Сьогодні – день народження львівського десантника Андрія Усача

19:30 3 грудня 2014 р.


Фото: «Українська правда. Життя».

Андрій Усач пояснив журналісту, що він обрав 80-ту Львівську аеромобільну бригаду задля того, щоб бути у військах швидкого реагування, а не сидіти десь і чекати.

Журналіст Юлія Кочетова розповіла в сьогоднішній публікації «Поранені в АТО. Андрій. Любов перемагає усе»:

«...До палати заходить шестирічна Уляна, донька однієї із волонтерок. Дівчинка сором'язливо простягає Андрієві паперове сердечко. З одного боку воно розфарбоване в кольори прапора, з іншого – заштриховане червоним олівцем та підписане: «від Уляни».

Андрія вдома, у місті Березне на Рівненщині, чекають дві своїх доньки. Він у відповідь дарує Уляні шоколадні гривні в золотавій фользі. Дружина Світлана чіпляє подарунок на вікно – паперовий прапорець майоріє на білій рамі лікарняної палати.

Андрій Усач – боєць 80-ї Львівської аеромобільної бригади. Він – доброволець, що прийшов у військкомат ще в березні. У Київський центральний військовий шпиталь Андрій та його дружина Світлана приїхали на операцію до хірургів із Канади.

До цього вони разом пройшли чотири місяці операцій та відновлення: ампутована ліва нога, роздроблена рука, поранене обличчя, потреба в зубному протезуванні. Але це історія про двох, про їхню невимовну силу, про розмову двох голосів і одного серця. З півслова.

Андрій: Професію десантника я тільки недавно почав здобувати. Я не є військовим. Коли це все почалося, розрахувався з роботи, пояснив дружині, що треба йти й захищати свою країну. Вона дуже плакала, але віднеслась з повагою, розумінням і підтримала мене.

Жінка повинна – це моя особиста думка, – доглядати дітей і виховувати їх. А чоловік має створити їй для цього умови та захистити. Не треба чекати, поки перейдуть Дніпро й прийдуть на західну Україну...

Світлана: Знаєте, як мені одна жінка розповідала? Вона запитала одного добровольця: «Навіщо ти туди йдеш?» А він одказав: «Це все одне, якби я спитав тебе: «Навіщо ти народжуєш дітей? Призначення жінки – народжувати дітей, призначення чоловіка – їх захищати».

Андрій: Приймав присягу на вірність народові Україні. Хоча це було давно, але це раз у житті, наче хрещення. І неважливо, коли це було й у яких умовах.

Я служив строкову ще в 2000 році. А коли таке почалось, спокійно дивитись на це не міг – записався добровольцем. На той час ще не було ні мобілізації, ні добровольчих батальйонів. Я обрав Львів, бо це ближче, і задля того, щоб бути у військах швидкого реагування, а не сидіти десь і чекати.

Зустрів мене сержант, який займався контрактниками, і перше його питання було «Який у тебе зріст?»

У десантників, якщо я не помиляюсь, мінімальний зріст має бути 172 сантиметри, адже вони – обличчя армії. У мене не вистачало 2 сантиметра зросту. Я сказав сержантові: «Знаєш, зараз у країні така ситуація, що зріст і вага не мають значення». Він посміхнувся до мене: «Ти правий».

Приходили ще хлопці, також підписували контракти, але мало. Це все залежить від самої людини, яка вона сильна духом. Не обов'язково бути два метри ростом.

Світлана: Сильніша ота внутрішня сила, ніж фізична. Як багато хлопців у шпиталі, у психіатричному відділенні... Неясно, що важче – чи коли немає ноги, чи коли душа болить.

Але зараз у сьогоднішній ситуації незрозуміло, що гірше: чи коли болить зуб, чи коли болить душа. Як його, той біль, вилікувати всередині?.. Я співчуваю хлопцям, які не розуміли, куди вони йдуть і для чого...

Андрій: Мені здається, що не треба брати кількістю. Треба брати якістю. Замість тисячі краще відправити 100 гарно підготовлених хлопців, тому що з тієї тисячі частина все одне ховається й боїться...

Світлана: І це нормально для людини. Не всі люди можуть...Не можна взяти на вулиці – от, ти на зріст підходиш, тобі 18 років, ти здоровий фізично, значить ти можеш туди їхати. Не всі можуть.

У палату стукають: двоє дівчат принесли цукерки. «Дякуємо вам», – повторюють вони одна за одною, стоячи біля дверей. Андрій зі Світланою пригощають їх яблуками.

Андрій: Коли зі Львова поїхали на техніці, то за двоє діб у деяких місцях форма, яку нам видали, уже почалась тріскатись. Чого ще не вистачало мені як водію – це ще одного бронежилета (зазвичай бронежилет вивішують на двері задля додаткового захисту тих, хто сидить у кабіні неброньованої автівки – ред.).

Особовий склад, який їде в кузові, хоч якийсь захист мають – стіни, ящиками можуть обкластися, а водій – ніякого. Міська рада виділила мені бронежилет, і знайомі «Новою поштою» відправили. Але я не встиг отримати його – поранили.

Найстрашніше – це були переїзди. Тому що коли потрапляєш під обстріл, по тобі стріляють, а ти практично не бачиш, хто й звідки. Тільки бачиш, як літають кулі. Одного разу, як потрапили в засідку – наче в лотереї: виграєш-не виграєш, пощастить-не пощастить, попаде-не попаде. Бувало, що їдеш – однією рукою руль тримаєш, іншою – з автомата...

Двері відчиняються. Заходить чоловік – вони з Андрієм лежать в одній палаті:

– Я пошёл домой, готовиться к операции... АТО, да? У меня сын, 42 года, на передовой, добровольцем пошел. Я сам полковник, участник боевых действий. Президент наобъявлял – «каждый день, по тысяче гривен». Работы нет, вот он и пошёл, хотя не служил, ухо у него одно не слышит... Вот так наши политики, нет чтоб мирно решить...

– А яким чином можна було б це мирно вирішити?

– Ждём... Я этому научен, я туда б никогда не пошел. Я знаю, что это такое: в разведке был, лейтенантом трёх разведбатов. Война – это не игрушки...

Двері палати зачинились.

Андрій: Я не хочу нікого агітувати – що треба всім йти туди. Щоб там втрачати свідомість і боятись? Через це можуть загинути інші.

Кожен допомагає так, як може: хтось воює, хтось збирає гуманітарну допомогу, хтось доставляє її туди, хтось допомагає пораненим. Кожен якусь частку повинен зробити свою.

Але це не означає – усім треба зірватись і йти воювати. Так питання не вирішується, на цьому війна не закінчується. Просто треба любити свою країну, якою б вона не була. І розуміти, що якщо щось не так – то не країна винувата в цьому.

Андрій: Ніхто ніколи не знав, куди ми прямуємо. Коли проїжджали через Харків – думали, може, уже їдемо додому, може, вже закінчилась війна. Але потім під'їхали до Чугуєва, ближче до Щастя – і надвечір знову відправились в дорогу, у сторону луганського аеропорту.

У полі біля якогось села поспали, а зранку почали виїжджати.

На маршруті, куди рухалась наша колона, був дерев'яний міст. Хоча, коли навіть забиваєш у навігатор – пише, що максимальне навантаження на цей міст – три тонни. Хто складав такі маршрути, коли танк важить 20-30 тонн, а машина – близько 10 тонн? Чого саме так відправили колону?

Трапилась затримка, бо зупинились складати понтонний міст і... по нас почали стріляти з артилерії. Ніякого укриття, просто поле, дорога, буквально декілька пострілів – і поле загорілось, це пшениця, літо, спека...

Хтось з офіцерів прийняв рішення – від'їхати далі, щоб нас не могли дістати. Перепитали місцевих – буквально 3-5 кілометрів далі вже стояв понтонний міст... Чого було нас відправляти через цей, дерев'яний?

Коли ми виїхали вже на висоту – навколо колони стояв дим. Куди б ми не їхали, нас обстрілювали. Потім наша розвідка потрапила в засідку, після зачистки – потрапили ще в одну, перед мостом, де не було навіть можливості розформуватись й не стояти в скупченні.

Нас почали обстрілювати з обох боків. Один танк із нашої колони залишився там, на висоті. Це, певно, нас і врятувало: наскільки чітко й грамотно працював, відбиваючи противника. А снаряди щоразу вибухали ближче й ближче.

Це знову відчуття, коли нічого не можеш зробити й просто чекаєш – «встигнеш-не встигнеш».

У цій паніці – по нам почали діставати, знову обстрілювати, в одну машину з боєприпасами попало, вона почала вибухати, а в той час як вона горить – над тобою пролітають осколки. Четверо людей із тої машини – ніхто до сих пір не знає, де вони.

Про їхню відсутність ми вже дізнались, коли приїхали в сам аеропорт.

Це була така ніч і день – дуже страшно. Їхати туди, не знаючи куди, і не знаючи – чи доїдеш ти.

Світлана: На початку червня він поїхав, а 17 липня – поранено. Чотири доби Андрій лежав поранений у Луганському аеропорту, не було можливості евакуювати, і не його одного, їх багато було.

Потім уже прорвалися, 20 числа відвезли в Харків, у госпіталь, там добу й звідти літаком – у Львів. А тепер у Києві з 8 листопада – приїхали канадські лікарі, які якраз займаються щелепно-лицевою хірургією, робили операцію. Було дуже обличчя пошкоджене, але вже зарубцювалось.

Напевно, будуть переводити у Львів: потрібна ще одна операція на руці.

Андрій: У мене дуже гарна сім'я. Вона завжди підтримувала й підтримує мене.

Світлана: У нас дві доньки, 11 і 8 років, Валерія й Анастасія.

Андрій мені показує на мобільному телефоні світлини своїх доньок – вони майже однакового зросту, наче двійнята, і дуже схожі на батьків.

Світлана: Дівчата в нас так подорослішали за цей час. Для кожних батьків їхні діти найкращі, але насправді – дуже гарні діти, добрі, розуміють нас так. Хоча я не пам'ятаю, коли вони за ці роки були так довго й без мами, і без тата – ну не було такого.

Андрій: Перший раз приїхав на Майдан ще на початку зими. Проживши цією атмосферою, що була тут, навіть зараз мурахи по шкірі йдуть. Наскільки це підняло моральний дух і виявлення волі народу, неможливо передати словами...

Останній раз – уже після того, як розстріляли наших молодих хлопців і дівчат, побачивши це все зблизька, а не по телевізору, пройшовши понад стінами плачу... Настільки це все накипіло, що не міг просто сидіти вдома й чекати.

Світлана: Знаєте, ніби щось хотілося робити. Якісь кроки. Усе ж починається з того, як я сам змінюсь, як буду ставитись до оточуючих, як я буду жити...

Андрій: Так, тому що якщо кожен буде про себе: «У мене сім'я, в мене робота, а чого я мушу йти?» Якщо так всі будуть думати, то нічого не зміниться.

Я говорив із хлопцями, що не хотіли їхати в зону АТО. Туди ніхто з доброї волі чи за відпочинком не їдуть – туди їдуть за потребою.

Є такі, що, мовляв, я грамотний, я вигадаю, як відмазатись, я туди не поїду. А я питаю: «А чим ти кращий за свого ровесника, який поїхав і захищає країну, в якій ти живеш?» Так скажи прямо – я не можу, я боюся, я буду краще чимось тут допомагати, ходити на роботу, заробляти гроші, щоб купити комусь бронежилет чи каску.

Та ховати голову в пісок, а потім ще користатись з того – це на їхній совісті. Знаєш, як буде боляче хлопцям, які дійсно ризикували своїм життям...

Світлана: Він завжди сам собі по життю давав раду. І далі так буде. Ну, так сталося – значить така наша доля.

Так, складно, дуже сумуємо за дітьми, ми взагалі домосіди. Андрій дуже любить рибалити. І дівчат із собою бере! Любить ходити по гриби, по ягоди... Для нього відпочинок – це в ліс, біля річки.

Я більш ніж впевнена, що й надалі так буде, як відійдемо від цього всього. Бо від цього, звісно, важко всім. І в мене змінилось багато що.

У нас так вийшло, що ми – справді дві половинки одного цілого. Я взагалі працюю вчителькою в тому селі, звідки Андрій. Коли закінчила коледж і пішла на роботу, то він ще в школу ходив... І якби мені хтось колись сказав, що я вийду за Усача, то я не знаю, щоб я йому сказала...

За рік, як він закінчив школу, почали зустрічатись, потім армія – я його чекала. Він ніколи навіть не знав та не звертав уваги на те, скільки мені років... Ще після армії трохи позустрічались, та й одружились. А потім через рік народилась Валєрочка, а потім через три ще Настуся...

Андрій: Найбільше щастя – це коли народжуються діти. Найбільшого щастя в житті не відчував ніколи, ні від якої покупки, таке щастя, що все хочеться – і співати, і танцювати, і бігати...

Андрій і Світлана в моїй пам'яті – один спалах на двох, складений пазл, повна картина.Спускаюсь сходами шпиталю й виходжу на вулицю, тримаючи сумку з фотоапаратом неначе скарб. У мене там тепер зафільмоване найбільше щастя.

Воно перемагає все.

P.S. Андрій та Світлана повернулись до Львова для подальшого лікування. 3 грудня у Андрія день народження.

Номер картки Андрія – 4149 4978 2507 8316».

Оригінал публікації Юлії Кочетової «Поранені в АТО. Андрій. Любов перемагає усе» – на сайті «Українська правда. Життя».

dailylviv.com

Загинув випускник факультету журналістики ЛНУ імені Франка Андрій Дусан

В Україні запустили застосунок для військовозобовʼязаних «Резерв+». Як працює

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною, – Козицький

Велосипедистка-порушниця, яку вчора забрав ТОР, виявилася соратницею Остапа Стахіва

Прикордонник застрелив чоловіка, який намагався втекти в Румунію

Де і як відзавтра вручатимуть повістки. Роз'яснення нового закону

1,3 млн реєстрацій поїздок у громадському транспорті перевірили львівські контролери

У Міноборони повідомили, чи запрацює 18 травня е-кабінет для оновлення військових даних

У червні міські автобуси №45 курсуватимуть за зміненим маршрутом

Погодинні відімкнення світла почнуться з 19:00 - Укренерго

6 років не могла їсти. У Львові 8-річній дівчинці замінили обпечений стравохід

На Львівщині велосипедиста, якого збила автівка, доправили до лікарні

Фіцо на межі життя та смерті - Орбан

У «Львівобленерго» попередили про можливе застосування погодинних графіків 17 травня

Львівщина оплакуватиме чотирьох полеглих Героїв

Пентагон відкинув можливість ударів по РФ зброєю США

Окупанти переконують, що відбили атаку 108 дронів на Севастополь, Туапсе, Новоросійськ

Газова інфраструктура на заході України - одна з цілей для російської армії

Боєприпаси та системи ППО везуть до України

Обмеження споживання електроенергії в Україні продовжать до серпня

Загинули в один день, коли евакуйовували поранених побратимів. Львів прощається з Назаром Хмілевським та Андрієм Васьківим

Пасажир заховався від прикордонників у спеціальному сховку в мікроавтобусі

Укренерго повідомляє про графіки вимкнень 17 травня

Ще 9 пунктів збору батарейок та 4 нових стоянки екобуса у Львові

Виставку меморіальних вишиванок відкрили у Львівському історичному музеї

Поремонтували міст через річку Дністер на Львівщині

Козицький повідомив скільки часу триватимуть аварійні вимкнення електроенергії на Львівщині

Американська Chicago Atlantic Trident хоче будувати на Львівщині доступне житло

У Львові обміняють комунальне майно на приватне. Розширяють лікарню Святого Луки

Касетними боєприпасами Росія вдарила по Вовчанській громаді

Військових у Львові масажуватимуть безплатно. Хто заплатить (відео)

Glovo, Favbet Tech та інші. Міністерка скасовує наказ про їхню бронь

Перетин кордону з 18 травня для військовозобов'язаних. Що зміниться

Понад 8 млн грн надала ЛМР на облаштування підіймача і укриття

ТЦК присвоюватимуть кожному військовозобов'язаному VIN-код

Обмеження постачання електрики можуть тривати до серпня - радник прем'єра

Радник голови Офісу президента пояснив, чому має право розважатися в клубах

Вирощування петуній з насіння: секрети пишного цвітіння

На півночі Вовчанська окупанти розстрілюють цивільних

Дрони ГУР атакували оборонний завод у Тулі