Проблеми і перспективи у створенні органів самоорганізації населення на Львівщині

Прес-конференція

5 березня 2014 р. 12:00

Місце проведення: Прес-клуб, проспект Т. Шевченка, 11, 2 поверх.

  • 0
  • 590

Учасник:
•    Петро Лазарчук, керівник Львівського регіонального ресурсного центру для органів самоорганізації населення.

Довідка
Орган самоорганізації населення – одна з форм участі членів територіальних громад сіл, селищ, міст у вирішенні спільних проблем території, на якій вони проживають. Органами самоорганізації населення є будинкові, вуличні, квартальні комітети, комітети мікрорайонів, комітети районів у містах, сільські, селищні комітети. ОСН діють на підставі законів України «Про органи самоорганізації населення» від 11.07.2001 р. та «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.1997 р.

Основними завданнями ОСН є:
•    створення умов для участі жителів у вирішенні питань місцевого значення;
•    задоволення соціальних, культурних, побутових та інших потреб мешканців, сприяння у наданні їм відповідних послуг;
•    участь у реалізації соціально-економічного, культурного розвитку території, інших місцевих програм.

Створення ОСН може бути особливо цікавим для територіальних громад, до складу яких входять населені пункти, які не мають власного органу місцевого самоврядування, а адміністративно належать до складу сусідньої ради; населених пунктів, на території яких розташовані багатоповерхові будинки, залишені з часів радянського союзу; населених пунктів, які мають труднощі з наданням житлово-комунальних послуг місцевим мешканцям, а також з утриманням місцевих інженерних мереж. Крім цього, ОСН може стати дієвим механізмом залучення місцевих жителів для участі в розвитку місцевої громади.

У 2013 р. за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» розпочав свою роботу Львівський регіональний ресурсний центр для органів самоорганізації населення, який діє на базі Фонду розвитку громадських організацій «Західноукраїнський ресурсний центр». Даний центр діє з метою підтримки вже існуючих та створення нових органів самоорганізації населення (ОСН) у Львівській області. Ресурсний центр надає  свої послуги населюнню безкоштовно.

До теми