Пожежі й вибухи на Росії як природний процес

18:27 3 травня 2022 р.

У прикордонних з Україною російських областях і у деяких інших останні два тижні часто трапляються пожежі й вибухи.

Про більшість цих інцидентів розповіла BBC Україна, пише  Dailylviv.com

У російському Бєлгороді, Курській області і на Пермському пороховому заводі сталися інциденти, в яких є поранені й загиблі. У прикордонних з Україною російських областях та у деяких інших останні два тижні часто трапляються пожежі й вибухи. Україна стверджує, що не організовує військові операції на території Росії.

З 11 квітня у прикордонних російських регіонах діє високий рівень терористичної небезпеки. Влада України заявляє, що не веде військових операцій на території Росії.

"Військові дії наразі тривають лише в межах України й не перекинулися до Росії, українська армія не організовує військові операції на російській території", - сказав президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю арабським телеканалам "Аль-Арабія" та "Хадас".

При цьому Росія в багатьох з цих атак звинувачує Україну.

Бєлгород

У Бєлгороді в ніч з 2 на 3 травня лунали вибухи, повідомили місцеві телеграм-канали. Кореспондент "РИА Новости" повідомив про "гучний звук, схожий на вибух середньої сили" в центрі міста.

У соцмережах поширили відео, на якому спочатку чутно вибух, а потім масово спрацьовують автомобільні сигналізації.

Як зазначає "РИА Новости", при цьому в небі не було видно слідів роботи систем протиповітряної оборони.

А у понеділок 2 травня губернатор Бєлгородської області В'ячеслав Гладков написав, що "прокинувся від двох сильних вибухів".

"За інформацією оперативного штабу, пошкоджень та руйнувань немає. Постраждалих немає", - написав він. Пізніше він повідомив, що "виконувалися бойові завдання нашої військової авіації у рамках спеціальної військової операції".

Днем раніше Гладков повідомив, що на кордоні трьох муніципалітетів - Борисівського, Бєлгородського районів та Яковлівського міського округу - сталася пожежа на території одного з об'єктів міноборони. Пошкоджено п'ять будинків мешканців хутора, два згоріли повністю. Один з мешканців отримав поранення.

Це вже далеко не перші інциденти у Бєлгороді. Ще 1 квітня вибух та пожежа сталися на нафтобазі "Роснафти". У російському міноборони заявили, що ракетний удар по ній завдали українські гелікоптери. Українська влада факт авіаудару по нафтобазі не підтверджувала, але й не спростовувала.

У середині квітня на мосту в Шебекінському районі Бєлгородської області пошкодили залізничну колію.

27 квітня ФСБ заявила про затримання двох росіян, які нібито готували диверсію у Бєлгородській області "на одному з об'єктів транспортної інфраструктури". Спецслужба назвала їх "прихильниками українського нацизму". Затримані нібито зізналися, що хотіли вивести з ладу залізничні колії, якими рухаються російські військові ешелони.

Того ж дня бєлгородський губернатор повідомив про вибухи на армійському складі боєприпасів у районі села Стара Нелидівка. Снаряди з території України кілька разів влучали й в село Журавлівка, заявляла обласна влада.

Курська область

Міст на перегоні Суджа-Сосновий Бір, який використовували для вантажоперевезень, частково обвалився, повідомив 1 травня у своєму телеграм-каналі губернатор регіону Роман Старовойт.

"Залізнична гілка використовувалася для пересування товарних складів. Постраждалих немає. Життю та здоров'ю громадян ніщо не загрожує", - написав він.

Згодом посадовець повідомив, що підрив мосту був диверсією, а слідчі порушили кримінальну справу. Про затриманих не повідомляли.

30 квітня Старовойт повідомив про мінометний обстріл з боку України пункту пропуску в селі Крупець. За його словами, жертв, постраждалих і руйнувань не було, вогнева точка "була швидко придушена вогнем у відповідь військових і прикордонників". Цей самий пункт пропуску обстрілювали 29 квітня.

27 квітня Старовойт писав, що у небі над Курською областю перехопили український безпілотний літальний апарат. Раніше він повідомляв, що російські ППО збили два українські безпілотники в селі Борівське.

На початку березня курський губернатор розповідав про те, як у селищі Тьоткіне через коротке замикання вибухнула бойова машина, яку ремонтували на території цукроварні.

"Природний процес"

Про різні інциденти на стратегічних об'єктах - вибухи, пожежі та обвалення мостів - регулярно повідомляють і керівники інших прикордонних з Україною російських регіонів.

Українська влада зазвичай не підтверджує свою причетність до інцидентів на російській території, але й не спростовує.

Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк називає те, що відбувається, "абсолютно природним процесом".

"Причини руйнувань військової інфраструктури прикордонних областей можуть бути абсолютно різними. Аж до… божественного втручання у справи грішників, які в Страсний тиждень масово вбивали людей в українському Маріуполі",- написав він у своєму телеграм-каналі.

На тлі війни з Україною будь-які серйозні інциденти на російській території привертають особливу увагу ЗМІ й аудиторії - навіть попри відсутність видимого зв'язку з тим, що відбувається в сусідній країні.

Перм

На Пермському пороховому заводі ввечері 1 травня сталася пожежа, внаслідок якої загинули три працівниці підприємства. Двоє постраждалих померли вже у лікарні, а одна - на місці, повідомляли російські інформагенства.

Держінспекція праці у Пермському краї повідомила, що "1 травня близько 20:00 на виробничій ділянці № 12 виробництва "Пластмаси" сталося загоряння продукції". Місцева влада цю подію не коментувала.

В ГУ МНС у Пермському краї пояснили, що це підприємство - закрите, і його обслуговують спеціалізовані підрозділи пожежної охорони, що не входять до структури крайового ГУ МНС. Рік тому на цьому пороховому заводі також стався вибух - після того, як спалахнув склад зі "спецпродукцією"; постраждали троє людей.

На сайті заводу вказано, що там виготовляють заряди до реактивних систем залпового вогню "Град" і "Смерч", комплексів ППО, а також порох для стрілецької зброї.

Твер

Рано вранці 3 травня у селі Стара Костянтинівка під Твер'ю спалахнула автостоянка вантажних автомобілів. За даними УМВС у Тверській області, внаслідок пожежі 38 транспортних засобів повністю згоріли або частково пошкоджені. Причини пожежі невідомі.

21 квітня у Твері сталася сильна пожежа у Центральному науково-дослідному інституті Військ повітряно-космічної оборони Росії. Повністю загасити пожежу вдалося лише наступного дня. Під завалами знайшли 22 загиблих. Причиною пожежі, за даними джерела ТАСС, стало коротке замикання. НДІ, як повідомляв "Коммерсант", брав участь у розробці ракетного комплексу "Іскандер".

Підмосков'я

У ніч на вівторок сильна пожежа спалахнула на підмосковному складі поліграфічної продукції в міському окрузі Богородський. Площа спалаху - майже 34 тис. кв. метрів, стався частковий обвал. За інформацією телеграм-каналу "112", приміщення, що спалахнуло, орендували видавництво "Освіта" і компанія "Сток Трейдинг".

У гасінні брали участь 109 людей і 37 спецмашин. Джерело ТАСС повідомило, що пожежа почалася у приміщенні з електронікою. Серед причин розглядають аварійну роботу електромережі й необережне поводження з вогнем.

У Підмосков'ї вночі спалахнули склади на площі 34 тис кв. м (відео)

Під Москвою, у космічній столиці росії, виникла масштабна пожежа (відео)

На росії горить науково-дослідний інститут військ повітряно-космічної оборони (відео)

У російському Брянську спалахнула нафтобаза (відео)

Перша реакція України на вибух нафтобази у російському Бєлгороді

Пожежа на нафтобазі у Бєлгороді: у місті - паніка та істерика. На АЗС величезні черги (відео)

На Росії спалахнув пороховий завод, який виготовляє заряди для градів і смерчів (відео)

dailylviv.com

У Великдень окупанти завдали три удари КАБами по центру Харкова

Симптомом хвороби Лайма є мігруюча еритема

Рідкісного птаха-костолома, який може пролетіти 257 000 міграційних кілометрів, зафіксували на Львівщині (відео)

Різке погіршення погоди на Львівщині

Загинули чоловік і донька.Тепер мама попрощалася з сином-Героєм

Великодній сніданок з потребуючими у Львові розділив міський голова

Чорноброві паски спекли на Великдень у Львові. Пекарки зламали традицію (відео)

Як у модульному містечку у Львові святкували Великдень (фото)

Благодатний вогонь в Україну привіз московський патріархат з рук олігарха-колаборанта Новінського

Ідеологія «русского міра» - єресь з церковного погляду

У Пасхальну ніч країна-терорист напустила на Україну хмару дронів

Патріарх Варфоломій за реформування Пасхалії у православному світі

Президент привітав Блаженнішого Святослава з днем народження

Військовозобов'язаний, резервіст, призовник матимуть новий єдиний документ

Українські підприємці сплатили у Польщі понад 5 мільярдів злотих податків

Білоруський сміттєвоз у Львові замінили на італійський

Закордонні підрозділи ДП «Документ» відновили видачу документів

Обмежити відвідування масових заходів. СБУ зробила п'ять застережень на Великдень

17 церков московського патріархату дотепер працює на Львівщині. Де найбільше

Уночі військові рф запустили чотири ЗРК С-300 і тринадцять ударних БпЛА

Кінець четвертої повітряної тривоги на Львівщині у Страсну п'ятницю

Учетверте сирени сповістили про повітряну тривогу на Львівщині у Страсну п'ятницю

Фінішувала третя повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Третя повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Кабінет Міністрів оновив виплати військовослужбовцям

Просили 255 тисяч - продали за 15 млн. У Львові відбувся аукціон

На вулицях Миколайчука і Стрийській у Львові демонтують МАФи

Друга ракетна небезпека на Львівщині тривала пів години

Хто з чиновників отримає бронювання від мобілізації. Роз'яснення Міноборони

Нацбанк заборонив ломбардам приймати в заставу дрони та тепловізори

Друга повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Закінчилася перша повітряна тривога у Страсну п'ятницю на Львівщині

Надзвичайна пожежна небезпека на Львівщині

Повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Була в суцільних ямах. У Львові відремонтували шматок дороги

У Львові відбудеться фестиваль «Флюгери Львова». Програма

Пожежа у Берліні (відео)

Кубіва та Шлапака мвс рф оголосило в розшук

За ухилення від військової служби судитимуть трьох депутатів

Уперше на Сихові відбудеться фермерський ярмарок