Архів новин

УБИВЦІ СЕРЕД НАС

Степан Сенчук загинув практично миттєво. Учора орієнтовно о 09.00 невідомі з автомата застрелили екс-губернатора Львівщини. Вбивство однієї з найвпливовіших осіб Львова породило хвилю чуток і припущень – кому це було вигідно? Трагедія сталася близько 9-ї ранку неподалік від заправки навпроти кладовища, що розташоване на в’їзді до смт Брюховичі. Як з’ясували пізніше, Степан Сенчук приїхав туди самостійно – він мав попередню домовленість про зустріч з адвокатом. Чому зустрітися запланували у відлюдному місці, вочевидь, належить з’ясувати слідству. Тим паче, що адвокат запізнився і приїхав, коли все вже трапилося.
С. Сенчук припаркував чорний Lexus RX 300 обабіч дороги, приблизно за 100-120 метрів від автозаправки. Двигуна не заглушив, навіть був увімкнений сигнал лівого повороту, нібито для виїзду на трасу.
Злочинці в червоному авто (ймовірно – ВАЗ, Audi, Volkswagen) практично впритул наблизилися до непорушного автомобіля. Той із них, який сидів на місці пасажира, не виходячи з машини, випустив автоматну чергу в Степана Сенчука. Зброю – автомат Калашникова – він одразу ж кинув на землю поряд з автомобілем, де її згодом і знайшли правоохоронці. Кілер випустив у свою жертву цілу обойму. Дверцят машини з боку водія взагалі не пошкоджено, лише вибито скло з обох боків.

У Брюховичах трапляється всяке

У міліцію зателефонував оператор АЗС. У розмові з репортером “Газети” він розповів, що чув постріли, однак, визирнувши у віконечко, нічого не побачив. Приблизно о 09.04 до нього підійшов чоловік, який попросив терміново викликати міліціонерів, оскільки вбито людину. Як стало відомо “Газеті” з джерел у правоохоронних органах, цим чоловіком був відомий у Львові адвокат Володимир Косенко. Саме він мав зустрітися цього ранку зі Степаном Сенчуком.
– Для Брюховичів такі події – звичне явище, – сказав працівник заправки кореспондентові “Газети”. – Тут дуже часто лунають постріли, та й коїться таке, що ніде такого не побачите.
Від місця вбивства до найближчих будинків – близько 600 метрів. До того ж, місцевість із них мало видно. Сподівання на те, що хтось із мешканців міг бачити момент злочину – малоймовірні. Відомо, що на кладовищі в цей момент перебував лише гробар. Однак поговорити з цим чоловіком не вдалося, оскільки з ним як із можливим головним свідком працювали оперативники.
Робітники, які на той час неметушливо встановлювали надмогильні пам’ятники на цвинтарі, кажуть, що приїхали вже після вбивства й нічого не бачили. Один із них зазначив, що такі події тут трапляються вже не перший раз.
– Та ви гляньте, кого тут лише не поховано! – наголосив він, вказуючи рукою на окремі могили. – Ось, гляньте, авторитет “Карась” просто дивиться на місце вбивства. Кого тут тільки немає: “Форель”, “Завіня”. Та й вік у всіх 30-40 років – молоді пацани... Тут узагалі третина похованих – бандити.

Чотири години тіло залишалося на місці вбивства

На місці злочину особисто побував начальник обласного УМВСУ генерал-майор Віталій Максимов. У цей час на повну потужність діяла слідчо-оперативна група міліції та прокуратури.
Двигун автомобіля Lexus RX 300 працював ще впродовж чотирьох годин після вбивства. До речі, правоохоронці навіть не прикрили тіла вбитого, що доволі дивно для таких випадків, лише обгородили місце злочину стрічкою. Однак дорогу не перекривали, й водії машин, які проїжджали, без перешкод могли побачити жертву.
З’ясувати, звідки прибув Степан Сенчук на фатальне місце зустрічі, достеменно не вдалося. Він мав власний котедж у Брюховичах. Цей будинок стоїть поряд із кількома іншими, а всю територію обгороджено парканом. Сторож, який охороняє це міні-селище, на запитання: “Чи справді тут проживав Степан Сенчук?” відповів: “Степана Романовича немає вдома”. Коли саме господар покинув територію, за словами сторожа, він не знає, оскільки зміни на охороні чергуються. Сказати ще щось, зокрема, коли заступає ця зміна, він відмовився. В цей час із брами вийшов ще один чоловік, який одразу заявив, що інформація такого штибу – “комерційна таємниця”, а якщо є запитання про Степана Сенчука – “звертайтеся до слідчих”.

Кому вигідно?

Смерть Степана Сенчука породжує чимало запитань. Більшість серйозних львівських бізнесменів і політиків мали з ним ділові стосунки, й не завжди безхмарні. Уже вчора містом почали “гуляти” різноманітні версії. Проте в кожному разі, на львівський бізнес, схоже, чекає великий перерозподіл.


ПОЛЮВАННЯ НА БІЗНЕСМЕНІВ

За роки незалежності на Львівщині вбито або поранено більш ніж десятьох доволі потужних представників бізнесу. Жертвами найманих убивць стали Андрій Двораковський, Степан Голяк, Богдан Опірський, Володимир Семенюк та інші підприємці, чиї статки чи позиція заважали бандитам, конкурентам або ще комусь. У більшості резонансних випадків замовників убивств досі не встановлено. “Газета” пропонує п’ятірку найбільш резонансних замовних убивств, які сталися в області впродовж останніх п’яти років.
Сергій Прокопчук, власник і директор фірми “ТСБ”, яка спеціалізується на розливі мінеральної води. Його вбили у квітні 2000 року в під’їзді власного будинку у Трускавці.
Богдан Опірський, голова Спостережної ради фірми “Світанок”, генеральний директор фірми “Технобуд”. Убили, коли він перебував у власному автомобілі 22 жовтня 2001 року на вулиці Фурманській у Львові. “Світанок” контролював усі закордонні закупки для реконструкції київського залізничного вокзалу.
Володимир Семенюк, директор ринку “Південний”. Підприємця застрелили біля під’їзду власного будинку на Сихові у Львові 19 жовтня 2002 року. Кілер випустив вісім куль. Убивство Семенюка пов’язують із замахом на Петра Писарчука, фундатора “Південного”, нині народного депутата. Замах на нього скоїли 29 грудня 2000 року біля його будинку. Потерпілий отримав два вогнепальні поранення в голову та живіт, але дивом залишився живим.
Олександр Олехнович, керівник львівської багатогалузевої корпорації “Ефа”. Застрелений 17 жовтня 2002 року. Він займався різними видами бізнесу – нафтовим, автомобільним, рієлторським, будівельним, торговельним, туристичним, транспортним.
Андрій Хом’як. Розстріляли 9 лютого 2004 року біля власного помешкання на вулиці Драгоманова, 56. Кілер дочекався, поки жертва поставить автомобіль у гараж, увімкне сигналізацію й зачинить автомобільне сховище. Після цього він наблизився до бізнесмена і впритул розстріляв його з пістолета системи ПСМ. Бізнесмен торгував автозапчастинами й автомобілями, мав у Львові на вулиці Джерельній станцію техобслуговування.


ЗАМОВНІ ВБИВСТВА ДУЖЕ РІДКО РОЗКРИВАЮТЬ ЗА “ГАРЯЧИМИ СЛІДАМИ”

Розмова з Богданом Шкарадою, помічником міністра внутрішніх справ у Львівській області
Розкриття замовних убивств стало каменем спотикання для правоохоронців Львівщини. Чимало таких “висяків” лежить на їхніх плечах. Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко та його колишній заступник Геннадій Москаль під час візитів до Львова неодноразово картали своїх тутешніх підопічних за невисокий процент розкриття злочинів такого штибу. Причини такої неефективності правоохоронців і перспективи розкриття вбивства саме голови Спостережної ради корпорації “ЕкоЛан” Степана Сенчука, “Газета” спробувала з’ясувати в помічника міністра внутрішніх справ у Львівській області Богдана Шкаради.
– Богдане Михайловичу, зважаючи на вбивство Степана Сенчука, хотілося б дізнатися, як у таких ситуаціях діють правоохоронці?
– Це є резонансне вбивство. В такому випадку, безперечно, залучають усі наявні сили. Перекривають усе місто та починають проводити відпрацювання. Зокрема, насамперед перевіряють транспортні засоби. Зауважу, що залучають найкращих спеціалістів обласного, міського управлінь міліції, працівників райвідділів. Словом – усіх. Навіть прибувають представники Міністерства внутрішніх справ України, приїжджає керівництво всіх силових відомств. Роблять усе, щоб на перших порах зібрати якнайбільше інформації, яка допомогла б розкрити злочин. Щодо вбивства Степана Сенчука, думаю, до кінця цього року триватиме дуже активна робота. Певні наші оперативники працюватимуть цілодобово, щоб розкрити цей страшний злочин.
– Наскільки вміло й ефективно діють саме правоохоронці Львівщини, так би мовити, за “гарячими слідами”?
– Зазвичай не складні, себто не замовні вбивства, здебільшого розкривають одразу. Щодо саме замовних, то їх насправді дуже рідко розкривають швидко. Упродовж перших двох діб – це буває вкрай рідко. Проте саме зараз потрібна копітка праця оперативників, оскільки інформація, яку напрацьовують на першому етапі, є серйозним кроком і неймовірним поштовхом до розкриття цього злочину в подальшому.
– Якими найчастіше є причини замовних убивств?
– Узагалі, різні. Це можуть бути бізнесові, “розбірки” злочинного світу, політичні, пов’язані з майном, зокрема дачами, квартирами. Може бути навіть така причина, як ревнощі. Наприклад, хтось хоче позбутися своєї дружини чи чоловіка, й може їх “замовити”. Але найчастіше замовні вбивства стосуються бізнесу та майнових спорів. Принаймні тепер вони набули в нас саме такого характеру.
– Ймовірно, одна з причин убивства Степана Сенчука – ще й політичні мотиви. Чи часто у вашій практиці траплялися такі злочини?
– У випадку, пов’язаному із загибеллю Степана Сенчука, висуватимуть різні варіанти, серед них і з політичних міркувань. До речі, цю версію також обов’язково потрібно відпрацьовувати, особливо на першому етапі. Щодо нібито політичних убивств, то впродовж останнього часу на Львівщині не пам’ятаю таких.
– Чому, на вашу думку, так багато нерозкритих замовних убивств?
– Це надзвичайно складні злочини, їх дуже важко доводити. Знаю, що міліціонерам у багатьох замовних убивствах відомо щонайменше виконавців, але довести цього не можуть, бо немає речових доказів. Як доведеш, коли немає свідків, зброї, відбитків пальців. Найбільш гостро стоїть питання збору доказової бази. Саме його й у цьому випадку, і в інших, необхідно вирішувати насамперед. Простої інформації може бути багато, однак без доказів навіть справжнього вбивцю не заарештуєш і не покараєш.
– Як гадаєте, яка найреальніша причина вбивства Степана Сенчука?
– Відомо, що злочинів не розкривають за однією версією. Однак, розкриваючи саме це вбивство, на перше місце я поставив би бізнесову версію. Потрібно з’ясувати його бізнесові стосунки, визначити конкурентів тощо. Є дуже багато питань щодо цього.

УБИВСТВО СЕНЧУКА НЕ ПОВ’ЯЗАНЕ З “ЕКОЛАНОМ”

Розмова з Валентином Харловим, керуючим справами корпорації “Еколан”

Поки слідство розглядає перші версії, хто може виявитися причетним до вбивства екс-губернатора, бізнесові партнери Степана Сенчука стверджують, що корпорація “ЕкоЛан” у жодному разі не є тим бізнесом, до якого можуть бути причетні кримінальні структури. Докладніше про це – в розмові з керуючим справами корпорації “ЕкоЛан” Валентином Харловим.
– Чи є вже якісь попередні версії, хто міг бути замовником убивства?
– Нічого не можна розголошувати, ніяких версій, бо слідчі розробляють їх. Між людьми, які були поруч зі Степаном Романовичем, можуть бути різні догадки. Але всі вони залишаться лише здогадами, бо це є життя людини, яка сама себе контролювала та діяла самостійно. Можна сказати, що це не є діяльність, яка пов’язана з “ЕкоЛаном”. Я не можу говорити щодо виборів, не можу говорити стосовно політичної діяльності. Але наразі версії є різноманітні. Про які можу сказати варіанти? Це все – в розгляді міліції.
– Вас уже допитували?
– Мене допитуватимуть
29 листопада о шостій вечора (розмова відбувалася близько 17-ї години, – “Газета”).
– Чи не говорив останнім часом пан Сенчук про якісь погрози? Не відчував занепокоєння з того чи іншого приводу?
– Нічого не було – ні погроз, ані інших способів впливу. Звичайна робоча атмосфера. Він тільки цієї неділі повернувся з відрядження. Я думаю, що люди, які запланували та скоїли вбивство, дуже чітко все розрахували. Він лише день був у Львові й планував знову від’їжджати в Київ. Тому це вбивство фактично підготували дуже швидко і професійно. Вибрали момент, коли він сам був за кермом. Зазвичай покійний ніколи не їздив без водія, й дивно, чому сьогодні поїхав сам.
– Ви особисто маєте якісь версії та пояснення, кому міг заважати Степан Сенчук?
– Це така справа, щодо якої заборонено давати якісь коментарі чи висловлювати версії. Це можуть бути лише мої припущення. Не хочу робити наголос на тій чи іншій версії. Розумієте, він був достатньо сильною політичною фігурою у Львові. Впливав на політичні процеси, хоча сам у політиці участі не брав і не мав бажання балотуватися ні на міського голову, ні до Верховної Ради. Звичайно, є сили, які це зробили, фактично вони не знайшли іншого шляху, ніж застрелити його.
– Хто тепер керує корпорацією?
– Степан Романович був головою спостережної ради, яка здійснювала загальний контроль над корпорацією. Самі розумієте, нині цих питань не розглядають, їх розглянуть не раніш ніж у січні-лютому наступного року.
– Ви вірите, що правоохоронці знайдуть убивць?
– Розумієте, є межа між замовниками та виконавцями. Якщо іноді можна знайти виконавця, то замовника – нереально, тому що між ними немає прямого зв’язку.

ПИСАРЧУК: ЗАМОВНИКИ ТАКИХ УБИВСТВ ЗАВЖДИ ПОРЯД

”Я співчуваю його родині, його синам. Ця інформація шокувала мене. Уже був період, коли у Львові було тихо, років три не стріляли. Знаєте, дуже прикро, але це справжня ціна гасел “Бандитам – тюрми”. Схоже, бандити не бояться гасел. Я теж був під кулями, і якщо згадати ситуацію, в якій побував сам, то можу сказати, що замовники таких убивств завжди є поряд. Я думаю, що це не політика, адже Сенчук усе-таки відійшов від політики й не мав жодних політичних амбіцій. Тим паче, мені здається, за політику не вбивають”, - прокоментував вбивство Степана Сенчука народний депутат, засновник ринку „Південний” Петро Писарчук.
„Я не був наближений до покійного, щоб стверджувати, але причиною вбивства могли стати два мотиви: або помста за якісь речі з минулого, або спроба прибрати його, щоб заволодіти бізнесом. Такі вбивства замовляють або партнери, або близькі люди. Чи розкриють цю справу? Дуже складене питання. У нас нині стан справ такий, що замовні вбивства розкривають лише в одиничних випадках. Ті, хто замовляє, завжди залишаються в тіні, а ті, хто стріляє, повторюють долю своїх жертв”, - додав він.

Львівська газета

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів