Архів новин

Суд над комунальниками

Виграш справи в суді мешканців будинку № 8 на вул. Карманського у Львові продемонстрував, що із жеківськими неробством і свавіллям можна успішно боротися, не сплачуючи роками квартплату, та ще й мати від цього зиск.

Багато львів’ян і мешканців області страждають від чиновницького свавілля та байдужості комунальників-монополістів і житлових контор. Проте далеко не всі покірно терплять неподобства з їхнього боку. Зокрема, мешканці однієї з комунальних квартир будинку № 8 на вул. Карманського у Львові обрали доволі оригінальну тактику - за невиконання жеком №107 (нині ЛКП «Новий Львів») та комунальниками своїх прямих обов’язків принципово відмовилися і понад вісім років (!) не сплачували квартплату. А коли жеківці, не витримавши, звернулися до суду, то мешканці через судову інстанцію ще й зобов’язали їх не тільки виплатити компенсацію за моральні збитки, а й своїм коштом (!) ліквідувати наслідки багаторічної бездіяльності.

Цей будинок, споруджений ще за австрійських часів, належить до архітектурно-історичних пам’яток Львова, його занесено в реєстр ЮНЕСКО. Австрійці будували на совість, проте будь-які доброякісні будівлі, коли їх капітально не ремонтувати з 1952 року, теж не витримують. За півстоліття пам’ятка встигла фундаментально відсиріти, потріскати і прогнити. Усі звернення до жеківців перешкодити руйнуванню пам’ятки, відповідно й помешкань, наштовхувалися на рідкісне за розумінням «співчуття»: мовляв, придбайте своїм (!) коштом матеріали - і тоді все зробимо.

Усі звернення до жеківців перешкодити руйнуванню пам’ятки, відповідно й помешкань, наштовхувалися на рідкісне за розумінням «співчуття»: мовляв, придбайте своїм (!) коштом матеріали - і тоді все зробимо.

«Навіщо ж квартплату платимо? - дивувалися люди. - Тим паче за «Положенням про систему технічного обслуговування, ремонту та реконструкції жилих будівель у містах і селищах України», затвердженим Держжитлокомунгоспом 31 грудня 1991 р., жеки зобов’язані реагувати на скарги мешканців протягом однієї доби і ліквідувати несправності в найкоротші терміни».

Переконавшись, що будь-якими зверненнями стіну байдужості не пробити, троє мешканців однієї з комунальних квартир 1995 року на знак протесту припинили вносити квартплату, яку жеківці і беруть для того, аби утримувати будинки в належному стані.
Чиновників це обурило. Але почували вони себе доволі впевнено і час від часу письмово нагадували боржникам, що нікуди вони не подінуться - усе одно заплатять. Ті робили зустрічний реверанс - лише після того, як виконаєте свої зобов’язання, причому якісно!

У минулі роки жек перейменували в ЛКП «Новий Львів», змінилося й керівництво. Не мінялося лише ставлення до проблем людей, а з 1995-го в цій архітектурній пам’ятці прогнилий дах у кількох місцях просів і на голови мешканців просто потекло. Причому відразу в кількох квартирах.
Нарешті в травні 2002 року в будинку побувало керівництво ЛКП на чолі з директором Я. Маголою. Оглянувши суцільні потьоки на стінах і фонтанування з поіржавілих труб, чиновники не ризикнули більше ігнорувати звернення людей, тим паче - прогнилий дах, який покривала ще австрійська черепиця, міг будь-якої миті просто обвалитися. Але замість очікуваних ремонтників із ЛКП аж через півроку, взимку, з’явилися якісь майстри з приватної фірми, які попросили мешканців верхнього поверху на час ремонту їхніх квартир виселитися з помешкань. Щоправда, і тут люди були мудрі. Їхній будинок - у престижному районі, і за останні роки вони надивилися, як сусідні будівлі перейшли у власність «нових українців». Так само приходили невідомо звідки майстри, відселяли тимчасово сім’ї, розпочинали ремонт і... «через брак» коштів заморожували його. Пізніше робили перепланування з метою «зміцнення конструкції», а потім заявляли колишнім мешканцям, що повернути назад їхнє житло не можуть, оскільки тепер їм бракує за нормами по кілька метрів на душу. І тихцем реконструювані будинки сплавлялись грошовитим клієнтам. Тож мешканці зажадали від майстрів усю документацію. Це чомусь налякало «прибульців» - і вони зникли.
У ЛКП полетіли нові скарги. У квітні 2003 року все ж з’явилися ремонтники даху. Щоправда, нашвидкуруч поміняли частину черепиці на бляху, зірвали водовідвідні жолоби і, нікому нічого не сказавши, щезли. Перші ж дощі залили не тільки стелі, а й стіни, меблі, речі. У мешканців навіть сумнівів не зосталося, що це - сплановане шкідництво і їх планомірно виживають, створивши нестерпні умови для проживання. Особливо, коли після того в будинку з’явилися бритоголові особи, котрі за певну суму запропонували продати їм усі помешкання.
І тоді люди написали скаргу на ім’я міського голови Л. Буняка. Після того, очевидно, ЛКП вирішило провчити скаржників. І згадало про боржників, які вісім років не платять за квартиру. До місцевого суду Сихівського району полетіла грізна позовна заява, у якій директор Я. Магола просив стягнути з боржників увесь борг із 1995 року - майже 1200 грн., написавши, що квартиронаймачі злісно не реагують на попередження ЛКП.

Мешканці подали зустрічний позов. І доклали до нього фотографії стану квартири та численні скарги, в яких неодноразово просили ЛКП протягом останніх літ «виконати свої зобов’язання з утримання комунального житла в належному стані та провести капітальний ремонт даху». Як наслідок, зазначили вони, через недбалість жеківців квартири на цілому поверсі доведені до жахливого стану - тріщини на стінах, грибок, частково обвалилася стеля тощо. Постійна сирість у помешканнях не тільки псує речі, а й ставить під загрозу здоров’я людей. І попросили суд змусити ЛКП «відновити умови належного проживання, провести ремонт у квартирі та стягнути з відповідача за заподіяну моральну шкоду 50 тис. грн.».

Тривалий час керівництво ЛКП не з’являлося на судовий процес, очевидно, консультуючись, як безболісно вийти із ситуації, котру саму заварило. Саме ж засідання було коротким. Суддя Сергій Борейко поцікавився, чи платили боржники бодай копійку впродовж восьми літ? Почувши «ні», повідомив представників ЛКП, що в такому разі спрацьовує строк позовної давності і вимагати проплату можна лише за останніх три роки. Тож кожен із трьох мешканців повинен заплатити по 170 грн. А от ЛКП суд зобов’язав не тільки відремонтувати своїм коштом помешкання до 1 квітня, а й виплатити позивачам компенсацію за моральні збитки - 1000 грн.
Реакція представників підприємства була оригінальною: вони заявили, що проводити ремонт повинен... Л. Буняк, оскільки мешканці писали до нього. І залишили за собою право оскаржити рішення суду. Що ж до мешканців, то вони, якщо й оскаржуватимуть його, хіба що в частині збільшення розміру компенсації за моральну шкоду.

Інші мешканці будинку, дізнавшись про таке рішення, так само вирішили звернутися до суду з позовами на ЛКП про відшкодування збитків.

- Чимало випадків, коли в судах за аналогічних обставин приймають незаконні рішення не на користь мешканців, - прокоментував правозахисник Анатолій Комаров. - Стягнення боргів за комунальні послуги, у тому числі і за квартплату, допускається в межах строку позовної давності - 3 роки. Багато людей, не маючи можливості оплатити послуги, час від часу, аби від них відчепилися, платять якісь копійки, не знаючи, що комунальні монополісти лише цього й чекають - у такому разі строк позовної давності переривається. І тоді з людей намагаються стягнути борги за всі роки, й суди цілком законно задовольняють такі позови. У цьому ж випадку важлива принциповість - якщо не платити з якихось законних причин, то не платити взагалі.

газета ”Молода галичина”

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів