В Івано-Франковому на Львівщині відмовляють бійцям у наданні земельних ділянок, – боєць

17:52 8 липня 2015 р.


Фото: Галина Терещук / «Радіо Свобода»

Максим Бібік, який майже рік воював на Донбасі в складі 79-ї бригади, розповів: «Крутять голову, кажуть, що землі немає, переробляють плани».

Майже рік воював на Донбасі в 79-ій Миколаївській бригаді Максим Бібік, який проживає на Львівщині. Захищав Донецький аеропорт і луганський.

Майже три місяці, як боєць демобілізований, але досі не може адаптуватись до нормального життя. І таких, як він на сьогодні сотні.

Після поранення під селом Мар’їнка Донецької області Максим Бібік попросив командира відправити його захищати Донецький аеропорт у складі 2-ї роти 79-ї Миколаївської бригади. Це було торік у жовтні.

Ситуація тоді на летовищі, жартує, була «стабільно-ненормально». Заїхати туди і виїхати звідти було дуже складно. Максим Бібік  розповів:

«Провізію поставляли через день-два, бо там були різні бригади 93-а і 95-а, а їхня ротація не співпадала з нашою, тобто наші хлопці постійно їздили з 79-ї, водії катались з Пісок, перевозили. Ми заїхали в аеропорт вночі. Нас змінювали, ми ще добу перебували з тими, хто нас змінював, передавали інформацію, яку знали.

За весь хід війни, звідки забирали 79-у бригаду, можна було казати, що об’єкт здається. Так якось виходило. Нас забрали з кордону і кордон відкритий, звідки забирають, здається територія».

З 98-ї бригади загинули троє бійців, які виїжджали на Донбас із Львова. Двоє – через непрофесійність командира, який не попередив українських бійців на блок-посту, що його підлеглі змінили маршрут, каже військовий.

Максим ріс у військовій родині і йому служба була звичною, на відміну від побратимів, які тримали зброю у руках ще під час строкової служби. Сьогодні Максим Бібік намагається звикнути до нормального життя. Він розповів:

«Сниться, але такого, що підриваюсь на чомусь, такого вже немає. Раніше просто ставав з ліжка і не розумів, чому я йду кудись.

Адаптація надалі триває, бо з війни повертається лише тіло людини, а розум і душа аж через роки. Телевізор не дивлюсь, бо одразу рвусь їхати назад до побратимів. Товариші телефонують, кажуть, як без мене поїдуть, а я відповідаю, що може вже не доведеться їхати».

Боєць – демобілізований, але перебуває у першому резерві й може будь-якої миті знову бути призваний. Статус учасника АТО отримав, але з роботи охоронцем довелось звільнитись, бо усе ж таки три поранення даються взнаки, чоловік працює над своїм психологічним станом. На сьогодні боєць перебивається тимчасовими заробітками, з дружиною виховує двох дітей.

З іншими бійцями вирішив створити громадську організацію, щоб разом добиватись своїх прав. Адже найбільшою проблемою в Івано-Франковому є виділення земельної ділянки сільською радою.

Максим Бібік наголошує: «Крутять голову, кажуть, що землі немає, переробляють плани. Ми принесли їм список, хто отримав землю, а з них ніхто не був в АТО – це найближчі люди голови сільради. А купити землю можна».

Таких, як Максим Бібік, нині – сотні демобілізованих бійців, які говорять про те, що до них нікому немає жодної справи, що вони не мають куди звернутись зі своїми проблемами, бо скрізь доводиться оббивати чиновницькі пороги і безрезультатно, що відчувають байдужість суспільства. Без жодної реабілітації, одразу після АТО, воїни повертаються додому і сам-на-сам долають свої переживання.

Бійцям місцеві органи влади масово відмовляють у наданні земельних ділянок. А це спричинює шалене обурення серед вояків і ненависть до влади.

Воїни 3-го окремого мотопіхотного батальйону територіальної оборони 24-ої механізованої бригади зазначають, що їм не виплачують грошові винагороди за виконані бойові завдання, що не мають змоги поїхати на оздоровлення з дітьми ті, в кого дитині менше, ніж 3 роки...

Демобілізований боєць Іван Балагуш наголосив: «Офіцери і солдати не знають, куди їм звернутись. Чому нічого немає, чому ніхто нічого не знає? В армії є корупція шалена». 

Ще у травні мав повернутись додому чоловік Світлани Дяченко – Сергій. За словами дружини, чоловік за травень не отримав грошових виплат. Жінка зверталась у Військову прокуратуру, Міноборони з питанням, чому чоловіка не демобілізують.

Світлана Дяченко розповіла: «Там посміялись в обличчя. Мені сказали, що я можу писати заяви, але прокуратура не має функції нагляду, тому нічого розглядати не буде. Мій лист вони повертали двічі. Я телефонувала на гарячі лінії Міноборони, військової прокуратури, у фінансовий аудит. Реакція була дуже повільна».

Дружина бійця намагається консультувати його вже демобілізованих друзів, щоб ті не замикались у собі й відстоювали свої права і не почувались покинутими. Зрештою, Львівська обласна адміністрація мала б давно визначити відповідальних чиновників за роботу з демобілізованими бійцями.

Про це повідомили «Радіо Свобода».

dailylviv.com

21 зі 73 територіальних громад Львівщини зменшили надходження

У Польщі вірять, що НАТО захистить країну в разі зовнішньої агресії

У Львові через напівмарафон закриють окремі вулиці і змінять рух транспорту

У Львові очистили 6587 вуличних і дворових дощоприймачів

Нардепа від «Слуги народу» підозрюють у незаконному збагаченні на ₴11 млн

«Акріс-Захід» вітає мешканців Львівщини з Великоднем!

Зупинив наступ на Часів Яр. Сирський нагородив «Золотим хрестом» мінометника з Львівщини

Понад 3200 КАБів, по 300 ракет і «Шахедів» випустила РФ по Україні в квітні

Двоє дітей у Львові раптово померли від невідомої пневмонії. «Не можемо до себе прийти» - лікар

У мешканця Львівщини вилучили бус за 130 пачок контрабандного курива

Зеленський назвав дату Саміту миру у Швейцарії

Обливань на площі Ринок у Поливаний понеділок не буде

Цьогоріч на Львівщині в ДТП загинули 5 мотоциклістів

Зміна клімату. Українські аграрії жнивуватимуть рано - вже у травні

Понад 50 жінок обстежили у квітні мобільні гінекологічні бригади у віддалених селах Львівщини

У Варшаві затримали українця, якого підозрюють у потрійному вбивстві

У Самборі загорівся припаркований автомобіль

Елітний будинок, 5 земельних ділянок, квартиру ексміністра Дмитра Табачника продадуть з аукціону

Очищення душі та оселі. Сьогодні - Страсний четвер

У США застрелили учня, який прийшов до школи зі зброєю

У Сокільниках бус збив скутериста

Етикет електронного листування польською мовою

На Львівщині в ДТП загинув мотоцикліст

Шістьох Героїв проведе в останню путь Львівщина

РФ збирається перекинути десантників на схід України

Росія вдарила по Одесі. Горить склад «Нової пошти». Є постраждалі (відео)

Хто та скільки списав військової техніки у ЗСУ перед нападом Росії. Прізвища і посади

Переміщення чотирьох начальників обласних управлінь СБУ

Польща перекидає військову техніку до кордону з Росією і попереджає про армійські колони на дорогах

Тарас Осьмякевич, Геннадій Палієвець, Олександр Голубков. Скорботне прощання з Героями

7000 доларів брали у Львові за місце другого водія

Скільки ракет «циркон», «онікс», «калібр» та Х-69 є в Росії

На вулиці Малоголосківський у Львові риють новий котлован. Що збудують

У Львові в мікрорайоні «Під Голоскому» запрацювала нова амбулаторія сімейної медицини. Графік (відео)

У ЛМР повідомили, які цінні мозаїки у Львові не матимуть захисного знаку «Блакитний щит»

Мотопатруль виїхав на дороги Львівщини. Що робитиме

Покаяння блудної жінки, задум зрадити Учителя. Сьогодні Велика середа Страсного тижня

Експосадовець Сил логістики отримав ще одну підозру

19 рятувальників гасили пожежу в гаражах у Львові

У Великий четвер Блаженніший Святослав зʼєднає новоосвячене миро з миром часів Другої світової війни