Українці платитимуть за опалення за новою схемою вже за грудень 2015 року

11:42 5 січня 2016 р.


Фото: biznews.com.ua

Віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко повідомив у вівторок: «Доводжу до загального відома, що нові правила діятимуть з 19 грудня, коли й були ухвалені зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 року №630».

«Упродовж опалювального сезону українці зможуть економити близько 20% вартості послуг з централізованого опалення – запевнили сьогодні, 5 січня, на Урядовому порталі, де також розповіли подробиці:

«Це стало можливим завдяки змінам у  порядку нарахування плати за послуги з централізованого опалення для населення, які розробило Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. За словами його очільника, віце-прем’єр-міністра України Геннадія Зубка, ключовим позитивом рішення є те, що громадяни будуть платити лише за фактично спожите тепло.

Відповідно до розробленої фахівцями Міністерства методології, відтепер основними чинниками, які визначають розмір щомісячної плати за послуги з централізованого опалення є: фактична температура зовнішнього повітря у розрахунковому місяці (чим тепліший місяць, тим менша плата за послугу у розрахунковому місяці, і навпаки); тривалість опалювального сезону і середньозважена річна витрата теплової енергії протягом опалювального сезону, які враховані у встановлених уповноваженим органом тарифах на послуги з централізованого опалення для конкретного виконавця, що надає послуги у відповідному населеному пункті; фактична кількість діб надання послуги у розрахунковому місяці; календарна кількість діб в розрахунковому місяці. Геннадій Зубко додав: «Ми створюємо умови, в яких комунальники повинні працювати так само, як роблять їхні європейські колеги, зважаючи на прогноз погоди та не спалюючи дорогоцінні енергоресурси у повітря. Практику, коли громадяни платили за взяті «зі стелі» цифри, ми припиняємо. Також довожу до загального відома, що нові правила діятимуть з 19 грудня, коли й булі ухвалені зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 роуц №630». 

Віце-прем’єр-міністра також зауважив, що за надані у грудні 2015 року послуги з централізованого опалення, плата споживачам таких послуг нараховуватиметься у період, коли набрала чинності відповідна постанова Кабміну. Він додав: «Зважаючи на те, що розрахунковим періодом є календарний місяць, Мінрегіон вже звернув увагу обласних та Київської міської державних адміністрації, що плата за послуги з централізованого опалення за грудень 2015 року повинна нараховуватися споживачам за новою  методологією».

Порядок надання комунальних послуг, порядок обліку та оплати цих послуг, а також права та обов'язки сторін визначаються згідно з Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типовим договором про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 року №630. З метою удосконалення порядку нарахування (визначення) плати за послуги з централізованого опалення у разі відсутності у квартирі (будинку садибного типу) та на вводах у багатоквартирний будинок засобів обліку теплової енергії, Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від 30 жовтня 2015 року №1037«Про запровадження перерахунку вартості послуги з централізованого опалення залежно від температури зовнішнього повітря»,якою внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 року №630. Вказана постанова Уряду набрала чинності 19 грудня 2015 року.

Для нарахування плати за послуги з ЦО підприємствами використовуватимуться виключно офіційні дані Українського гідрометеорологічного центру (або іншої організації, що має право на представлення метеорологічної інформації) щодо фактичної температури зовнішнього повітря в кожній з діб розрахункового періоду, протягом яких фактично надавалася послуга з централізованого опалення. У разі неналежного надання послуг з централізованого опалення та незабезпечення відповідної якості цієї послуги, виконавцями здійснюватиметься перерахунок плати за послуги з централізованого опалення відповідно до Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2010 року №151.

Такий перерахунок здійснюватиметься після нарахувань за алгоритмом, визначеним Правилами, затвердженими постановою КМУ від 21 липня 2005 №630. Враховуючи те, що плата за послуги з централізованого опалення щомісяця буде різною, виконавці послуг з централізованого опалення за підсумками опалювального періоду подаватимуть інформацію щодо перерахунків розміру плати за послугу з централізованого опалення структурним підрозділам з питань соціального захисту населення районних, районних у Києві і Севастополі держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі їх створення) рад для здійснення перерахунку розміру призначених субсидій».

Про це повідомили сьогодні, 5 січня, на Урядовому порталі.

dailylviv.com

Удосвіта закінчилася друга повітряна тривога на Львівщині

Друга повітряна тривога вночі. На Львівщині летять нові безпілотники (доповнюється)

Повітряна тривога на Львівщині закінчена - чисте небо

Вибухи на Львівщині. Працюють ППО і мобільні вогневі групи (доповнюється)

Ворожі безпілотники зайшли у повітряний простір Львівської області - Козицький (доповнюється)

Нічна повітряна тривога у Львівській області. Загроза удару безпілотників (доповнюється)

В оновленій колегії Міністерства охорони здоров'я є одна представниця Львова

У Львові понад третина продуктів містить забагато трансжирів. Список

Військово-облікові документи на кордоні не перевіряють у восьми категорій чоловіків

На авіабазі «Оленья» сконцентровано 25 бомбардувальників Ту-95МС й Ту-22М3, один Ту-160 та два військово-транспортні літаки Ан-12

В Єдині та Державні реєстри кіберзлочинці проникатимуть через комп'ютери нотаріусів

В Укренерго повідомили скільки ще часу триватимуть вимушені обмеження

У мобілізаційній посвідці Томка Кульчицького зі Львівщині визнали «нездібним» до військової служби

В неділю у Львові спалахнула пожежа у дев'ятиповерхівці

У понеділок на Львівщині вимикатимуть усіх промислових і побутових споживачів за одним винятком

Загроза балістичного удару для Львівщини минула

Повітряна тривога в неділю на Львівщині - загроза балістичних ракет

«Хто, як не ми». Олексій Дудик початок війни зустрів на передовій - завтра прощання

Уряд надав право працівникам ТЦК і СП перевіряти військово-облікові документи - постанова №558

Два види військово-облікового документа, - постанова Уряду

Львів вшанував День пам’яті жертв політичних репресій

На Львівщині відзначили 109-річницю перемоги Українських січових стрільців на горі Маківка

На держкордоні з ЄС з'явилося багато ведмедів. Знаходять легку здобич

У понеділок у дев'яти будинках на проспекті Чорновола у Львові не буде води

Смерті на базі відпочинку. Ракети «Іскандер-М» вбили п'ятьох цивільних людей на Харківщині

Військовозобов’язаному з понеділка можуть вручити повістку на роботі

Російський спецкорабель пішов за ракетним крейсером «Москва»

Верховний Суд визначив, коли військовозобов'язаний може реалізувати право на відстрочку

Щоб не втратити право власності на квартири 20-річної давності, потрібні три дії

Половина України охоплена повітряною тривогою. Вибухи у Харкові

Пожежа в неділю у селі Львівської міської територіальної громади

Прощання на Львівщині з прикордонником і десантником. Роман Дах і Юрій Масленко загинули 16 і 12 травня

Уночі у восьми областях знищено 37 ударних безпілотників

Злетів російський літак Ту-22М3: загрози

На двох енергопідстанціях у Львівській області будують захисні споруди

У Львові вшанували пам'ять жертв депортації кримських татар з Криму

Два роки повної невідомості. Родини «азовців» вимагають повернення захисників України з полону

В Укренерго повідомили, як подаватимуть електроенергію 18 травня

Які документи вимагатимуть з 20 травня у сервісних центрах МВС від військовозобов'язаних

Збільшення кількості чоловіків, які перетинають кордон. Прикордонники прокоментували інформацію