Архів новин

Леонід КУЧМА: Я на Львівщині розбирався з багатьма

Євгенія Полікарпова, ТРК ”ICTV”: Чому Ви відвідали лише одне підприємство у Львові і які Ви зробили для себе висновки?

Кучма: Це був мій обов’язок. У мене була зустріч з керівництвом цієї фірми в Києві в 2001 році, коли приймалося рішення про будівництво цього заводу. Я пообіцяв, що я обов’язково візьму будівництво під президентське патронацтво і що я приїду на відкриття. Як ви бачите, німецька сторона повністю виконала своє зобов’язання. Я, правда, не приїхав на відкриття. Але приїхав сьогодні сюди. Мене це спонукало зустріч з керівництвом цього підприємства в Берліні під час українсько-німецьких консультацій. З’явилися деякі проблеми, які заважають нормально рухатися цьому підприємству вперед, нормально розвиватися, нормально нарощувати обсяги виробництва. Сьогодні на цій нараді всі зі мною, від кого залежить це рішення. Ми це питання розв’язали. Тому, я сподіваюся, що далі ніяких проблем в роботі цього підприємств в роботі цього підприємства не буде.

Мар’яна П’єцух, ”Поступ”: Скажіть, будь ласка, чому Ви так рідко відвідуєте Львівщину? Опозиція вважає, що Ви просто боїтеся гнівної реакції галичан на Ваш приїзд. І друге запитання...

Кучма: Ви, як з кулемета стріляєте. Давайте, так як з, цього самого, з гвинтівки.

М.П.: І друге запитання. У вересні минулого року Ви звільнили чотирьох голів райдержадміністрацій Львівської області. Напередодні вони проголосували на сесії облради проти вступу в ЄЕП та конституційної реформи. Прокоментуйте, будь ласка, ці звільнення.

Кучма: Все одно стріляєш. В моєму віці і при моєму досвіді, в тому числі президентському, мені когось боятися, вибачте, ну це смішно просто. Так що так і передайте тим, у кого є такі сумніви. Я в житі свому нікого і нічого не боюсь, бо мені нічого боятися.

А чого я так рідко приїжджаю? Не запрошуєте, Господи, ну я що винен? Але повірте, я про ваш регіон не забуваю. Я думаю, що у вас періодично буває інформація, що президент втручається в розвиток вашого регіону. Бачите, теж це підприємство... Я не буду казати інші речі. Я думаю, якщо ви не замовчуєте, то вони для мешканців львовської області відомі. А щодо зняття там голів районних адміністрацій, я вважаю так: я не повинен був їх знімати. Вони повинні самі були піти з посад цих, якщо вони не згодні з політикою президента.

Парасковія Дворянин, радіо ”Люкс”: Пане президенте, чому на Львівщині так часто відбуваються кадрові зміни чиновників? Чи до виборів Ви змінюватимете губернаторів владних областей України? Чи це стосується нашого губернатора також? Дякую.

Кучма (до Сендеги): Скажи, будь ласка, тобі що, набридло уже працювать губернатором? Ви знаєте, це система в Україні. Починаючи з посади... президента тільки не чіпають, а там... особливо в вашому регіоні там роблять спроби криком ”Геть!” щось змінити цим. Починаючи з прем’єр-міністра на другий день, як тільки він став, його знімають з роботи. Так і губернатора. Але, ви знаєте, якщо робляться конкретні справи, якщо вирішуються соціальні проблеми, якщо люди бачать, що губернатор, в першу чергу, та особа, яка представляє центральну владу в регіоні, працює на людей, повірте, у мене особисто ніколи не з’явиться бажання робити такі речі, про які ви кажете. Навпаки, в мене буде бажання підтримувати таких людей. І ви знаєте, що багато губернаторів працює уже по 10 років, у тому числі і у вашому регіоні. У вашому Західному регіоні. Я можу послатись на Івано-Франківську область.

Леся Ігнатик, ТРК ”Люкс”: Пане президенте, дуже приємно Вас бачити на Львівщині, Ви нас чомусь менше любите, ніж східняків. Ми стежимо за тим, скільки разів Ви їздите в Донецьк і скільки у Львів.

Кучма: Скажіть, будь ласка, скільки я разів був у Донецьку?

Л. І.: За останні два роки двічі. А у Львові...

Кучма: Тобто якщо я їду у Донецьк, там, чи на шахті щось сталось і я з такою місією, знаєте, не зовсім радісною їду туди. Так що у мене немає любимих...

Л. І.: Але я сказала, що нам приємно Вас бачити у Львові.

Кучма: Оце мені подобається.

Л. І.: Якщо дозволите, запитання не з приємних. Ви знаєте, яка ситуація склалася навколо універмагу ”Магнус”. Польські інвестори заявляють, що вони фактично нічого не можуть зробити, бо за бізнесом стоїть родина Медведчуків і місцева влада не може втрутитися в цей конфлікт. Чи Ви маєте намір втручатися у цей конфлікт? Яка Ваша позиція? Чи обговорювали Ви це на зустрічі із президентом Кваснєвським? Дякую.

Кучма: З президентом Кваснєвським не повинні були обговорювати такі проблеми, бо він мені не задавав. А напевно вам відомо, що я випадково подивився цей сюжет по телебаченню українському, не памятаю по якому каналу. А на другий день, чи на третій день, була всеукраїнська нарада по боротьбі із злочинністю, і так далі і тому подібне. Я сам підняв це питання і дав відповідні жорсткі доручення. І сьогодні моя позиція: ми повинні створювати всі умови для нормальної роботи іноземних інвесторів. Але всі іноземні інвестори повинні працювати в межах нашого українського законодавства. Я рахую, що ця проблема дойшла вже до Верховного суду, то там я, вибачте, втрутитись не можу. Але я свою думку з цього приводу сказав публічно.

Гануся Гапко, УТ-1: Леонід Данилович, скажіть, будь ласка, які саме проблеми були в ”Леоні”, бо Ви нам сказали, що вони вже вирішені. Нам цікаво, чого стосувався Ваш візит. Якщо можна, розкажіть більш детально.

Кучма: Питання таможні і питання податку на додану вартість. Це два головних питання, які заважали нормальній роботі. 3 числа буде постанова Кабінету міністрів, яка розпише усі механізми цього процесу. Додатково тут буде введено п’ять представників таможеної служби України і, так сказать, без всякої затримки ця процедура оформлення буде проходити. Отримувати вексель, а коли назад буде продукція йти на кордон, то цей вексель буде здаватися. Легко і просто. Це коли ми хочемо вирішити проблему. А якщо не хочемо, можемо старіти. Дай Бог кожному.

Г. Г.: І ми говоримо про покращення інвестиційного клімату. А як щодо того, що більшість підприємств, наприклад ”Полісинтез” та латексний завод у Бібрці, - це польські інвестиції, які забруднюють довкілля, завдають великої шкоди здоров’ю мешканців? Тобто зі вступом у ЄС більшість країн, зокрема Польща, Угорщина, зацікавлена в тому, щоб своє шкідливе виробництво перенести на територію України. І, відповідно, переносять сюди не надто нові технології, які сприяють цьому. Як Ви бачите вирішення цієї проблеми? І чи контролюватимуть якось інвестиції, які будуть на Україні?

Кучма: Я переконаний і система та є обвязково, люба інвестиція, особливо, якщо вона пов’язана з виробництвом, повинна пройти експертизу, в тому числі екологічну. Но, ні в якому разі, ні при яких, так сказать, вигодах, не підемо на те, щоб... У нас і так екологія, не дай Господи (перехрестився - Ред.). У тому числі і сірка львівська і так далі.

Віктор Зінчук, ”Високий замок”: Леоніде Даниловичу, скажіть, будь ласка, чи відомо Вам, що сьогодні на Львівщині, зокрема в нашій обласній раді, існує доволі серйозний конфлікт між представниками ”Нашої України” та СДПУ(о)? Чи зустрічалися Ви з Михайлом Сендаком? Як Ви вважаєте, варто з ним зустрітися і, можливо, щось порадити йому, як вирішити цю ситуацію? Дякую.

Кучма: Ради бога. Дайте мені вирішити проблему спілкування з нашою Верховною Радою, а ви мені ще хочете дати, щоб я розібрався з вашою радою. Але ви самі задали таке питання, а відповідь полягає от тою реформою, насамперед конституційною, яка повинна відбутись в Україні. Я завжди всюди, на любому рівні, в тому числі, на рівні, можна сказати, сільради, ну, районному рівні, місцевому рівні, якщо нема порозуміння між виконавчою владою і представницькою владою, якщо весь час будуть йти боротьба між губернатором і обласною радою, то в такому регіоні, в такому районі, в такому місті, ніколи не буде прогресу. Тому на рівні України передусім треба створити, щоб уряд і парламент були єдино цілим. А враховуючи, що на 100% це неможливо, значить в парламенті повинна бути та більшість, яка забезпечить політичну підтримку уряду через прийняття тих законодавчих актів, які вкрай сьогодні потрібні Україні. Але я знову ж таки до тих проблем, які існують в львовском регіоні, і в тому числі в стосунках, якщо б політики передусім переймались проблемами людей, вирішенням їх соціальних проблем, а не витрачали час на те, на що вони витрачають, хто там головніший... Вибачте, треба припиняти цю безплідну боротьбу, а тим більше у Львові. Шановне товариство, ви є -- ворота України в Європу. Так ви ж повинні подавати приклад, а не навпаки - бути центром розбрату. Між собою, я маю на увазі, насамперед. Якщо ви тут у себе не можете навести порядок. Яке у мене питання виникає? Я його не буду завдавати.

Богдан Куфрик, ”Експрес”: Пане президенте, уточніть, чи все-таки Михайло Сендак намагався з Вами зустрітися? І друге запитання. На жаль, на Львівщині дуже мало таких успішних підприємств, як фірма ”Леоні”. Чи плануєте Ви піднімати ті підприємства області, які вже дихають на ладан або взагалі банкрути?

Кучма: Я сьогодні з головою обласної ради зустрічався, потиснув йому руку, побажав йому успіху. Напевно, я буду відлітати – ще раз потисну руку йому. Про які зустрічі? Якщо у нього є проблеми, які представляють загально регіональний характер, я готовий прийняти разом з представником виконавчої влади – губернатором області, будь ласка. Обговорювати конкретні проблеми. Я ні в якому разі не збираюсь обговорювати распрі, це однозначно. А бачите, ви задаєте питання, коли президент розбереться з львовською областю, в тому числі, багато збиткових підприємств і так далі. От на великий жаль, ми до сих пір, і ви - журналіст, не читаєм конституцію: за що відповідає президент, за що відповідає виконавча влада і законодавча влада. Я – глава держави! Виконавська влада це – уряд (і вліз от сюди). От давайте сідати і дивитись: роль і місце кожного підприємства. Не чекати, коли з Києва хтось приїде, розбереться. Я у вас в регіоні, кстаті, розбирався з багатьма. Я коли до Трускавця їздив, так сказать, взимку на тиждень, то я обов’язково їздив, як ви знаєте, там, регіонами дивився, там, і переробну вашу промисловість і... ну... Я сьодні не буду казати про своє враження, я просто знаю, що там трошки по-іншому стало. І у тому числі і мимо миколаївського цементного заводу. Ви знаєте, в якому він стані він був? Кому він належав? І що він робив із цим заводом? І яка боротьба йшла против того, щоб французька фірма стала володарем цього підприємства. І наскільки я знаю, вони вже вклали десь суттєво кошти для того, щоб це підприємство запрацювало. Я переконаний обов’язково, що місцева влада подивиться так, щоб ці кошти вкладались із врахуванням екології. Бо біля цього місця взагалі і проїхати не можна було. Якщо на машині їдеш, треба проїхати – ганчірку діставати і витирати пиль, так сказать. А там люди живуть. Тому наше спільне завдання, не президента окремо, а всіх нас, влади в цілому. А влада це – ми всі. І ви також влада. По узелку розв’язувати проблеми, які у нас накопичились за ці роки. Сходні ми маєм таку можливість. Сьодні економіка наша на підйомі. І треба вирішувати ці проблеми і вкладати кошти в такі проекти, які б якнайшвидше б дали рух.

Галина Терещук, радіо ”Свобода”: Скажіть, будь ласка, Ви частково вже відповіли, але чи нормальна ситуація в державі, де є голова податкової адміністрації України, де є керівник митної служби, де є безліч Ваших підлеглих, а Ви змушені приїжджати на одне із підприємств, де є західні інвестиції і сам втручатися у цю ситуацію? Дякую.

Кучма: Важко відповісти: так чи ні. Бо це питання потребує вирішення, як мінімум на урядовому рівні. Ні податківці, ні таможенніки самі по собі це питання не мають можливості вирішити. Якщо бути відвертим, то ми трошки йдемо, ви знаєте, на зустріч цій фірмі. Не на зустріч, а так – трошки на порушення нашого чинного законодавства, бо завтра нам можуть задати такі питання всі – дайте нам такі умови. Але ми хочемо, щоб цей проект пішов як можна швидше і дав приклад другим, в тому числі в Німеччині, що, люди добрі, приїжджайте до України, там люди з здоровим глуздом і хочуть, щоб приїжджали до України. Так от, це питання, я кажу, урядове. А тому, що я приїхав... Я на початку розмови нашої сказав: я взагалі люблю їздити по Україні і люблю дивитися. Я не їжджу там, де все впало вже і ніхто не хоче працювати. Бо це люди, в яких нема насамперед ні тут (показує на голову –Ред.), ні рук немає, і бажання нема. А тим більше, що ми зустрілись в Берліні і домовились, що обов’язково зустріч буде і тут.

Тарас Кузяк, НТА: Ви сьогодні проїжджали повз новозбудований Сихівський міст. Яке Ваше враження?

Кучма: Моє враження? Добудувати треба. Я думаю, що так і буде.

газета ”Поступ”

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів