Львівська міська рада поширила свої роз'яснення щодо підтримки містом учасників АТО та їхніх сімей

10:05 14 серпня 2014 р.


Фото: iPress.ua

Їх адресувала в четвер засобам масової інформації прес-служба ЛМР.

Як повідомила сьогодні, 14 серпня, «Щоденному Львову» прес-служба міської ради, управління соціального захисту ЛМР пояснює соціальні ініціативи підтримки містом учасників АТО та членів їхніх сімей – мешканців м. Львова. У повідомленні також конкретизують:

«31 липня 2014 року Львівська міська рада прийняла ухвалу № 3700, якою затвердила Комплексну програму підтримки учасників антитерористичної операції та членів їхніх сімей – мешканців м. Львова. Ця програма – це комплекс заходів, що здійснюються на місцевому рівні, з метою фінансової та іншої соціальної підтримки львів’ян, яких скеровують в зону проведення антитерористичної операції.

Так, минулої п’ятниці, 8 серпня Виконавчий комітет Львівської міської ради прийняв рішення про затвердження положень про:

надання одноразової матеріальної допомоги постраждалим учасникам антитерористичної операції – мешканцям м. Львова;

порядок звільнення учасників антитерористичної операції, членів їхніх сімей та членів сімей загиблих під час участі в антитерористичній  операції – мешканців м. Львова від сплати за послуги з утримання будинків та прибудинкових територій, незалежно від форми  власності житлового фонду.

Згідно зі затвердженими ініціативами, цими положеннями визначено механізми надання грошової допомоги та звільнення від сплати за користування житлом (квартирної плати), незалежно від форми власності житлового фонду.

1) Надання постраждалим учасникам АТО одноразової матеріальної допомоги (мешканцям м. Львова), зокрема, особам рядового і начальницького складу, співробітникам Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Національної гвардії України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Львівській області тощо, постраждалим під час участі в антитерористичній операції та під час підготовки до відправки в зону АТО.

Розмір допомоги визначатиметься у кожному конкретному випадку, залежно від складності проблеми заявника, на засіданні спеціально створеної комісії.

Виплата одноразової матеріальної допомоги проводитиме управління соціального захисту департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради.

«На виконання Комплексної програми підтримки учасників антитерористичної операції та членів їхніх сімей – мешканців м. Львова, яка була прийнята 31 липня 2014 року, 8 серпня прийнято два рішення виконавчого комітету, якими затверджено одноразову матеріальну допомогу постраждалим учасникам АТО, а також порядок компенсації за утримання будинків та прибудинкових територій учасникам АТО та членам їхніх сімей.

Рішенням виконавчого комітету затверджено порядок виплати одноразової матеріальної допомоги виключно постраждалим учасникам АТО. Для виплати цієї допомоги створено комісію, яка при Львівській міській раді буде розглядати заяви мешканців і у кожному окремому випадку буде призначати, залежно від складності поранення та інших обставин, окремий розмір матеріальної допомоги.

Він буде призначений на підставі заяви, яку подає мешканець до районного відділу соціального захисту. Також мешканцю потрібно подати копію паспорта, копію ідентифікаційного коду, рахунок у банківській установі, куди потрібно перераховувати допомогу, довідку від уповноважених органів про те, що цей учасник АТО був поранений. Тобто, такий невеликий перелік документів людина подає до районного відділу соціального захисту на розгляд комісії. 

Комісія у кожному окремому випадку визначає розмір допомоги, який буде призначено особі. Рамки допомоги не встановлені. Розмір допомоги буде залежати від поранення, бо поранення бувають також різні. Комісія засідатиме не менше одного разу на місяць. Це залежатиме від кількості заяв. Комісію очолює в.о. заступника міського голови з гуманітарних питань Олег Березюк.

Це не є цільова допомога. Людина на свій розсуд визначає, на що буде витрачати кошти з цієї допомоги.

Ми ці кошти вишукували і забирали з різних щорічних програм. Програми забрані з управління молоді, сім’ї та спорту, з управління соціального захисту. Ми планували деякі ремонтні роботи, але цього року вирішили їх не реалізовувати через події в державі. Таким чином, ми знайшли у міському бюджеті 2,5 млн. грн., які ми перерозподілили ухвалою для компенсацій. 

Є встановлений термін, що протягом 10 днів з дня подачі заяви ми маємо прийняти заяву. А також впродовж 10 днів після розгляду заяви комісією ми маємо повідомити мешканця про результат», - зазначив в. о. начальника управління соціального захисту ЛМР Ігор Кобрин. 

Пакет документів, необхідний для отримання допомоги

Для отримання одноразової матеріальної допомоги постраждалим учасникам АТО слід подати:

заяву за встановленою формою;

копію паспорта (1, 2, 11, 12 сторінки);

копію ідентифікаційного номера (крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовились від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган державної податкової служби і мають відмітку у паспорті);

видані та скріплені печаткою уповноважених органів довідки, листи та інші письмові документи, які підтверджують факт поранення, контузії чи каліцтва заявника під час участі в АТО, під час підготовки до відправки в зону АТО

(у тому числі встановлення інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності, інших пошкоджень, одержаних під час участі в АТО чи під час підготовки до відправки у зону АТО, тривалої хвороби, пов’язаної з участю в АТО, тощо);

інформацію про рахунок у банківській установі – у разі виплати одноразової матеріальної допомоги через банківську установу.

Допомога, що належала її одержувачу і залишилася неотриманою у зв’язку з його смертю, виплачуватиметься за заявою одного з членів сім’ї, за умови подання ним відповідної заяви упродовж шести місяців з дня смерті.

До членів сім’ї померлого учасника АТО належать мати/батько, дружина/чоловік, інша особа, яка на момент смерті була зареєстрована з ним.

б) Звільнення учасників АТО, членів їхніх сімей та членів сімей загиблих під час участі в АТО – мешканців м. Львова від сплати за послуги з утримання будинків та прибудинкових територій, незалежно від  форми власності житлового фонду

З метою надання додаткових гарантій соціального захисту львів’янам, яких скеровують в зону проведення АТО, є передбачено можливість звільнення учасників АТО, членів їхніх сімей та членів сімей загиблих – мешканців м. Львова від сплати за послуги з утримання будинків та прибудинкових територій, незалежно від форми власності житлового фонду.

Відшкодування коштів організаціям за звільнення учасників АТО, членів їхніх сімей та членів сімей загиблих від сплати за користування житлом (квартирну плату) проводитимуть відділи соціального захисту управління соціального захисту департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради у встановленому порядку. 

«На звільнення від сплати за послуги з утримання будинків та прибудинкових територій мають право усі учасники АТО, члени їхніх сімей, також члени сімей загиблих в АТО. Потрібно подати невеликий перелік документів у районний відділ соціального захисту за місцем реєстрації: копію паспорта, копію ідентифікаційного коду, довідку про склад сім’ї та місце прописки, а також довідку від військових комісаріатів, від уповноважених органів про призов учасника АТО на військову службу.

Із цими документами треба звертатися у відділ соціального захисту. Ми формуємо списки і кожного місяця до 25 числа подаємо ці списки організаціям, які надають послуги. У більшості випадків, це наші ЛКП.

Вони нараховують розмір квартплати і повертають нам для нарахування пільг. Тобто, це відбуватиметься так, як ми кожного місяця відшкодовуємо місцеві пільги. 

Тут важливо зазначити, що на матеріальні допомоги мають право тільки постраждалі, а на компенсацію мають право усі учасники АТО та члени їхніх сімей. Наприклад, навіть якщо учасник АТО не зареєстрований у місті Львові, а його дружина або діти, батьки зареєстровані у місті Львові, то вони будуть мати право на компенсацію на утримання будинків та прибудинкової території.

Також є державні пільги, які охоплюють питання послуг з утримання будинків та прибудинкових територій. Тож ми будемо оплачувати ту частину, яку не покриває державна пільга», – коментує в. о. начальника управління соціального захисту ЛМР Ігор Кобрин.

Право на звільнення від сплати за користування житлом (квартирної плати) отримали:

учасники АТО та члени їхніх сімей за місцем реєстрації у м. Львові (незалежно від кількості зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб та загальної площі житла);

члени сімей учасників АТО за місцем реєстрації у м. Львові (незалежно від кількості зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб та загальної площі житла), у разі, якщо учасник АТО незареєстрований у м. Львові;

члени сімей загиблих під час участі в АТО за місцем реєстрації у м. Львові (незалежно від кількості зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб та загальної площі житла);

члени сімей померлих внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, отриманих під час участі в АТО, за місцем реєстрації у м. Львові (незалежно від кількості зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб та загальної площі житла).

Слід зазначити, що, у разі реєстрації учасників антитерористичної операції та членів їх сімей за різними адресами реєстрації у м. Львові, право на звільнення від сплати за користування житлом (квартирної плати), відповідно до Положення, надаватиметься лише на одне житлове приміщення/будинок за вибором (незалежно від кількості зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб та загальної площі житла). 

До членів сім’ї учасників АТО належать: дружина (чоловік), неповнолітні діти (до 18 років).

До членів сім’ї загиблих під час участі в АТО, які не перебували у шлюбі, належать: мати (батько).

Необхідні документи для оформлення права на звільнення від сплати за користування житлом (квартирної плати):

заява встановленої форми;

копія паспорта (1, 2, 11, 12 сторінки);

копія ідентифікаційного номера (крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовились від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган державної податкової служби і мають відмітку у паспорті);

оригінал довідки з місця реєстрації про склад сім’ї (форма № 2);

довідка, видана та скріплена печаткою уповноважених органів про призов учасника на військову службу, згідно з Указами Президента України про часткову мобілізацію;

копія свідоцтва про шлюб (при потребі);

копія свідоцтва про народження (при потребі);

копія свідоцтва про смерть (для членів сім’ї загиблих).

Важливо! Якщо серед зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку є особи, які мають право на пільги, передбачені законодавством України та місцевими нормативно-правовими документами, і користуються ними, сума, яка підлягає відшкодуванню, згідно з цим Положенням, визначається з врахуванням наявних пільг. 

Отож, для отримання детальної інформації слід звертатись до районних відділів управління соціального захисту Львівської міської ради.

Для запису на прийом та отримання детальної інформації про різні види соціальних гарантій мешканці Львова можуть звертатись до відділів соціального захисту за місцем проживання за телефонами:

Галицький (вул. Ф. Ліста, 5): тел.: 261-44-50

Личаківський (вул. Театральна, 10):  тел.:  235-71-62

Залізничний (вул. І. Виговського, 34): тел.:  295-82-28

Франківський (вул. Генерала Т. Чупринки, 85): тел.:  237-50-81

Шевченківський (вул. В. Липинського, 11): тел.:  252-28-40

Сихівський (просп. Червоної Калини, 66): тел.:  254-64-80

Прийом громадян у «Єдиних приймальнях» районних відділів соціального захисту проводиться: понеділок – з 13.00 до 19.00 год.; з вівторка по четвер – з 08.00 до 19.00 год.; в п’ятницю – з 09.00 до 14.00 год.

Записатись на прийом в «Єдину приймальню» в режимі «онлайн» чи отримати більше інформації про різні види допомог можна на сайті «Львів соціальний»: http://www.social.lviv.ua.

ЗРАЗОК №1

ЗАЯВА

про надання одноразової матеріальної допомоги 

          Голові комісії для розгляду заяв постраждалих учасників антитерористичної операції – мешканців м. Львова 

від__________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

зареєстрований (-а) _________________________________________________ ___________________________________________________________________________

паспорт: серія _________№ ___________ , виданий _______________

______________________________________________ “____” _____________ _______ р.

Ідентифікаційний № ______________ , контактний телефон __________

Додаткове обґрунтування заявника (у разі наявності): ____________ ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Я усвідомлюю, що наведені мною відомості про склад сім’ї, соціальний статус, які вплинули або могли вплинути на встановлення права на допомогу та/або визначення її розміру, будуть перевірені згідно з законодавством України.

Про відмову у призначенні (ненаданні) або припиненні виплати допомоги (повернення надміру нарахованих/виплачених коштів) у разі подання неповних чи недостовірних відомостей про сім’ю, які необхідні для отримання допомоги, зазначених мною у заяві, мене попереджено.

У зв’язку з цим мене повідомлено про умови та порядок надання, виплати, припинення допомоги, зазначеної мною у заяві, про права осіб, стосовно яких здійснюється обробка персональних даних, мету збору та осіб, яким передаються такі дані.

“____” __________ 20 ___ року           ____________________________________

                                                                                                                                       (підпис заявника, уповноваженого представника)

ЗРАЗОК №2

ЗАЯВА

про звільнення від сплати за  користування житлом (квартирної плати)

          Кому _____________________________________________________________

_______________________________________________________________________ 

від  ______________________________________________________________

_______________________________________________________________________

зареєстрований (-а) ________________________________________________ _______________________________________________________________________

прізвище, ім’я, по батькові чоловіка/дружини ___________________________

_______________________________________________________________________

адреса реєстрації чоловіка/дружини __________________________________

_______________________________________________________________________

паспорт: серія ______ № __________ , виданий ________________________

_________________________________________ “____” _____________ _______ р.

Ідентифікаційний № ________________ , контактний телефон __________

Категорія особи, яка має право на звільнення від сплати за користування житлом (квартирної плати) (необхідне підкреслити): учасник антитерористичної операції; член сім’ї учасника антитерористичної операції;  член сім’ї загиблого під час здійснення антитерористичної операції.

Додаткова інформація (у разі необхідності): _________________________________

Я усвідомлюю, що наведені мною відомості про склад сім’ї, соціальний статус, які вплинули або могли вплинути на встановлення права на звільнення від сплати за користування житлом (квартирної плати), будуть перевірені згідно з законодавством України.

Про відмову у встановленні права на звільнення від сплати за користування житлом (квартирної плати) у разі подання неповних чи недостовірних відомостей про сім’ю, які необхідні для встановлення права на звільнення від сплати за користування житлом (квартирної плати), зазначених мною у заяві, мене попереджено.

У зв’язку з цим мене повідомлено про умови та порядок звільнення від сплати за користування житлом (квартирної плати), про права осіб, стосовно яких здійснюється обробка персональних даних, мету збору та осіб, яким передаються такі дані.

“_____” ______________ 20 ___ р.             _________________________________

                                                                                                                                  (підпис заявника, уповноваженого представника)».

dailylviv.com

Румунія шукає шахед, який міг залетіти до них під час атаки на Україну

Перший храм у Львові облаштують підіймачем до входу

Суд над провокатором Стахівим знову перенесли через відсутність підозрюваного

Автобусні маршрути №12, №58 та №59 у Львові змінять схему руху

У Стрию тримісячне немовля опинилося в квартирній пастці

42-річний зять «одружився» з 78-річною тещею, щоб втекти з України

У Кривому Розі окупанти вдарили ракетою по управлінню поліції, є постраждалі

Ексдиректор однієї з шахт Львівщини заплатив ₴2 млн «за повітря»

Компанія «Інтерпрес» відмовилася продавати та поповнювати транспортні картки ЛеоКарт

У Львові за добу у ДТП постраждали троє пішоходів

У Львові обгорів 21-річний працівник СТО, який самотужки намагався загасити пожежу

Трамп зустрінеться з Зеленським

Михайло Батюк, Андрій Ружило, Максим Романюк, Дмитро Волинець, Ігор Петеш. Львівщина оплакує Героїв

Чоловіки зі східним акцентом ошукали мешканку Жешува на майже 100 тисяч злотих

Понад $5 млрд на зброю отримає Україна у найближчі місяці, - Блінкен

Загальний залп 8 ракет. РФ вивела у Чорне море 3 носії «Калібрів»

Байден назвав Зеленському два ключових елементи, які потрібні для перемоги України

Байден анонсував 8 мільярдів доларів військової допомоги Україні

Компанія Комарека і Козицького 20 років видобуватиме нафту і газ біля Меденичів

В повітрі борти стратегічної авіації росії. Загроза пусків ракет - ПС

Північно-Вівнянську площу 20 років експлуатуватиме «Стрийнафтогаз»

З 1 листопада електроенергія в Україні може суттєво подорожчати

У Самбірському районі роздадуть пільгові картки для проїзду у пасажирському транспорті

Американці профінансували ремонт дороги на кордоні з Угорщиною

Міський голова Львова Андрій Садовий вислухав 20 громадян, яким не допомогли його заступники

Мав стійку громадянську позицію, брав участь у Революції Гідності. Львів прощається з Максимом Романюком

У мерії Львова порахували, скільки людей скористалося вбиральнею у Ратуші

У львівській школі травмувався інструктор з вогневої підготовки

Пістолет - поштою. Зловмисник пересилав зброю, розібравши її на запчастини

На Львівщині урочисто передали 450 безпілотників для семи бойових підрозділів

Спільні молитви на трьох полях почесних поховань Личаківського кладовища у Львові

Гарний номер телефону: що це та для чого він потрібен?

Уночі Росія атакувала три енергооб'єкти

РФ здійснила вранці три пуски «Кинджалів» на Старокостянтинів

Адвокатка на Львівщині взяла гроші за вплив на суддю. Що пообіцяла

На найдовшій європейській міжнародній трасі «Е-40» поставлять яворівську «Пташку Перемоги» (відео)

Від чого з'являється карієс молочних зубів

Нове майно родичів Медведчука та Козака, яке намагались приховати, виявили на Львівщині

Аварія на магістральній тепловій мережі у Львові. Частина будинків у Шевченківському районі без гарячої води

Третю ракетну небезпеку на Львівщині скасували