Донеччани ділилися своїм харчем із бійцями спецбатальйону міліції Львівщини

10:28 3 грудня 2014 р.


Фото: відділ зв’язків із громадськістю Львівського обласного управління МВС

Як повідомили у відділі зв’язків із громадськістю обласного управління МВС, кожен із 200 бійців спеціального батальйону міліції Львівщини готовий знову йти у бій проти загарбників, щоб відстояти незалежність і цілісність України.

На сайті прес-служби (відділу зв’язків із громадськістю) Львівського обласного управління МВС розміщено публікацію Степана Саливончика «Коли стоїш на захисті своєї країни, рідних діток, матері, сила волі переборює страх», – учасник АТО», в якій розповідається:

«Понад 200 працівників спеціального батальйону міліції Львівщини уже неодноразово несли службу в зоні АТО. Кожен боєць готовий знову йти у бій проти загарбників, щоб відстояти незалежність і цілісність України. Зараз свій священний обов’язок виконує майже півсотні співробітників спецбатальйону.

– Працювати на сході країни, звідки я щойно повернувся, певною мірою легше, – зізнався працівник спецбатальйону, – знаєш, що попереду ворог, який нахабно вторгся на рідні терени, і йому потрібно дати відсіч. Не кривитиму душею. Адаптуватися в умовах війни не легко, але усвідомлюєш, що стоїш на захисті своєї країни, рідних діток, матері, тож сила волі переборює страх. А відтак ти готовий боротися заради миру та спокою співгромадян, – розповів працівник спеціального батальйону міліції.

Бійці не приховували, що попервах вони не відчували особливої гостинності з боку місцевого населення. Було помітно, що російська пропаганда зуміла нав’язати жителям Донецької та Луганської областей своє бачення конфлікту, який самі ж і спричинили. 

Характерно, що позицію сусідньої країни підтримували переважно люди старшого покоління, пам’ятаючи про Радянський Союз. Та його уже немає.

Молодь виявилася далекогляднішою, а тому охоче вступала в дискусію з представниками силових відомств України. І крига, як то кажуть, скресла. Донеччани навіть по-братньому ділилися з вояками своїм харчем, бо відчули, що «западенці» прийшли не для того, аби їх грабувати.

На жаль, слід бути готовими до підступів, адже «старший брат» готувався до нападу заздалегідь. Є на Сході містечко Вовчанськ. Якихось три кілометри відділяють наші землі від сусідньої Росії. Тож неозброєним оком ще до сумних подій було помітно, що «кремлівські яструби» вишколюють своїх вояків.

Ні з того ні з сього в алярмовому порядку спорудили злітно-посадкову смугу. Поруч кучкувалися військові, в розпорядженні яких найсучасніша зброя.

Агресія очевидна. Із так званих підствольнихгранатометів систематично вели стрілянину.

Гранатами охоплювали до 400 метрів, уражаючи все живе. РПГ-7 та «Муха», здається, не вмовкали.

Смерть у районі АТО чатувала на кожному кроці. Ще й «розтяжки» були повсюдно – не лише на прибудинкових територіях, а й у довколишніх лісах. Ось така підготовка!

Що ж мали наші вояки? А нічогісінько, лишень автомати та пістолети. Тож диву дивуєшся, яким чином українські силовики все-таки вистояли і продемонстрували відчайдушний опір завойовникам.

– На схід нас закинули серед ночі, – згадує один з працівників батальйону. – У групі було 13 чоловік – уродженці Рівненщини, Закарпаття та Львівщини. Ми не знали, куди і з якою метою летимо. І тільки  на світанку зорієнтувалися, де знаходимося, бо повсюдно побачили барикади, затемнені вікна будинків. А тамтешня природа така ж гарна, як і наше славне Прикарпаття. І люди добрі. Тож ми твердо вирішили, що не віддамо їх на поталу.

Бійці вдячні військовим із Західного територіального командування, зі селища Старичів. Адже один з офіцерів, прізвища якого, на жаль, вони не запам’ятали, поділився з ними своїм афганським досвідом дій в екстремальних ситуаціях. Він висловлював прості, але дуже слушні практичні поради.

Скажімо, необхідно дістатися якогось населеного пункту, і маршрут затверджений вищим командуванням. Утім, на думку досвідченого офіцера, не варто йти саме цією дорогою, бо можлива засідка. Ліпше обхідними, хоч і невідомими, шляхами.

Звісно, за таку витівку можна й прочухана отримати, але це мізерні неприємності, порівняно зі збереженим життям. А за мир і спокій неодмінно потрібно боротися, застосовуючи усі можливі засоби.

Наведемо такий приклад. Кілька міліціонерів у позаслужбовий час пішли у магазин по продукти. Зауважимо, що шикувати у буремному краї не доводиться: за 30 гривень добових не дуже й поїси. Тільки-но розплатилися, як почули волання про допомогу. Виявилося, що до перукарні, розташованої поруч, влетів якийсь нахаба і зірвав з шиї працівниці золотий ланцюжок. Та скористатися награбованим зловмиснику завадили львівські міліціонери, які наздогнали його і передали в руки міліції. А через кілька днів у місцевій газеті з’явилася стаття за підписом потерпілої, котра висловила щиру вдячність своїм захисникам. І таких прикладів чимало.

– Наше головне завдання полягає у відновленні правопорядку в шахтарському краї, – долучився до розмови командир 1-ї роти. Певною мірою, нам це вдається. Принаймні у Маріуполі ситуація поступово налагоджується. Служба представників силових відомств, маю на увазі армію та міліцію, перебуває у посиленому режимі.

Щоправда, нерідко доводиться вдаватися і до не дуже популярних методів. Скажімо, проводити так звані зачистки, що передбачає блокування району, тобто перевірку всіх сумнівних осіб.

Звісно, нерідко під приціл силовиків потрапляють і законослухняні громадяни. Та що вдієш. Як правило, до цих операцій  долучаються і співробітники таких спецпідрозділів, як «Сокіл», «Омега» та «Альфа».

У складі спеціального батальйону міліції три сотні співробітників, більшість атестовані. У структурі – три оперативні роти і четверта, автотранспортна.

Найвідповідальніші завдання покликані виконувати члени двох штурмових взводів. Слабодухих міліціонерів у цьому підрозділі нема, та й не може бути.

Фізичній підготовці тут приділяють особливу увагу, адже протистояти правопорушникам здатні лише ті, хто бездоганно володіє прийомами рукопашного бою, готовий без сум’яття вступити з ними у двобій. А тому в спортивному залі заняття тривають, як то кажуть, до сьомого поту.

Окрім основних – ще й міні-футбол, яким охоплено більшість представників силових відомств. Спорт зміцнює не тільки здоров’я, а й дружбу, навчає мудрості взаємовиручки». 

dailylviv.com

Перший храм у Львові облаштують підіймачем до входу

Суд над провокатором Стахівим знову перенесли через відсутність підозрюваного

Автобусні маршрути №12, №58 та №59 у Львові змінять схему руху

У Стрию тримісячне немовля опинилося в квартирній пастці

42-річний зять «одружився» з 78-річною тещею, щоб втекти з України

У Кривому Розі окупанти вдарили ракетою по управлінню поліції, є постраждалі

Ексдиректор однієї з шахт Львівщини заплатив ₴2 млн «за повітря»

Компанія «Інтерпрес» відмовилася продавати та поповнювати транспортні картки ЛеоКарт

У Львові за добу у ДТП постраждали троє пішоходів

У Львові обгорів 21-річний працівник СТО, який самотужки намагався загасити пожежу

Трамп зустрінеться з Зеленським

Михайло Батюк, Андрій Ружило, Максим Романюк, Дмитро Волинець, Ігор Петеш. Львівщина оплакує Героїв

Чоловіки зі східним акцентом ошукали мешканку Жешува на майже 100 тисяч злотих

Понад $5 млрд на зброю отримає Україна у найближчі місяці, - Блінкен

Загальний залп 8 ракет. РФ вивела у Чорне море 3 носії «Калібрів»

Байден назвав Зеленському два ключових елементи, які потрібні для перемоги України

Байден анонсував 8 мільярдів доларів військової допомоги Україні

Компанія Комарека і Козицького 20 років видобуватиме нафту і газ біля Меденичів

В повітрі борти стратегічної авіації росії. Загроза пусків ракет - ПС

Північно-Вівнянську площу 20 років експлуатуватиме «Стрийнафтогаз»

З 1 листопада електроенергія в Україні може суттєво подорожчати

У Самбірському районі роздадуть пільгові картки для проїзду у пасажирському транспорті

Американці профінансували ремонт дороги на кордоні з Угорщиною

Міський голова Львова Андрій Садовий вислухав 20 громадян, яким не допомогли його заступники

Мав стійку громадянську позицію, брав участь у Революції Гідності. Львів прощається з Максимом Романюком

У мерії Львова порахували, скільки людей скористалося вбиральнею у Ратуші

У львівській школі травмувався інструктор з вогневої підготовки

Пістолет - поштою. Зловмисник пересилав зброю, розібравши її на запчастини

На Львівщині урочисто передали 450 безпілотників для семи бойових підрозділів

Спільні молитви на трьох полях почесних поховань Личаківського кладовища у Львові

Гарний номер телефону: що це та для чого він потрібен?

Уночі Росія атакувала три енергооб'єкти

РФ здійснила вранці три пуски «Кинджалів» на Старокостянтинів

Адвокатка на Львівщині взяла гроші за вплив на суддю. Що пообіцяла

На найдовшій європейській міжнародній трасі «Е-40» поставлять яворівську «Пташку Перемоги» (відео)

Від чого з'являється карієс молочних зубів

Нове майно родичів Медведчука та Козака, яке намагались приховати, виявили на Львівщині

Аварія на магістральній тепловій мережі у Львові. Частина будинків у Шевченківському районі без гарячої води

Третю ракетну небезпеку на Львівщині скасували

Артоб'єкт «Пташка Перемоги» в стилі традиційної яворівської забавки встановлять на Львівщині (відеотрансляція)