Архів новин

Новоявлений «Джек-різник» убив 12 самотніх людей, із яких п’ятеро львів’ян

Це дике за сатанинською жорстокістю убивство, що сталося 20-21 березня 2001 року в одному з будинків на вул. Городоцькій у Львові, не лише здивувало досвідчених оперативників, а й не на один місяць стало предметом схвильованого обговорення місцевими жителями. Після затримання братковицького нелюда Онопрієнка в обласному центрі бували різні злочини, навіть масові розстріли (як-от сім’ї злодійського авторитета «Артура» з його поплічниками), але до різанини не доходило.

Забитий санвузол

...22 березня працівники ощадкаси, розміщеної у тому ж будинку, робочий день розпочали з незвичного заняття. Відчинивши вхідні двері, вони виявили, що забило каналізацію і нечистоти виплеснуло на підлогу. Жінки спробували зібрати їх у відра. У воді плавали також і рештки м’яса. Напередодні в одній із квартир відгуляли весілля, і працівниці ще пожартували, що хтось, очевидно, накупив «стегенець Буша», а потім, аби не псувати шлунки, викинув їх в унітаз. Пробити санвузол власними зусиллями не вдалося, тож викликали майстрів із ЖЕКу. Тим довелося відкрити труби в підвальному приміщенні. З них разом із водою та нечистотами знову вивалилися шматки м’яса. Назбирали їх близько 20 кг, а коли почали прочищати труби, то дістали з них... людські пальці. Тільки тоді всі зрозуміли: у будинку сталося лихо. І викликали правоохоронців.
Оперативники з’ясували, що до санвузла під’єднано шість квартир. Обійшли кожну з них. Лише в квартирі № 7 ніхто не озвався. Правоохоронці проникли всередину. На перший погляд, у помешканні панував спокій. Але в душовій кімнаті вони наштовхнулися на страшну знахідку - у наповненій ванні плавав... людський скелет. Видно було, що невідомий після убивства розчленував труп, віддаливши м’ясо від кісток. Причому працював із якоюсь садистською насолодою, оскільки буквально полірував кістки. На столі в кімнаті вони знайшли акуратно розкладені інструменти дикого злочину - кухонні ножі, викрутки, скальпелі. Нелюд явно не сподівався, що шматки м’яса заб’ють санвузол.
За висновками судмедекспертів, убивця зарубав чоловіка, завдавши два удари по голові. І зробив це за день-два до страшної знахідки. Новоявлений «Джек-різник» діяв неквапно й холоднокровно. Аби підстрахувати себе від непроханих гостей, перерізав дріт до вхідного дзвінка. На столі залишилась недопита пляшка горілки із двома чарками, на яких виявили чиїсь відбитки. А на кухні на сковорідці знайшли недоїдену яєчню із підсмаженими шматочками м’яса. При виді решток такої їжі правоохоронці лише перезирнулися. На підлозі поблизу кухонного столу виднілася велика калюжа крові.

Зникнення Тараса

У квартирі мешкав колишній випускник інституту фізкультури Тарас Ігнатенко разом із 86-річним батьком, якого 11 березня поховав. Сусіди розповіли, що господар - доволі привітний, нескандальний, хоча ніде не працює. Рідко водив до себе гостей. Правоохоронці висунули дві версії: або невідомий убив господаря, або господар - когось. Рідна сестра Тараса - Людмила Галібей - повідомила, що він спочатку продав квартиру на вул. Енергетичній і купив у Сихівському районі, де також мешкав разом із батьком. Там до них зачастила сусідка Людмила Я., котра жила з 50-55-річним Дмитром. Сестрі здалося дивним таке опікунство, особливо коли Я. почала втручатися у сімейні справи чоловіків. Утім, 6 січня 2001 року Тарас через неможливість утримувати цю квартиру продав її і «переїхав» на вул. Городоцьку. Підозрілим сестрі здалося навіть те, що Я. прийшла на похорон батька. Отоді Людмила вперше побачила Дмитра - статного брюнета.
Через кілька днів експерт заявив, що труп не може належати Тарасу, оскільки, на його думку, він вищий за зростом на 5-10 см. Хоч інші ознаки - зуби, черепна коробка - вказували на це. Оперативники кинулися шукати Тараса, хоча Людмила просила прискіпливіше придивитися до Я. з Дмитром. Тим паче, один із близьких друзів - Олександр Ч. - повідомив: 21 березня телефонував до Ігнатенка, але слухавку чомусь узяв Дмитро, який заявив, що Тарас... поїхав до Києва виготовляти візу до Італії (а сестра день до того спілкувалася із братом і він нікуди не збирався їхати). Людмилу водили по вернісажу, барах, звідки час від часу надходили повідомлення, що там нібито бачили Тараса. Та через пробуксовку слідства справа поступово лягла в сейф.

Беззахисні матері

...Новий виток у розслідуванні з’явився навесні 2004 року, коли в руках одеських правоохоронців опинився 58-річний Анатолій Кондратьєв із 20-річним зеківським стажем. Затримали його випадково і то завдяки місцевим мешканцям. Наприкінці минулого - на початку нинішнього років в Одесі за загадкових обставин зникло і померло кілька самотніх осіб. Одні, залишивши помешкання на квартирантів, кудись виїжджали, а трупи інших знаходили в згорілих квартирах. Особливо міліціонерів насторожив випадок, коли одесит, стривожений тим, що матір не відповідає на телефонні дзвінки, заїхав її провідати. Квартира була порожня, а на холодильнику він знайшов шмат м’яса. Судмедексперти встановили, що це... останки людського тіла. Міліціонери вжахнулися: невже в місті з’явився «Джек-різник»?
Арештувати його допоміг випадок. Місцевий таксист вирішив у січні заїхати до своєї матері. Аби зробити сюрприз, не попередив її про приїзд. Яким же страшним було його здивування, коли, відчинивши двері, він застав у кімнаті незнайомця, що... розчленовував тіло вбитої матері. Разом із сусідами він затримав душогуба і здав правоохоронцям. І потягнувся слід кривавих злочинів. Лише в Одесі на совісті «М’ясника», як прозвали його оперативники, було 7 аналогічних убивств.
Але найбільший сюрприз чекав попереду - його «пальчики» виявилися ідентичними з тими, що знайшли в квартирі Тараса у Львові. Коли різника привезли до Львова, Людмила Галібей відразу опізнала в ньому «Дмитра». Упізнали його й інші свідки, щоправда, у різних місцях він діяв під різними іменами. Як з’ясувало тепер слідство, якби львівські правоохоронці вчасно спрацювали 2001-го (хто заважав відразу звірити відбитки пальців у базі даних на судимих), багато життів удалось би зберегти. А у Львові на руках убивці - кров аж п’яти людей. І, зокрема, Тараса.
Після чергового виходу із зони (а востаннє Кондратьєв відсидів на Львівщині) він тут і зостався. Помешкання не мав, тож засоби на прожиття вирішив здобувати в кривавий спосіб. Через оголошення підшуковував квартири. Винаймав їх лише в самотніх осіб. Господарі охоче здавали помешкання немолодому, але ґречному чоловікові, який своєю уважністю підкуповував самотні серця. Фінал був однаковий - тіло вбитого господаря розчленовував і спускав у каналізацію або частинами виносив на смітник. Кістяк закопував, а квартиру продавав.

«Поїхали до рідних»

Так «поїхали до рідних» і не повернулися чоловік із вул. Окуневського, матір із сином із вул. Козланюка та молода жінка з вул. Котлярської. Утім, не всюди в нелюда злочини проходили гладко. Кондратьєв змушений був спалити помешкання на вул. Володимира Великого, коли після убивства літнього господаря несподівано для нього з’явилася племінниця, яка погрожувала прийти разом із чоловіком. А квартиру в дев’ятиповерховому будинку на вул. Княгині Ольги він... підірвав. Оперативники знайшли в ній саморобний пристрій, під’єднаний до електромережі, що спричинило вибух газу. Господиня тієї квартири так само «пішла і не повернулася». А син, котрий зателефонував із Києва, у Львові застав розкурочене помешкання.
Усюди «М’ясник» діяв за аналогічною схемою. Розрахунок був простий: навряд чи хтось із сусідів зчинятиме галас із приводу «поїздки до далеких родичів» самотніх осіб. А якщо виявляли зайву цікавість, на дверях виникали записки, написані нібито рукою зниклих мешканців.
За цей час Кондратьєву навіть вдалося одружитися на молодшій від нього на 20 літ особі. Щоправда, справжнього його прізвища вона так і не знала. Перед тим він вклеїв у паспорт убитого ним чоловіка своє фото і зареєстрував шлюб на прізвище покійника А. Таке ж прізвище має і дитина Кондратьєва, яку невдовзі народила молода дружина. Схоже, ні їй, ні тещі доглядати маля не доведеться. Обидві згодом стали спільниками «М’ясника» й налагодили сімейний бізнес із продажу квартир убитих мешканців. У Львові вони продали три помешкання, наваривши близько $70 тисяч. Наразі цю страшну сімейку розшукує міліція.

Убивцю повернуть в Одесу

Аж у липні 2004 року Галицький райсуд м. Львова нарешті визнав Тараса загиблим. Але гроші, котрі слідчі зняли з його банківського рахунку (спочатку казали $2500, тепер - $1500), як пояснили Людмилі, отримає сестра нескоро. Так само і в квартиру на вул. Городоцькій дозволили їй потрапити лише недавно. Застала вона там цілковитий розгром (ще не знаючи про існування «М’ясника», міліціонери пояснили, що нібито Тарас появлявся і шукав там документи, а сусіди розповіли, що хтось влаштував там тимчасовий притон). Прибираючи помешкання, Людмила знайшла чужу чорну шапочку (непомічену слідством?!) із двома пачками клофеліну, одна з яких була розпочата. А «дно» кухонного стола було вкрито засохлою кров’ю. Хоча, за її словами, слідство не хотіло зважати на це доти, доки не затримали Кондратьєва.
Наразі «М’яснику» інкримінують 12 убивств. Це лише встановлених, бо тактикою захисту затриманий обрав мовчання. Втім, досвідчені оперативники переконані, що колишній зек не міг діяти з таким розмахом без відповідного «даху», і, мовляв, є чудова нагода аналогічні злочини «списати» на одного садиста.
Цими днями Кондратьєва повернуть до Одеси.

газета ”Молода Галичина”

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів