Архів новин

«Стриптиз» у райвідділі

2 червня центр громадських зв’язків УМВСУ у Львівській області розіслав інформацію про дикий випадок: нібито якась журналістка влаштувала стриптиз у Залізничному райвідділі міліції м. Львова. Але перед тим - розбила вікно в одній із осель, а у відділенні віддубасила чергового та порвала на ньому сорочку. От тільки автори чомусь забули повідомити, що перед тим українські інформагентства поширили інформацію під заголовком «Львівська міліція шукала під бюстгальтером журналістки... вибухівку», де факти подавалися зовсім у протилежному світлі. Що не журналістка влаштувала стриптиз, а правоохоронці, незаконно затримавши репортера, голову профспілки ЗМІ Львівщини, намагалися безцеремонно обшукувати її в черговій частині.

«Клітка» для репортера

Що ж сталося насправді? Ми спробували відтворити це без зайвих емоцій, тим паче автор публікації був свідком подій, які передували цьому «гучному затриманню». Не врахували правоохоронці й ще одного моменту - Ірені Тершак (а це про неї іде мова) вдалося записати на аудіо (диктофона і мобільного телефону) усе, що з нею сталося при затриманні і в райвідділі.
28 травня ц. р., проводячи чергове журналістське розслідування, нам вдалося отримати деякі документи про зловживання у певній силовій структурі. Помітивши за собою «хвости», Ірена для перестраховки залишила їх в автора цих рядків (а він - у редакції газета «Молода Галичина») і поїхала додому. Через 15 хв., як і домовилися, я подзвонив на її мобільний телефон. Вона сказала, що наближається додому. А ще через 15 хв. (на годиннику була 18 год. 19 хв.) сказала, що її кудись везуть у міліцейському УАЗику (для прокуратури не становить труднощів отримати розшифровку цих розмов). Після цього зв’язок із журналісткою обірвався.
Ірені вдалося зателефонувати мені вже наступного ранку, близько 7-ї год., і повідомити, що її, побиту, утримують у «клітці» в Залізничному райвідділі міліції. Випустили журналістку близько 10-ї год. Ірена приїхала чорно-синя. Синці були на руках, ногах, грудях, сідницях і навіть, перепрошуємо за подробиці, на статевих органах. Прокуратура м. Львова без вагань видала скерування на судово-медичну експертизу, а колеги, маючи сумні приклади дій у таких ситуаціях правоохоронців, зробили фотознімки.
За словами Ірени, патрульні під’їхали до неї на вул. Садовій. Упевнившись: «Ви - Тершак?», її без зайвих пояснень запхали в УАЗ. У машині відбулася дивна розмова. Зокрема, міліціонери дуже цікавилися, на кого Ірена працює? Коли журналістка запитала, на якій підставі її затримали і куди везуть, один із правоохоронців зізнався: вибачте, зобов’язали.

Компромат за пазухою?

У Залізничному РВ її передали черговому майору. А той ні до чого іншого не додумався, як спільно із колегою вирішив обшукати не лише сумочку журналістки, а й... її саму (що дозволено робити лише жінці і в присутності свідків). На справедливі запитання - на якій підставі, що шукають - і вимогу викликати адвоката, міліціонери не реагували. Один обхопив її ззаду, а інший почав безцеремонно копирсатися у кишенях плаща і «обмацувати» тіло. І коли, за словами Ірени, вона відчула, як майор «лізе за пазуху», журналістка, вирвавшись, поцілила йому поміж очі рукою.
Майор здійняв лемент: «Приведіть Марійку». Коли з’явилася Марія Ковальчук, наказав привести свідків із вулиці й оформляти рапорт про побиття працівника міліції. На диктофонній касеті чітко зафіксувалося, як правоохоронці оформляють такі «рапорти». Наведемо лише деякі витяги, які з огляду на українське законодавство характеризуються - як перевищення посадових повноважень і зловживання владою. «Пані, зайдіть сюди... Ви бачите, як мене побили. Пишіть пояснення...». І потім диктує людині, котра нічого не бачила: «Пишіть, під час огляду зірвала із себе одяг, туто пишіть... Вдарила майора». Те ж саме наказує і Марії Ковальчук: «Маріє, йди сюди. Описуй». Чути, як вона не хоче. «Наказую, йди сюди, пиши». Потім майор кличе якогось Семена: «Семене, я зараз іду в лікарню, освідчитися, мені дуже погано... А ти пиши: зірвала при тобі весь одяг... Тут-от пиши... П’яна, чіпляла міліціонерів, зірвала одежу...». Потім: «Семене, пояснення взяти в інших, що при огляді вирвалася, била майора».
Під час цієї «процедури» Ірена кілька разів вимагає у майора назвати своє прізвище. Той відповідає: «Неважно». Пізніше «дозволяє»: «Називай Василь Іванович». При цьому кілька разів наказує тримати її за руки. Ірена виривається. Чути крики Марії Ковальчук: «Іра, заспокойся!.. Я не витримую». На Ірену надягають кайданки, вона вивільняє руки, знову виривається. Майор кричить: «Міша, тримай за руки...». Потім до Ірени: «Та будь солідною кобітою, ніби порядна людина... Міліціонера ногами копати...».
Під час цих намагань скрутити журналістку й обшукати її Ірена заявляє: «Якщо так потрібно обшукати мене, сама роздягнусь». І скинула із себе одяг, поцікавившись: бачите, немає ні наркотиків, ні зброї. Тоді майор закликав ще когось і почав вимагати, щоб ті написали, що Ірена порвала одяг на черговому. Привів і якогось фотографа, який незаконно відзнімкував її з усіх боків.

Погрози зеками і ВІЧ-інфікованими?

Міліціонери викликали «четверту» бригаду. Але медики, оглянувши Ірену, сказали, що відхилень у її психіці немає. Ірена зі свого боку наполягла, аби викликали швидку. Лікарі встановили в неї гіпертонічний криз і зафіксували сліди від кайданок на руках.
За словами Ірени, вона чула, як майор комусь доповідав, що документів не знайдено, і додав, що якусь заяву вони оформлять. Після чого наказав: «У машину її». Журналістку потягли до УАЗика. Вона пручалася. З неї стягнули італійські туфлі, відламавши каблук. У машині на неї навалився один із патрульних. Задихаючись, Ірена вимагала, щоб він із неї зліз. І додала: «Вам мало Горелікова, якого міліціонери отак задушили в УАЗі, і потім отримали по 5-7 років ув’язнення?».
Жодна із лікарень, куди правоохоронці намагалися «здати» журналістку, її не взяла. У медвитверезнику - теж. Близько 23-ї год. Ірену знову доставили до райвідділу. І лише тепер сказали, що є заява, буцімто вона із хуліганських спонукань розбила комусь шибу. Але на заяві не було реквізитів потерпілої (а в інформації ЦГЗ ідеться, що сигнал на пульт управління міліції надійшов о 20 год., тоді як журналістка була затримана близько 18-ї). При журналістці міліціонер телефонував до якоїсь жінки і на ходу дозаповнив заяву.
Від Ірени вимагали, щоб вона зізналася у хуліганстві в громадському місці. Вона ж вимагала адвоката. За словами журналістки, їй погрожували: якщо не зізнається - кинуть в «клітку» до зеків, які зґвалтують її. Потім погрожували відвезти до ВІЧ-інфікованого. При цьому міліціонери постійно телефонували до одного з керівників міського управління міліції і консультувалися, як діяти далі. А майор підливав олії у вогонь: «За ґрати її, за ґрати!». Зрозумівши, що просто так не випустять, Ірена на вимогу міліціонерів написала, що на вул. Садовій з’ясовувала, чим займаються колишні братки із банди «Хіміка». Але під ранок правоохоронці виконали свою погрозу і помістили її в «клітку», звідки їй вдалося зателефонувати до автора цих рядків.
Коли Ірену відпустили, то з’ясувалося, що із сумочки зникло кілька її посвідчень, і зокрема профспілкове. Журналістка написала заяву в міську прокуратуру з проханням порушити кримінальну справу за організацію і проведення зухвалої провокації проти неї працівниками Залізничного РВ та притягнути їх до кримінальної відповідальності за ст. 171, 364, 365, 371, 383 КК України. Відповідні заяви вона також написала на ім’я міністра внутрішніх справ і голови РНБО. Тим часом у Залізничній райпрокуратурі нас поінформували, що проти Ірени не порушено жодної кримінальної справи.

Арам ЧЛІЯНЦ: «Смішно звучить, що жінка відлупцювала правоохоронців»

Прокоментувати цю «НП» ми попросили відомого у Львові адвоката Арама ЧЛІЯНЦА:
- Прослухавши аудіозапис і продивившись фотографії тілесних ушкоджень, які зафіксовані на тілі Ірени Тершак, ці свідчення (якщо вони підтвердяться відповідними експертизами) дають підставу стверджувати про те, що мінімум із боку працівників міліції було перевищення влади. Хоча тут цілий букет порушень, більшість із яких тягнуть на кримінал. У законі чітко визначено: обшук і огляд жінки може проводити лише жінка і то в присутності понятих. А аудіозапис показує: сам черговий майор заявив, що особисто проводив огляд із напарником і після того застосував недозволені методи роботи, тобто задіяв свідків, котрі нічого не бачили, і вимагав від них письмових пояснень. Примушував зробити це й працівників міліції, які, схоже, є молодшими за званням. Водночас до Ірени не допускають адвоката, чим порушують її права. Без коментарів - погрози. Спроба звинуватити Ірену в тому, що вона побила працівника міліції... А як повинна діяти жінка, коли її незаконно намагаються принизити в присутності інших чоловіків обшуком. Опір вона могла чинити лише під час затримання, але про це не йдеться. У райвідділі повинні були насамперед пояснити, за що її затримали. А так - це свавілля. І смішно звучить, що одна жінка, тим паче незаконно одягнута в кайданки, відлупцювала правоохоронців. Тому, якщо експертиза підтвердить істинність запису на магнітну плівку і тілесні ушкодження, отримані в райвідділі, то це кримінал чистої води проти працівників міліції, котрі брали участь у цьому і своїми незаконними діями спровокували захист з боку журналістки. Незаконним було й утримання її у райвідділі протягом майже 18 год. При таких тілесних ушкодженнях їй зобов’язані були надати медичну допомогу.

газета ”Молода Галичина”

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів