Архів новин

«Квартирна» банда

Вони мовчки слухали вирок, який майже годину зачитувала суддя Галицького райсуду м. Львова М. Олексієнко. Чотирнадцять молодиків віком від 17-ти до 24 років, опинившись на лаві підсудних, по-різному реагували на текст. Дехто, ще до кінця не усвідомивши, яке майбутнє собі наторували, задирикувато посміхався. Інші очікували останніх слів судді з неприхованою напругою.

Півроку тривало слухання справи, під час якого досліджено понад 60 епізодів їхньої злочинної діяльності. Молодики, які на волі вважали себе грозою, під час свідчень виглядали жалюгідно й розчавлено. Деякі, як у дитячому садку, просили суддю вибачити їх і не карати суворо. Шістнадцять діб суддя писала вирок. Вирок, який підсумував майже трирічну діяльність небезпечної банди.
А почалося усе, як вважали хлопці, із невинної витівки. Мешканець села Чишки, що на Пустомитівщині, 19-річний Степан Левчук - організатор угруповання - з дитинства відзначався аферистськими замашками. Рано позбувшись батька, він зостався із матір’ю, яка поступово спилася. Хлопець із ранку до ночі пропадав на вулиці.
25 квітня 2001 р. разом із 16-річним односельцем Андрієм Гіндою на дачному масиві у с. Вулька угледіли «Фольксваген», господар якого порався на городі. І їм украй закортіло похизуватися перед дівчатами на іномарці. Тут же Левчук розробив план. Гінда забалакав господаря - викладача фізкультури одного із львівських вузів, а він проник у будинок, де з кишені куртки викрав ключі від авто та документи. Власник машини й оком не встиг моргнути, як нахаби втекли на його автомобілі. Потерпілий повідомив про крадіжку Пустомитівський райвідділ міліції. Але, як з’ясувалося на слідстві, міліціонери не вельми поспішали реагувати на сигнал. Чим і скористалися молодики, які три дні спокійно роз’їжджали на краденому авто районом - побували на весіллі, покатали дівчат. Доки не влетіли в кювет і не розбили «Фольксваген».
Потерпілий залучив до розшуку спортсменів, які швидко з’ясували місце проживання крадіїв. Тим нічого іншого не залишилось, як від біди якомога далі втекти з дому і переховуватися на дачних масивах. Щоб вижити, почали «чистити» навколишні дачі. Спочатку цупили продукти, потім речі. Поступово обжилися наметом, спальними мішками, посудом. У селянських обійстях, де крали курей, кролів, на стінах кров’ю залишали «послання» - у такий спосіб вони хотіли навести на них жах.
На деяких дачах їм щастило більше. І в їхніх руках опинилися телевізори, тостери, мікрохвильові печі. Крадене реалізували на львівському ринку, що на стадіоні «Торпедо». Поступово лісове життя набридло. Та й гривні, що з’явилися, обтяжували кишені, тож хлопці зачастили у Львові до комп’ютерного центру «Павук». Завдяки пронирливому характеру Левчук швидко завів нових друзів - 17-річного Олександра Обложкіна та 18-літнього Олега Війтовича, які склали ядро майбутньої банди. Вони охоче погодилися діяти разом.

Вирішили «не розмінюватися на дрібниці» і націлилися на заможні будинки. До кожної нової крадіжки готувалися ретельно: заздалегідь обирали об’єкт, вивчали шляхи відступу, підгодовували собак. Молодим зловмисникам знову щастить: часто-густо господарі безпечно зоставляли в будинках цінні речі. Нерідко хлопцям вдавалося разом із майном винести велику суму грошей. «Навар» пропивали-проїдали разом із дівчатами в барах і ресторанах.

Розкішне життя потребувало нових витрат. І для цього обережний Левчук вирішив втягнути у групу якомога більше молоді. Поступово залучив кількох підлітків 14-16 років. У справах вони участі не брали, зате в деяких випадках стояли «на атасі». Їх, здебільшого, використовували як підручних: доручали знайти майбутню жертву і якомога більше про неї довідатися. Левчук із легкістю втирався у довіру й до батьків цих підлітків. Бував у них удома, розповідав слізні небилиці про свою тяжку долю. Як не дивно, дорослі люди вірили йому і довіряли своїх чад. Серед залучених був навіть син працівника СБУ. Левчук найбільше цінував його, вважаючи, що в разі затримання батько намагатиметься витягнути не тільки сина, але й їх.
На крадіжки виходили різним складом. Керував ними переважно Левчук. Високий на зріст, він мав свій коронний прийом - залізав на балкон, відкривав кватирку і влізав усередину. Відтак решта виносили з квартири все, що могли. Часто з краденим з’являлися у «Павуку». Ювелірні вироби і прикраси здавали поблизу Краківського ринку. Старовинні речі, нагороди несли на ринок «Вернісаж». Різну техніку й інструменти продавали перекупнику на «Торпедо».

Апетити зростали - дівчата й забави вимагали більших витрат. І Левчук вирішив полювати на підприємців. Для цього оселяється в селах, наводить довідки про людей із статком, а вночі обкрадають їх. Поступово Левчук настільки набив око, що інтуїтивно відчував, у якому помешканні може щось вартісне бути. Міг, скажімо, побачивши колядників, що виходили з будинку, поцікавитися, чи справді нікого з господарів немає вдома. Почувши ствердну відповідь, вже через деякий час спокійно виходив із помешкання з наповненими кишенями і пакунками. Багато не пакував, аби не привертати зайвої уваги.
Знахабнівши, молодики почали виїжджати на справи на таксі «000» з водієм Ч., який супроводжував їх на майже 20 крадіжок і розбоїв (проти нього винесено окрему постанову про притягнення його до кримінальної відповідальності).

Навесні 2002 року хлопці зачастили до Кам’янки-Бузької на дискотеки. Часом вони залишалися у місцевих дівчат заночувати. Але Левчук поміж забавами вишукував нові жертви. Так він приглянув автозаправку поблизу села Великосілки.

Познайомившись із оператором, він обережно з’ясував графік її роботи. На початку червня Левчук поцікавився у братви, чи не хотіли б вони відпочити в Одесі. Пропозицію зустріли на «ура». Уранці 3 червня хлопці «взяли» з каси АЗС близько 10 тисяч грн. і банки із автомобільним мастилом. Оператора при тому скрутили, заклеївши очі й рот скотчем, а руки зв’язали «ластівкою».

Після відпочинку на морі, коли закінчилися гроші, пішли нові крадіжки. У деяких квартирах вони знайшли пневматичний і газовий пістолети, потім дістали мисливську рушницю, з якої виготовили обріз. І поступово група переключилася на розбої. Сценарій один: вриваються у хату, зв’язують господарів і відбирають найцінніше. Якщо господарі не погоджувалися вказати, де гроші, - лякали, а то й припікали розпеченим залізом (за аналогічним сценарієм була обкрадена квартира судді Світлани Бойко, утім правоохоронці чомусь оминули це увагою, хоча по в’язничній пошті пішла інформація, що це справа рук банди Левчука).

Втікали переважно на таксі Ч. Як правило, поверталися із щедрим уловом. Лише грошима часом виносили по $2500-4000. Їхніми жертвами стали не лише мешканці Львівщини, а й Рівненщини, Житомирщини. У Коростишеві Житомирської області серед великої кількості цінностей вони в одній із квартир роздобули пістолет «ТТ».

Хоча не всюди злочини йшли гладко. 16 серпня 2002 р. уночі у селі Лапаївка на Пустомитівщині вони прокралися до будинку депутата облради Б. Але той, почувши кроки, вийшов до них із рушницею і організував збройну відсіч. Нападники втекли з нічим.

Наступної ж ночі вони відвідали будинок підприємця Н. у Винничках. Господиня так само почула шум й увімкнула світло. Після кількох пострілів нападники вдарили її рукояткою по голові, зв’язали і побили. Це був один із небагатьох випадків, коли група застосувала силу. Переважно вони попереджали, що нікого не чіпатимуть, якщо добровільно віддадуть їм гроші та цінності. У Н. вони винесли лише майна на суму 15 тис. грн. Із таксистом розрахувалися самурайськими мечами, на коробці одного з яких було написано: «В’ячеславу від Вінницької братви».
Двічі Левчук побував у руках правоохоронців. І двічі втікав. Уперше - із міського управління міліції у Львові. Удруге - у Буську. Там він під час з’ясування стосунків із місцевим молодиком вистрелив йому в обличчя гумовою кулею. Постріл почув міліціонер, який затримав Левчука. Той не розгубився: показав фальшиве посвідчення працівника СБУ і заявив, що він - племінник начальника обласної міліції. Це настільки вразило правоохоронця, що він, грубо порушивши інструкцію, посадив Левчука не на переднє сидіння у машині, а на заднє. Левчук, як під’їжджали до райвідділу, вистрелив йому в шию, а потерпілому, який сидів спереду, - у голову і втік...

Першого затримали Обложкіна. І то випадково: уночі працівники міліції, звернувши увагу на молодика, вирішили оглянути його кишені і виявили в нього пістолет «ТТ». Поступово за ґратами опинилися й інші. Левчука та Війтовича взяли в січні 2003 року, коли вони за один день обікрали помешкання директора одного з львівських театрів і працівника Личаківського райвідділу міліції.

Не обійшлося на суді без казусів. Гінді, якого через юний вік не взяли на час слідства під варту, настільки сподобалися оповіді Левчука на процесі, що він вирішив бути схожим на нього. І в перервах між засіданнями разом із напарником вчинив... вісім крадіжок. Причому на злочини їздив, як і його «кумир», на таксі. На таксі разом із краденим їх і затримали працівники ДАІ.

За вироком суду Левчук отримав 11 років позбавлення волі, Війтович та Обложкін - по 10, Гінда - 5, Волкович - 4, Штурмак - 3. Інші, що проходять як підручні, - по 3-5 років, але звільнені від відбуття покарання із випробувальним терміном на 2 роки.

Окрім того, Війтовичу перед судовим процесом довелось серйозно лікуватись. Відзначаючи разом із дівчатами чергову вдалу справу в готелі села Пасіки-Зубрицькі, він необережно натиснув на курок обрізу, який стирчав... у штанах. Кажуть, лікарям довелось рятувати його чоловічу гідність. Іншої у нього просто не було...

газета ”Молода Галичина”

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів