Архів новин

Яків Гніздовський. Повернення

У суботу сталася унікальна та дуже важлива для Львова подія – перепоховання з колумбарію єпископальної катедри св. Івана Богослова в Нью-Йорку на Личаківському цвинтарі урни з прахом всесвітньо визнаного українського митця, який від 50-х років ХХ століття аж до своєї смерті прожив у США, Якова Гніздовського.

Цього ж дня в Національному музеї у Львові відкрили виставку його творів із колекцій музеїв Львова, Києва та Тернополя, присвячену цій події, а також 90-річчю від дня народження художника та 20-річчю від дня його смерті.

Уперше я почула про Якова Гніздовського в середині 1990-х років, коли у Львівському палаці мистецтв за сприяння Американського дому в Києві відкрили виставку графіки цього митця. Тоді виявилося, що маємо унікального творця, рівень і світове визнання якого у графіці дорівнюють рівневі та світовому визнанню Олександра Архипенка у скульптурі. Але виставка – річ тимчасова, а поодинокі публікації, які де-не-де з’являлися, не могли забезпечити широкому загалу глибшого пізнання цього художника, якого через загальновідомі історичні причини на теренах колишнього СРСР і зокрема в Україні намагалися зайвий раз не згадувати.

І потрібно було майже десять років, аби дочекатися здійснення заповітного бажання митця – бути похованим в Україні, щоб земляки, нарешті, справді віддали Гніздовському належне. Властиво, фахівці заговорили раніше, коли стараннями Державної комісії з повернення культурних цінностей в Україну наша держава отримала 50 робіт цього майстра. Тоді 18 графічних творів “оселилися” в Національному музеї у Львові, 18 – у Національному художньому музеї України (Київ) і ще 14 – у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї.

Отже, Яків Гніздовський. Яскравий представник американської й української культур. Наш земляк, про якого лише американці написали понад десять поважних монографій. Автор багатьох персональних і збірних виставок у США та за кордоном. Митець, чиї твори зберігають у найкращих музеях США, зокрема в Національному музеї американського мистецтва, Музеї образотворчого мистецтва у Бостоні, в колекціях Білого дому, Рокфеллера, Вудварда й інших, чиї роботи, включені у виставку сучасної американської графіки, об’їздили всю Латинську Америку, Японію, Індію, інші держави. Свого часу член редколегії журналу екслібристів Великобританії та член Американського товариства любителів і творців книжкового знаку. А ще – постійний вдумливий автор журналу “Нотатки з мистецтва” філадельфійського осередку Об’єднання українських митців Америки...

Якби не природна ґречність Якова Гніздовського, хтозна, може, так і пропрацював би все життя звичайним рисувальником англомовного видавництва в Сент Полі (США). Та так мало трапитися, що того дня повз його столик у затишній кав’ярні проходила жінка, в якої із сумочки раптом випала паперова картка. Підняв її і простягнув незнайомці. Це була заява на участь у груповій виставці в Міннеапольському інституті мистецтв. Жінка ж, дізнавшись, що цей галантний чоловік – митець, та ще й новоприбулий із Європи, охоче порадила, як стати учасником майбутньої імпрези. А згодом довідався: журі, яке очолював куратор естампів Метрополітального музею мистецтв у Нью-Йорку, визнало його дереворіз вартим другої нагороди й, окрім того, Міннеапольський інститут мистецтв бажає придбати цю роботу до своєї постійної колекції. Так прийшло до нього перше офіційне визнання його хисту.

Він народився 1915 року на Тернопільщині. Занурившись у складний духовний світ мистецького Львова першої чверті ХХ століття (зокрема, зазнайомившись із Асоціацією українських митців), вишколившись у мистецьких академіях Варшави та Загреба, присвятивши після закінчення Другої світової війни декілька років творчій праці серед українських емігрантів у Мюнхені, 1949-го Яків Гніздовський виїхав на постійно до США. Згодом були в його житті ще два неповні роки проживання у Парижі, де мав три успішні виставки (в тому числі вперше виставив олійні картини, кераміку та малу скульптуру) й де одружився зі Стефанією Кузан – донькою вихідців з України після Першої світової війни. Але вже через якийсь час разом із сім’єю назавжди повернувся до Нью-Йорка.

І хоча самому Гніздовському ближчим до душі було малярство, визнання йому подарувала саме графіка. 54 екслібриси, які він створив, склали зміст книги “Гніздовський: есклібрис”, що її Американський інститут графічного мистецтва визнав однією з найкращих публікацій 1986 року в США. Його дереворізи стали темою окремого документального фільму “Вівці в дереві”, який отримав нагороду на кінофестивалі в Нью-Йорку. А поза тим – численні виставки, які завойовували шанувальників мистецтва в Африці та на Близькому Сході, в Англії і Західній Німеччині, в Чехії та Японії. До речі, роботи митця є також у музеях Японії і мають там велику повагу, хоча загальновідомо – японці зазвичай сприймають не все, чим захоплюються європейці й американці, і не все беруть до своїх музейних колекцій. Себто прагнучи стати незалежним професіоналом і докладаючи неймовірних зусиль, Яків Гніздовський чи не єдиний з українських творців Америки в повоєнний період зумів здобути міжнародне визнання й один із тих небагатьох, хто вмів творити по обидва боки “етнічної заслони” – серед українців і в неукраїнському світі”.

Цікаво те, що в його роботах обмаль людських постатей. Тварини та природа – те, що він вважає вартим до змалювання, інтерпретацій та авторських узагальнень. Як озвучив на відкритті у Львові слово Якова Гніздовського на останній його виставці у Вашингтоні багаторічний друг художника, колишній львів’янин, який уже чимало років мешкає в США та який опікувався перевезенням його праху на батьківщину, Роман Ференцевич, причина цього в тому, що художникові було важко домовитися з моделями. “Це парадокс, – говорив Гніздовський, – що в такому великому місті, як Нью-Йорк, де від людей прямо переливається, майже неможливий контакт із людьми. Для мистця, зацікавленого людською постаттю, це творить великі труднощі. Мистець або змушений іти в природу і там шукати за моделем, або замкнути себе у свій внутрішній світ абстрактної думки”.

Такий стан справ був болючою дилемою і для Якова Гніздовського, який мучився, котру з альтернатив вибрати. Однак, почавши “йти в природу”, побачив, що й там вибору немає, оскільки мистецький твір включає в себе два елементи – реальний та абстрактний. Однак “у природі, між деревами, рослинами і звірятами не було стільки проблем, скільки було з людьми, – зізнавався художник. – Мешканці Зоологічного саду в Бронксі, куди я все частіше заходив, не цікавилися, – як це робили люди, – моєю мистецькою орієнтацією, вони зовсім не дбали про те, чи я був реалістом, експресіоністом чи абстрактним мистцем. Вони були байдужі, коли я дав їм дещо пересадний вираз, не хвилювалися і не показували ніякого роздратування, коли завважили на моєму шкіцівнику, що не були такі молоді, як вони думали, що вони є. Крім того, як моделі вони не вимагали багато, вдоволялися горішками, які тут називаються peanuts (тобто земляні оріхи, арахіси). Коли ще звірята час до часу показували свої примхи, силуючи мистця чекати до часу, поки вони схотять співпрацювати й сидіти спокійно, то дерева і рослини були майже ідеальними моделями. Між ними і мистцем були цілковито гармонійні відносини, які лише дощ і сильний вітер були в стані заколотити. Звірята і дерева були в мене тільки заміною людської фігури. Але коли вони й були моєю другою любов’ю, я знайшов у них стільки цікавого і стільки краси, що стали майже моєю першою...”

А ще, як розповів Роман Ференцевич уже після відкриття, Яків Гніздовський був людиною, яка, попри величезний талант, ні про кого ніколи не сказала жодного поганого слова. “Це нетипово для творчого середовища назагал, – сказав пан Ференцевич, – і для творчого середовища Америки зокрема”. Нині Патріарх Києво-Галицький УГКЦ Любомир Гузар, який дуже добре знав художника, називав Якова Гніздовського найшляхетнішою людиною, яку будь-коли зустрічав у своєму житті. Не маючи змоги бути присутнім на перепохованні митця, Любомир Гузар сказав організаторам, що відвідання могили та виставки художника будуть першими в переліку справ, які чекають на нього під час найближчого візиту до Львова.

”Львівська газета”

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів