Архів новин

Розплата за борги

Аби повернути собі заборговані споживачами гроші, МКП “Львівтеплоенерго” конфісковує та продає їхнє майно.

МКП “Львівтеплоенерго” все частіше звертається до суду для отримання боргів за теплопостачання. Так, нині в суд передано понад 23 тисячі заяв на суму 46,7 млн. грн.

Найбільш активно підприємство почало звертатися до суду в 2001 році. Як розповів Сергій Тригобюк, заступник директора МКП “Львівтеплоенерго”, всі ці борги зафіксовані на 1 жовтня 2002 року. Після цього мешканці почали заборгував безпосередньо власникам будинків, а не надавачам послуг, оскільки змінилася система розрахунків. За словами судових виконавців, заяв від ЖЕКів наразі є небагато: чи то їм вдається краще збирати кошти, чи то борги ще не критичні.

Степан Конашевич, старший державний судовий виконавець відділу Державної виконавчої служби Шевченківського районного управління юстиції, виконує кілька рейдів щотижня, під час кожного з них обходить близько десяти квартир. У його обов’язки входить власне опис і вилучення майна. Чиновники міської ради часто говорять, що злісними боржниками за комунальні послуги найчастіше бувають люди далеко не бідні. Проте пан Конашевич спростував це твердження. За його словами, не платять за комунальні послуги зазвичай небагаті люди. Часто – старшого віку, борги яких накопичені в період із 1995 року. Хоча, наприклад, в одній з квартир, борг мешканців якої за теплопостачання становив понад 2 тис. грн., лише вхідні двері коштували щонайменше половину цієї суми. До речі, в це помешкання виконавця не впустили.

– Бувають різні випадки, – розповідає Степан Конашевич, – часто мені як людині шкода, проте це – моя робота. Насамперед я перевіряю майновий стан боржника, описую майно та вилучаю. Взагалі по квартирі завжди видно, чому не платять – не можуть чи не хочуть. Зазвичай і особливого майна немає, коли є борги. А якщо щось з’явилося вже в квартирі, то це може означати, що люди повернулися із заробітків, і, власне, борги накопичилися за період їхньої відсутності.

Вилучення здійснюють у присутності міліціонера, який стежить за правопорядком і законністю виконання дій судовим виконавцем. А на думку Степана Конашевича, він передусім виконує функцію психологічного впливу. “Я ж не буду битися з мешканцями, – каже судовий виконавець, – міліціонер також не буде, але це добрий психологічний фактор”. Також функцію стеження за дотриманням законності дій виконавцем покладено на двох понятих, які обов’язково є присутніми під час вилучення майна. Ними можуть бути люди, віком понад 18 років, які не є зацікавленими у справі.

Експерт оцінює майно, його реалізовують відповідні підприємства, які мають ліцензію. І в такий спосіб погашають борг перед підприємством “Львівтеплоенерго”. Якщо власник принесе оплачені квитанції, то майно йому повертають. Його оцінка та реалізація – процес не надто швидкий. Однак послуги експерта та решту витрат оплачує також власник майна. Це коштує приблизно 300 грн., проте сума може коливатися.

Державний виконавець також розповів, що досить часто після його обходів квартир, наприклад, коли нікого не було дома і залишено відповідне повідомлення, наступного дня оплачують досить багато квитанцій. Сама процедура виконавчого провадження також дає шанс боржникам – упродовж 7 днів після рішення суду можна сплатити борг. Для цього суд надсилає відповідне повідомлення. Після цього борг збільшується на 10% (так званий виконавчий збір), і судові виконавці мають право конфісковувати майно.

При цьому, згідно із законом про виконавчу службу, заборонено конфісковувати низку предметів першої необхідності: холодильник, ліжко чи, наприклад, взуття. А от телевізори, магнітофони тощо є речами, відсутність яких, згідно із законом, не завдасть особливої шкоди боржникам. До таких речей також належить і мобільний телефон, проте, як зауважує Степан Конашевич, особисто він може конфіскувати радше для психологічного ефекту. “Наприклад, власники квартири, поводяться, м’яко кажучи, неввічливо, – розповідає він, – і лежить на столі телефон, я можу його вилучити, але спеціально не шукатиму”. До того ж, якщо виявиться, що телефон не належить боржникові, то реальний власник зможе забрати його, але через суд. Коштуватиме йому це 51 грн., – державне мито за розгляд справи в суді.

Судовий виконавець завжди намагається вилучати майна на більшу суму, ніж, власне, становить борг. Це пов’язано з тим, що майно було в користуванні, а відтак його оцінка є досить суб’єктивною. В кожному разі, після реалізації майна різницю повертають власникові, стверджує Степан Конашевич. Або ж із цієї суми оплачують усі видатки. “Зазвичай люди таки знаходять гроші, – каже пан Конашевич, – і оплачують борг. До реалізації вдаємося рідко”.

Олег Горішевський, заступник начальника відділу збуту МКП “Львівтеплоенерго”, який бере участь у рейдах як представник позивача, розповів, що досить часто люди вступають у суперечку з судовим виконавцем і стверджують, що його дії є незаконними, оскільки вони мають право на реструктуризацію боргів на термін до 5 років. Проте це не зовсім відповідає дійсності.

– Таке положення дійсно є, – говорить пан Горішевський, – але для цього необхідно пройти відповідні процедури. І цим правом не можна скористатися, якщо вже є рішення суду про примусове стягнення боргу.

За його словами, нині справу передають до суду, якщо сума боргу становить понад 600-800 грн. Колись критичними були значно більші суми – близько 1,5 тис. грн. Нині таких боржників майже не залишилося. Якщо аналізувати борги в районах міста, то, за словами Горішевського, найбільше заборгували мешканці Сихова. “Квартири новіші, – говорить він, – площа більша, а зарплати ті самі”.

Загалом у Львові примусове стягнення боргів найбільш актуальне власне для “Теплоенерго”. Скажімо, судових заяв від ВАТ “Львівобленерго” чи ЗАТ “Львівгаз” фактично немає. Те саме стосується і МКП “Львівводоканал”. На думку експертів, вони просто не почали активно застосовувати примусовогостягнення. А щодо двох перших підприємств, то вони мають реальні засоби впливу – відключення боржника. В той час, як відключити тепло в окремо взятій квартирі технічно дуже складно, то відімкнути світло чи газ – абсолютно реально.

А мешканців квартири, які не пустили судового виконавця, тобто завадили йому виконувати службові обов’язки та перешкодили здісненню рішення суду, очікує досить довга та серйозна тяганина. Насамперед, якщо вони є власниками автомобіля, то його арештують і вилучать. Арешт також накладуть на квартиру, тобто ні продати, ні обміняти її не вдасться.

”Львівська газета”

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів