Вітер може спрямувати димову хмару з Київщини вбік Львівщини (відео)

14:54 10 червня 2015 р.

Фото до новини


Фото: скріншот з «YouTube»

Гідрометцентр прогнозує, що в неділю напрямок вітру може змінитися в Україні на південний, а це може перекинути хмару диму з Київщини на Житомирщину й Тернопільщину, поруч із якою – Львівщина.

«У найближчі два-три дні вітер буде відносити димову хмару (з Київщини. – «ЩЛ») убік Вінниці й Хмельницького. Гідрометцентр прогнозує північно-східний вітер аж до п’ятниці. Однак у неділю напрямок вітру може змінитися на південний, що можливо перекине хмару диму на Житомирську та Тернопільську області», – повідомила сьогодні, 10 червня, «Телевізійна служба новин» каналу «1+1». Подробиці – в її відеосюжеті:

Тим часом управління держсанепідслужби в Києві опублікувало « Рекомендації населенню щодо поведінки в умовах високої задимленості від пожеж, викликаних горінням нафтопродуктів та інших вогненебезпечних речовин»:

«При підвищеній задимленості атмосферного повітря, викликаної пожежами, викликаних горінням нафтопродуктів та інших вогненебезпечних речовин, з метою попередження отруєння людей продуктами горіння, загострення серцево-судинних, легеневих та інших хронічних захворювань, попередження загострення хронічних  захворювань слід приділяти особливу увагу профілактичним заходам, які обмежують надходження в організм шкідливих хімічних речовин.

1. Намагатися уникати тривалого перебування на повітрі рано вранці (у повітрі знаходиться максимальна кількість смогу) та у найспекотніший час доби. Дітям і вагітним жінкам слід відмовитися від тривалих прогулянок.

2. Обмежити відкривання вікон, особливо вночі і рано вранці. При відкритті завішувати місця надходження атмосферного повітря (вікна, кватирки тощо) зволоженою тканиною і періодично її міняти.

3. По можливості використовувати в побуті та на робочих місцях системи кондиціонування та очищення повітря.

4. Проводити вологе прибирання в житлових приміщеннях і на робочих місцях; корисно також поставити в житлових та робочих приміщеннях ємності з водою, щоб підвищити вологість повітря.

5. Обмежити фізичне навантаження.

6. Уникати вживання алкогольних напоїв та пива, виключити куріння, оскільки це провокує розвиток гострих і хронічних захворювань серцево-судинної і дихальної систем.

7. При посиленні запаху диму рекомендується надягати захисні маски, які слід зволожувати, а віконні та дверні прорізи ізолювати вологою тканиною. Особливо це відноситься до літніх людей, дітям і тим, хто страждає хронічними недугами: серцево-судинними захворюваннями, цукровим діабетом, хронічними захворюваннями легень, алергічні захворювання.

8. Збільшити споживання рідини до 2-3 літрів на день для дорослих. Для відшкодування втрати солей та мікроелементів рекомендується пити підсолену і мінеральну лужну воду, молочно-кислі напої, (знежирене молоко, молочна сироватка), соки, мінералізовані напої, киснево-білкові коктейлі. Виключити газовані напої.

9. Виключити з харчування жирну їжу, вживати легкозасвоювану, багату вітамінами і мінеральними речовинами їжу, віддавати перевагу овочам і фруктам.

10. Кілька разів на день приймати душ. Промивати ніс і горло.

11. Для осіб, які страждають серцево-судинними захворюваннями пропонується  вимірювати артеріальний тиск не менше 2 разів на день, при стійкій артеріальній гіпертензії – звернутися до лікаря.

При наявності хронічного захворювання строго виконувати призначення, рекомендовані лікарем.

12. У разі виникнення симптомів гострого захворювання або нездужання (появі ознак задишки, кашлю, безсоння) необхідно звернутися до лікаря. 

З метою недопущення  погіршення  ситуації через пожежі, викликані горінням нафтопродуктів та інших вогненебезпечних речовин, доцільно обмежити поїздки на особистому транспорті, який дає значний внесок у забруднення атмосферного повітря населених місць.

При дуже сильному задимленні атмосферного повітря населених пунктів в результаті пожеж, викликаних горінням нафтопродуктів та інших вогненебезпечних речовин рекомендується по можливості виїхати з населеного пункту, який піддався задимленню, або обмежити час перебування в ньому».

Про це повідомили на сайті управління держсанепідслужби в Києві.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів