже 99% акцій товариства на сьогодні належить «Укрпрофоздоровниці», 0,001 - профспілкам Львіщини) права на володіння приватизованою нерухомістю. Пікетування тривало кілька днів, проте жодних результатів не дало.

Загроза невідомих крайніх заходів

Мер Трускавця Лев Грицак, своєю чергою, вважає, що у такий спосіб Аксентійчук намагається отримати контроль над мінеральними джерелами міста: «Під час перевірки Трускавецька ДПІ виявила, що ЗАТ «Трускавецькурорт» незаконно ухилялося від сплати земельного податку на суму 900 тисяч гривень. Богдан Аксентійчук стверджує, що санаторій, згідно із законодавством, має право не сплачувати його, оскільки є лікувальним закладом. Але тоді кожен санаторій Трускавця може не сплачувати податку - у результаті недофінансується бюджет розвитку міста». За його словами, проблеми криються у праві на використання свердловин мінеральної води. «Це не земельне питання, - наголосив міський голова Трускавця. - Йдеться про стратегічне використання джерел із мінеральною водою, які перебувають у володінні ЗАТ «Трускавецькурорт» і є основним багатством нашого міста. У 2001 році міська рада попереднього скликання дозволила товариству приватизувати ці джерела. Але коли я став мером, то заявив, що не дозволю цього. Згодом міськрада підтримала це рішення. Ось основна причина того, чому міський голова не влаштовує керівництво ЗАТ «Трускавецькурорт».

Лев Грицак висловлює також обурення, що Раді профспілок Львівщини належить тільки мізерних 0,001% акцій «Трускавецькурорту». У мерії переконані, що лише зміна майнового статусу «Трускавецькурорту», приведення його у відповідність до законодавчої бази дозволить нормалізувати ситуацію в місті. Наразі до цього далеко. Тим часом, доки триває конфлікт, страждають гості міста і його громадяни. Крім того, під загрозою опинився імідж Трускавця як привабливого курорту.

Богдан Матолич, вислухавши усіх представників інспектуючих організацій та відповідних санаторно-курортних зон, присутніх на нараді (не було лише представників селища Східниця та санаторію «Шкло»), виніс дорадче рішення рекомендувати органам влади на місцях упродовж місяця розібратись у проблемах родовищ мінвод і вжити відповідних заходів, а представникам відповідних санаторно-курортних зон - не накладати заборони на експлуатацію родовищ мінеральних вод через невирішені проблеми з їх функціонуванням. За невиконання цих рішень у місячний термін пан Матолич пообіцяв ужити крайніх заходів. Яких - невідомо.

газета ”Молода Галичина”

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів