У Львові вшанували ліквідаторів аварії на ЧАЕС (оновлено)

16:15 14 грудня 2015 р.


Фото: прес-служба Львівської облдержадміністрації

До пам’ятного знаку «Героям і жертвам Чорнобиля» поклали квіти до пам'ятника та помолилися за усіх, хто загинули внаслідок Чорнобильської катастрофи.

«У понеділок, 14 грудня, біля пам’ятного знаку «Героям і жертвам Чорнобиля» представники обласної та міської влади, а також громадських організацій вшанували ліквідаторів аварії на ЧАЕС – тих, хто у перші дні та тижні Чорнобильської катастрофи ціною власного життя і здоров’я захищали людство», – повідомили сьогодні, 14 грудня, «Щоденному Львову» в прес-службі обласної державної адміністрації повідомили сьогодні, 14 грудня, де також поінформували:

«Учасники заходу поклали квіти до пам'ятника та помолилися за усіх, хто загинув внаслідок аварії на ЧАЕС. Опісля відбувся мітинг-реквієм. Перед громадою виступив заступник голови Львівської обласної державної адміністрації Андрій Корнат, який зазначив: «Сьогодні ми маємо думати про нашу країну і майбутнє наших дітей. Тому пам'ятаючи про минуле слід показати як діяти, щоб не допустити помилок як от Чорнобильська катастрофа. Органи виконавчої влади в області працюють спільно з чорнобильськими громадськими організаціями, адже лише гуртом ми з вірою і впевненістю дивимося в майбутнє».

Опісля присутні вшанували пам’ять загиблих ліквідаторів хвилиною мовчання.У Львівській області на обліку перебувають 9 030 осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Натомість у прес-службі міської ради повідомили сьогодні, 14 грудня, «Щоденному Львову»:

!Сьогодні, 14 грудня, в Україні відзначають День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. З цієї нагоди, біля Пам’ятного знаку «Героям і жертвам Чорнобиля» відбулося покладання квітів до Пам’ятного знаку і молитва. 

Міський голова Львова Андрій Садовий нагородив учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС Монетами Митрополита Андрея Шептицького. Він також зазначив:

«Колись Чорнобиль – це була найбільша трагедія нашої держави, коли ми отримали незалежність. Сьогодні ми маємо дуже багато сумних дат у нашому календарі.

Дуже часто ставиш собі питання – чому так є, чому ця біда приходить, а інші країни розвиваються. Навпаки – люди, які захищали свою державу, в цих країнах мають повагу та пошану. На сьогодні чорнобильці, афганці дуже часто займають позицію прохачів, ходять з протягнутою рукою, часто навіть доброго слова їм не скажуть. 

Ми маємо в окупації Крим, маємо в окупації частину Донецької і Луганської областей. Ми сьогодні частіше всі разом збираємось на цвинтарі, на похоронах, ніж на радісних подіях. Таке життя. Ми не зуміли, як цього хотілось, у швидкому часі збудувати якісну державу, яка би дбала, охороняла і захищала тих, хто віддає своє життя і своє здоров’я. 

Так, ми чуємо останні 20 років про складну ситуацію, що нема коштів в бюджеті. В певній мірі, це велика правда, бо нема порядку в самій країні. Дуже часто, обираючи до влади людей, ми обираємо тих, хто красиво говорить, хто красиво обіцяє, а не дивимось, що та людина зробила, чи вона буде мати сили, вміння і таланти, щоб робити добро, щоб бути помічним. 

е думаю, що я дам сьогодні відповідь на усі запитання, які є. Я маю велику честь від імені громади міста Львова вшановувати і дякувати всім вам за цей ваш жертовний, мужній вчинок, який ви робили, рятуючи всю Україну, Європу, світ. Не знаю, в якій країні світу люди з голими руками брали би радіоактивні речі.

Дякую вам. Я зі своєї сторони, в міру своїх можливостей, буду робити все можливе, щоб бути корисним. Звичайно, що я багато не роблю так, як би хотілось,але це життя, я теж вчуся. Ще раз дякую вам за вашу працю, щоб ви були щасливі і щоб на вашій вулиці було світло».

Міський голова Львова Андрій Садовий нагородив Монетами Митрополита Андрея Шептицького учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС першої категорії; Ігоря Йосифовича Клюка та Юрія Павловича Лукашова й голову обласної організації «Союз Чорнобиль України Всеволода Богдановича Смеречинського. На обліку в управлінні соціального захисту перебуває 3580 осіб, які постраждали внаслідок ЧАЕС, з них – 2976 дорослих та 619 дітей різних категорій.

Цього року до 29-ї річниці аварії на Чорнобильській АЕС управління соціального захисту надало одноразову матеріальну допомогу ліквідаторам наслідків аварії на ЧАЕС першої та другоїї категорій на загальну суму 404 тисяч гривень, згідно з розпорядженням Львівського міського голови від №10510 квітня 2015 року. Також призначено одноразову матеріальну допомогу дружинам/чоловікам померлих учасників ліквідації аварії на ЧАЕС та дітям-інвалідам внаслідок аварії на ЧАЕС – мешканцям Львова, які перебувають на обліку у відділах соціального захисту, у розмірі по 200 гривень кожному, на загальну суму 48,4 тисячі гривень».

dailylviv.com

Генштаб ЗСУ підтвердив удар по нафтобазі у Воронезькій області

ГУРівці ліквідували так званого начальника охорони ЗАЕС (відео)

На Луганщині згоріло ціле село, яке перебуває в окупації понад 10 років

Аварійні вимкнення електроенергії на Прикарпатті 4 жовтня

На Самбірщині ремонтують міст

Франція передасть Україні 12 САУ «Caesar»

РФ атакувала дронами об’єкти критичної інфраструктури України

На Львівщині сталася потрійна смертельна ДТП

Біля Львова загинув пішохід

Іван Волошанський загинув на Донеччині, Андрій Сурмай - на Курщині

Створено конектом мозку мухи, а через 30 років з'явиться мапа мозку людини

Індустріальному парку у Городку держава дасть ще понад 15 млн грн

За що МЗС України вітає доповідь Генсека ООН

На вулиці Личаківській у напрямку Винників почали облаштовувати додаткову смугу для руху транспорту

Оборонні мури Бернардинського монастиря у Львові орендують незаконно - прокуратура

У Львові реставрують 100-річний вітражний ліхтар

Власників п’ятьох квартир в центрі Львова оштрафували за заміну дерев'яних вікон на пластикові

У трьох західних областях вночі збили сім шахедів

Заміна шин, обігрів лобового скла і салону. На Львівщині починають перевірку перевізників

У Трускавці буде вулиця імені видатного реабілітолога Володимира Козявкіна

Patriot з Румунії прибув в Україну

Новий генсек НАТО прибув до Києва

БЕБ змусило автодилера відшкодувати майже ₴4,3 млн несплаченого податку

Намагалася замаскувати вбивство під самогубство

Три шахеди, які залетіли в Білорусь, летять назустріч гелікоптеру Лукашенка

Частина «чеських» боєприпасів уже в Україні

На лаві підсудних - мешканець Трускавця, який вбив свого товариша

Дрони СБУ вдарили по військовому аеродрому «Борісоглєбск»

У Львові висадять 326 подарованих дерев та кущів

У Львові врятували 18-річного хлопця, який потрапив у ДТП з буйволом

На Львівщині через ДТП згоріла автівка

Під Покровськом вдалося зупинити наступ росіян

Приміщення вартістю ₴10 млн, які НУ «Львівська політехніка» віддала в оренду, повернули державі

Через блокування е-квитка ЛОВА розірвала договір ще з одним перевізником

У Дублянах одночасно горіли дві квартири

У Львові шпиталізували 82-річну пішохідку, яку на переході збив 77-річний водій

На Львівщині мешканець Хмельниччини переїхав 76-річну велосипедистку

Сили оборони вразили російську РЛС "Нєбо-М"

У паспорті наклеїв поверх чужого фото своє. Хасид не зустріне Рош га-Шана в Умані

На Стрийщині на чоловіка впало дерево. Він загинув